Vi får stadig henvendelser fra fortvilte foreldre som har barn med en forstoppet mage og lurer på om det er noe vi kan gjøre i forhold til kostholdet. Noen har også lest seg opp på temaet og lurer på om det kan være allergi eller matvareintoleranse som kan være årsaken til problemene. Det er vondt å se barnet sitt ha så mye magevondt og det er heller ikke en ønskesituasjon å gi medisiner over en lengre periode. Hos barn er det ofte mer tilpasninger ved å legge om kostholdet, enn for voksne. Det er ikke alltid like enkelt å gjøre endringer når man går i barnehage, er på skolen eller andre sosiale settinger og ikke kan spise den maten som alle andre spiser. Dette er noe vi legger stor vekt på, og er forsiktig med å gjøre store endringer om man ikke må. Derfor er vi svært oppmerksom på å gjøre en detaljert analyse, før vi vurderer å gjøre endringer i barns kosthold.

For noen barn kan mageplagene være psykisk relatert og for andre er det kun små justeringer som skal til for å få fart på fordøyelsen. Hos de barna som er svært plaget og har vært igjennom alt av allergitester og utredning hos lege vurderer vi om en matvareoverfølsomhet kan ligge til grunn for plagene. Mange av disse barna har vært plaget siden de startet å introdusere mat bare noen måneder gamle. Mange er også avhengig av avføringsmidler for å komme på do, og har brukt dette i lang tid. Hos disse barna går vi igjennom helsehistorien til barnet og i samarbeid med foreldrene, ser vi om intoleranser kan være utslagsgivende. Kommer vi frem til at det bør vurderes å ta en matvareintoleransetest, informerer vi alltid om hvordan det gjennomføres og at det kan være utfordrende for barnet og familien, ved å eliminere matvarer. Mange barn og foreldre er motiverte og flinke, og ser på utfordringene med godt mot.

Det beste med jobben er å ha mulighet til å hjelpe mennesker. Det finnes ingen bedre følelse enn når folk kommer dansende inn på kontoret etter å ha løst problemene og føler energi og kroppen er tilbake der den skal være. Gladhistorier er det koseligste som finnes, her er en fin historie fra Randi vi vil dele med dere!

“I høst har jeg hjulpet en barnehagejente som har slitt med hard mage i over tre år. Hun har vært utredet for allergi hos lege, uten noen funn. Det har blitt gitt sviskesaft og laktolose for å få til å gå på do, men uten å finne noen årsak til problemet. Foreldrene synes situasjonen begynte å bli vanskelig og barnet reagerte med at dette var sårt og leit. Dobesøkene ble problematiske og det er jo forståelig at et barn ikke har tålmodighet til å sitte på å do å presse ut en liten tørr klump i all evigheter. Vi laget en plan og ble enige om å ta en test for å kartlegge om matoverfølsomhet var grunnen for plagene. Testen ga høye utslag på en rekke matvarer og det er helt klart at denne tarmen ikke hadde det bra. Vi eliminerer noen matvarer en kort tid og andre litt lenger avhengig av hvor høye verdiene er. Vi laget en plan og ble enig om at familien spiser det samme til alle felles måltider. Vi satt en dato ca 2 uker frem, for å teste ut litt nye oppskrifter og prøve litt frem hva som er populært blant barna. Det er alltid fint å forberede seg og få tid til å kjøpe inn litt nye matvarer, før man begynner å legge om kostholdet. Dette foreslo jeg også for at ikke forandringen skulle være altfor stor for barnet.

Etter en uke var de godt i gang med å prøve nye oppskrifter og matvarer, men magen var fortsatt like plagsom. Uten medisiner klarte hun fortsatt ikke å komme seg på do. Vi hadde en dialog om å la magen få litt tid på å lege seg, og ikke stresse med dette. Vi ble enig om å trappe ned medisiner etterhvert som de fikk kommet skikkelig i gang. På oppstartdagen fikk jeg mail på morgenen, og da var det seks dager siden siste avføringsmiddel, og jeg var veldig spent på hvordan det hadde gått, siden de da fortsatt ikke hadde kommet helt i gang. Men da hadde magen virkelig respondert på kostholdet, og hun hadde hatt avføring 4 dager på rad, helt uten medisiner. Mammaen skrev til meg at hun nok en gang fikk bekreftelse på at Mat er medisin, og var så glad for all hjelpen de hadde fått. Dette var en stor lettelse for både foreldrene og barnet, og endelig finne en løsning på problemet.

Jeg vet akkurat hvordan det er å være en liten jente som ikke klarer å komme seg på do. Jeg hadde det selv slik i oppveksten, og selvfølgelig er det et sårt tema man ikke ønsker å dele med så altfor mange av de rundt seg. Den siste kommentaren i mailen gjorde derfor et sterkt inntrykk på meg og grunnen til at jeg ville dele denne historien med dere; ”jeg satt bare på do, og så kom bæsjen av seg selv, mamma!”

Hos denne familien har foreldrene vært helt supre og gjort dette til en positiv kostendring for hele familien. Noe av det beste er at de lager det samme til alle, og ikke har fokus på å lage spesialmat til en og annen mat til resten av familien. Og når bordet er samlet med venner og andre barn serveres det både grønne pannekaker, vafler og andre matglade retter som har blitt veldig godt mottatt. Det gjør det hele til en positiv opplevelse for alle og samholdet rundt bordet opprettholdes, som er en veldig viktig faktor for barnet.”

Slike historier får smilet til å gå rundt og er grunnen for at vi elsker jobben vår!