VEGETARLASAGNE MED SØTPOTET

Publisert March 30, 2017 // MIDDAG // Legg igjen en kommentar

Hei sveis!
I går hadde jeg jentene mine på besøk og testet noe nytt til middagskosen. Veggislasagne med søtpotet og bønner! Halloo så godt! Etter å ha gjennomført Kickstartmenyen merker jeg at kjøttbehovet mitt har rast betraktelig. Jeg er mye mer giret på lett mat, fiskeretter og vegetarretter som supper og gratenger. Jeg spiser kjøtt altså, men det er ikke der jeg kjenner et stort behov, og når en kan lage SÅ mye godt og næringsrikt uten kjøtt er det i allefall ingen savn. Denne lasagnen ble skikkelig god! Dessuten var den lett å lage! Anbefales!
2017-03-29 18.35.15
Til en stor ildfast form (4-6pers) trenger du:

 • 1 boks hakkede tomater
 • 1 ts salt
 • 2 ts spisskummin
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts hvitløkspulver
 • litt koriander
  ———————-
 • 2 finhakkede løk
 • 2 store finhakkede hvitløksfedd
 • 2 store søtpoteter i terninger
 • 1 boks kidney/sorte bønner
 • 3 store never frisk bladspinat
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts pepper
  ———————-
 • 3 kikertpannekaker, evt 4 lomper
 • Revet ost

Start med å steke kikertpannekaker, oppskrift her (latterlig gammel blogpost, men det får gå 😉 ). Har du ikke kikertpannekaker (som forøvrig er megagodt!) fungerer det fint med lomper eller annen type wraps også. Fordel kikertpannekaken i bunnen av formen (jeg pleier bruke 1 og 1/2). Så lager du tomatsausen: Bland de hakkede tomatene med krydderet i en blender og hell halvparten over lompene/kikertpannekakene.

Så til fyllet: fres finhakket løk og hvitløk i en god klatt smør så de deilige smakene kommer frem. Bland inn søtpotetterninger, bønner og spinat. Krydre og vend om. La stå på platen i 3-4 minutter. Fyll så halvparten av fyllet i formen (oppe på tomatfyllet) og topp med revet ost. Legg på et nytt lag med kikertpannekake/lompe, tomatsaus, fyll og ost på toppen.
Stek midt i ovnen på 220grader i ca 35minutter. Lag gjerne en enkel salat med masse avokado ved siden av, og selvsagt en god klatt rømme. SÅ godt!!2017-03-29 18.13.53Nå er det forresten straks lansering av onlinekurs! Gleder meg til å dele!!
Ha en fin torsdag!

Legg igjen en kommentar

SNOPKURS – KVALITETSSIKRING!

Publisert March 24, 2017 // Uncategorized // 2 Kommentarer

Hei på deg!
Fredag og straks helg! Vi har jukset litt og tatt helg allerede. Ellisen har vært hos tannlegen og da slo vi liksågodt til med en bytur, kafétur og kos sammen med tante i samme slengen!

I går var første SNOPKURS ut etter kurset fikk seg en liten oppgradering. Alle oppskrifter er nye og kurset bugner nå av fargerikt godis som gjør kroppen GLAD! Disse er de samme oppskriftene som følger med online kurset og heftet blir SÅ bra! Jeg gleder meg til å dele med dere. Det var altså samlet en fin gjeng med fine damer på Gressvikklinikken i går, og snakk om vellykket kurs. Alle oppskrifter fikk tommel opp og jeg klarte spre kunnskap og inspirasjon. Akkurat som jeg ønsket! Untitled
1.Sabla fin gjeng på kurs! 2. En antioksidantbombe av noen kuler. Matchakuler! 3. Verdens beste is! Jeg tuller ikke! Jeg har aldri smakt en diggere is i hele mitt liv! Karamellis med krokan. Og det beste av alt. Den er UTEN melk! 4. Snopfest!

Lansering av onlinekurset er 3 april, men forhåndsbestilling er mulig allerede NÅ! Se her!
GOD HELG!

2 Kommentarer

LANGTIDSHEVEDE SPELTBOLLER

Publisert March 21, 2017 // DESSERT // 5 Kommentarer

HALLO!
Sent lørdag kveld fikk jeg for meg at jeg skulle overraske gutta mine med rykende ferske boller på søndag. Det passet bra siden vi hadde planer om en tur i skogen og skulle henge noen timer på huset vårt. Skal si deg det ble poppis! Jeg har aldri prøvd meg på langtidsheving av søt gjærbakst før, jeg har heller ikke bakt spesielt mye gjærbakst med spelt. Det går stort sett i surdeigsbakst hos oss, og den oppfører seg jo litt annerledes. Noe jeg derimot har gjort mye er å bake boller. Det var min favorittaktivitet fra jeg var 4 til 18! Jeg tuller ikke! Jeg bakte boller hjemme, hos besteforeldre og hos venninner. Bakte, serverte alle og enhver, spiste (og fikk vondt i magen).

Selvom jeg ikke baker eller spiser stort mye gjærbakst lenger har jeg favorittoppskriften godt innbrodert etter alle timene med bollerulling. Disse herlige speltbollene er derfor en versjon av barndomsfavoritten. Speltmel inneholder litt mer protein enn hvetemel og baksten har en tendens til å bli seigere enn “vanlig”. Et triks for bra bakst med spelt er derfor å IKKE tilsette mer mel til tross for seigere deig enn den en vanligvis pleier ha. Langtidshevingen fungerte strålende og resultatet ble jaggu meg fantastisk bra.

Langtidsheving er lurt for å gjøre baksten lettere å fordøye og næringsstoffene mer tilgjengelige. Korn inneholder mye fytinsyre, en syre som fungerer som et minerallager. Syren binder seg til fler mineraler, blant annet kalsium, jern og sink, og danner uløselige salter. Fytinsyren som finnes i både korn, nøtter og frø kan altså kalles for en mineralblokker. Den hindrer tarmen i å ta opp verdifulle byggesteiner. Dessuten er det mange som mener fytinsyren irriterer tarmen og på mange måten kan skade den. Fytinsyren nøytraliseres eller ufaliggjøres ved bløtlegging, langtidsheving eller ved surdeigsbakst. Mye tyder på at kornet bør bløtlegges i 7 timer eller mer i et syrlig miljø. Altså en grunn til å langtidsheve eller starte med surdeig. Disse bollene er langtidshevet i 12 timer. Bolledeigen er også tilsatt en liten ss eddik for å skape et syrlig miljø. Av søtning i bollene har jeg brukt rårørsukker og litt honning. Det uraffinerte hvite sukkeret frister lite. Jeg skal garantere at selv den største bolleelskeren av dem alle ikke vil merke noe forskjell og vil eeeelske disse bollene!2017-03-19 15.13.00

SPELTBOLLER

Til ca 20 store boller trenger du:

 • 2 liter økologisk speltmel
 • 1 dl honning
 • 1 dl rårørsukker
 • 200g smeltet smør
 • 2 ts kardemomme
 • 7 dl valgfri melk
 • 1 ts gjær

Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Etterhev i 1-1,5 time og stek midt i ovnen på 250grader i 10 min.2017-03-19 15.13.50Ellis har lik mage som mammaen sin, så hvetemal lager baluba i magen. Derfor var han overlykkelig over ferske boller som ikke ga magevondt. Jeg smakte en liten bit, men trives best uten så mye gluten. Magen oppførte seg eksemplarisk men jeg blir sliten, trøtt og en lite tålmodig mamma. Derfor styrer jeg heller unna! 😉

5 Kommentarer

UKESMENY – UKE 12

Publisert March 19, 2017 // MIDDAG // 4 Kommentarer

Hei søndag!
Jeg har rigget meg til i sofaen med en kopp te og gojisjokkis. Jeg tviholder på helgen til siste slutt! Jeg holder løftet mitt og deler hjertelig en ny ukesmeny med dere. Den kommende uken har jeg store planer om å starte på en ny runde Kickstart. Det gir meg så god følelse i kroppen. Dessuten skal ho mor snart på bikiniferie og da er det jo på sin plass med en liten kickstart. Den kommende ukesmenyen har jeg derfor kombinert til ære for dere. Hos oss vil den se litt annerledes ut, men bare litt. Hele gjengen min følger nemlig samme opplegg til middagene. Det er det som kanskje er det beste med Kickstartmenyen vår. Den er ikke FOR sær og kan fint kombineres mend familielivet. Likevel renser den opp, kickstarter forbrenning og speeder opp energinivået litt!

Håper du lar deg inspirere av denne ukens meny. Den består av flere av mine favoritter og gir deg en variert uke med mye bra mat og mye næring. Akkurat sånn en sprudlende uke skal være!  ukesmeny12
Mandag: Sprø fiskepinner med søtpotetfries, aioli og en stor salat (eks: crispy salat, rødkål, vårløk, avokado og paprika).
Tirsdag: Blomkålsuppe med kraft istedenfor buljong
Onsdag: Kylling curry gryte med quinoa
Torsdag: Omelett (kjapp hverdagsmiddag!)
Fredag: Søtpotetnachos med guacamole. NAM!
Lørdag: Skinkepai  – favoritt!
Søndag: Kikertpannekake med grønt fyll

Jeg blir alltid så sulten av å lage disse ukesmenyene! Hoho. Favoritter på rekke og rad! Dette blir min ukesmeny neste uke, kjenner jeg. Håper du lot deg friste!

Pssst! Vi klinket til med hjemmebakte boller i dag. Gutta gikk helt bananas! Jeg testet å langtidsheve, brukte spelt og kuttet raffinert sukker til fordel for rårørsukker og honning. Oh my! Jeg må dele oppskrift imorgen!

4 Kommentarer

SALATDILLA – BRIESALAT!

Publisert March 15, 2017 // LUNSJ, SALAT // Legg igjen en kommentar

Hei i solen!
Det skjer altså noe med oss med en gang solen og litt varme titter frem. Jeg merker hele kroppen smiler! Våren er så hjertelig velkommen. Denne tiden av året er virkelig helt fantastisk! Med solen kommer også alltid behovet for den lette maten. Jeg er i utgangspunktet ikke glad i “tung” mat og har ofte eviglange diskusjoner med mannen i huset om middagsønsker. Heldigvis får jeg som regel trumfet igjennom mine ønsker. Hoho! Han liker tung kjøttmat med saus, gryter osv, jeg liker lette middager som salater, søtpotetfries med tilbehør som aioli og fisk, pai osv. Nå er jeg skikkelig dillet på salat og vil helst ha det til både lunsj og middag. Med i middagsplanleggingen må også mine to små trollunger tas med i beregningen, så ofte blir det litt plukk og miks salat ala denne til middag hos oss. Det er populært hos alle!

Siden jeg er skikkelig salatdilla utnytter jeg enhver dag med hjemmekontor til salatlunsj. I dag ble det en miks av hva jeg hadde liggende. Hallo så godt! Brie smaker SÅ godt i salaten! Spesielt med noen dråper lønnesirup og gojibær til. NAM!2017-03-15 12.34.03
Til en salatlunsj trenger du:

 • 2-3 never crispy salat
 • 1/2 rød paprika
 • 1/2 eple i små terninger
 • 7-8 sukkererter delt i to
 • 5-6 skiver brie
 • 7-8 valnøtter
 • Gojibær
 • 1 ts lønnesirup på toppen

Miks sammen og NYT! Jeg slurpet et glass iskald Kombucha til. Eller, jeg drakk det litt etter maten. Kombucha bør nemlig ikke kombineres med mat. Dette fordi en syre i Kombuchaen kan binde seg til kalsium og hindre opptak i tarmen. Barna har forresten fått smaken på Kombucha, så nå må mor brygge i lange baner. SÅ kult!2017-03-15 12.35.56Ha en herlig onsdag!

Legg igjen en kommentar

TØRKET LEVER – SUPERMAT

Publisert March 13, 2017 // Uncategorized // 4 Kommentarer

Sponset

I en lenger periode nå har jeg testet ut kosttilskuddet Rein Styrke. Et skikkelig potent tilskudd proppet med næring! Lever er kanskje noe av det mest næringsrike en kan spise, men hos mange ligger det kanskje langt inne å gafle innpå med lever på tallerken. Jeg lager leverpostei av kyllinglever jeg spiser av og til, samt gir barna, men for meg blir det litt FOR sært med levergryte eller annen innmat på tallerken. Creds til dere som mumser dette! Jeg skulle gjerne spist mer lever og ble derfor over meg av begeistring når Rein Styrke lanserte sine kapsler.

Som dere vet er jeg tilhenger av et variert og godt balansert kosthold slik at man skal slippe ta en neve eller to med kosttilskudd hver dag. Likevel vet vi at maten vi spiser i dag er behandlet på en annen måte enn før. Den er fraktet langt, er tilsatt både det ene og det andre og utsatt for mye som kan tape næring. Det kan derfor være på sin plass med et multivitamin tilskudd i tillegg til et variert kosthold. Skal en velge tilskudd bør en være kritisk og gå for tilskudd basert på rene, naturlige ingredienser. Det er nettopp her leverkapslene kommer inn. Rein styrke har laget et helt fantastisk kosttilskudd basert på tørket reinlever. Økologisk reinlever tørket på en skånsom måte innpakket i en gelatinkapsel fra storfe. Bedre kan det faktisk ikke bli!2017-03-13 11.18.35HVORFOR SKAL JEG SPISE LEVER, tenker du kanskje? Jo, det skal jeg si deg!
Lever inneholder helt vanvittig mye næring. Spesielt mye vitamin A, vitamin K, jern og B vitaminene. Lever er spesielt høy på vitamin B12, noe mange har lave verdier av. Vitamin B12 er koblet mot energiomsettningen og forhindrer tretthet og utmattelse. Vitamin A påvirker det hormonelle balansen i kroppen, styrker immunforsvaret og ikke minst gir fin hud.
Lever er også en god kilde til B-vitaminet folat som er spesielt viktig for de som ønsker bli gravide eller er gravide. Sammenlignet med andre supermatvarer som for eksempel grønnkål og blåbær troner leveren i en klasse for seg. Supernæring! Tenk å kunne ta et tilskudd som dekker det aller meste istedenfor en boks av det, en boks av det, osv. Alt du trenger bortsett fra omega 3 og Vitamin D finner du i leverkapslene. Altså et fantastisk tilskudd jeg anbefaler alle!

Jeg tar 4-6 kapsler hver dag. Da dekkes min kropps behov. Det beste er at kapslene er lett å åpne, så jeg drysser alltid en kapsel opp i barnas smoothie. SÅ kjekt!2017-03-13 11.19.11I helgen har jeg forresten vært på Kostholdskonferansen i Larvik med flere av de andre Kostholdsdamene. Superinspirerende og koselig å henge med de andre fine kostholdsnerdene! Det er godt med litt faglig inspirasjon, mingle med “likesinnede” og egentid. For meg er ernæring ikke bare en jobb, men en hobby. Jeg elsker faglig inputt og suger til meg all inspirasjon og lærdom på min vei. Kostholdshappenings som dette gir meg alltid en skikkelig energiboost. Dessuten er det himla koselig å henge med min partner in crime, Randi. To hjerner tenker bedre enn en, sånt blir det mye gøyalt ut av! Nå skal jeg jobbe videre med onlinekurs. TAKK for tilbakemelding ang heftet til kurset. Da blir det trykket hefte og dukker opp i posten til dere. Også får dere tilgang til onlinekurset som dere kan se når det passer dere best. Dette blir bra altså!

Ha en nydelig mandag!

4 Kommentarer

TORSDAGSPRAT OG ONLINE SNOPKURS

Publisert March 9, 2017 // Uncategorized // 16 Kommentarer

Hei sveis!
Jeg titter innom fra sofaen med en febersyk skatt på fanget. Det skal ikke være lett å være ett år og gå første året i barnehagen. Jeg legger til rette for et næringsrikt kosthold og lurer inn næringsbomber som spinat, kraft eller kollagen, omega 3, d-vitamin og tørket lever der jeg kan. Dessuten lager jeg litt leverpostei selv (såå godt!), baker surdeigsbrød de spiser hjemme og får med i barnehagen, og prøver så godt det lar seg gjøre å lure inn fargerike middager hver dag. Likevel lurer de små bassiluskene seg inn og slår ut de små kroppene. Et solid og godt immunforsvar blir til!

De dagene jeg har hjemmekontor er det luksus med litt ekstra staslig lunsj, for eksempel chevresalat, kikertwraps med ørret eller denne varianten med fantastisk digg grønt fyll. I tillegg er det ekstra digg å nyte en god kopp kaffe og litt rå sjokkis (gojisjokkis har jeg ALLTID i kjøleskapet. MUMS!). Da koser ho mor seg! Hoho!
DSC_3338Apropos rå sjokkis. Hvem er klare for nytt snopkurs ONLINE? Jeg og Randi er i gang med å lage kurs og oppskriftene er allerede nedskrevet og klare. Jeg startet på mitt snopeventyr i København i 2011 og har siden da vært bitt av basillen. Jeg har ikke peiling på hvor mange snopkurs som har blitt til, men mange er det iallefall. Derfor er det ekstra stas av vi nå kan nå ut til ALLE med snopkurs online. Vi skal jobbe på spreng for å få kurset ut uken før påske, og prisen skal heller ikke være gal. MEN, et lite spørsmål til dere i den sammenheng: Er det mest stas med heftet i trykket format sendt i posten, eller vil dere ha heftet online? Det er fint med deres tilbakemelding oppe i all planleggingen. Det er ikke noe jeg heller vil enn å gjøre dere alle fornøyde. Sjokkisen på bildet over har forresten fått navnet “Dobbel karamelllykke” og det skal jeg love deg det er. MAKAN til digg snop! Oppdateringer på når snopkurset lanseres osv kommer fortløpende her og via andre sosiale kanaler.

Ha en herlig torsdag!

16 Kommentarer

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV