CHAI LATTE – PERFEKT I HØSTMØRKET

Publisert October 17, 2018 // DRIKKE // Legg igjen en kommentar

Hei alle dere fine lesere!
Jeg deler jevnt og trutt kveldbilder under pleddet med en stor chaite i hånden (på Instastory). Den har blitt en høstfavoritt som har fulgt meg de siste ukene. Barna eeelsker den også, så den får de ofte til frokosten i helgene (heldige kids altså!). Mange har spurt om oppskrift, så her kommer den!Dette er en kjapp-variant med teposer, vil du legge litt ekstra flid kan du teste denne oppskriften. Denne varianten er bittelitt spicy, så dropp chilli og pepper om du ikke ønsker det.

Til en kopp trenger du:

 • 2 dl kokende vann
 • 2 poser Celestail Chai – India Spice (selges på Søstrene Grene)
 • 1 ts honning eller kokossirup
 • 1 dl havremelk eller mandelmelk
 • 1/2 ts chillipulver (kan sløyfes)
 • 1/4 ts pepper (kan sløyfes)
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/2 ts honning/kokossirup/steviadråper i melken

Fyll koppen med vann og te. La den trekke i 5-6 minutter. Ta ut teposene og klem ut alt væske av de. Rør inn søtning i den varme teen sammen med chilli og pepper. Steam melken enten i melkesteamer eller varm og pisk i kjele. Rør inn kardemomme OG 1/2 ts honning i den varme fluffy melken og bland så melken med teen. Smaker best under pleddet i høstmørket 🙂I kveld har jeg holdt foredrag om tarmen vår for en fin gjeng i en vegetarklubb. GØY!
God kveld til dere!

Legg igjen en kommentar

GLUTENFRITT

Publisert October 16, 2018 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

I går holdt jeg foredrag og matkurs om cøliaki, glutenintoleranse og glutenfri bakst for Mat og helse-lærere i Vestfold. Det er stadig flere som får cøliaki eller reagerer på glutenet. En kan også spørre seg om det har blitt en trend å spise glutenfritt? Sistnevnte ser jeg mye av på klinikken, siden de aller fleste føler seg mye bedre ved å trappe ned på korninntaket. I 2015 oppga hver fjerde amerikaner at de valgte glutenfritt. Det er mange! Norsk cøliakiforening har tall på at ca 7-8% av oss nordboere har cøliaki eller glutenintoleranse. Så kommer den store andelen med alle de som tester perioder uten gluten i tillegg. Min fine mann har cøliaki, noe som har fulgt han nesten hele livet. Han er oppvokst på tørt kjøpebrød som faller fra hverandre når en skal smøre seg en skive. Mye har endret seg siden den tid. Det er lettere å finne gode glutenfri produkter, ikke bare på smak og konsistens, men også på næringsinnhold.

Men det er en viktig ting en skal ha klart for seg når det gjelder å kutte gluten. Les deg opp eller søk råd fra en kyndig veileder, så kostholdet ikke blir desto mer stivelsesrikt og næringsfattig. Det var nettopp dette jeg foreleste om i går. Mange setter likhetstegn mellom glutenfritt og sunt. Der skal du vite at det absolutt ikke bør være slik. Gluten er et stort protein som finnes naturlig i hvete, rug, spelt og bygg. Glutenet er på mange måter bakerens hemmelighet og et vidundermiddel for å få deilig bakst som hever godt, blir luftig men ikke tørt, får bedre holdbarhet osv. Dette har industrien forstått, så “bakerens hemmelighet” puttes i det aller meste av baksten du får kjøpt på butikken i dag. Snu rundt på brødet du kjøper neste gang og se om “hvetegluten” er tilsatt. Har du tenkt over at du blir oppblåst av kjøpebakst? Kanskje spesielt kjøpeboller? Kombinasjonen hvetemel, hurtighevet bakst tilsatt ekstra gluten og sukker er ingen god kombinasjon for tarmen vår. Det blir fort krøll og magen blir både stinn og oppblåst. Jeg tror årsaken til at så mange av oss reagerer på glutenet skyldes hvordan mye av baksten vi spiser er laget. Min erfaring etter mange år på klinikk er at det er mange mager som fint tåler langtidshevet bakst, ala Barnehagebrødet eller brytebrød, eller for ikke å snakke om surdeigsbakst!Så til hvorfor likhetstegnet mellom glutenfritt og sunnhet ikke alltid stemmer så godt. Når en fjerner det som binder baksten sammen, gjør den saftig og gjør baksten luftig og holdbar må det tilsettes erstattere som er rike på stivelse. Mye glutenfri ferdigbakst er bakt på stivelsesrike meltyper som maismel, rismel, potetmel osv. Ofte er produktene også tilsatt sukker, og dog ganske mye sukker. Ulike melmixer, spesielt fra de godt etablerte merkene som Semper og Finax kan ofte være dårlige valg. Der er det mye stivelse og sukker samlet i en pose. Det samme gjelder ulike knekkebrød, ferdigbrød osv.

Jeg er mer tilhenger av å spise naturlig glutenfritt. Det vil si at korninntaket trappes ned og erstattes med noe annet. Eks smoothie eller chiapudding til frokost i stedet for brød, omelett eller salat til lunsj i stedet for brød osv. Selvsagt skal det være rom for å spise knekkebrød og brød også, men la det ta minst mulig plass i kostholdet.  Med stadig fler som tester og bruker glutenfrie produkter blir etterspørselen større og fler gode produkter kommer på banen. Så det er altså fullt mulig å finne gode OG næringsrike alternativer også. Når det gjelder baking hjemme på egen kjøkkenbenk (som dog er det beste alternativet) er det fler naturlig glutenfrie meltyper jeg anbefaler. Eksempel bokhvetemel, TEFF mel, quinoamel, sesammel, mandelmel og glutenfri havre. Det kommer også stadig nye bakemikser på banen som faktisk er bra og som inneholder fler av disse meltypene. Helios har nylig lansert en ny serie med lys og grov miks, de er helt supre. Det glutenfri verksted har nylig lansert rene meltyper av blant annet bokhvetemel og quinoamel, dessuten har de blant annet en “Fiberbrød-mix” som er å anbefale.Etter foredrag bakte vi blant annet Sesambriks og eplekake. Jeg har nemlig med årene tilegnet meg en del triks for god glutenfri bakst. Favorittoppskriftene finnes jo her på bloggen 🙂

Om du vil lære mer om dette med korn, gluten, bakst, blodsukkerpåvirkning og veldig mye mer anbefaler jeg å kaste deg med på Spis deg slank og GLAD kurset vårt som starter opp allerede på mandag 22.oktober. Bli med å bli utfordret! Denne mørketiden vi går inn i nå er så fin å bruke til å komme inn i gode vaner før julen synges inn 🙂

Legg igjen en kommentar

“KINDEREGG” ETTER MITT HJERTE

Publisert October 12, 2018 // SNACKS, Uncategorized // 2 Kommentarer

Hei sveis!
Så var det fredag igjen! Hos oss bor det to små og en stor sjokoladeelsker. Gutta mine elsker mørk sjokolade, og når de får velge fyller de helst godteposen med bare sjokolade. De elsker heldigvis den helt mørke som dog stort sett er det vi har i hus. Kinderegg er en fin barndomsfavoritt og noe jeg vet også gutta mine digger. Men jeg synes sjokoladen er for søt og plastlekene inne i kinderegget blir bare “tulleleker” som ikke blir brukt.  Jeg ble derfor over meg av begeistring når jeg kom over disse “kindereggene”.Altså, her snakker vi sprudlende sunne kinderegg! Supersøt boks med en byggeleke og fire små ruter med rågod økologisk sjokolade søtet med kokossukker og mildnet med litt kokosmelk. Dette var SÅ stas for mine to små! Jeg fikk sniksmake en liten bit og sjokoladen var like god som den ser ut. Hurra for superbra “kinderegg” til kidsa!
Tips!
Disse passer perfekt i julens pakkekalender! Det finnes 18 ulike dyr som kan bygges. Vipps har man 18 gaver i kalenderen 😉 Jeg skal i alle fall hamstre noen til guttas pakkekalendere! Jeg oppdaget nå at Levlogisk har “kjøp fire, betal for tre” på disse, bruk koden KINDEREGG. Jeg elsker når jeg kommer over skatter som dette!

2 Kommentarer

BOKHVETEWRAPS

Publisert October 9, 2018 // FROKOST, LUNSJ, PANNEKAKER/LAPPER // Legg igjen en kommentar

Hei sveis!
I dag vil jeg dele en wrapfavoritt jeg ofte lager meg til lunsj. Den smaker nydelig med all slags fyll og er like god nystekt som etter noen timer wrappet sammen i matpakka. Disse er naturlig glutenfri, rike på næring og er et fint alternativ til wraps, lomper osv.Til ca 4 pannekaker trenger du:

 • 2 dl bokhvetemel
 • 2,5 dl vann
 • En neve revet ost (kan sløyfes)
 • en klype salt

Bland sammen mel og vann til en jevn røre. For litt mer crispy wraps kan det tilsettes en neve revet i røren. Stek i litt smør, lag de aller helst så tynne som mulig. Røren kan også tilsettes et egg, men det er ingen nødvendighet. Fyll med ønsket fyll. Eksempel pesto, salat, litt ost og spekeskinke, NAM!Kanskje dette er noe for matpakken i morgen?
Iskaffen er en fast følgesvenn, oppskriften på den er her!

Legg igjen en kommentar

SUPERSØTE MATBOKSER

Publisert October 5, 2018 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

//reklame

Det beste med høsten er gåturer i skogen med gjengen min. Aller helst med noe godt i matpakka og kanskje litt ekstra kos på lur. Forrige helg var vi på langtur med snippsekken full av mat og drikke. Når høsten viser seg fra sin beste side, må den virkelig utnyttes! Håper denne helgen blir like bra, så vi kan kose oss masse utendørs!Heldige gutta mine har fått seg nye fine matbokser og drikkeflasker i stål fra nettbutikken Levlogisk. Det er de fineste matboksene jeg noen gang har sett! Jeg har lenge hatt et prosjekt om å prøve redusere plastbruken. Jeg bruker bivokspapir i stedet for plastfolie og bytter ut plastboksene med stål litt etter litt. Barna har en hel skuff full av barneservice, matbokser, kopper og flasker. Alt er selvsagt i plast. Jeg ble derfor over meg av begeistring når jeg kom over disse superfine matboksene i stål. De finnes med ulikt dyremotiv og farger. Drikkeflaskene finner du herHva matboksene fylles med avhenger av hva jeg har for hånden. Ofte inneholder de pannekaker eller potetlomper med fyll. Favoritten til barna er nøttesmør, aller helst hjemmelaget mandelsmør, men peanøttsmør er også en favoritt. Jeg har alltid litt farger i matboksene, og prøver unngå at det bare blir frukt. Litt grønnsaker trenger de små kroppene! Nå har de blitt så store at jeg har forklart de at kroppen trenger litt gladmat til hvert måltid for å fungere som den skal, og det har resultert i at de stort sett spiser opp det de får servert.

Nyt helgen, fine følgere!

Legg igjen en kommentar

SKOLEBOLLER – SURDEIG

Publisert October 3, 2018 // BAKST, SURDEIG // 2 Kommentarer

Hoho! Denne oppskriften har jeg fått mange forespørsler om å dele! I helgen bakte jeg surdeigsboller med vaniljekrem og melis+kokos topping aka skoleboller. De ble altså så G O D E!


Jeg baker stort sett bare med surdeig i disse dager noe kropp og sinn takker meg for. Det er herlig å kunne spise “gjærbakst” ute å få mageknip, men det beste er kanskje smaken. Den lett syrlige ettersmaken som gjør baksten så mye bedre. Surdeigsbakst er ikke bare fint fordi det er lettere å fordøye og mer magevennlig, det er også fint fordi næringsstoffene i kornet blir lettere å ta opp og baksten blir både mer blodsukkervennlig og næringsrik. Jeg baker stort sett alltid med spelt som base og varierer med både rug, havre og diverse frø. Baker jeg søt bakst benytter jeg aller helst kokossukker som søtning.


Til to brett med skoleboller (ca 20 stk):

 • ca 1 dl happy surdeig
 • 2 liter økologisk speltmel
 • 2 dl kokossukker
 • 200g smeltet smør
 • 2 ts kardemomme
 • 7 dl valgfri melk
 • 1 ts gjær
  ———————-
 • 3 eggeplommer
 • 2,5 ss maizenna
 • 4 ss honning eller rårørsukker
 • 1,5 ts vaniljepulver (evt 3 ts vaniljesukker)
 • 3 dl valgfri melk

Det første du bør starte med er å få en happy surdeig. Uten happy surdeig, ingen luftig bakst. Det kan derfor være lurt å “mate opp” surdeigsstarteren dagen før, slik at den er full av bobler og klar til å bakes med. Har du ikke surdeigsstarter vil jeg anbefale deg å få en av en annen flink surdeigsbaker. Bor du i Østlandsområdet skal jeg ha egen workshop om surdeig 30.oktober (arrangement på facebook her). Der blir det god innføring, jeg deler alle mine beste tips og triks, det blir smaksprøver og ikke minst oppskrifter og surdeigsstarter til alle.

Så til skolebollene!
STEG 1:
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge da speltmelet fort blir seigt. Sett deigen tildekket på benken og la den få stå der i fred i 12 timer.
STEG 2:
Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Lag gjerne litt ekstra store boller siden det skal puttes litt vaniljekrem i midten av hver bolle. Etterhev i 1,5 time.
STEG 3:
Lag vaniljekrem. Pisk sammen eggeplommer, maizenna, søtning og vanilje i en bakebolle. Varm opp melken til litt før kokepunktet. Hell den varme melken over eggblandingen og hell blandingen tilbake i kjelen igjen. Kok opp og la koke til den tykner (ca 5 minutter) mens du rører hele tiden. Avkjøl.
STEG 4:
Lag en fordypning i midten av hver bolle med to fingre. Nå skal de ha hevet skikkelig. Fyll ca 1 ss vaniljekrem i hver bolle. Sett på ovnen på 250grader og stek i 9-10minutter.
Avkjøl bollene og pynt med et tynt lag melis og kokos.

NYT!

2 Kommentarer

HEI OKTOBER!

Publisert October 1, 2018 // Uncategorized // 3 Kommentarer

God mandag i oktobersolen!
De siste par månedene har gitt meg så mye bra. Jeg har gjort så mye gøy, møtte så mange fine folk, fått spennende utfordringer, knyttet nye samarbeid og har rett og slett fått påfyll av en masse inspirasjon for videre prosjekter i høst. Jeg har lyst til å lage noen faste spalter her på bloggen, og en av de er en månedsoppsummering. Jeg er så tilhenger av å sette seg mål, lage planer og skrive takknemlighetslister. Sistnevnte er en ny ting som gir meg så mye, og det hele kan kanskje være til inspirasjon for dere også?

Så, TAKK for nå September. Du har vært fantastisk bra!

TRE FINE TING

1.  Vi avsluttet sommermåneden august med bryllupsreise og rakk bare en liten uke hjemme for å pakke om før en langhelg ventet i fine Ålborg. En sponset tur av Visit Denmark som virkelig innfridde med blant annet helt fantastiske matopplevelser.Mann og kone i fantastiske Skagen.

2. Bursdagsfeiring for Emilen vår. Tre år har han blitt og er kulere enn noen gang. Vi feiret på rett sprudlende sunn vis med pannekakefest, frukt og brownie. Les mer om bursdagen her.

3. YOGAWEEKEND! Jeg har fortsatt ikke landet etter den fine langhelgen vår i Sverige. For en fin gjeng, bra mat, deilig yoga og fantastiske omgivelser. Dette må vi helt klart arrangere igjen! Les om yogaweekenden her.Frokostbordet etter deilig yoga og frokostkurs.

MÅNEDENS OPPSKRIFTSFAVORITT

September og starten på høsten er på mange måter i “fermenteringens tegn”. Jeg har hatt en rekke fermenteringskurs og dermed igjen brygget kombucha og laget surdeig i lange baner. Jeg har også kjent på gleden over høsten og takknemligheten over å få være så mye sammen med de fine gutta mine. Ekstra stas er selvsagt helgene, spesielt denne måneden siden to av fire helger har vært på reisefot. Derfor må KRYDDERKAKEN jeg bakte en september helg med gutta mine bli favorittoppskriften. Den vekker fine minner fra min barndom og er altså SÅ GOD!

TRE TING Å GLEDE SEG TIL

1. Naturfagtime! Randi og jeg har knyttet spennende samarbeid med en videregående skole. Vi skal undervise om fermentering og elevene skal brygge kombucha. Vi gleder oss til å teste ut alle myter om kombuchabrygging. Det blir gøy!
2. Gåturer med matpakker i skog og fjell med gutta mine. Det gir meg altså SÅ mye! Ekstra koselig er det selvsagt med noe godt i matboksen i tillegg.Bilde fra søndagsturen vår.
3. Teste og dele nye produkter OG oppskrifter. Masse spennende på lur!

Oktober blir bra! Det står mye spennende på tapeten på jobb. Både på Fedonklinikken i Oslo hvor vi har fokus på et hjertevennlig kosthold i tråd med Fedon sin nye bok som lanseres 4.oktober “Mat for hjertet”. I Sprudlende Sunn med foredragsjobber, oppstart av ny gjeng på “Spis deg slank og GLAD kurs” 22.oktober (se mer om kurset her), og ikke minst spennende prosjekter jeg kan fortelle mer om nærmere juletider.

MÅL FOR OKTOBER

1. Jogge 2 ganger pr uke. Jeg elsker løpe, det er faktisk da jeg er mest kreativ. Jeg er så heldig og trener styrke hos en fin nabo 3 ganger i uken, men siden småbarns/gründerlivet ofte kommer i veien blir brått 3 økter til 1 eller kanskje ingen noen uker. Løpeturer er dermed lettere å få inn i kalenderen. Så målet med 2 løpeturer i uken bør jeg jo klare!
2. Spise mindre kjøtt og mer fisk/veggis. Jeg er fortsatt supermotivert etter yogaweekend. Det er så mye deilig vegetarretter en kan lage som likevel er proppfulle av proteiner og næring. På denne ukens hverdagsmiddagsplan står det suppe x 1, tre hvit fisk måltider og et kjøttmåltid. Alle og en hver må spise mer hvit fisk pr uke for blant annet få inn anbefalt mengde jod pr uke. Visste dere det?
3. Lage faste spalter på bloggen. Jeg tenker en oppskriftsspalte pr uke, en ernæringsfaglig spalte med spennende saker om ernæring, en produktspalte med type nye produkter jeg har testet, tilskudd jeg tar, kjøkkenutstyr jeg anbefaler osv. Også kanskje det blir en fast månedsoppsummeringsspalte også? Hva synes dere? Kom gjerne med innspill på ønsker!

Ha en fin oktoberdag og GOD UKE!

3 Kommentarer


Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV