SJOKOLADEPÅLEGG

Publisert February 15, 2018 // FROKOST, LUNSJ, SNACKS // 6 Kommentarer

Inneholder anonselenker

Hei hå! I går var dagen fullspekket med koselig Babymatkurs på formiddagen og senere en lang kveld på messe. Babymatkurs er noe av det koseligste jeg vet om. Herlig å kunne gjøre mammaer trygge på sine matvalg til de små, og enda bedre: få lov til å ta del i livets første matglede. Det er stas!

Bondekvinnelaget i Østfold hadde stor inspirasjonsmesse i går med over 500 deltakere. Vi sto på stand med litt info om oss og for å inspirere til fermentering. På scenen var blant annet Kaja Nordengen, hjerneforsker. Hun har skrevet “Hjernen er stjernen” og hadde SÅ mye interessant å komme med. Gøy at så mange tok turen innom oss for en prat på standen vår også. Vi hadde planer om en livesending på Facebook i løpet av kvelden, og litt bildetaking, men kvelden ble hektisk, så alt gikk litt i glemmeboken. DET er et godt tegn da!  Så til dagens overskrift. Hjemmelaget sjokoladepålegg! Noe for helgen kanskje?2018-02-05 15.05.26Nøttesmør ass! Ikke en uke uten! Det passer til det meste og er SÅ godt. Forrige helg fant jeg frem en gammel oppskrift fra studietiden i København og laget sjokoladepålegg. Jeg har i grunn veldig få preferanser og har spist vanvittig lite av dette, selv i barndommen. Men, jeg kan jo ikke si annet enn at det er skikkelig godt! Spesielt på pannekaker, kombinert med bananskiver på knekkebrødet, eller for ikke å nevne som topping på grøten. Hemmeligheten her er skollede hasselnøtter. De smaker himmelsk i seg selv, men kombinert med kakaopulver, havsalt og litt søtt blir det helt kanon!
2018-02-05 15.06.27
Du trenger:

Stek nøttene på 200grader i 5-6minutter. Fjern skallet ved å gni de i et kjøkkenhåndkle, papir eller bare mellom håndflatene. Kjør de i en god blender sammen med øvrige ingredienser i 1-3 minutter avhengig av hvor kraftig blender du har. Resultatet blir en kremet nøttesmør som kan spises med skje!
2018-02-05 15.05.39Vi lager stort sett dette mandelsmøret om igjen og om igjen hos oss. Barna ELSKER det og bruker det som topping på det meste. Sjokoladepålegget er nå er ny favoritt hos de, og jeg er selvsagt helt enig. Nøttesmør ass!

6 Kommentarer

CRISPY BROKKOLI

Publisert February 12, 2018 // LUNSJ, MIDDAG // 1 Kommentar

Visste du at tarmbakteriene dine elsker plantefiber? En hører alltid om at fiber er så bra for magen, men her er det viktig å skille mellom plantefiber og fiberet som vi finner i korn. Fiberet i grove kornprodukter kan for noen lage mer baluba enn nytte i tarmen, men plantefiber fra grønnsaker og frukt er derimot en viktig kilde for å skape en glad mage og en god tarmflora.
Visste du også at om du spiser mye fargerike grønnsaker og plantefiber vil kroppen din raskt får dette til en vane og om du da har noen dager med mindre av den slags vil du kjenne på en enorm cravings? Har jeg hatt en helg med mye brødmat, sukker og stivelse kjenner jeg alltid på et enormt sug etter grønnsaker. Tarmbakteriene er vant med å få sin daglige doser med plantefiber å bryne seg på, og gir deg raskt signaler om dette blir byttet ut med sukker og stivelse. Helger, ferier og andre anledninger med annen mat er selvsagt helt fint, men poenget mitt er at når en er vant med mye plantefiber og antioksidantrike farger i kostholdet til vanlig, er det ofte det kroppen craver etter. Noe som er et skikkelig godt tegn på at kroppen digger det du tilfører den!

En super kilde til plantefiber er brokkoli. Du kan nesten se det på strukturen til brokkolien. Grov og hard, full av bra byggeklosser og plantefiber. Fiber kroppen bruker litt tid på å fordøye og som blir mat for de gode bakteriene i tarmen din. Stilken inneholder like bra næring som brokkolitoppene, det er derfor lurt å bruke hele når du lager mat. Jeg skjærer brokkolistilken ofte i staver og ovnsbaker eller dampkoker sammen med resten. Smaker som asparges! Brokkolien er for mange lett å like, og en grønnsak som faller i smak hos barna. Den illgrønne fargen gjør den svært så næringsrik. Faktisk har den høyere vitamin C innhold enn appelsinen, og er spesielt rik på vitamin K, B-vitaminet folat og kalium. Den er med andre ord en liten næringsbombe alle burde ha i kostholdet. Jeg bruker alltid brokkoli som tilbehør, lurer det inn i gryteretter eller bruker den rå i salater. Brokkolisalat er en soleklar favoritt her i huset. HER finner du oppskrift, den smaker aldeles nydelig til alt av tilbehør. Jeg lover dele oppskrift på enda en brokkoli favoritt i uken som kommer!
2016-02-15-16.40.28Jeg er så dillet på ovnsbakt crispy brokkoli om dagen. Ovnsbak brokkolibukettene med en slant olivenolje og havsalt i ovnen på 160grader i 10-15minutter. La de bli gyllenbrune og knasende sprø. Smaker så godt at det er fare for å spise et helt brokkolihode alene! Perfekt tilbehør til alt. Vi hadde bakt potet med ulikt fyll i helgen, og den crispy brokkolien var helt perfekt ved siden av. Må testes om du ikke allerede har prøvd!
2018-02-08 13.33.21I går arrangerte jeg Babyshower for lillesøster og hadde huset fullt av fine jenter. Vi laget tapas (blant annet med brokkolisalat – nam!) og serverte blant annet sprudlende sunn brownie. Stor stas for alle. Om en liten måned er jeg forhåpentligvis tante-Linn! Gleder meg stooort!

Ha en strålende fin mandag!

1 Kommentar

LANGTIDSHEVET BRYTEBRØD AV SPELT

Publisert February 9, 2018 // BAKST, BRØD, FROKOST, NOE Å HA PÅLEGGET PÅ // Legg igjen en kommentar

Hei dere!
I helgen er det både morsdag og fastelaven. På slike dager er det ekstra kos å nyte lange frokoster med de vi er glade i. I den anledning har jeg laget noen knakende gode eltefrie rundstykker. Disse er hevet natten over, noe som er svært positivt både for næringsopptak og for tarmen. De er bakt på spelt og inneholder ekstra byggeklosser fra både havre og frø. Dessuten er de sabla enkle å lage (gjør seg nesten selv)! 2018-02-09 16.29.27Sett disse lørdag kveld og dere har ferske rundstykker til frokostkos. Anbefales!Du trenger en stor ildfast form, eller en liten stekeplate med høy kant for å lage disse som et (eller to) brytebrød. Har du surdeig kan disse lages med surdeig også. Bruk 1 dl boblende surdeig istedenfor 1 ts gjær 🙂

Til et brytebrød trenger du:

 • 1 liter økologisk speltmel
 • 0,5 dl linfrø
 • 0,5 dl solsikkefrø
 • 0,5 dl sesamfrø
 • 0,5 dl havregryn
 • 50g smeltet smør
 • 3,5 dl valgfri melk
 • 1 ts gjær

Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Del så opp deigen i 10 like store emner og rull til rundstykker. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Bruk bakepapir i bunnen og plasser rundstykkene med litt mellomrom, så hever de fint inn i hverandre.  Etterhev i 1 time og stek midt i ovnen på 250grader i ca14 min.2018-02-09 16.26.422018-02-09 16.29.10Perfekt frokostkos i helgen!

Siden det er morsdag og fastelaven kommer noen tips til godsaker av det søte slaget her:

Ha en nydelig helg!

Legg igjen en kommentar

LITT KAKAO HVER DAG?

Publisert February 7, 2018 // Uncategorized // 2 Kommentarer

Hei hå!
Denne uken er Snopuke for “Spis deg slank og GLAD”-gjengen. Vi tar de igjennom all info omkring hvilken søtningsalternativer de bør bruke, hvorfor de skal bruke de og hvordan bruke de. Det er et hav av søtningsalternativer der ute, og hvilke er egentlig best både med tanke på helsen vår, men også med tanke på bruksområder? Vi lærer dem tips og triks for å lage sunn snop, deler våre favorittoppskrifter OG for ikke å snakke om lærer de alt om rå sjokolade! For visste du at kakaobønnen er så næringsrik at den betegnes som supermat, og at det burde spises hver dag?
DSC_7273 2Jeg har tatt et lite dypdykk i kakaoens historie, det var jaggu spennende lesning! Visste du at vi skal helt tilbake til 1400 f.Kr?

Arkeologiske funn viser at Mayaindianerene dyrket sine egne kakaotrær så langt tilbake som 1400-1100 f.kr. De kalte det “kakaw” som betyr “det gudene inntar”. De ristet bønnene og brukte det som nytelsesmiddel og som medisin. Kakaobønnene ble på mange måter sett på som hellige, og etter hvert regnet som så verdifulle at de benyttet de som penger. Faktisk nådde ikke kakaobønnen Europa før på 1500tallet. Prins Filip av Spania fraktet bønner og noen Mayaindianere til landet for å lage kakaodrikken tilsatt litt sukker i 1544. Det var faktisk bare Spania og Portugal som hadde tilgang på kakaodrikken på grunn av koloniene sine, og det var strengt forbudt å eksportere til andre land. Noen år senere fikk engelskmennende og franskmennene fatt i kakaobønnen og startet dyrke sine egne plantasjer. På midten av 1600tallet kunne man få fatt i kakaodrikken i London, for kun de aller rikeste selvsagt. Mot slutten av 1700tallet ble det bygget møller som knuste bønnene og skilte ut fettet som ble det velkjente kakaosmøret. En luring tok patent på kakaopulveret og fant senere ut at om kakaosmør, kakaopulver og sukker smeltes sammen og så stivner igjen, blir resultatet en magisk mørk sjokolade.

Visste du at kakaobønnene finnes i store frukter, nesten som vannmelon? Og at dyrkningsforholdene, med tanke på temperatur, vær og vind har vanvittig stor påvirkning? En frukt inneholder rundt 40 bønner, og de bønnene fermenteres og tørkes før de kan benyttes i kakaoproduksjon. Velger du rå kakaoprodukter er disse bønnene ikke varmet opp mer enn til 42 grader (andre kan varmes opp til 100-150grader) og er heller ikke tilsatt aromaer eller kjemiske stoffer. Det er grunnen for at RÅ SJOKOLADE er så rik på næringsstoffer kroppen blir glad av. Og dermed grunnen for at jeg anbefaler et knekk sjokkis hver dag.  DSC_7279Da jeg startet på mitt snopeventyr i København trodde jeg ikke at jeg likte rå sjokolade. Den bismaken den brakte med seg var umulig å kamuflere, og jeg følte den gjorde alt annet enn å tilfredstille de kravene jeg hadde til GOD sjokolade – selv med mye søtning blandet i. Etter mange år med prøving har jeg funnet ut at kvaliteten på kakaobønnene har MYE å si. Og at blandingsforholdet mellom kakaosmør og kakaomasse er helt avgjørende for god sjokolade. Nå lager jeg rå sjokolade jevnt og trutt, og har nesten alltid rå sjokolade liggende i kjøleskapet. Gjerne pimpet med supersnacks som gojibær, hakkede nøtter, bipollen osv. For meg en det skikkelig hverdagsluksus å ta et lite knekk til en kopp te eller kaffe hver dag. Hva er hverdagsluksus for deg?

HER finner du oppskrift på rå sjokolade med gojibær.
HER finner du rå sjokolade som kan kjøpes ferdig – og som smaker kriminelt godt! (affiliate link)

Forresten, i kveld på facebook går vi LIVE for å snakke litt om sunn snop! Ca kl.21!
DSC_7287
Ha en strålende fin onsdag!

2 Kommentarer

CHIAGRØT

Publisert February 5, 2018 // FROKOST, GRØT // Legg igjen en kommentar

Inneholder adlinks

Hei i mandagen!
Håper helgen har vært bra og at batteriene er ladet for en ny uke? Jeg startet uken med en ny favoritt. Barna elsker grøt til frokost, men jeg føler grøt ikke er bra drivstoff for meg. Jeg blir raskt mett og kjenner på en følelse av tung og “daff” (kan man si det?) kropp. Derfor lager jeg ofte noe annet til meg. En ny dille er kjøleskapsgrøt, eller Chiagrøt. Jeg foretrekker spise minimalt med korn, så lager denne varianten på et par ss havre, istedenfor en god del mer om grøten skulle vært kokt. Denne inneholder også kokosmelk som holder blodsukkeret stabilt og metter godt. En godt balansert frokost med andre ord!
2018-02-05 14.53.31
Til en porsjon CHIAGRØT trenger du:

 • Et tomt glass med lokk
 • 1 dl mandel/havremelk
 • 5-6 ss kokosmelk
 • 2 ss havregryn
 • 3 ss chiafrø
 • 1-2 ss kollagen (kan sløyfes)
 • 1/2 ts vaniljepulver
 • Valgfri topping: Eks Bær, bananskiver, hakkede nøtter, nøttesmør, hakket frukt

Bland alt sammen i glasset, sett på lokket og sett kaldt til dagen etterpå. Topp gjerne med bær og nøttesmør. En nydelig kombinasjon! Dette mandelsmøret er super-godt. Ellers er en ss peanøttsmør et godt (og proteinrikt) alternativ. Tips! Bland først oppi toppingen dagen etterpå. Konsistensen blir da fast og fin, så da vil det ikke blande seg.
2018-02-05 14.54.392018-02-05 14.56.50Chiagrøten passer ypperlig som en rask frokost å ha med seg, om du for eksempel starter arbeidsdagen tidlig. Eller for ikke å snakke om som en rask og enkel lunsj. Enklere frokost får du faktisk ikke! Jeg har som oftest ikke hastverk på morningen, men hallois så luksus å bare hente ferdig frokost i kjøleskapet da!

Ha en strålende fin uke!

Legg igjen en kommentar

BIPOLLENKULER

Publisert January 30, 2018 // DESSERT, SNOP/GODIS // 2 Kommentarer

Inneholder adlinks
2018-01-30 15.31.55
Wow! Disse ble så himla gode!
Dere vet jeg digger ha litt snask tilgjengelig for litt hverdagslykke når sjangsen byr seg. Ikke nødvendigvis fordi jeg er så søtsugen, heller fordi jeg elsker kose meg og nyte de små øyeblikkene. Slike øyeblikk som klokken 14 på en helt vanlig tirsdag med en kopp kaffe og en slik snopkule. Livet er til for å nytes!

Visste du at bipollen er rik på proteiner? Lettopptakelige proteiner kroppen blir glad av! Tilsetter du kollagen i tillegg blir kulene ganske så proteinrike. Perfekt som et lite mellommåltid, på tur eller som energibar etter trening.
2018-01-30 15.33.59

Til 16 kuler trenger du: 

 • 6-7 ferske dadler (avhengig av størrelse)
 • 2 dl ristede mandler*
 • 2 ss kokossirup
 • 2 ss bipollen
 • 2 ss kollagen (kan sløyfes)
  ————————–
 • 80g smeltet mørk sjokolade (gjerne 80 eller 86%)

*Fordel mandlene utover en stekeplate og stek de på 180grader i ca 5 minutter. De lukter nydelig og har fått en litt mer gyllen farge. Smaker aldeles nydelig!
Bland alle ingrediensene i en blednder/stevmikserbeholder og kjør til en fast masse. Rull til kuler og sett i fryseren eller kjøleskapet mens sjokoladen smeltes over vannbad. Benytt gjerne 86% sjokolade. Dypp så kulene i sjokoladen og sett kaldt en liten halvtime. Oppbevar de gjerne i kjøleskapet. Kan også fryses!
2018-01-30 15.36.50Fantastisk godt!

2 Kommentarer

VÅRVIBBER

Publisert January 28, 2018 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Hei hå!
Håper helgen har vært fin? Det har i alle fall min! Kort oppsummert: Oslotur med venninner og kids, Disney On Ice og middag til stor glede for store og små, lange gåturer med sola varmende i fleisen (og kald vind på ørene, fortsatt vinter ja!), og bollebaking med mine to små propeller. Elsk på helg!
2018-01-14 12.09.46Selvom det er vinter og en god stund til våren, har jeg startet få litt vårvibber. Dessuten er jeg dilla på grønt. Ikke nok med spinat, avokado, sukkererter og brokkoli hver dag, jeg må ha grønne planter i alle rom også. Vi har en grønn vegg som gir meg ro i stuen og på kjøkkenet, og med massevis med deilige grønne planter får jeg akkurat den følelsen jeg vi ha i stuen. Elsk!
2018-01-26 11.45.232018-01-26 11.46.41Ha en nydelig uke!

Legg igjen en kommentar

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV