FROKOST TO GO – CHIAGRØT

Publisert August 13, 2018 // FROKOST, GRØT, LUNSJ // Legg igjen en kommentar

Hei og riktig god mandag, fine dere!
Nå som jeg har begynt å pendle til Oslo et par dager i uken har jeg lagt min elsk på chiapudding. Jeg slenger den sammen i en fei før jeg legger meg på kvelden, plasserer den i vesken og nyter frokosten på toget. Perfekt frokost på farten!2Chiapudding eller chiagrøt er et supert frokostalternativ de dagene man er oppe og hopper tidlig. For min del er frokostmåltidet dagens viktigste måltid. Selv de dagene en kanskje står opp før solen. Det er kanskje ikke alltid det frister å lage eller spise frokost når øynene nærmest er limt igjen og en føler at en fortsatt sover stående. Da er det fint å ha frokosten klar i kjøleskapet, ta den med og spise den når en føler seg hakket mer våken og klar for litt mat. Dette har blitt min faste frokostkos de dagene jeg starter dagen tidlig, men den er også super som lunsj eller kveldsmat.

Chiafrø er spekket med næring, spesielt mye gode fettsyrer, fiber og protein. Mange med en plagsom mage har god effekt av chia da den “rydder litt opp” i tarmen og setter fart på fordøyelsen. Chia sveller i væske, derfor blir det raskt pudding om en er litt raus med frø i forhold til væske. Jeg liker røre inn litt ekstra væske så det blir mer en grøt og sper på med litt havregryn for å få god konsistens og bra næring. For meg er dette en skikkelig bra frokost som fyller på med masse bra næring så kroppen er glad og holder meg god og mett lenge.
4
Til en porsjon chiagrøt trenger du:

 • 3 ss chiafrø
 • 1 dl mandelmelk/havremelk/annen type melk
 • 1 dl kokosmelk
 • 2 ss havregryn
 • 1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)
 • 1 ts honning eller 4-5 dråper stevia

Rør alt sammen i et glass eller annen beholder med lokk på. Sett i kjøleskapet over natten og topp med ønsket topping. Jeg elsker mangoterninger og 1 ss nøttesmør eller hakkede nøtter. SÅ godt!
PS! Skjær mangoen ferdig dagen før og ha en en boks ved siden av. Hell på toppingen rett før servering!

Ha en strålende fin mandag!
I morgen formiddag titter jeg og Randi innom facebooksiden til Sprudlende Sunn for å gi noen fine lunsjtips til store og små. Nå som skole og jobb er i gang igjen for de fleste. Dette blir jo opptak som blir liggende, så får du ikke sett det i morgen formiddag kan du se det når det ellers måtte passe 🙂 Nå skal jeg nyte dagen! Jeg blir 30år i dag og skal feire bittelitt mellom all bryllupsplanlegging. 5 dager til bryllup nå! Guri, så spennende!

Legg igjen en kommentar

ICED MATCHA LATTÉ

Publisert August 8, 2018 // DRIKKE // Legg igjen en kommentar

adlinks

Hei hå!
Hva med en iskald forfriskende grønn og skjønn drikk som både er søt OG full av bra næring til kroppen?Denne drikken er helt perfekt for deg som ikke drikker kaffe. Eller for deg som er som meg, begrenser kaffedrikkingen til maks 2 kopper pr dag. I sommer har jeg laget denne titt og ofte, og det har blitt en deilig favorittdrikk. Matcha te har raskt blitt en favoritt i oppskriftsverdenen på grunn av fargen og for ikke å snakke om næringsinnholdet. Selv en liten ts av pulveret gir vilt mye bra næring til kroppen! Matcha er rik på antioksidanter og skal ha utrolig mange helsebringende egenskaper som å forebygge kreft, fungere anti-aldrende og gi mer energi. Jeg synes pulveret fort kan ta over all smak og smake for mye “gress”, så i mine oppskrifter er det ingen superdose med matcha som gjelder. Jeg vil heller kose meg med en forfriskende drikk som smaker nyyydelig OG få masse bra næring på kjøpet. Enig?
2018-08-08 10.28.17Lyst på oppskrift? 
Et et stort glass trenger du:

 • 2 ts matchapulver
 • 1,5-2 dl mandelmelk (eller annen melk etter ønske)
 • 1 ts kokossirup eller honning
 • 4-6 steviadråper om du vil ha den litt ekstra søt (kan sløyfes)
 • Isbiter

Rør matchapulveret ut i 2-3 ss kokt vann. Fyll et glass med isbiter, skvis 1 ts kokossirup eller honning i glasset (og evt steviadråper om du vil ha den ekstra søt og god). Fyll så 3/4 av glasset med mandelmelk og hell opp matchateen. Rør om og drikk med det samme. Så utrolig godt! 2018-08-08 10.27.36Håper det smaker!

Legg igjen en kommentar

MINE TOPP 5 MATVARER

Publisert August 3, 2018 // Uncategorized // 2 Kommentarer

Hei i fredagen!
I går hadde jeg første arbeidsdag på Dr. Fedon Lindbergsklinikk. Jeg har vært frem og tilbake på klinikken siden april/mai for opplæring og annet gøy, men i går var altså første arbeidsdag med den hvite frakken på, skilt og fine visittkort liggende på pulten. Jeg elsker å bidra til en bedre helse igjennom kostholdsveiledning. Det er givende å kunne bedre en plagsom mage, vonde ledd, få energi og overskudd tilbake eller jobbe med vektreduksjon. Jeg har veiledet siden 2012 og har siden den gang hatt mage-tarmplager og diabetes som to hjertesaker. Kanskje mest på grunn av min lange bakgrunn med mye mage-tarmplager, og fordi jeg fant raskt ut at tarmen er roten til det meste når jeg startet fordype meg i temaet. Men også fordi min kjære (snart) mann har diabetes. Det er spennende å se hvordan blodsukkeret kan holdes i sjakk med riktig mat og hvor lite insulin det faktisk er behov for om en spiser best mulig. Jeg skal fortsatt veilede igjennom Sprudlende Sunn også, men vil være et par dager i uken i Oslo fremover. Det skal bli så lærerikt, givende og gøy!

Om du skulle valgt 5 matvarer som dine topp 5 matvarer, hvilke hadde du valgt?

Jeg har nok endret på svaret mitt etter hvert som jeg har vært i gjennom denne kostholdsreisen. For jeg spiste et helt annet kosthold i 2009 som fersk ernæringsstudent enn jeg gjør i dag. Det samme med 2011, så endret mye seg det året jeg studerte i København og vipps falt ting mer på plass. Både i forhold til kunnskapen jeg tilegnet meg, men også hva som kjentes rett på egen kropp. For en ting er sikkert, og det er at vi alle er ulike individer og har ulike behov. Det siste året har jeg igjen endret meg i den forstand at jeg har hatt en dragning mot mer plantebasert mat. Les dette innlegget om hvorfor jeg ønsker spise mer plantebasert og hvorfor jeg synes det er så bra. Det betyr at mine topp 5 matvarer NÅ var kanskje ikke mine topp 5 for to år siden. Hvilken er dine?

Mine topp 5 matvarefavoritter må bli følgende…
DSC_8299
SØTPOTET
Rotgrønnsaken som har tatt verden med storm. Den er en favoritt av fler grunner. Ikke bare er den ganske så rik på næring med mye betakaroten (A-vitamin) og mineraler. Den er også enkel å tilberede og enkel å variere med. Jeg ovnsbaker som regel i terninger eller staver. Ovnsbakt søtpotet er fantastisk godt til fisk, kylling, i salaten,eller  i ulike grønnsaksbowls (som denne fantastiske BUDDA BOWL). Den kan også kuttet på langs og ovnsbakes med litt digg topping, stekes i skiver og dermed brukes som nachos, brukes i bakst, eller kokes sammen med et par vanlig poteter og moses sammen med en god klatt smør til en fløyelsmyk puré (sjekk denne digge middagen). Den er også fantastisk fin i babymat, som i denne mosen.

AVOKADO
Jeg vil påstå at en avokado pr dag gjør store underverker med kroppen. Eller i alle fall en halv en pr dag. Avokado inneholder ufattelig gode fettsyrer kroppen blir glad av. Den er rik på mange gode vitaminer og mineraler, metter godt og gir god konsistens. Den er en fast følgesvenn i smoothies (for å gjøre smoothien mettende og tilføre fettsyrer, se to digge oppskrift her), smaker fantastisk i salaten, er godt som topping på knekkebrød eller brødet, eller for ikke å snakke om guacamole.
DSC_6076EGG
Fordi egg er supermat på sitt beste. Egg inneholder alle vitaminer bortsett fra vitamin C. Det er en fantastisk proteinkilde med utrolig god proteinkvalitet og inneholder gode fettsyrer. Egg kan brukes i det meste og løfter raskt måltidet til nye høyder. Jeg kan spise tre egg på rappen i en måltid, som for eksempel lunsjen over, lage med eggerøre, omeletter, ha egg i salaten eller på brød/knekkebrødet. Dessuten blir jo ikke pannekakene, vaflene eller kakene de samme uten egg!

MANDLER
Mest fordi jeg tror jeg kunne levd på nøttesmør. Jeg har ALLTID en stor krukke nøttesmør i kjøleskapet og den brukes daglig som topping på smoothie, på grøten, på knekkebrødet, i potetlompe med bananskiver (barnas favoritt), eller rett og slett til mumsing (supergodt å dyppe fruktbiter i!). Her er oppskrift på fantastisk godt mandelsmør. Mandler er også en liten næringsbombe i seg selv, med gode fettsyrer og mineraler kroppen blir glad av. Mandler kan knaskes som de er, stekes litt i ovnen med salt, eller hakkes i typ granola osv. En favoritt!2018-02-05 15.05.39KIKERTER
Hva skulle jeg gjort uten kikerter? Helt siden jeg oppdaget kikertmel har jeg vært frelst. Kikerter kan kjøpes tørre og bløtlegges eller ferdige i hermetikk/kartonger. De proteinrike og svært næringsrike små ertene er allsidige i bruk og smaker nydelig lett ristet i litt olje og krydder. De egner seg som middagstilbehør (kanonkuler kalles de her i huset), i salaten, eller kan moses til herlig hummus (som dog må være min favorittdipp ever! Oppskrift på næringsrik rødbethummus her), eller moses og formes til kuler eller “veggiskaker”. Her er oppskrift på digg falaffel. Også kommer jeg jo ikke uten min kjære kikertpannekake. Her er orginaloppskriften, og gjør du et kjapt søk etter “kikertpannekake” på bloggen popper det opp SÅ mange herlige oppskrifter. Kikertpizza, kikertlasagne, enchiladas for å nevne noen!

Enig i favorittene mine? 🙂
GOD HELG!

2 Kommentarer

AFFOGATO – SOMMERFAVORITT

Publisert July 30, 2018 // IS // 2 Kommentarer

Hei sveis!
Vi er tilbake til hverdagen igjen, jeg sitter benket på hjemmekontoret og barna er levert i barnehagen. Er det lov å si at det er skikkelig deilig? Etter tidenes sommer er det deilig å være hjemme igjen og tilbake i rutiner. Vi startet dagen litt ekstra rolig med surdeigspannekakefrokost, deilig kaffe og sen barnehagelevering. Fin start på uka!

Apropos kaffe. Vet dere hva jeg har vært dilla på i sommer? Affogato! Espresso med en dæsj vaniljeis. Jeg dåner! 2018-07-23 11.14.02Som vanlig har jeg laget is i lange baner i sommer, både i form for å lage iskuler og som ispinner kidsa kan få. Alltid etter denne favorittoppskriften. Når jeg lager den i form bruker jeg enkelt og greit en brødform, og for å få en fløyelsmyk konsistens kan det være lurt å røre et par ganger mens den fryser. Min variant av italienernes affogato er enkelt og greit en kopp dobbel espresso + 1 kule hjemmelaget vaniljeis. Drikkes umiddelbart, og spis gjerne litt av isen og skummet med skje. HALLO så godt!
2018-07-23 11.11.34Denne varianten er super som kos når en is blir for søtt eller som dessert når magen er full. Så enkelt og så godt! Anbefales!2018-07-23 11.12.22Elskede Emilen min koser seg med vaniljeis. Hjemmelaget is er best, ingen protest!

God mandag!

2 Kommentarer

URTEBAKT KVEITE MED DIGG TILBEHØR

Publisert July 23, 2018 // MIDDAG, SAUSER/DRESSINGER // Legg igjen en kommentar

Hei i sommervarmen!
På tide å gi lyd fra seg etter noen uker helt logget av fra det aller meste. Jeg titter innom fra Risholmen – vårt sommerparadis. Sommerøyen jeg har jobbet som privat kokk de siste 14 årene. Det går som regel i fisk og skalldyr sommeren i gjennom og mange favoritter lages igjen og igjen på repeat år etter år. Denne hovedretten er en av de mest populære rettene jeg serverer, og det er slettes ikke uten grunn. Kveite er vidunderlig godt bakt sammen med urter!IMG_4953
URTEBAKT KVEITE
Til 4 pers trenger du:

 • ca 650g kveitefileet (ca 150g pr pers)
 • litt olivenolje
 • en hel bunt gressløk
 • en halv bunt kruspersille
 • en halv bunt vårløk
 • ca 3-4 ss parmasan
 • Salt, pepper

Legg fiskefileeten i en ildfastform. Denne formen er god med annen type hvit fisk også!
Rill en god kaldpresset olivenolje over fisken. Hakk gressløk, persille og vårløk og strø over. Til slutt strør du over salt og pepper. Dekk formen med folie og ovnsbak midt i ovnen på 200grader i ca 20 min. Ta formen ut, fjern folien og strø over parmasanen. Sett ovnen over på varmluft (200grader) og stek videre i 5-6 minutter. Kveite blir fort tørr, så det gjelder følge med de siste minuttene!
IMG_4947

DIGG TILBEHØR TIL FISKEN 
Jeg ovnsbaker ofte rotfrukter som pastinakk og vanlige poteter i store terninger. Det smaker vidunderlig ved siden av fisk! Til 4 pers trengs 7-8 poteter og 2 pastinakker i store terninger. Rill over olivenolje, salt og pepper og stek midt i ovnen på 200grader i 35-40min.

IMG_4946

Sausen vi lager på repeat er klassikeren Sandefjordsmør. Jeg varierer hvilke urter jeg har oppi, og vipps blir sausen litt forskjellig fra gang til gang. Denne sausen får jeg så vanvittig mye skryt av!

SANDEFJORDSMØR MED EN VRI
Til 4 pers trenger du:

 • 2 dl kremfløte
 • 200g meierismør
 • 1/3 sitron
 • En liten klype hvit pepper
 • 2 håndfuller urter (eks gressløk/dill/persille)

Kok opp fløte under omrøring. Skru ned varmen og la fløten kokes ned til halve mengden. Skjær så smøret i terninger og rør litt og litt inn i fløten mens du rører hele tiden. Press i sitronen, dryss et dryss pepper og rett før servering røres inn ønsket urt. Gjerne litt ekstra mye hakkede urter, det er SÅ godt!

Rist gjerne noen asparges i pannen et par minutter før servering. Eller wok litt forskjellige grønnsaker. Begge deler er digg ved siden av fisken.
Jeg har dessverre ingen bilde av maten mens den er dandert fint på tallerkenen. Det er alltid en smule hektisk i det øyeblikket når man lager mat til mange. Vil jo at alle skal få varm mat 🙂

Håper dere nyter sommer og kobler litt av!
Risholmensommer gjør meg alltid godt. Ganske så dårlig netttilgang og mye tid med gjengen min er så bra for meg. Selvom jeg ærlig må innrømme at jeg gleder meg litt til hverdagen kommer igjen også 😉

Legg igjen en kommentar

HØSTPLANLEGGING OG SNART KLAR FOR BRYLLUP

Publisert June 27, 2018 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Hei på dere!
Sommermodusen har for alvor slått inn og ferietid er rett rundt hjørnet for min del. Denne uken blir brukt til å spikre høstens kurs, foredrag og eventer. Det er fint å ha en plan for høsten klar, det vet jeg mange av dere har etterspurt også. Jeg og Randi la siste hånd på planleggingen i går, i tillegg til litt bryllupsplanlegging. Randi har lang fartstid som stylist før ernæringsinteressen tok overhånd, så det er selvsagt hun som skal gjøre meg fin på bryllupsdagen. Siden jeg jobber stort sett hele juli kjenner jeg på et lite snev av stress, men jeg trooor jeg har kontroll på det meste til den kommende dagen!

Den kommende høsten blir spesiell på mange måter. Ikke bare skal jeg gifte meg i august (og på en etterfølgende bryllupsreise med min kjære), men jeg starter også opp for fullt på Fedonklinikken i Oslo. Hittill har jeg fått god opplæring, så fra og med august vil jeg være i full sving der et par dager i uken! De utfører en del spennende tester, og jobber veldig helhetlig. Noe jeg synes er utrolig spennende. Legene og ernæringsfysiologene jobber tett for å gi pasienten den hjelp og de resultatene de ønsker. Jeg vet jeg kan hjelpe mange med min kunnskap og gleder meg stort til å starte der i august!2011-02-10 23.22.29En foreløpig kursoversikt for høsten kan dere se HER.
En nyhet i høst er et kurs for ungdommer og menn (og kvinner selvsagt) som vil lære å lage sunnere varianter av den klassiske “junk-fooden”. Her vil det bli pizza i ulike varianter, hamburger, kebab og masse annet snadder. Jeg har kalt kurset for “Sunnere junk!” og må si meg noe usikker på navnet. Har dere noen forslag? Det kurset har vært et ønske fra dere i mange år, så dette blir jaggu bra!

Jeg gleder meg til en fin høst, men først litt sommerferie!
Jeg logger at en liten uke og nyter ferietid med familien. Planen er å titte innom jevnt og trutt i løpet av sommeren. Jeg har stadig noen tips og oppskrifter på lur!

GOD SOMMER!

Legg igjen en kommentar

VERDENS BESTE HAVREKJEKS

Publisert June 22, 2018 // BAKST // 5 Kommentarer

Hei i fredagen!
Nå som sommerværet er i anmarsj igjen har jeg pakket baggen og blir som vanlig å finne med gjengen min i sommerhuset på Risholmen. Sommerjobbingen er i full sving, selvsagt i god kombinasjon med Sprudlende Sunn jobbing og litt opplæring på Fedonklinikken før jeg starter det for fullt 2 august. Med andre ord har jeg nok å holde på med i disse dager, akkurat slik jeg liker det. Følg meg i sosiale medier for små sniktitt fra jobbhverdagen på sommerøya. Jeg lager sååå mye digg som jeg prøver få tatt bilde av før det forsvinner ut til fine gjester. En ting jeg lager i lange baner hele sommeren er disse havrekjeksene. Ofte 4 dobler jeg oppskriften, også forsvinner de av en merkelig grunn før jeg vet ordet av det. De kjeksene er altså så populære! Jeg er glad for å slippe servere noe jeg ikke står inne for (les: kjøpekjeks) og ikke minst for å “sunnistifisere” litt i samme slengen. Oppskriften har fulgt meg i alle de 14årene jeg har jobbet på øya, og er også en av de mest populære oppskriftene på bloggen. HER finner du oppskrift.
HavrekjeksHavrekjeks3Linn4
Riktig god helg til dere fine lesere!

5 Kommentarer

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV