VALLÅSENS VERTSHUS

Publisert September 21, 2018 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Hei sveis!
I skrivende stund er vi (jeg og min kjære venninne Iselin) på plass i sør-Sverige. Nærmere bestemt på Vallåsens Vertshus, et koselig lite familiedrevet vertshus med fokus på vellvære, natur, selvdyrk, økologi og yoga. Værelsene er fulle av sjarm som resten av området. Vi var på plass i går, og i dag har vi bare hygget oss med forberedelser til innrykk av fine deltakere i dag, samt fått oss en liten tur i skogen. Nå straks venter velkomst og yoga, før en bedre vegetarisk middag i restauranten her. Dette kommer til å bli en sabla bra helg!2018-09-21 12.07.022018-09-21 12.29.312018-09-21 12.31.57Alle deltakere får fine goodiebags sponset av fantastiske SOMA. De er fylt til randen av alle mine favorittprodukter, heldige deltakere!

I morgen venter en dag med fler yogatimer, foredrag og matkurs, snopworkshop og masse deilig mat. Det er så stas å få muligheten til å arrangere dette!

Legg igjen en kommentar

SAFTIG KRYDDERKAKE

Publisert September 18, 2018 // KAKE // 2 Kommentarer

Hei sveis! Jeg titter innom mellom kursforberedelser og foredragsjobber. Denne uken er megahektisk, noe jeg digger! I helgen vet jeg at batterier blir ladet, da er det jo duket for tidenes jenteweekend med deilig mat og yoga. Gledis!

Min desidert favorittkake fra barndommen er mammas krydderkake. Siden det har vært innevær i helgen (er det lov å si at det er litt deilig?) har jeg og gutta kokkelert barndomsfavoritten. Denne ble skikkelig saftig og god! Gutta kaller kaka for “pepperkake-kake” og serverte gledelig et stykke til flere av nabo-kompisene. Oppskriften er nok til en langpanne, så med kake i lange baner hadde vi med kake på middagsbesøk både lørdag og søndag. Alle ga tipp topp tommel opp, derfor må den deles her også!

Til en langpanne trenger du:

 • 4 egg
 • 460-480g kokossukker (alt etter hvor søt du ønsker den)
 • 3 ss honning
 • 125g smeltet smør
 • 12 dl siktet spelt mel (for glutenfri: 6 dl Teff jyttemel og 6 dl lys melmiks)
 • 2,5 dl kokosmelk (evt kefir)
 • 3,5 dl valgfri melk
 • 4 td malt ingefær
 • 4 ts kanel
 • 4 ts nellik
 • 6 ts bakepulver

Kjør egg og sukker til en fik luftig miks. Rør så inn øvrige ingredienser. Hell i en bakepapirkledd langpanne (30×40) og stek på nederste rille 30minutter 200grader. Avkjøl på rist!2018-09-18 14.40.19Resultatet blir supersaftig, så kaken holder seg fint over mange dager. Virkelig en høstfavoritt!
Ha en nydelig tirsdag!

2 Kommentarer

SQUASHGETTI MED AVOKADOPESTO

Publisert September 14, 2018 // FORRETT, LUNSJ, MIDDAG // Legg igjen en kommentar

Jeg har lenge hatt en greie for squashgetti. Jeg lager squahgettien i min kjære Spirulizer, og steker den kjapt i pannen etterpå med en slant olje og krydder. Ekstra godt er det å strø over litt parmesan og spise den med det samme. I går laget jeg en ny vri hvor jeg rørte inn en god slant avokadopesto! Altså, at jeg ikke har oppdaget den kombinasjonen før! Så himla godt!
2018-09-13 14.22.46
Avokadopestoen er proppfull av gode antioksidanter og fettsyrer, og sammen blir jo dette en superkombinasjon! Absolutt noe dere må teste!

Oppskrift på avokadopesto til ca 1 porsjon

 • 1/2 bunt basilikum
 • 2 ss pinjekjerner
 • 2-3 ss revet parmesan
 • En slant kaldpresset olivenolje
 • 2 hvitløksfedd
 • Salt/pepper
 • 1/2 avokado

Kjør det hele til en jevn og fin konsistens. Konsistensen avgjøres ut fra hvor mye olivenolje som tilsettes. Denne er forøvrig supergod på i wraps, på pizza eller som tilbehør til det meste. Skal du ha den til squashgetti blander du dette i pannen sammen med den stekte squashgettien (1 squash pr person) og topp gjerne med noen små tomater. Det ser kanskje ikke supergodt ut, men det er altså SÅ godt!
2018-09-13 14.32.03I skrivende stund legges siste hånd på planleggingen av tidenes jentetur neste helg! Vi arrangerer YOGAWEEKEND fredag til søndag med fullstappet program hvor fokuset er avslappning, matglede og goood mat. Jeg skal ha foredrag, matkurs, snopworkshop og frokostkurs, vi skal spise nydelig vegetarisk økologisk mat fra vertshuset vi bor på, og ikke minst blir det masse yoga! Gledis! Vi har egentlig stengt påmeldingen, men fant ut i dag at vi klinker til med et par ekstra plasser i samarbeid med vertshuset, sååå har du ingen planer neste weekend må du lenge deg med 🙂

GOD HELG!

Legg igjen en kommentar

FOKUS PÅ ETTERMIDDAGENE – SKATTEKISTE MED FISK

Publisert September 12, 2018 // MIDDAG // 2 Kommentarer

Har du noen ganger tenkt over at hverdagene er ganske like? Alt blir rutine og dagene flyter litt i hverandre. Etter jeg fikk barn, spesielt barnehagebarn har jeg følt at spesielt ettermiddagene bare forsvinner. Jeg er heldig som kan ha full fokus på kos rundt frokostbordet og levere sent i barnehagen, men ettermiddagene flyr ofte bare forbi. Dette hører jeg også mye på klinikken, folk flest synes hverdagen og da spesielt ettermiddagen forsvinner før man rekker knipse. Jeg tenker da på slitne barn, sulte foreldre, middagslaging, aktiviteter eller lekser, kveldsmat og nattasang. Alt går i reprise og vipps er klokken over åtte og de aller fleste synker ned i sofakroken. Høres dette kjent ut?

Jeg synes hver dag bør være en liten fest og at ettermiddagene trenger litt mer fokus. Det behøver ikke være store ting, men små ting som gjør en forskjell for store og små. Det kan være å sette av en times tid før eller etter middag med en kopp te og puslespill, eller å flytte hele middagen ut. Sistnevnte gjorde vi i dag. Jeg laget små foliepakker med fisk i en fei mens pastaen kokte, pakket sekken med asjetter, bestikk og drikke, og tok med barna på en liten gåtur inn i skogen før vi fyret opp grillen. Dette tok slettes ikke noe lenger tid enn en ellers så hektisk ettermiddag, men i dag hadde vi tid til lek med gutta mens fisken fikk seg noen minutter på grillen, også smaker middagen SÅ mye bedre om vi kan spise den ute.IMG_5959Denne middagen har tilnavnet Skattekiste med fisk hos oss, og lages enkelt ved å skjære valgfri fisk i terninger, hakke opp valgfrie grønnsaker, legge til noen klatter med smør, litt krydder og pakke igjen. De trenger ca 10-12 minutter på bålet og kan spises som de er eller kombinere med litt quinoa/pasta og kanskje en klatt rømme. I dag hadde vi ørret og ertepasta (fra Rema) med sukkererter, gulrot, brokkoli og løk. NAM! Min erfaring er at en slik tilberedning av maten fører til at gutta spiser mye mer enn ellers. Treåringen vår er nemlig inne i en periode med særs dårlig spising, spesielt til middag, men i dag spiste han opp rubbel og bit! Herlig!

Nå venter straks en fin gjeng på meg. Vi skal ha Livesending med “spis deg slank og glad gjengen”. Elsker å følge de opp tett mot målet!
Ha en toppers onsdag!

2 Kommentarer

SELVPLUKK AV GRØNNSAKER

Publisert September 10, 2018 // Uncategorized // 2 Kommentarer

God mandag!
Vi er tilbake etter en fantastisk miniferie i Ålborg. Med fler andre par har vi hatt et fullspekket program hele helgen, fått oppleve sider av Ålborg vi ellers aldri ville få opplevd, og hatt fantastiske matopplevelser. Det er jaggu fint å være norsk i Danmark!

Etter tre, nesten fire dager vekk fra gutta våre var det himla deilig å se de igjen i dagtidlig. Jeg kjente på behovet for litt ekstra tid med gutta, så i dag plukket jeg de opp fra barnehagen ekstra tidlig og tok de med meg på gårdsbesøk i finværet.2018-09-06 16.55.33 En fordel med å bo “på landet” er tilgang til fine råvarer kun en bitteliten kjøretur unna. På Skauen gård fikk vi gått natursti og plukket grønnsaker med barna. Vi hamstret brekkbønner, gulrøtter, mais, rødbet og litt squash. Dette er en fin tradisjon jeg selv er vokst opp med og som jeg har satt stor pris på opp i gjennom barndommen. Nå skaper jeg gode tradisjoner med mine små, og det gledes langt inn i hjerterota å se hvordan de frydet seg ute i åkeren.
2018-09-06 16.59.252018-09-06 17.12.09Lurer du på hvordan få barna til å spise mer grønnsaker? Ta de med på selvplukk og ikke minst la de få ta del i matlagingen etterpå! Vi har brukt mange av grønnsakene til middagen i dag. Femåringen har både fått steke og hakke, slik blir det grønnsakspisende barn av!

2 Kommentarer

SAFTIGE MANGO MUFFINS

Publisert September 6, 2018 // BAKST // 2 Kommentarer

Hei hå!
I skrivende stund sitter jeg på fergen på vei til Ålborg. Mannen og jeg skal på enda en liten weekend-getaway sammen, bare oss. Vi er så heldige å få en sponset tur til fine Ålborg i regi av Visit Aalborg og Visit Denmark. Gjett om vi skal kose oss!

Siden det er fredag og straks helg tenker jeg det passer fint med en deilig muffinsoppskrift. Nå kommer høsten smygende med mer innetid og kos. Disse kan nytes like gjerne til formiddagskos som i en bursdagsfeiring. Mangoen i muffinsene gjør de ekstra saftige, noe som gjør seg ekstra godt i disse som er glutenfri. Kutter du søtningen blir de mer “matmuffins” og passer seg ypperlig i matpakka også 🙂
2.2Oppskriften skal ikke jeg skryte på meg. Den har flinke Randi tryllet frem og jeg er heldig å få smake og få dele oppskrift med dere.

Til 12 stk trenger du:

 • 1 liten spisemoden mango
 • 2 egg
 • 200 g kesam eller kokoskrem om du vil ha de melkefri
 • 1-2 ss kokossukker eller honning
 • 1 ts ceylon kanel
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ts bakepulver
 • 2,5 dl glutenfrie havregryn
 • 2 dl glutenfritt mel (teff, bokhvetemel og/eller havremel)
  (eller 2 dl speltmel om du tåler gluten fint)

Topping: 

 • 1 eple 
 • en neve hasselnøtter
 • 1 ts kokossukker 
 • 1 ts ceylonkanel

Mos mangoen til puré og rør inn egg, kesam/kokoskrem, søtning, kanel, vaniljepulver og bakepulver. Så tilsetter du hele havregryn og valgfritt mel, og blander det til en fin røre. Fordel røren i smurte muffinsformer. Del opp eple i små biter og hakk opp hasselnøttene. Ha det over muffinsene og strø over litt kokosblomstsukker og kanel.

Stek de midt i ovnen på 180grader i ca 18-20 minutter.

 

 

2 Kommentarer

KOMBINASJONER KROPPEN BLIR GLAD AV!

Publisert September 4, 2018 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Visste du at noen kombinasjoner av matvarer er bedre enn andre? Altså ikke bare for smak, men for næringsinnhold. Noen mat er faktisk skikkelig bra kombinasjoner. De løfter hverandres næringsinnhold til nye høyder!

Paprika og spinat
Paprika er en skikkelig vitamin-C bombe og spinaten er rik på jern. C-vitaminen hjelper jernet opp i kroppen. Det samme gjelder grovbrød/knekkis som er en viktig jernkilde i det norske kostholdet. Masse paprika kombinert med brødet, eller litt appelsinjuice sammen med brødskiven får samme effekt.

Banan og yoghurt
I bananen finnes det inulin, som viser seg å fungere som drivstoff for de gode bakteriene i yoghurten. Naturell yoghurt eller kefir kombinert med banan i for eksempel en smoothie er supert!DSC_2929Kikerter og spinat
Kikerter er en favoritt som ikke bare er rik på protein og såkalte “snille” karbohydrater. Den er også rik på B-vitaminer, spesielt B6 som er viktig for blant annet nervesystemet, energi og overskudd. Vitamin B6 bidrar til å øke opptaket av magnesium fra de grønne grønnsakene. Sååå kikerter i salaten er en god kombinasjon!

Tomat og olivenolje
Tomater inneholder lykopen som er en kjent forebygger mot kreft og hjertesykdom. Lykopen er fettløselig, så den trenger litt fett for å få best mulig opptak. Tomat kombinert med olivenolje er derfor en superkombinasjon!

Er ikke dette kult? At ulike kombinasjoner fungerer så bra og gjør kroppen så glad? Ernæring og kroppen vår er fantastisk spennende altså!
Nå er forresten en fin gjeng i gang på Spis deg slank og glad kurs. Vi startet opp på mandag og de er allerede i full sving. Gleder meg til å følge gjengen fremover!

Legg igjen en kommentar

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV