LEVENDE MAT KURS – NY DATO!

Publisert September 28, 2016 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Hei sveis!
Jeg er straks på vei til OSLO for å holde kurs med en fin gjeng. På veien skal jeg plukke opp Randi og sammen skal vi skape en skikkelig bra kveld fyllt av matglede og inspirasjon!

Jeg titter bare innom for å fortelle at vi har satt opp NY DATO til det populære LEVENDE MAT kurset!
2016-07-12-17-39-32Sist gang gikk kursplassene unna i en fei og kurset ble en braksuksess. Det er så gøy når tilbakemeldingene er endeløst positive! Da har vi gjort en god jobb med å inspirere, lære bort og tipse! LEVENDE MAT kurset er altså et kurs for deg som ønsker lære mer om hvordan man kan optimalisere råvarene i kostholdet vårt så de gir oss den beste næringen og gjør den beste nytten i tarmen og kroppen vår.

På kurset vil du lære om:

 • Melkesyregjæret mat og drikke som kilde til et brusende antall gode bakterier og enzymer for tarmen.
 • Hva skjer i prosessen? Hvorfor er dette så mye mer næringsrikt for oss?
 • Tarmhelse
 • For ikke å snakke om at vi deler våre levende mat favoritter (kraft, surdeigsbakst, spiring, kombucha, surkål og mer til!)
 • Alle deltakere vil få smake på en masse god levende mat, få kokkelere sin egene surkål i krukke som får bli med hjem, får en bit av surdeigsstarter, får en Kombucha scoby og ikke minst et fint oppskriftshefte.

Jeg og Randi gleder oss til nytt kurs 14 november i Sarpsborg! Mer info om kurset ser du her. Send meg gjerne en mail hvis du vil ble med på kurs eller har øvrige spørsmål! Mail: linn@sprudlendesunn.no.Ha en nydelig onsdag!

Pssst! I dag er det jeg som har snappen til KOSTHOLDSDAMENE! Legg oss til å følg med på hverdagen min! 

Legg igjen en kommentar

PUSTER DU MED MAGEN?

Publisert September 27, 2016 // Uncategorized // 3 Kommentarer

På Helsehuset samarbeider jeg stadig med en flink osteopat. Jeg synes de tenker så riktig med tanke på helhetlig behandling, og har selv fått god behandling. En ting hun fokuserer på er dette med jenter og pusting. Det er så mange jenter som bare puster i øvre del og ikke drar pusten godt ned i magen. Dette fører til dårlig kontakt med den primære pustemuskelen diafragma, og overbelastning av de sekundære pustemusklene i nakke og halsregionen, dette kan bidra til at disse musklene blir stramme som da fører til stiv nakke og deretter hodepine. Dette ser osteopaten nesten daglig hos pasientene som kommer inn på klinikken med vondt i hodet, mage/tarm problematikk og en ellers stressende hverdag.

Hvorfor er dette så utbredt hos spesielt unge jenter/damer? Vi setter så høye krav til oss selv, stresser for helt uviktige ting i hverdagen og skal være perfekte på alle plan. Vi tar oss ikke tid til å koble ut og puste med magen. Vi tror vi er så himla sunne og tar så godt vare på kroppen vår, men saken er at vi stresser med både maten, handlingen, treningen, kroppen vår, hjemmet vårt osv. I følge Madelen, osteopaten på Helsehuset Greåker fører denne dårlige pustingen til spenninger i mageregionen som igjen kan forplante seg og gå utover fordøyelse. Dette dårlige pustemønsteret samt lite aktivering av den dype pustemuskulaturen kan føre til dårligere sirkulasjon som bidrar til spenninger og plager i mageområdet. Så sliter du med magen kan det like gjerne være pustingen og de høye kravene til deg selv, som maten du spiser. Jeg tror for eksempel den økende tendensen av infertilitet skyldes høye krav, stress, dårlig pusting, kroppspress (vi blir da ikke gravide om fettprosenten er altfor lav!) osv. Vi må senke kravene våre, nyte livet litt mer og ta vare på oss selv!

Jeg har en følelse av at kroppen min er så glad fortiden, til tross for MYE mindre trening og søvn. Madelen Osteopaten kunne også bekrefte at jeg var usedvanlig myk og fin i magereligionen. Ingen spenningen eller tegn til stress. Jeg skylder på all den levende maten jeg spiser, at jeg bor på en øy som i seg selv gir ro i sjela og ikke minst mindre krav i den til tider litt for hektiske hverdagen!
2016-09-04-19-42-07-1
Puster du med magen?
Ha en nydelig onsdag!

3 Kommentarer

UKESMENY

Publisert September 26, 2016 // Uncategorized // 2 Kommentarer

Hei i mandagen!
I går duret vi i vei til Strømstad og fikk fyllt opp skuffer og skap med digge råvarer. Det er så deilig å fylle skapene med masse digg. Vi prøver være flinke å lage mat utfra det vi har og gjør heller storhandlinger en gang i blant enn mange småhandlinger. I går ble det ikke med så mye kjøtt over grensen, vi har nemlig fått den lokale kjøttforhandleren til å ta inn og kverne kjøttdeig for oss (hurra!!) Økokylling bestiller vi også med jevne mellomrom gjennom de. Det lønner seg altså å spørre! Økonomisk sett kommer ikke summen på så mye mer enn å ta en sverigetur heller. Jeg benytter meg jo av Grøna gårdar av og til også, men kanskje spesielt når jeg trenger påfyll av kraftben! Sett bort fra en sverigetur en gang i blant handler vi stort sett en storhandel hver mandag. Søndager skriver jeg ukesmeny, legger en plan for logistikken i familien, skriver handleliste, samt steker surdeigsbrød. Fast søndagsrutine som fungerer strålende hos oss! Med to små luringer og en mann som bygger hus er hverdagen hektisk. Litt logistikk og struktur fungerer strålende for oss, ellers tror jeg alt hadde blitt et eneste stort kaos. Det er jo en kjent sak at det er tiden det ofte skorter på når det kommer til gode matvaner til familien. Det er derfor lurt å sette av noen timer til planlegging, så slipper man bruke en masse energi, tid, penger og frustrasjon på det når uken og dagene er på sitt mest hektiske.

Jeg vet mange har etterspurt en handleliste jeg benytter meg av. Det varierer fra uke til uke, men her ser dere en typisk sverigehandel hos oss. Vi fyller opp med basisprodukter som havregryn, diverse mel, nøtter, frossne økobær og grønnsaker, friske økogrønnsaker, havremelk, pålegg, bønnepasta, nøttesmør og sunn snop til gutta. Kjøtt har vi som sagt stort sett alltid i fryseren, også sper vi på med grønnsaker, pålegg, kokosmelk, fløte osv av det vi trenger til uken på mandagene. Vil dere se vår ukesmeny for den kommende uken? Kanskje dere kan få litt inspirasjon?
ukesmeny

UKESMENY – UKE 39

Mandag: Helstekt økologisk kylling, kokossaus, wokgrønnsaker og hvit quinoa.
Tirsdag: Søtpotetnachos (bruker rester fra lørdagens taco og sper på med røde linser som stekes med kjøttdeigen og litt ekstra tacokrydder) med avokado, fermentert salsa og rømme til.
Onsdag: Pølser med 95% kjøtt fra Sverige og hjemmelaget potetmos.
Torsdag: Kreolsk torskegryte.
Fredag: Friske vårruller.
Lørsdag: Ut å spise/baktpotet med fyll.
Søndag: Skinkepai.

Onsdagen skal jeg ha kurs i Oslo, så da benytter mannen i huset situasjonen til pølsefest. Hoho!
Nå skal jeg leke meg med den nye SLOW JUICERen min. Jeg er så heldig å få teste den av min samarbeidspartner Sanabona. Det ble gulrot og ingefær juice til frokosten i dag, og nå skal jeg prøve meg på NØTTESMØR! Ja, du leste rett. En juicemaskin som lager nøttesmør! Multimaskin med andre ord! Oppdateringer fra den fronten kommer!

Og du! Jeg og Randi er en del av en hel haug flotte damer som står bak snappkontoen KOSTHOLDSDAMENE. Hver og en av oss deler raust fra vår hverdagen 1-2 ganger i måneden. I dag er det Sara Lossius bak Ingefær Podcasten som snapper, og i morgen skal Thea i Naturlig Sunn snappe. Legg oss til da vel! På min snap (linhan88) i dag kan du få se litt i skapene mine etter shoppingen i går, oooog se hvordan det går med prosjekt nøttesmør!
Ha en strålende mandag!

2 Kommentarer

VÅRRULLER TIL LUNSJ & LEVENDE MAT KURS

Publisert September 23, 2016 // LUNSJ, MUFFINS // Legg igjen en kommentar

Hei sveis! Det er fredag, jeg har hjemmekontor/husmordag (må få vasket hus av og til også!) og mumser i skrivende stund på verdens beste vårruller. Vi har spist vårruller til middagskos hver fredag siden juni, og i dag ble det jaggu vårrulllunsj på mor i huset også! Det er så lett, frisk og enkelt! Siden alle ingrediensene lå tett tilgjengelig ble det luksuslunsj i dag, også blir det blomkålpizza til en forrandring i kveld. Mums! Om du ikke har testet vårrullene ennå, anbefaler jeg deg å gå til innkjøp av ingredienser og kokkelere i en fei! Jeg har fått så mange fine snaps fra fler av dere som forteller at vårruller herved er ny favorittrett, og jeg kunne ikke vært mer enig!
2016-09-23-11-54-372016-09-23-11-54-52På onsdag lanserte Randi og jeg det nye kurset vårt Levende Mat, og det ble så BRA! Kurset ble fullt i en fei og en fin gjeng med damer trappet opp og fikk en god innføring i fermentering, våre erfaringer og tips, oppskriftshefte med våre levende mat favoritter og en haug med digge smaksprøver. For ikke å snakke om kokkelering av egen surkål som nå står å putrer på benken hjemme hos deltakerene. Skikkelig stas å kunne inspirere og dele kunnskap og erfaringer med en så fin gjeng interesserte kursdeltakere. Jeg og Randi storkoset oss, og det håper jeg alle kursdeltakerene gjorde også! Her får dere en liten sniktitt fra kurset samlet i en film:levende-mat-kurs-stor
Vi jobber med å få satt opp nytt kurs, så gap ut om du vil stå på ventelisten!

Ønsker dere en nydelig fredag og helg!

Legg igjen en kommentar

FARGEFEST AV EN SALAT

Publisert September 20, 2016 // LUNSJ, MIDDAG // 3 Kommentarer

Hei sveis!
I disse dager har jeg blitt så hektet på fargeglade salater med massevis av deilig fyll. Det finnes ingen begrensinger når det kommer til salater. Det er så deilig å toppe salatene med så mye farger og digg! Denne fargefesten av en salat laget jeg for et par dager siden. På lik linje som kål er det så mye deilige rotfrukter i butikkene nå, og siden de er i sesong er prisen lav og det er lett å finne økologisk (Hurra for mat i sesong!). Ovnsbakte rotfrukter er iallefall helt fantastisk godt, og kanskje spesielt godt i salat sammen med en fin harmoni med crispy grønnsaker. Jeg ovnsbaker de på 200grader i ca 15minutter og liker riste de i en pose med rapsolje og masse krydder (dette er favoritten – oppdaget nå at det er 30% på all krydder!!). Denne fargefesten av en salat inneholder en haug gode fettsyrer kroppen blir glad av, langsomme karbohydrater, protein og en haug vitaminer og mineraler. En fryd for øyet som lager fest i kroppen!
2016-09-10-14-02-43Til en stor posjon trenger du:

 • ca 2 ulike rotfrukter ovnsbakt i terninger (eks pastinakk og rødbete)
 • en god neve crispy salat
 • en god neve ruccola salat
 • 6-7 sukkererter delt i to på langs
 • 1/4 mango i terninger
 • Noen skiver rødløk
 • 1/2 paprika i terninger
 • spirer
 • 1/2 avocado med salt/pepper
 • en neve mandler (gjerne bløtlagte og tørkede)
 • en god slant olivenolje

Perfekt salat bestående av alt det gode kroppen setter pris på. Til å bli glad av!
2016-09-10-14-01-18I skrivende stund er det siste finpuss på kursforberedelser til Levende Mat kurs imorgen. I dag hentet jeg et rykende fersk hefte som var så fint at jeg nesten fikk lyst til å danse. Dette kurset blir så bra, det! Disse to damene gleder seg stort til å inspirere 20 fine kursdeltakere imorgen!
2016-07-12-17-39-48Ha en nydelig kveld!

3 Kommentarer

SLIK FÅR DU BARNA TIL Å SPISE MER FARGERIK MAT!

Publisert September 12, 2016 // Uncategorized // 8 Kommentarer

Et problem jeg stadig hører går igjen i de aller fleste hjem er problemer omkring barnas spisevaner. Noen barn nekter spise grønnsaker, men spiser frukt så det nesten tyter ut av ørene. Andre nekter spise middag og ender ofte opp med en brødskive som middagsmåltid. Foreldre rapporterer om kresne barn og mange gir opp kampen med de små luringene. Noen barn er opptatt av konsistens, andre har bestemt seg for at de ikke liker en spesiell farge. Det er også vanlig at når kompisen ikke liker fisk så må du da for all del ikke tro at barnet ditt liker fisk heller. Jeg har lært meg noen triks for å få barna til å spise mer fargerik mat, og det er slettes ikke noe hokus pokus. Det fungerer også sabla bra på de aller fleste! Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har opplevd foreldre som står med haken langt ned på brystet etter å ha sett barnet de vanligvis ikke får puttet noen farger i gapet til spiser grønnsaker som aldri før. Det er vel en av grunnene for at kurset jeg har for de små kokkene er mitt favorittkurs!

DEL OPP FARGEGLADE GRØNNSAKER OG FORDEL I SMÅ SKÅLER
Barn er noen raringer. De liker ikke salat, og spesielt ikke om salaten er laget istand i en stor bolle og virkelig ser innbydende ut. Tar du derimot og fordeler ingrediensene i den innbydende salaten i små skåler og lar de forsyne seg selv skal jeg love deg andre boller. Min lille luring har fått for seg at salat er grusomt. Han elsker paprika over alt på denne jord, men er det er grønn salatbit på paprikaen kan du glemme at han spiser. Dette er en ny erfaring for oss. Vi er nemlig vært heldige med en gutt som har spist stort sett det meste. Heldigvis skal det ikke mer til enn å separere den grønne salaten og paprikaen. Vi har derfor stadig salat hjemme hos oss, og fordeler alle de deilige ingrediensene utover bordet. Han foryner seg både to og tre ganger, og elsker plukke selv. Han spiser det aller meste og jeg opplever at ting han vanligvis ikke ville valgt også blir spist. Minstemann i familien er også glad i salat og spiser selv med store smil om munnen.
2016-09-12-17-32-582016-09-12-17-37-22LAG ANDRE NAVN PÅ MATRETTENE
Fisk er ikke alltid så poppis, men kaller du det for “kapteinens skattekiste” går det ned på høykant. Kikerter er et eksempel på en matvare Ellisen synes var sært å spise. Så omgjorde vi navnet til “kanonkuler” og han elsker det. Nå vil han ha kanonkuler til det meste og elsker det i salaten!

HVER ET GODT FORBILDE
Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tatt frem pekefingeren til kresne foreldre. Det hjelper ikke be barnet ditt spise opp grønnsakene sine om det ikke finnes noen grønnsaker på din tallerken. Jeg har veiledet mange familier og ofte går pappaens sære matvaner igjen. Mammaen i familien kan spise så mye grønnsaker hun bare kan, men om pappaen er helten og han ikke rører noen fargeglade grønnsaker blir det vanskelig.

LUR FARGENE INN I MATEN
Selvom mange barn heller vil spise paprikaen for seg selv enn blandet i noe annet, kan de lures. Monsterpannekakene er et godt eksempel på det. De aller fleste barna på kurset sier at de ikke liker spinat og rynker på nesen når de kokkelerer, men når de ser resultatet og de heter Monsterpannekaker er det noe annet. Da liker det visst spinat likevel! Ellisen min elsker Monsterpannekaker og etterspør de grønne superpannekakene stadig. Han putter gledelig i spinaten og når jeg spør om vi skal ta i litt ekstra gjør han gledelig det. Det er altså lurt å lure grønnsakene inn i maten. Jeg har for eksempel alltid revet gulrot i massevis i bolognesen og lasagnen, og lager jeg kjøttboller lurer jeg inn både det ene og det andre i kjøttfarsen. Enkelpenkelt!

Har du en kresen luring hjemme, eller går det meste ned på høykant?
Ha en strålende mandag!

PS! Imorgen kommer oppskrift på en fantastisk god salat jeg laget i helgen!

8 Kommentarer

MELLOMMÅLTID – SNACKSFAVORITT I VESKEN

Publisert September 8, 2016 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Hellois! Torsdag og snart helg! Jeg har hjemmekontor i dag siden min minste lille bolle er litt pjusk etter vaksine. Da er mammas fang og rolige omgivelser det aller beste. I går hadde jeg og Randi fotoshoot til det rykende ferske oppskriftsheftet som følger Levende mat kurset vårt. Det blir så FINT! Jeg gleder meg til å dele noen bilder og vise en smakebit når heftet er fiks ferdig. Levende mat er jo så spennende! På kjøkkenbenken min nå bobler det og er full aktivitet i glassene. Sånt kan man ikke bli annet enn glad av! Jeg er skikkelig bitt av fermentering og levende mat basillen, og det vil nok krydre litt av bloggingen fremover også. Enn så lenge holder mange av oppskriftene tett til brystet slik at fine kursdeltakere får fatt i det beste av det beste. Gøy!

I travle tider er jeg avhengig av noe kjapp næring i vesken. Jeg tyr ofte til noen nøtter, eller en miks av nøtter, frø og bær/frukt. En favoritt jeg stadig klikker hjem fra iherb.com som nærmest har flyttet inn i vesken min (og i kontorpulten!) er denne miksen. 2016-09-08-13-42-342016-09-08-13-41-59En herlig økologisk miks av ristede mandler og frø med masse deilige tørkede tranebær og blåbær. Bærene er søtet med eplejuice og inneholder ikke noe sukker eller annet tullball. En herlig miks som gir god energi til kroppen. Perfekt mellommåltid på farten, eller topping på smoothien eller yoghurten. Mums!

Psst! Du sparer 5dollar på første bestilling om du er ny kunde på iherb.com og oppgir rabattkoden ZUW178.

Legg igjen en kommentar

Velkommen!Ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring og eier av firmaet Sprudlende Sunn, mamma, matelsker med sans for detaljer, naturlig og fargeglad mat, caféliv, fine mennesker og aktiviteter som gir svetteperler i pannen. Kontakt: linn@sprudlendesunn.no

Arkiv

Instagram