17-MAI BROWNIE

Publisert May 31, 2016 // KAKE // Legg igjen en kommentar

Hellois i sola! Snakk om nydelig sommervær!
Jeg har akkurat hatt noen fine timer på klinikken og er nå klar for å hente lille luring i barnehagen for en veldig-veldig tidlig sommerferie. Vi har derfor bakt en hel haug med superdigge havrekjeks i helgen som er med i barnehagen i dag for en aldri så liten avsluttning for Ellisen vår. Til høsten begynner en ny hverdag i ny barnehage!

Jeg kom på at jeg helt har glemt å vise frem 17mai kaken vår. Jeg tok på meg oppgaven å stå for det søte slaget på 17mai feiringen og da falt valget på VERDENS BESTE BROWNIE. Den er så god at jeg dåner bare av tanken! Selv de største kritikerene av sunnere bakst gir seg over av begeistring. Jeg tror jeg aldri noen sinne har smakt en bedre kake. Oppskriften er hellig og finnes her (i juleheftet).
2011-02-20 14.42.352011-02-20 14.42.12Ha en nydelig dag i solen!

Legg igjen en kommentar

PRIM!

Publisert May 29, 2016 // FROKOST // 5 Kommentarer

Hei hå! Jeg har laget noe jeg ikke har spist på åååresvis. Noe søtt og godt som tar meg tilbake til barndommen. Nemlig prim! Mamma tok alltid vare på brunostskalker og kokkelerte prim noen ganger i året. Da spiste jeg prim på brødskiven i to uker i strekk kan jeg huske! Denne varianten er en litt sunnere variant uten sukker og kumelk. Hos oss spiser vi ikke kjøpeprim og Ellis vet igrunn ikke en gang hva det er. Bruker vi brunost bruker vi den ekte geitosten basert på geitemelk. Den er litt snillere med blodsukkeret og snillere med magen. Den hører for oss til på vafler/pannekaker eller på knekkebrødet en gang i blant.  Jeg har brukt kokossukker istedefor raffinert hvitt sukker og kokosmelk istedefor melk/fløte. Dette er derfor en luksusprim som ikke får blodsukkeret til å gå bananas. Skalker med brunostrester er lurt å ta vare på og slenge i fryseren, så kan de brukes til prim når haugen av skalker er blitt stor nok. Denne primvarianten ble spontant til da jeg tittet på min økologiske gårdsvariant av en geitost som nærmest hadde stått urørt i skapet i en måned. Jeg kom over en slik ost på en gårdsbutikk og handlet med meg i full begeistring, men smaken var for stram for de fleste av oss og har derfor bare blitt stående. Så da ble osten forvandlet til prim og hallois så GODT! Dette er luksuspålegg som hos oss hører helgen til. NAM!2011-02-27 16.05.302011-02-27 16.06.01-2

PRIM UTEN MELK OG SUKKER

Til 2 mellomstore krukker prim trenger du:

 • 500g brun geitost
 • 5 dl kokosmelk
 • 2 ss kokossukker
 • 1 ts vaniljepulver

Skjær brunosten i terninger og ha den i en gryte sammen med kokosmelken, sukkeret og vanilje. Varm opp på svak varme til brunosten er smeltet, kok så videre på lav varme i ca 30min. Sett gryten i kaldt vann i vasken og rør av og til med en slikkepott så den ikke blir kornete under avkjølingsprosessen. Ha i en tett glassbeholder eller boks og oppbevar i kjøleskapet. Holder seg i flere uker og kan også gjerne fryses ned i porsjonsbeger.
2011-02-28 20.11.58Mmm! Smaker magisk på pannekaker! Disse pannekakene er babyvennlige og farlig gode. Oppskrift kommer!

5 Kommentarer

SPIRER – PROPPFULLE AV NÆRING

Publisert May 27, 2016 // Uncategorized // 2 Kommentarer

Samarbeid

Hei hå!
Jeg er tatt av spiredillen. Jeg er altså helt hektet på spirer og topper de på alt som toppes kan! Jeg har alltid synes spirer smaker nydelig men har trodd spireprosessen er en tidskrevende greie og at det ikke akuratt passer hun som er født uten både tålmodighet og grønne fingre. Lite visste jeg at det gjør seg nesten selv, gir mestringsfølelse ut av en annen verden for hun uten grønne fingre, smaker aldeles fantastisk og passer til absolutt alt. Jeg er så heldig å få være ambassadør for Sana Bona, og det er igjennom de jeg har blitt introdusert for spiring. Jeg fikk tips om de enkleste og beste spirene, har testet litt og er helt over meg av begeistring! Hvorfor spire tenker du kanskje? Jo, det skal jeg si deg! Spirer er proppfulle av næring kroppen enkelt kan fordøye og utnytte. Når du spirer korn og frø vil proteinet ble svært lettfordøyelig, fytinsyren (enzymhemmer som hindrer/netsetter næringsopptak) som sitter i kornet/frøet vil brytes ned og næringsverdien vil økes kraftig. Dessuten er det billig kvalitetsmat!
2011-03-02 14.22.02For vellykket spiring trengs ikke noe dyrt utstyr eller noe hokus pokus. Du trenger et spireglass som dette, eller evt et tomt glass med et gassbind og en strikk over. De fleste frø skal bløtlgges 10-12timer, skylles og så er prosessen i gang. Spirene er ferdige etter 3-5 dager avhengig av type og må skylles 3 ganger iløpet av dagen. Jeg har spireglasset stående på benken ikke langt fra vasken og skyller de godt under springen, snur glasset på hodet så vannet siver ut og vipps ferdig. Altså ikke det spor krevende. Når spirene er ferdige settes de kaldt og spises omgående. Spirer er ferskvare og holder seg en ukes tid i kjøleskapet. 2011-02-24 12.32.14Spireglass finner du her og her finner du et bredt utvalg av økologiske spirer. Sana Bona har også en egen startpakke med 3pk av de enkleste spirene her.

Næringsverdien til spirer er overraskende høy, spesielt på protein. Alfalfaspirer inneholder så mye som  35% protein og en hel haug vitaminer og mineraler. De inneholder for eksempel mer karoten enn gulrøtter og mye klorofyll som gir energiii! Bukkhornskløver er i karrifamilien og har en spennende krydderaroma. Den er også veldig fin for tarmen og skal være effektiv mot for eksempel sopp i tarmen. China Rosa eller reddikspirer er til nå mine absolutte favoritter siden smaken er litt spicy og passer derfor helt perfekt til krydret mat. Hele familien er for eksempel dillet på disse i tacoen!2011-02-24 12.33.342011-03-01 16.37.24Spirer kan toppes på det meste. Det tilfører måltidet en masse næring, gir god smak og er derfor en enkel måte å pimpe kostholdet sunnere. Jeg bruker spirer i salaten, som topping på knekkebrød, i middagsretter, i bakst, ja i grunn i det meste. Har du barn som ikke er spesielt giret på grønnsaker er spirer ypperlig å teste. La deg spire sine egne og de kan se endringer dag for dag. Det pleier være mer populært å spise noe de har laget selv, og velger du smaksnøytrale typer som for eksempel alfalfa kan de bli tatt godt imot også.
2011-02-10 23.22.29Spir i vei! Det anbefales på det varmeste!
Ha en nydelig helg! Jeg skal bruke helgen på litt Risholmenjobbing og venter 12 gjester til bords på lørdag!

2 Kommentarer

QUINOAGRØT – FEST I MUNN

Publisert May 23, 2016 // BABYMAT, FROKOST, GRØT // 9 Kommentarer

Sammarbeid

Hei i mandagen! For de av dere som følger meg på Snapchat (linhan88) har dere fått med dere min nye dille, nemlig quinoagrøt. Hallois så godt! Quinoa er et glutenfritt lite frø som minner om ris. Smaken er mild og passer derfor ypperlig i både salater, til gryteretter, i bakst og ikke minst i grøt. Sammenlignes quinoa med ris er veiene mellom de enorme. Quinoa inneholder mye mer protein, faktisk er aminosyresammensetningen så god at det kan sammenlignes med animalske produkter. Dessuten tas quinoaen lett opp i tarmen, er rik på en rekke mineraler, og B-vitaminer. Supermat med andre ord! Det finnes både hvit, rød og svart quinoa. Den hvite er letterst å få fatt i og egner seg best til grøt. Det er også store forskjeller på quinoaen etter hvor den er dyrket og hva slags dyrkningsforhold den har hatt. Du bør med fordel kjøpe økologisk, og til grøt anbefaler jeg denne fra Sana Bona. Den er dyrket i Finland og kalles for arktisk quinoa. Dyrket på hjemlige trakter altså. Denne quinoavarianten er mye mer “grøtete” enn andre varianter og er PERFEKT til grøt. Den er kleberlig, lettkokt, og smaker aldeles nydelig. SanaBona quinoaen får du i alle Coop Mega butikker, på helsekost eller på nett. Siden quinoaen er lettfordøyelig og ikke minst så næringsrik egner den seg ypperlig til de aller minste også. Mine to små troll er helt hektet! Jeg koker den på havremelk for å få den litt kremet og moser litt banan oppi til minstemann, og topper den med en masse godsaker til eldstemann.2011-02-02 14.14.00

QUINOAGRØT

Du trenger:

 • 2,5 dl SanaBona quinoa
 • 2 dl vann
 • 3 + 1 dl havemelk
 • 1/2 ts vaniljepulver
  ————–
 • Kokosfett
 • gojibær
 • nøttesmør
 • kanel
 • kokossukker
 • friske bær

Regelen for koking av quinoa er dobbel mengde væske som frø/gryn. Den bør også skylles i et finmasket dørslag før koking. Til meg og gutta pleier jeg koke mellom 2-2,5dl quinoa. Koketiden er ca8-10minutter. Når væsken begynner å bli borte tilsettes ca 1 dl havremelk (bruk hvilken melk du vil) og 1/2 ts vaniljefrø. Kok den på svak varme til all væske har forsvunnet. Så til pimpingen: For å få en ekstra næringrik grøt og måltid bør det være en fettkilde til stede. Kokosfett er ypperlig fettkilde da den ikke bare gir god smak på grøten, men fettsyrene er stabile og støtter en hel del prosesser i kroppen. Jeg rører ut 2 ss i posjonen over. Chiafrø kan også røres inn om du vil ha grøten enda mer rik på kalsium. Til babyer er det fint å røre inn litt aprikos eller sviskemos, eller bare mose litt banan oppi. Til de større barna og de voksne er det bare å gå bananas med toppingen. Jeg (og Ellis) elsker en god klatt nøttesmør på, jeg bruker også kanel, gojibær, friske bær,  og bittelitt kokossukker. Har jeg kokos og hakkede nøtter er det også knallgodt på. Dette blir en næringsrik grøt som metter godt og tilfører en masse næring kroppen blir glad av. Anbefales!

På lørdag var jeg ute på vift med den fineste gjengen av kollegaer du kan tenke deg. Helsehuset Greåker løp Glommsløpet, et 1,6mils løp langs Glomma fra Sarpsborg til Fredrikstad. Jeg sto på målstreken og heiet stafettlaget i mål og på kvelden ble det fest og god stemning med hele gjengen. Jeg skal leve på den festen en stund merker jeg! Nå er jeg megaklar for å ta fatt på en ny uke. I kveld skal “Spis deg slank og Glad gjengen” få lære mer om diverse kosttilskudd samt få en haug med produktanbefalinger og handletips. Det er to uker siden jeg har sett de nå og gleder meg til å se resultatene. De er så flinke!! Og du, siste “Mat for Glade mager” kurset før sommerferien går av stabelen 8.juni og det er noen få ledige plasser igjen bare! Sjekk her for mer info.

Ha en nydelig uke!

9 Kommentarer

HERLIG HUDPLEIE – RÅ SKINCARE

Publisert May 19, 2016 // HUD OG KROPPSPLEIE // 2 Kommentarer

Hei hå!
Fikk dere med dere denne artikkelen i Dagbladet i forrige uke? Jeg er så opptatt av dette her! Jeg prøver så langt det lar seg gjøre å velge ren, naturlig og økologisk hud og hårpleie til både meg og barna. Jeg tar akkurat de samme valgene som jeg gjør med maten jeg spiser. Rent, naturlig, og aller helst økologisk.

Husker dere jeg var på pressevisningen av RÅ skinkcare for et års tid siden? Siden har jeg vært fast bruker og er helt hektet på produktene. Jeg har med tiden funnet mine favoritter som passer min hud perfekt. Jeg har en enkel hudpleierutine med tre produkter som er fullstendig must haves hos meg. Jeg renser huden morgen og kveld, bruker denne etter rens på dagtid og denne etter rens før jeg legger meg. Jeg elsker nypefrøoljen! Den trekker lett inn i huden og tetter ikke porer som mange andre oljer. Dessuten inneholder den høy dose av A og C vitamin som gir den en styrkende effekt på huden. Jeg føler den virkelig gir glød! 2011-02-22 01.02.12Disse produktene har jeg stort sett klikket hjem fra nett, men da jeg oppdaget at Sunkost Storbyen i Sarpsborg har produktene durer jeg heller innom der. Det er noe med å se og kjenne på produktene synes jeg! Dessuten er det fint å kunne sammenligne produkter og få hjelp og veiledning omkring hvilke produkter som passer akkurat din hud. Jeg har for eksempel endret hudtype fra sensibel og vendig tørr før jeg fikk barn til en kombinasjonshud nå. Jeg sliter ikke mer fete flekker i ansiktet, men er tørr i noen partier og trenger ikke så mye fukt i andre partier. Nypefrø oljen fungerer derfor som en nydelig nattkrem for meg og gir virkelig huden glød. Jeg prøvde meg en liten periode uten men det går ikke! Det er rene luksusen og smøre seg! Dessuten er den jo anti-aging noe som er viktig for denna kroppen siden jeg tross alt er tobarnsmamma og nærmer meg 30!

Disse produktene bør testet ut altså. Just sayin’!

2 Kommentarer

EAT YOUR GREENS

Publisert May 18, 2016 // DRIKKE, FROKOST // Legg igjen en kommentar

Hei sveis! Håper dere hadde en like fin feiring av nasjonaldagen som jeg hadde. Jeg storkoset meg fra morgen til kveld, og det gjorde gutta mine også! En av de fineste dagene i året spør du meg!

Noen dager craver jeg etter grønt. De dagene starter jeg som regel dagen med en stor grønn smoothie og kanskje et egg til. Smoothiefrokost gir kroppen en god dose av alt den trenger, spesielt om du spiser det med et egg til (eller oppi).2011-02-21 13.17.17 Fine Emilen min, grønn smoothie og vannmelon (egget hadde jeg allerede spist!). Det kan ikke bli en bedre start på dagen enn dette! Bodyen til Emil kom jeg over på Lindex og kunne bare ikke la være å ta den med hjem. Barn av en ernæringsdame vet du, da blir det sånn! Nå skal jeg ta joggeskoene fatt og få meg en liten kjapp løperunde med Emilsen i vognen. Ha en nydelig onsdag (eller skal vi si mandag? Føles sånn!).

Psst! Denne er min grønne favoritt om dagen. I dag byttet jeg ut yoghurt med kokosmelk og brukte havremelk. NAM!

Legg igjen en kommentar

VAFFELKOS

Publisert May 16, 2016 // DESSERT, KAKE, NOE Å HA PÅLEGGET PÅ // 2 Kommentarer

Hei sveis! Jeg har så lyst til å si hei søndag, selvom jeg innerst inne vet det er mandag. Disse fridagene setter dagene helt på hodet. Hos oss er det søndagsstemning for alle penga. Vi tar livet med ro og har store planer om å bake kake til morgendagens festligheter, bake knekkis, leke litt på stranden og stryke bunadskjorter. Kanskje det også blir litt vaffelkos. Forrige helg hadde vi en fin gjeng på besøk og vi serverte deilige vafler til alle mann. Disse er så gode!2011-02-11 19.32.372011-02-11 19.33.47De lages i en fei og er basert på denne geniale miksen. Det glutenfri verkstedet vet å lage gode ferdigmikser som nødvendigvis ikke er er tilsatt både det ene og det andre. Denne miksen er ikke søtet og passer derfor godt som måltidsvaffel med pålegg på også. Jeg liker å putte noen ss kokossukker i røren og en ekstra dæsj kardemomme. Da er det supergode med for eksempel jordbær og krem. NAM!

Ønsker dere en nydelig pinsedag!

2 Kommentarer

Velkommen!Ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring og eier av firmaet Sprudlende Sunn, mamma, matelsker med sans for detaljer, naturlig og fargeglad mat, caféliv, fine mennesker og aktiviteter som gir svetteperler i pannen. Kontakt: linn@sprudlendesunn.no

Arkiv

Instagram