GOD START

Publisert January 22, 2018 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Hei i mandagen!
Tenker du over hvordan du starter dagen din?
Med årene har jeg blitt mer og mer bevisst på hvilke forutsetninger som skal til for at dagen og uken min skal bli bra. Jeg liker lage en god start på dagen og setter alltid av tid til planlegging. Altfor mange rusher igjennom livet uten å tenke spesielt over dette, men fakta er at med en god start legger du alt til rette for at både hode og kropp henger med på dagen din. Vi har vel alle kjent på hverdagsstresset og mangel på tilstedeværelse. Vi skulle helst vært tre steder samtidig og hatt et ekstra sett armer. Jeg pleier ikke lage nyttårsforsetter, men i år har jeg laget meg et ønske for året. Det er å være mer tilstede. Jeg pleier styre unna stress og har, spesielt etter jeg fikk barn vært opptatt av dette. Men etter livet ble litt mer hektisk da tobarnstilværelsen satte inn, fikk jeg kjenne på en følelse av at hodet ikke var helt med. Altså, hodet var et annet sted, selv i de situasjonene jeg aktivt gikk inn for å være tilstede. Fler som kjenner seg igjen? Jeg er alltid med i lek, liker ta barna med meg på hverdagsaktiviteter som baking, matlaging og trening hjemme i stuen. Jeg vil så gjerne være tilstede, og det er jeg også mange ganger. Likevel har jeg merket at hodet svirrer litt og tenker på alt annet enn det som skal være fokuset der og da. Med små justeringer, som mindre telefontitting, mer planlegging, orden og struktur har dagene blitt enda bedre!

For meg innebærer en god start lite stress, tid til å være sammen, og orden.
Hehe. Jeg kommer ikke foruten det siste punktet. Jeg er ordensmenneske til fingerspissene og kan ikke fordra rot! Altså rot i eget hjem. Rot i hjemmet skaper rot i hodet mitt. Min kjære har ofte dratt seg i håret av frustrasjon de gangene vi har liten tid og hvor jeg likevel bruker tid på rydding og å vaske kjøkkenbenken i stedet for å komme meg ut døren. Heldigvis har han etter hvert lært seg at for meg er dette en veldig viktig faktor for at dagen min skal bli bra. Vi har alle ulike faktorer som skaper ro i sjela og gjør at dagen blir bra. Har du tenkt over det? En annen faktor for en god start er tid. Jeg står heller opp en time før de andre og forbereder morningen for å unngå stress. Siden jeg er så heldig at jeg styrer mye av dagen selv, prioriterer jeg tid på morningen. Selv med to små a-mennesker i hus! Vi kan stå opp klokken 06 alle mann, men er ofte ikke ute av døren før klokken 09 likevel. Jeg og de får en dårlig start om morningen starter med stress. De soser rundt i pysj, leker litt og vi spiser frokost sammen. Ofte med tente lys på bordet og god stemning. De dagene vi må rushe avgårde nedprioriterer jeg min egne frokost. For “stressfrokost” er ikke bra for noen! Om jeg ikke har tid til å sette meg ned, nyte kaffekoppen og spise bra mat. Ja, da dropper jeg det heller. De dagene lager jeg ofte frokosten klar dagen før og spiser frokosten når roen har senket seg på jobb. Tid til måltidet og ro er en viktig faktor for en god start. 2011-03-02 14.02.02Hver mandag skriver jeg liste for den kommende uken. Hva jeg skal få gjort både på jobb og hjemme, samt handleliste og lager ukesmeny. Det er lurt å lage lister og planlegge. Da blir det mer struktur og orden i hodet! Jeg har en kalender med oversikt over hele månedens gjøremål på veggen, en ukesplan (fra Søstrene Grene) som skrives hver uke, og en bok hvor jeg noterer litt løst og fast som faller meg inn. Dette har gjort meg mer strukturert og gitt orden i topplokket slik at jeg får bedre dager og er tilstede der jeg skal!

I dag planlegges det kveldens Frementeringskurs, og på benken bobler det både surdeigsvaffelrøre, brøddeig og fermenterte grønnsaker. Gleeeder meg til å spre herlig lærdom i kveld!
2018-01-17 13.45.38Her kan du forresten lese hvorfor jeg digger fermentering!
Ha en fin dag og uke!

Legg igjen en kommentar

KANELKNUTER – SURDEIG

Publisert January 15, 2018 // BAKST, SURDEIG // 6 Kommentarer

Denne helgen har vært så fin! Null planer, bare aking og lek ute med gjengen min. Vi er ikke spesielt bortskjemte med snø her på Østlandet, så når det først legger seg et snøkledd dekke ute går alle litt bananas. På søndag gikk vi tur i skogen og etter skogturen ventet varme kanelknuter hjemme. Snakk om luksus! Jeg prøvde meg på kanelknuter av surdeig forrige helg også, de ble bra, men ikke så bra som jeg ville ha de. Derfor ble det ny runde igjen i helgen. Med små justeringer og en happy surdeigsstarter ble resultatet akkurat som jeg ønsket meg! Knakende gode!
2018-01-14 14.14.15
Oppskriften er nesten lik lussekattoppskriften (som forøvrig også bør testes).
KANELKNUTER AV SURDEIG
Til 3 brett med kanelknuter trenger du:

 • 2 liter økologisk speltmel
 • 2 dl kokossukker
 • 175 g smeltet smør
 • 2 ts kardemomme
 • 7 dl melk
 • 1 dl happy surdeig
  ————————–
 • ca 50g mykt smør
 • 2-3 ts kanel
 • 4-5 ss kokossukker

Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og la den heve i 12-13 timer. Rull så til snurrer eller lag kanelknuter, se fremgangsmåte her. Stek på 250grader i ca 10minutter. Deigen er i motsetning til mye annet surdeig jeg har testet (eks disse) veldig lett å jobbe med, noe som betyr at det enkelt kan formes boller, lussekatter, snurrer osv. Resultatet blir også knakende bra, og smaker overhode ikke surt. Anbefales!!
2018-01-14 12.09.462018-01-14 14.16.49
PS! Vil du ha surdeigsstarter av meg, lære en masse spennende om fermentering og få massevis med smaksprøver på digg fermentert mat? Da må du være med på kurs neste mandag. Det er noen få ledige plasser på fermenteringskurs mitt 22 januar i Sarpsborg.

6 Kommentarer

FAVORITTOPPSKRIFTER TIL HELGEN

Publisert January 12, 2018 // Uncategorized // 4 Kommentarer

Hurra for fredag!
Straks helg igjen. Hos oss er det ingen planer i kalenderen, men det er jo nettopp det som er digg med helg! Selvom det er januar og for mange tid for å rydde opp i kostholdet og forberede sommerkroppen, er det fortsatt lov å kose seg litt ekstra i helgen. Spise mat som kanskje ikke spises i den hektiske hverdagen, sette av tid til lange frokoster, og kanskje lage litt hjemmelaget snop?

Her kommer noen av mine favoritter som hører helgen til!
Søtpotetnachos – en klassiker jeg aldri går lei. En sunnere versjon av den ordinære nachosen og kanskje en oppgradering av fredagstacoen? Dette er en favoritt hos store og små. Veldig godt å kombinere med en fargeglad salat og hjemmelaget guacamole.

Friske vårruller – ikke en uke uten!  Jeg og Christer har ofte date etter barna er i seng på lørdager, da lager vi nesten alltid denne. Nå til lørdag er intet unntak. Min favorittrett om jeg bare må velge én! Jeg elsker de knasende friske grønnsakene og for en fargefest da! Denne kan lages med kyllingkjøttdeig, og scampi også. Supergodt!
4
Kikertpizza, lompepizza eller blomkålpizza. De to første variantene er klassikere fordi de er laget i en fei. Gutta lager alltid sin egen pizza og topper ofte med spekeskinke og roccula etter steking. Nam!

Havrebrød til helgens frokoster, eller for ikke å snakke om disse knallgode gulrotrundstykkene.
Pannekaker hører også helgen til. Har du surdeigsstarter må du teste disse små surdeigspannekakene. Om ikke er monsterpannekakene alltid en vinner. Digger!
2011-02-28 20.13.30Så kommer vi ikke foruten litt sunn snop. Jeg tar meg alltid i å si: “denne er min favoritt, og denne, og denne, og denne er favoritten…” når jeg holder snopkurs. Altså, jeg har mange favoritter og synes det er vanskelig å velge én. Skal jeg plukke ut noen favoritter til dere kommer jeg ikke foruten de himla enkle browniebitene, pistasjekubene og for ikke å snakke om lakriskubene. Sunn snop er best! Vi lager alltid opp snop på fredag sammen med barna. En fin tradisjon jeg vet de elsker like mye som meg! Det beste er; får de valget mellom kjøpesnop eller hjemmalaget snop. Hva tror du de svarer? Hjemmelaget selvsagt. Til å bli glad av!
2016-02-26-16.30.32På bursdagen til Ellis forrige helg laget jeg kanelknuter av surdeig. De ble så gode! Alle bursdagsgjestene digget de og de forsvant på et blunk! Siden jeg er “frøken slump” må jeg kvalitetsteste oppskriften enda en gang før jeg deler den. For, vil dere har oppskrift? Magevennlige kanelboller. En kan jo ikke gjøre annet enn å juble av det!
2018-01-07 17.17.52God helg, fine lesere!

4 Kommentarer

NINJAGOBURSDAG

Publisert January 10, 2018 // Uncategorized // 4 Kommentarer

Hei sveis!
Nå har vi en 5-åring i hus! Tenk, det er 5 år siden jeg ble mamma for første gang. Fine, store, omsorgsfulle Ellisen min! Vi har feiret femåringen vår tre dager til ende i helgen. Veldig stas for store og små. Dere vet jeg elsker bursdager, og når femåringen hadde klare ønsker for hvordan bursdagen skulle være var jeg ikke vond å be! Hos oss er det kun Ninjago som gjelder om dagen, det er rollelek, legobygging, kostymer og mer til. Derfor skal jeg si deg det var stas med Ninjagobursdag på lørdag med alle kompisene.
2018-01-06 12.56.21Jeg har for lengst boikottet godteposestyret og kjørte som vanlig sukkerfritt opplegg til stor entusiasme for store og små. Ingen savnet noe og stemningen var topp fra start til slutt! Vi serverte hjemmelaget pizza (bursdagsguttens favoritt) og hadde saft og farris til. Vi hadde på forhånd gjort klar pizzabunner og laget fyllet, så pizzastekingen gikk som en lek, selv med huset fullt av 13 gutter. Etter pizzaspising og litt lek var det klart for kake, bursdagssang og annet snask. Om Ellis kan velge kake er valget enkelt, brownies. Den favoritten kommer vi ikke foruten og har fulgt oss opp i gjennom de fleste av feiringene her i familien. Jeg lurte inn bittelitt sukker på toppen fra noen hakkede røde og svarte nonstop. Ellers er kaken laget på kokossukker og smeltet 70% sjokolade.2018-01-06 15.32.18-2I tillegg til brownie hadde jeg laget lego-geléfigurer i to ulike farger og legosjokolade. Det var viktig for bursdagsbarnet at de var i Ninjagofarger. Jeg laget derfor en variant med eplejuice som base, og en med bringebær i tillegg. Geléfigurer er alltid veldig populært. Barna digger de, det er sprudlende sunt og de er morsomme å servere. Jeg hadde laget opp i bøtter og spann, og de forsvant i en fei! Lego sjokoladen er enkelt å greit smeltet 70% sjokolade blandet med litt kokosolje for smidigere konsistens.
2018-01-05 12.41.06

Oppskrift – Ninjago geléfigurer 

Du trenger:

 • 2,5 dl eplejuice
 • Saften fra en halv sitron
 • 1 ts honning
 • 5-6 dråper stevia
 • 4 ss gelatin

Bland eplejuice, honning, stevia og gelatin, og la blandingen varmes sakte opp til gelatinen har smeltet og blandet seg ordentlig med væsken. Jeg bruker ofte en visp og rører forsiktig med. Unngå å røre kraftig så det skummer. Sil blandingen og hell i  silikonformer. Sett de i kjøleskapet et par timer, eller i fryseren i 10-15 minutter. Vil du lage de røde? Tilsett et par never frossne bringebær i blandingen FØR gelatinen tilsettes. Kok opp, sil blandingen og rør inn gelatin. Superenkelt!
2018-01-06 15.08.492018-01-06 08.43.592018-01-06 15.33.10Så til pynt. Jeg har delt litt bilder i helgen og MANGE har etterspurt hvor jeg har laget/kjøpt diverse.
Ninjagoøyne på kopper og ballonger er bestilt på ebay, her. Kopper, tallerkner er også fra ebay, her og her. Ballonger og popcorn beger er kjøpt på Søstrene Grene, men de personlige klistremerkene med “Ellis 5 år” er bestilt på ebay, her. Legofigurformene er også fra ebay, her. 5-tallet har jeg laget selv av papp og gamle ninjagoblader.
2018-01-06 12.56.562018-01-06 12.57.06Som aktivitet i bursdagen kliniket jeg også til å laget sverd. Klippet ut sverd av papp, sprayet de med spraymaling også kunne gutta ha danseleken med ninjasverd. Veldig-veldig populært!
2018-01-06 14.00.34Fler som skal ha Ninjagobursdag i nærmeste fremtid?
Håper dette var til inspirasjon!

4 Kommentarer

HEI 2018!

Publisert January 3, 2018 // Uncategorized // 8 Kommentarer

Nytt år, blanke ark – for en herlig følelse! 
Jeg har hatt noen knakende fine feriedager med gjengen min. Helt fri i mange dager betyr at det klør i fingrene etter jobbing igjen. Skal si deg det føles godt å pakke frem ny kalender for det nye året, legge planer og sette siste hånd på verket vi jobbet med store deler av fjoråret.

2017 har vært et fint og hektisk år. Sprudlende Sunn har utviklet seg med mer spennende saker online, vi lanserte Kickstartmenyen rett over nyttår i fjor, og den har tatt HELT av! Tenkte vi ikke siden det har vært vårt “hemmelige våpen” vi har benyttet for å kickstarte vektnedgangen på klinikken i mange år. Det er så stas! Like etter lanserte vi nytt snophefte og online snopkurs, og i september kom vårt fiiine Hverdagsmiddagshefte med fire komplette ukesmenyer, handlelister og SÅ mange gode middagsoppskrifter. I disse dager gleder vi oss stort til oppstart av vårt helt nye SPIS DEG SLANK OG GLAD onlinekurs. Et seksukers kurs hvor vi i grunn deler ALL vår verdifulle kunnskap og erfaringer etter mange år på klinikk. Vi har valgt å ha begrenset med plasser på kurs og vil skape en fin gjeng vi kan følge tett for å nå deres mål. Det blir så bra!!

Jeg har hatt fler fine prosjekter (blant annet en knakende bra kurshelg i Ålesund)og føler meg privilegert som får lov til å jobbe med det jeg synes er det morsomste i hele verden. Jeg er takknemlig og stolt ambassadør for de beste (SOMA og Naturkilden, og for ikke å nevne Familiebutikken med de kuleste klær til kidsa!), noe som igjen har resultert i masse annet gøy. Blant annet forsidebilde i SOMA News siste utgave før jul.2017-11-23 20.41.42På privaten har året suset avsted med husbygging, husbygging og mer husbygging. Jeg delte min frustrasjon da vi straks var i mål her. For det er virkelig ikke bare, bare å bygge hus med små barn. I oktober kunne vi heldigvis flytte inn og resultatet er verdt ALT. Det har blitt mer enn vi kunne drømme om, og igjen kjenner jeg på en enorm takknemlighet. Nå i disse dager har vi straks en 5åring i hus. Tenk at det er 5 år siden jeg ble mamma for første gang og livet snudde til å bli den fineste reise. I fjor samlet vi små og store til sjørøverfest og jeg bakte brownie som jeg alltid gjør (favoritten!), men klinket til å toppet med salt karamellsaus. På lørdag blir det Ninjagobursdag, med hjemmelaget pizza, brownies, popcorn og gelefigurer. Ingen sukkerbonanza hos oss!2017-01-15 15.56.48I 2017 ble jeg dillet på kjøleskapsgrøt til frokost, fortsatte fermenteringssirkuset med boblende kombucha, surdeig og mer til på kjøkkenbenken, klinket stadig til med luksuslunsjer som denne chevresalaten, laget mer veggismat som denne digge lasagnen og disse salatene. Hadde sukkerfri 2årsbursdag for Emilen vår og laget himmelsk iskake for anledningen. Jeg ble dillet på kollagen og har merket stor forskjell på hud, negler og hår. På tampen av året koset jeg meg glugg med juleforberedelser og vi hadde julekalenderen vår med fantastisk fine tilbakemeldinger (her er en av favorittene fra kalenderen, mandeldrøm).DSC_00092017-07-08 18.21.142017-06-01 18.59.442017-08-20 17.53.23Jeg skrev dette innlegget om hva sukkeret gjør i kroppen, og her skrev jeg om hvorfor jeg synes kostholdsveiledning er så viktig. Jeg fortsatte snopkokkeleringen og laget blant annet alt dette digge snopet til påske, og laget massevis med sprudlende sunn is på sommeren (her er gratis ishefte!). Jeg skrev også dette innlegget om sunn mat på budsjett i samarbeid med en studentavis.DSC_4568

Takk for følget i 2017. Jeg er så glad for at dere følger meg, gir tilbakemeldinger og  lar dere inspirere. Gleder meg til hva 2018 bringer! Godt nyttår!!

8 Kommentarer

PEPPERKAKESIRUP I KAFFEN

Publisert December 28, 2017 // DRIKKE, JUL // Legg igjen en kommentar

Dere vet Starbucks sin fantastiske gingerbread latté? Det har alltid vært en liten svakhet jeg har unnet meg når jeg har sjans. Vi har i mange år vært på juleshopping i London, og der hører den liksom bare med. Den er så gooood! Nå serverer de fleste kaffebarer en pepperkake-latté, eller nisselatté som noen også kaller det. En kan også få kjøpt egen kaffesirup med papperkakesmak til hjemmebruk. Fellesnevneren er: sukker! De består utelukkende av sukker og gjør kaffen til en liten bombe. Men, hva om vi lager vår egne kaffesirup da! Vil du ha oppskrift?
2017-12-27 14.04.28Vi er HELT hektet her hjemme. Perfekt julekos for min del!

Du trenger:

 • 2,5 dl vann
 • 2,5 dl kokossukker
 • 1 ts honning/kokossirup
 • En liten ingefærrot – raspet
 • 3 kanelstenger
 • 5 hel nellik
 • 6  hel allehånde
 • 1/2 ts hele hele pepperkorn
 • 1/2 ts muskatnøtt

Bland alt i en kjele og kok på middels varme i ca 30minutter. Avkjøl og ha over på en tett beholder. Oppbevar gjerne i kjøleskapet!
Jeg bruker 1 ss i kaffekoppen sammen med litt steamet havremelk. Denne slår Starbucks, jeg lover! 😉
2017-12-27 14.09.52Håper romjulen nytes og at dere snart er klare for et nytt år? Jeg gleder meg SÅNN til å starte på 2018. Jeg har mye å se frem til på privaten, og for ikke å snakke om med Sprudlende Sunn. Endelig onlinekurs og mulighet til å spre lærdom, inspirasjon og matglede til fler. Det finner ikke noe bedre. Gleder meg til å bli kjent med alle dere som henger dere på kurset vårt!

Legg igjen en kommentar

STAPPET JULEGRIS?

Publisert December 26, 2017 // Uncategorized // Legg igjen en kommentar

Hei sveis i romjulen!
Juletiden er magisk, familietid på rekke og rad, tradisjoner, god mat og søtsaker. Vi har hatt julefeiring fire dager til ende nå. Fantastisk koselig, men jeg føler meg en smule stappet og ferdig med tung mat allerede. Noen som kjenner seg igjen? Før julen for alvor ble sunget inn sendte vi noen gode råd på nyhetsbrev til våre følgere for å unngå overspising og vektoppgang i julen. Fikk du med deg de? Jeg gjør nemlig mine tiltak for å unngå tullete mage og følelsen av å være stappet til randen. Tiltak som å spise til mine faste måltidsrytmer (altså ikke la det gå lang tid, eller hoppe over måltider), lure inn litt frisk sprudlende sunn mat som smoothies eller salater mellom slagene, velge blodsukkervennlige valg der jeg kan, nyte sunnere snop (så er det ikke plass til så mye av all det andre snopet). Til tross for disse små tiltakene skal det bli fint med et par dager uten festligheter nå. Jeg savner enkel lett mat som gjør kroppen hoppende glad! 🙂 HER kan du forresten melde deg på vårt nyhetsbrev om du ikke allerede er det.
DSC_6870SÅ til en herlig nyhet!  8.januar starter livsstilendringskurset “Spis deg slank og glad” – ONLINE! Jeg har holdt dette kurset med flotte deltakere på klinikk i fler år, og etterspørselen har vært stor etter å ha det online. Vi har jobbet med dette i et år nå, og er så GLADE over å endelig kunne fortelle! Etter mange års erfaring med livsstilendring på klinikk er vi stolte av å kunne tilby et unikt kurs som gir alle de verktøyene som skal til for å få varige endringer. Vi opplever at det er enkelt å følge et opplegg, en gratisplan i et blad, eller noen tips fra nettet, men å få til gode varige endringer som passer akkurat din kropp er ikke like enkelt. De aller fleste faller tilbake til gammelt kosthold og vaner, og resultatene opphører. Derfor har vi med vår erfaring og kunnskap satt sammen et kurs som skal hjelpe akkurat deg å finne det kostholdet som fungerer for deg, ikke bare for en periode, men over tid.
OVERSIKT Spis deg slank og glad
Vi vil hjelpe deg til å få en bedre hverdag slik at du kan ta vare på deg selv, og forstå hvordan maten du spiser påvirker kroppen din. Altfor mange sliter med lite energi og overskudd, en vekt som ikke rikker seg, hormoner i ubalanse eller en kropp med mye plager. Vi  vil med kurset vårt lære deltakerene våre mer om hvordan kroppen fungerer, samtidig som vi hele tiden vil gi massevis med nyttige tips og råd for å få en glad og sprudlende kropp. Kurset er delt inn i seks moduler over seks uker. Modulene består av lærerike og nyttige foredrag du kan se på mobil, nettbrett eller datamaskin, vi har til og med fikset det slik at de kan høres som PODCAST. Slik at travle småbarnsmødre som oss også kan få det med seg. Tenk å lære masse spennende og for eksempel trene, pendle til jobb eller lage mat samtidig da! Vi har også laget et oppsummerende dokument til hvert foredrag. Så får dere all info som kan skrives ut og henges på kjøleskapet om du vil! Vi deler alle våre favorittoppskrifter, tips til alt fra kosttilskudd og handleliste, og ikke minst hjelper vi hver og en med å tilpasset et helt individuelt kosthold. For oss er det viktig at deltakerene våre lykkes og når sine mål. Vi har derfor en lukket facebookgruppe for å få god kontakt med dere og bli en fin samlet gjeng. – også har vi begrenset med plasser, så vi skal kunne hjelpe dere alle. Vi starter altså opp 8 januar og gleder oss SÅ! Les mer om kurset HER!

Tenk så gøy å få en knallstart på 2018 sammen, da! Dette blir SÅ bra!

Fortsatt fin romjul!

Legg igjen en kommentar

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV