Så dere kostdebatten på torsdag? Ikke? Da må du ta en titt her!

Det er stor debatt om lavkarbo om dagen. Avisene tjener fett på den ene forsiden etter den andre med lavkarbo i røde fremtredende bokstaver. Lavkarbo er et hett emne på nordmenns lepper og stadig flere blir fristet til å prøve . Samtidig med dette river ernæringsprofessorene på Universitetet seg i håret av beskymring for helsa til Ola Nordmann. De to kosthold som strides mot hverandre er lavfett og lavkarbo. Hva skal man velge?

Jeg synes denne kostholdsdebatten (eller kostkrigen som forsåvidt passer bedre) har gått for langt, og jeg skjønner godt hvorfor enkelte ernæringseksperter uttrykker beskymring. Stakkars mannen i gata vet snart ikke hva han skal spise. Den ene dagen er brød farlig og bacon sunt, mens den andre dagen er brødet sunt og baconet farlig. Det denne mannen gjør er å blande litt fra begge kosthold for å være på den sikre siden, og dét er ikke bra! Sakene som pryder forsidene på de største avisene her i landet er nemlig ekstremvariantene av lavkarbo. Det er da ikke sånn at alle nordmenn skal holde seg unna alt med karbohydrater og fråtse i fett. Det handler om den gyllende middelvei. Hver eneste kropp er forskjellig og har ulike behov. Ekstrem lavkarbo er kun for de med alvorlig sykdom (les:diabetes) eller en god del kilo formye. Han vanlige mannen i gata med litt ekstra “diss” på magen behøver da ikke holde seg unna gulrot og drikke smeltet smør! Han kan bake brødet sitt selv med nøtter og kjerner, spise rene produkter, grønnsaker og ikke være redd for å toppe brødskiven med smør og 8 osteskiver. Han trenger kun å gjøres oppmerksom på at sukkeret er den stygge ulven og at fettet ikke lenger er farlig.

Under kostdebatten på torsdag satt jeg klistret til skjermen og hadde ved flere anledninger lyst til å hoppe inn i studioet og omfavne Fedon Lindberg. Mannen var saklig og fikk frem hvor viktig det er å ikke henge seg opp i ekstremvariantene av lavkarbo. Han fikk frem viktigheten av grønnsaker, at fett ikke lenger er farlig og at det er de langsomme karbohydratene med mye næring som man bør satse på!

Jeg stemmer for å få frem budskapet om naturlig sunn mat som ikke gir blodsukker stigning, men gir en haug av gode næringsstoffer til folket! Ikke at man kan frotse i bacon, ost og dressing, det vil bare skyggelegge den naturlige maten. Spis naturlig mat, lag maten fra bunnen av, hold deg unna sukker så godt det lar seg gjøre og for all del spis fett! Der har du min mening!