For at matvareprodusenter av ferdigprodukter skal få maten til å se delikat og fristende ut må de ta ibruk noen kjemiske stoffer og rett og slett jukse litt! Det tilsettes derfor en rekke E-stoffer, da særlig smaksforsterkere, konserveringsmidler, farge, søtstoffer i tillegg til ekstra salt og sukker. Smaksforsterkerne brukes for å få oss som forbrukere til å kjøpe mer. Hjernen vår foretrekker nemlig å spise mat med mye farge og smak. Smaksforsterkerne er skumle juksestoffer som tukler med hjernen vår og faktisk setter igang en kjemisk avhengighetsprosess – “jeg vil ha mer”. Ta for eksempel potetgull. Det skal godt gjøres å bare spise litt, sant? Det er ikke poteten sin feil, men smaksforsterkerens evne til å få hjernen vår til å spise mer og mer og mer.

Det finnes smaksforsterkere i nesten alt vi spiser. Alt av ferdigmat, men også fersk fisk og frosne kyllingfileter kan inneholde smaksforsterkere i for eksempel marinaden den ligger i. Det er et krav fra myndighetene om at alle produsenter må opplyse i innholdsfortegnelsen når de bruker smaksforsterkere. Det er bare det at smaksforsterkerne har mange navn å “dekke seg bak” så man må virkelig ha peiling for å vite hva man skal se etter. Det brukes ofte navn som aromaforsterknde tilsettningsstoffer, glutamat, natrium glutamat (MSG)eller E – nummer fra E-620-E640. MSG, eller E-621 er vært oppe til debatt i hele verden på grunn av sin negative innvirkning på kroppen. MSG eller det norske navnet natrium glutamat er helt smaksløst, men forsterker til gjengjeld alle tilstedeværende smaker. Spesielt brukes dette i kjøtt og fiskemat hvor stoffet fremhever smaken på en slik måte at selv om produktet er den man kan kalle smaksløst får en “smak av kjøtt”. MSG får enkelt å greit “dritt” til å smake godt! Ergo, mye brukt i ferdigmatindustrien. Jeg kan gi dere et knakende godt eksempel på et produkt jeg får heeeelt grøssninger av. . .

SantaMarias Guacamole dipp!

Hvor mye avokado inneholder denne tror dere? Det er da en guacamole, så den må da inneholde en god del avokado siden det er hovedingrediensen eller hva?  Her kommer ingredienslisten:

Vann, rapsolie, modificeret stivelse, tomatpuré, vallepulver, salt (1,2%), løg, avokadopulver, sukker, mælkesyre, surhedsregulerendemiddel (E575), paprika, aromaer, hvidløg, smagsforstærker (E621), andre krydderier, sojasauce, maltodextrin, farvestof (E150d), tamarind, citronsyre, chilipeber, citron, lime, fortykningsmiddel (E415), antioxideringsmiddel (E338), emulgeringsmiddel (E450, E472e), farvestof (E100, E141)

Altså. I prinsippet inneholder denne dippen null komma niks avokado. Men man ser jo at nummer åtte på ingredienslisten står det avokadopulver, så denne dippen inneholder altså en liiiiten smule avokado iform av pulver! Legg merke til at sukker kommer etter pulveret i ingredienslisten og at de bruker E621, altså MSG som smaksforsterker. Uten MSG hadde denne dippen smakt bæsj, men fordi den inneholder smaksforsterker smaker den helt OK! Maltodextrin er forøvrig enda et “dekk navn” for sukker. Skjønner dere nå hvorfor jeg får grøssninger? Stakkars Ola Normann tenker ikke over varedeklarasjoner og sånt tøv, han ser bare guacamole dippen og tenker han er sunn han. For avokado vet han er sunt!

Så dere, hold dere unna smaksforsterkere så godt det lar seg gjøre! Styr unna ferdigsauser, posesupper, frossen ferdigmat, frossenpizza, ferdige gryteretter og dressinger. Det skal så lite til å lage maten fra bunnen av. Helt naturlig og fri for skumle tilsettningsstoffer. Apropos. Jeg hadde taco til middag i dag. Og gjett hvem som har laget hjemmelaget tacokrydder UTEN smaksforsterkere OG sukker da? Oppskrift kommer!

Les mer om de ørtenhundre og femti smaksforsterkerne (E-620 – E-640) her hvis du vil.