Jeg har blitt en liten kaffefantast med tiden. Jeg må liksom lage meg en god latté hver dag. Helst liker jeg å nyte latten sammen med et blad eller en avis (og kanskje noen bær eller annet mums) når minien min sover og jeg har litt Me Time. Jeg ble totalt hektet på kaffe etter at jeg levde det elskverdige københavnliv for halvannet år siden. Skolen jeg studerte på lå mitt i smørøyet, så en amerikano med melkeskum, eller en latté mellom forelesningene var alltid på sin plass. Jeg får ofte spørsmål om kaffen min, enten i form av blandingsforhold, hva slags kaffe, hva slags melk, hva jeg putter oppi og hvordan jeg får skummet så himla deilig og fluffy. Så denne bloggposten er dedikert til kaffen min. Hihi.

En latté lages vanligvis på et blandingsforhold som er noe sånt som 1 del kaffe og 4 deler melk eller noe i den duren. Jeg føler da til tider at kaffen bare smaker melk, så for min del må det mer kaffe til. Kaffen jeg lager hjemme på kjøkkenbenken er da noe sånt som like deler kaffe og melk. Det kan vel ifølge kaffenetusiastene ikke kalles latté lenger, men pga herlig melkeskum og forhåndsvis mye melk kaller jeg den latté fordiom! Melkeskummeren jeg bruker er en heeelt fantastisk sak fra Clas Olsson (denne). Den lager helt H.I.M.M.E.L.S.K skum som gir meg gode vibber til favorittcaféen i Køben. Den varmer og steamer melken på null niks. Du kan såklart bruke en vanlig melkesteamer for hånden også. Det koster nesten ingenting og man får kjøpt det overalt. Jeg er en søtmums, så for min del setter jeg pris på en latté av det søte slaget. Jeg bruker som oftest 3 dårper Stevia med vaniljesmak rett i kaffen, men skal jeg slå på stortrommen putter jeg oppi 1 ts kokossukker i koppen sammen med kaffen før melkeskummet tilsettes. Når jeg slår på stortrommen tilsetter jeg også en liten dæsj med vaniljeessens (denne er helt himmelsk!) i melken før den steames. Melken jeg bruker i lattén varierer litt. Kjøper jeg latté ute, sverger jeg til soyamelk. Jeg elsker smaken og skummet den får på kaffebrennerier istede for skummet fra kumelken. Hjemme bruker jeg som oftest nøttemelk (mandelmelk, men også noe hasselnøttmelk). Jeg eeeelsker smaken og så blir jeg himla glad av å drikke noe som er sprudlende sunt for kroppen min. Bruker også noen ganger soya eller en sjelden gang kumelk. Når jeg bruker kumelk må det bli en laktosefri variant på grunn av magen, og helst en fetere variant for å ikke skyte blodsukkeret til himmels. På toppen er jeg nødt til å ha kanel. Jeg bruker Ceylon kanel (denne). Ceylon er ekte kanel imotsetning til Cassia som er den de aller fleste er vant med å bruke. Cassia inneholder et stoff som heter Kumarin, som kan ved overbruk være skadlig for lever og nyrer (derfor anbefales det ikke mer enn 1 liten ts av den daglig). Ceylon inneholder 70% mindre Kumarin, er mildere og søtere på smak og har lysere farge. Anbefaler derfor alle å nyte kanel i lange baner, men vel og merke Ceylon kanel og ikke Cassia. Nyt kaffe lattén, søtiser!