I høst og vinter har jeg holdt en del babymatkurs. Det er så koselig å holde et uhøytidlig kurs hvor jeg nødvendigvis ikke er i fokuset pga små gryntelyder og sprellende armer og ben som heller tar all oppmerksomhet. Så herlig å kunne møte så mange fine småtroll! Jeg får ofte spørsmål om mine meninger om diverse ferdigkjøpt barnemat. På noen kurs har jeg også fått tilbakemeldinger på at jeg virker litt firkantet og kanskje litt kvass når det kommer til mine meninger om ferdigkjøpt babymat. Jeg tenker: 1. Når man velger å melde seg på et babymatkurs går jeg ut fra at man også er interessert i å legge ned bittlitt ekstra tid på å lage maten til den vesle babyen sin selv. 2.  Jeg er kanskje firkantet og kvass, men det er fordi jeg synes det er himla trist at de første smaksopplevelsene en liten fin tass som har hele verden for sine føtter skal få, komme fra ferdigmat. 3. Jeg er nok kvass fordi jeg faktisk ennå har tilgode å finne både grøter, middagsretter, lunsjalternativer osv i norske dagligvareforretninger som jeg synes smaker og inneholder det babymat bør inneholde (og da snakker jeg ikke om å tilsette jern og andre vitaminer og mineraler kjemisk). Og hei! Jeg holder jo babymatkurser fordi det er veldig-veldig lett (babymaten gjør seg nesten selv om man bare planlegger bittelitt i forkant) og er et så utrolig mye billigere alternativ! Har man en storspist baby som min lille bolle, så regnet jeg på at han vil spise (om jeg hadde valgt ferdigkjøpt babymat til alle måltider) for ca.60-70kr om dagen. Det blir mye i det lange løp altså!

Selvom jeg kanskje er både firkantet og kvass når det kommer til mine meninger om hva vi skal putte i de små, er jeg såklart helt åpen for å kjøpe ferdig babymat en gang i blant. Det er helheten som teller, og det aller viktigste er at barnet får så god, sunn og smaksrik start på livet som mulig. Her kan du forresten lese en test av økologisk babymat, hvor selv Helios (produsent av øko babymat) ikke anbefaler dette som et fullverdig måltid barnet skal få daglig. I dette blogginnlegget tenkte jeg å tipse dere om hvilken ferdig babymat jeg synes er det beste å velge til barnet ditt. Selvom jeg lager det aller meste til min lille bolle fra bunnen av, bruker jeg noe ferdigmat jeg også! Grøt er noe jeg synes man enkelt kan lage hjemme selv. Havregrøt eller hirsegrøt (av hirseflak) er kokt på et blunk, og har man en banan og kanskje en t-skje kokosfett man kan putte oppi, så er man i boks! Kjøpegrøtene må firkantede meg rynke litt på nesen over. De synes jeg har altfor lange innholdsfortegnelser og inneholder flere ingredienser jeg ikke synes har noe i en liten kropp å gjøre (som skummetmelkpulver og sukker). Middagene synes jeg også enklet kan lages hjemme. I babymatheftet mitt finnes flere oppskrifter på grønnsaksmoser for de aller minste (4-6/7mnd) og knallgode middager til de bittelitt større babyene. En ting jeg derimot synes er topp å kjøpe ferdiglaget er smoothies. Smoothies er tipp topp tommel opp å ha med seg på farten, supert sammen med lunsjen, eller til kveldskosen. Jeg synes de økologiske variantene man får i vanlige dagligvarebutikker (Hipp og Ellas Kichen) er helt fint, men noe som er enda finere er disse fra iHerb. Happy Baby er en økologisk barnematserie laget av ernæring og miljøbevisste mammaer til likesinnede mammaer. Jeg har ikke vært borte i en bedre babyserie med tanke på både næringsinnhold, miljø og det hele. Jeg har brukt de til min lille bolle siden han var 6 mnd og er faktisk så eksentrisk glad over produktene at jeg har snakket med de flotte amerikanske damene bak Happy Baby serien opptil flere ganger. Sååå firkantet i forhold til babykjøpemat er jeg altså ikke. Det gjelder bare å finne de rette produktene!IMG_2423Happy Baby produktene finnes i et godt utvalg av på iHerb her. De har utallige varianter av smoothies, og det fine er at de er merket etter steg. Steg 1 er for de bittelille bebisene som kan få smake på rene smoothier av bare pære, bære fersken osv. Steg 2 er for små bollebebiser som kan utvide matreportoaret sitt. Steg 2 er fra 6mnd. Det jeg liker så godt med Happy Baby er at ingredienselistene er korte, alt er økologisk, og mange av variantene er en blanding av både frukt og grønnsaker. – Også smaker de super godt! Jeg absolutt ikke noen motstander av frukt til baby og barn, men kan man lage smoothier av frukt OG desto mer næringsrike saker som grønnsakene brokkoli, gulrot, rødbete, grønnkål osv, og kanskje også bruke kokosmelk. Ja, da er det entusiasme fra min side! Her om dagen banket DHL mannen på døren min (vi er på fornavn nå altså – så mye banker han på døren min! hoho) med en ny ladning av smoothies og annet babysaker fra iHerb. Så nå er smoothielageret til lille bolle fyllt opp for en stund.IMG_2426Jeg har alltid med meg en smoothie i stellevesken. Perfekt mat når man er på farten! – Og siden jeg farter en hel del blir det som regel en smoothie om dagen på lille bolle. Jeg veksler mellom å gi han hjemmelaget og Happy Baby sine. De hjemmelagede går stort sett ned på høykant de dagene vi er hjemme. Smoothiefavorittene til han minste i huset nå fortiden er denne, denne  (min favoritt!) eller denne. Den første jeg nevnte inneholder økologisk eple, økologisk søtpotet, økologisk gulrot, chiafrø, askorbinsyre (C-vitamin, økologisk – altså ikke kjemisk), økologisk kanel (Ceylon kanel som ikke er så belastende for leveren). Du skjønner kanskje hvorfor jeg er begeistret for produktene? Snakk om perfekt næringsinnhold! Som du ser bruker de også supermat (ekstremt næringsrik mat)  i smoothiene sine (i dette tilfellet omega3 bomben chiafrø), noe som iallefall får meg begeistret over produktene. Så til dere supermammaer: disse anbefales på det varmeste!

Psst! Smoothiene koster ikke stort (12kr), så man kan fylle opp en pakke med ganske mange smoothier før han når tollgrensen på 200kr. Nå har jo også iHerb satt ned prisen på DHL frakt til 8dollar (ca.50kr) og da kommer de flyvende til deg, levert på døren iløpet av noen få dager. Luksus!

Ha en strålende mandag!