Oi oi OI! Disse var gode de! Du vet skikkelig seig, men alikevel ikke klissete karamel? Som smørbukk? Dette er fløtekarameller på sitt beste. Mannen i huset (som forøvrig er kokken bak disse) himler med øynene når han spiser de. Så gode er de faktisk! Hoho
IMG_2465Det beste er at de er grådig enkle å lage – de krever bare litt tålmodighet (noe jeg er født uten).
Til ca 20 karameller trenger du:
2 dl fløte
2 dl yaconsirup
2 dl kokossukker
2 ss smør

1. Bland kokossukkeret, yaconsirupen og fløten i en stor gryte. Jeg brukte vanlig fløte, men for de som har kropper som ikke er så glad i melk tror jeg det vil fungere fint med havrefløte her. Viktig å merke seg at karamellen mangedobler seg i størrelse så bruk en av dine største gryter. Kok opp blandingen på lav temperatur. Det er her tålmodigheten kommer inn! Koker karamellen på for høy varme kan den nemlig brenne seg. Etter en stund med koking, alt fra 10-40 minutter avhengig av temperatur, vil du se at blandingen har blitt mørkere og mindere.
2. Om du har sukkertermometer er det bare å stikke det i gryta og se at blandingen er over 118 grader. Men om du ikke har sukkertermometer kan du ta «dråpetesten». Da drypper du enklet og greit en dråpe av karamellen i et glass kaldt vann. Stivner den med en gang den treffer vannet er den klar, om ikke (altså bare blir borte i vannen) må den koke litt til.
3. Når blandingen er over 118 grader har du i smøret og slår av plata. Rør smøret godt inn før du heller karamellen over i en liten form (ca. 20cm) kledd med bakepapir, eller evt en silikonform. Så setter du karamellen kaldt, gjerne natten over.
4. La karamellen bli litt romtemperert før du kutter den opp i passelige biter.  Det er ekstra stas å pakke hver og en karamell inn i gråpapir (evt matpapir) også oppbevare de i en fin boks eller i godteripose. Psst! Oppbevares best i kjøleskapet.
IMG_2462IMG_2468Jeg lover hallelujastemning i heimen av disse altså. SÅ gode! Oppskriften er veldig basic, så ønsker du de mer smakfulle og spesielle kan du tilsette litt kakao, kanel, eller litt vanilje samtidig som smøret tilsettes. Jeg drømmer litt om at de må være kriminelt gode med en sjokoladetrekk rundt seg. Så det skal jeg gjøre neste gang! Disse er forøvrig en helt super julegave til søtmomser som har alt! Disse er fredagssnopet i dag vet jeg! Jeg er nemlig gressenke siden mannen i huset er på guttetur. Ha en fin fredag da dere!