SMØRBUKKARAMELL

Publisert December 13, 2013 // Uncategorized // 18 Kommentarer

Oi oi OI! Disse var gode de! Du vet skikkelig seig, men alikevel ikke klissete karamel? Som smørbukk? Dette er fløtekarameller på sitt beste. Mannen i huset (som forøvrig er kokken bak disse) himler med øynene når han spiser de. Så gode er de faktisk! Hoho
IMG_2465Det beste er at de er grådig enkle å lage – de krever bare litt tålmodighet (noe jeg er født uten).
Til ca 20 karameller trenger du:
2 dl fløte
2 dl yaconsirup
2 dl kokossukker
2 ss smør

1. Bland kokossukkeret, yaconsirupen og fløten i en stor gryte. Jeg brukte vanlig fløte, men for de som har kropper som ikke er så glad i melk tror jeg det vil fungere fint med havrefløte her. Viktig å merke seg at karamellen mangedobler seg i størrelse så bruk en av dine største gryter. Kok opp blandingen på lav temperatur. Det er her tålmodigheten kommer inn! Koker karamellen på for høy varme kan den nemlig brenne seg. Etter en stund med koking, alt fra 10-40 minutter avhengig av temperatur, vil du se at blandingen har blitt mørkere og mindere.
2. Om du har sukkertermometer er det bare å stikke det i gryta og se at blandingen er over 118 grader. Men om du ikke har sukkertermometer kan du ta «dråpetesten». Da drypper du enklet og greit en dråpe av karamellen i et glass kaldt vann. Stivner den med en gang den treffer vannet er den klar, om ikke (altså bare blir borte i vannen) må den koke litt til.
3. Når blandingen er over 118 grader har du i smøret og slår av plata. Rør smøret godt inn før du heller karamellen over i en liten form (ca. 20cm) kledd med bakepapir, eller evt en silikonform. Så setter du karamellen kaldt, gjerne natten over.
4. La karamellen bli litt romtemperert før du kutter den opp i passelige biter.  Det er ekstra stas å pakke hver og en karamell inn i gråpapir (evt matpapir) også oppbevare de i en fin boks eller i godteripose. Psst! Oppbevares best i kjøleskapet.
IMG_2462IMG_2468Jeg lover hallelujastemning i heimen av disse altså. SÅ gode! Oppskriften er veldig basic, så ønsker du de mer smakfulle og spesielle kan du tilsette litt kakao, kanel, eller litt vanilje samtidig som smøret tilsettes. Jeg drømmer litt om at de må være kriminelt gode med en sjokoladetrekk rundt seg. Så det skal jeg gjøre neste gang! Disse er forøvrig en helt super julegave til søtmomser som har alt! Disse er fredagssnopet i dag vet jeg! Jeg er nemlig gressenke siden mannen i huset er på guttetur. Ha en fin fredag da dere!

18 kommentarer to “SMØRBUKKARAMELL”

  1. Yaconsirup må man på helsekost for å få tak i det og kan ein bruke tagatesse istede for cocosukker?

    Greta
    December 13, 2013
    • Yacon får du på helsekosten ja. Du kan også velge agavesirup eller lønnesirup, men de er ikke så heldige for blodsukkeret! Kokossukkeret er mye av karamellsmaken og er itillegg et mye bedre alternativ enn tagatesse 😉

      Linn
      December 13, 2013
  2. Helgeprosjekt!

    Ida
    December 13, 2013
  3. Hei! Tåler ikke melk og jeg er ikke så glad i å bruke soft flora i sånne ting. Kan man bruke kokkosfett istedet for smør?

    Ane
    December 14, 2013
    • Ja, du kan iallfall prøve! Margarin styrer man iallfall langt unna!

      Linn
      December 14, 2013
  4. Hva er bra å bruke generelt da, isteden for margarin? Hvis man har melkeallergi.
    🙂

    ida
    December 15, 2013
    • Kokosolje synes jeg er det beste! Margarin er et industrielt fremstilt tulleprodukte. Cocosa er supert!

      Linn
      December 16, 2013
  5. Hei!
    Er det ingen andre som ikke har fått til dette? nå har jeg prøvd to ganger. Første gang med vann-test(hadde ikke sukkertermometer) funka ikke. ble for varmt enda jeg sjekka hele tiden på slutten men bare pittelit tynt som `hårstrå` stivnet og resten skidde videre ned..
    Siden smaken virka god prøvde jeg igjen i kveld og idag har jeg kjøpt sukkertermometer. Da den var litt under 20 grader-trur det var 18(står jo ikke eksakte tall) tok jeg i full fart i smøret og rørte men selv om jeg tok vekk kjelen så ble varmen plutselig for stor..jeg kjente igjen fra sist og skjønte at denne også ble stenhard:( kjempe god smak så har så løst..
    hadde foresten ikke mer varme enn jeg måtte. skrudde ned på slutten men da varmen/kokingen avtok tok jeg pittelitt opp..
    noen tips? lurer på å prøve igjen men gud så dyrt med yacon sirup ;S

    Martine
    January 23, 2014
    • Hmm, merkelig! Det viktigste med hele prosessen er å ha tålmodighet. La den gjerne småkoke i en halvtime mens du står å rører. Kanskje dette kan være grunnen? At oppkokingen har gått for fort? Fått mange gode tilbakemeldinger på oppskirften!

      Linn
      January 24, 2014
  6. *mente 120 og 118- ikke 20 og 18*

    Martine
    January 23, 2014
  7. Disse tror jeg jammen at jeg skal lage. Tror du det funker med lønnesirup istedenfor yaconsirup?

    mariesmat
    December 14, 2014
    • Det MÅ du! Lønnesirup fungerer sikkert supert! 🙂

      Linn
      December 14, 2014
  8. Disse står nå til avkjøling og e gledå mæ til de e kalde og kan spises!!! Nydelig smak på røra 🙂

    Stine
    December 17, 2014
  9. Hvis man ikke har kokossukker, hva kan jeg bruke da? 🙂

    Malin
    February 12, 2015
  10. Hei, disse så utrolig gode ut. Kan jeg bytte ut kokossukker med skrin gold?

    Marion Teige
    December 6, 2016
    • Disse er magiske! Det går nok fint, men kan ikke garantere like rund og god karamellsmak 🙂

      Linn
      December 7, 2016
  11. Hvor får jeg tak i cocossukker??

    Benedicte
    January 13, 2017
    • Kokossukker får du på alle helsekostbutikker, på Coop Mega og på en hel haug nettbutikker, eksempel: soma.no 🙂

      Linn
      January 15, 2017

Legg igjen en kommentar



Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV