Hallois i mandagen! Er dere godt i gang med en sprudlende sunn måned? Herlig å tilføre kroppen en masse herlige ting den jubler over! Jeg har vært back to the office på Helsehuset i dag. Gang på gang får jeg bekreftelsen jeg trenger. FOR en fin jobb jeg har. Herlig å kjenne energien sprudler og entusiasmen bobler under veiledning med fine klienter. I dag tittet den søteste damen jeg noen gang har sett innom. 85år og sprekere enn sprekest! Jeg gir meg over!

Mange synes middagen er vanskelig å flette inn i en hektisk hverdag, derfor må jeg i dag dele gårsdagens kongemiddag.  Mannen i huset disket nemlig opp med søndagsmiddag i går. Jeg d-å-n-e-r! Det var farlig godt, så godt at jeg må definitivt dele med dere.
Pastinakkfries, sprøstekte grønnsaker, ovnsbakte tomatskiver og kylling toppet med hjemmelaget bernaisesaus. NAM! Her er det grønnsaker i bøtter og spann, ren og naturlig mat, og så godt at selv kongen hadde blitt imponert (det vet jeg faktisk, for han har jeg nemlig kokkelert middag til! Helt sant!) Hihi.
bilde(31)Tomater har jeg av en eller annen merklig grunn brukt mange år på å like. Brått skjedde det en helomvending på hellasferie i sommer. På en uke spiste jeg meg stapp på tomater og tzatziki, og siden har jeg vært hektet. Da snakker vi så hektet at jeg MÅ ha hver dag. Mannen i huset er fortsatt ingen tomatfantast, men når de ovnsbakes i ovnen med litt ost på seg går de ned i gapet med stor entusiasme. Grunnen er alle aromaene som kommer frem med ovnsbakingen – og såklart setter osten prikken over i`en! Skivede tomater med et dryss ost svosj inn i ovnen på 200grader i 7-8minutter og du er der. Skal du virkelig slå på stortrommen finhakker du litt basilikum og drysser over. DÉT er godt det, – og hei: mer ferske krydderurter inn i hverdagskostholdet! Sprøstekte grønnsaker er heller ingen stor utfordringen. Jeg er så glad i grønnsaker at jeg kunne levd på det, men er de overstekt/kokt kan du få de av meg. For meg skal grønnsakene være sprø og varmebehandlet på riktig måte. Jeg synes grønnsakene blir aller aller best om de sprøstekes på høyvarme i 2 minutter i litt smør før pannen tas av varmen, tilsettes enda en liten skje smør, på med lokk og står der og nesten dampkoker i 4-5minutter. Da blir de gode da!

Her i huset er det ytterst lite saus å oppdrive. Derimot går det mye av pesto, aioli og urterømme (rømme blandet med en haug finhakkede friske urter). Det betyr at når det først er saus i heimen slår vi på stortrommen og disker opp med bernaise. Denne bernaisen har vi fått mye skryt av. Oppskrifter er delt ut i fleng og folk har nærmest slikket tallerken ren. Oppskriften ligger her på bloggen, men jeg foretrekker en litt magrere variant, så her kommer favorittbernaisen.

Bernaise saus til 2-3 personer:
3 eggeplommer
2 ss bernaisesaus essens
120 g smør i terninger
2-3 ts estragon
en liten skvett melk (gjerne soya om du ikke tåler kumelk)

Bland først de tre eggeplommene og essensen sammen i en kjele. Varm blandingen på svak varme til blandingen begynner å tykne. Ta da kjelen av platen og tilsett noen terninger smør. Sett kjelen tilbake på platen og tilsett smørterninger litt etter litt mens du rører. Tilslutt tilsettes noen ts estragon og en skvett melk. Sausen vil få en nydelig og tykk konsistens.

Ha en sprudlende mandag, dere! I skrivende stund venter en kopp deilig kakao og ristede nøtter på meg. Sprudlende sunn kakao såklart! NAM!
Psssst! Jeg har bidratt i en artikkel om anti-aging og mat på Klikk/Kamille, les den om du vil her.