Hei sveis i lørdagen! Herlighet, NÅ merker jeg at jeg skulle hatt en stoppeklokke som kunne stoppet tiden bare pittelitt. Han lille fine fisen min har nettopp tatt sine første skritt og jeg er så himla stolt og sentimental at jeg griner bare han ser på meg! Lille fine gutten min blir så stor! Jeg synes ikke det var lenge siden jeg startet introduseringen av mat med litt avokado/bananmos og supergrøt, og vips er han et år og står og går 5-6 skritt. Han går under kallenavnet lille fis fordi han er en artig liten luring. Se bare her. Jeg snudde meg rundt et lite sekund og vips hadde han trappet opp inn i oppvaskmaskinen og sto der og hadde det riktig så fint. Haha, han får meg til å dra på smilebåndet mange ganger daglig. Lille fis! lille fisLille fis har blitt ett år og på matfronten er han superinteressert i alt og langt i fra kresen (bank i bordet!). Nå fortiden digger han kylling curry gryte, juice (helst med mye grønnsaker og eple), surdeigsbrød med leverpostei eller gulost, eller gresk yoghurt toppet med banan, blåbær, gojibær og litt hempfrø. Blåbær er forøvrig det BESTE han vet. Hele gutten dåner litt når han bare ser et bær! Det er for eksempel en fin ting å tilby som benkmat. Han er nemlig tidenes benkesliter. Det beste i hele verden er å sitte på benken å se på mamma lage mat, og aller helst gjerne hjelpe litt til (og samtidig spise litt).
Jeg vet mange av dere har baby i magen eller har en liten tass hjemme. Derfor fortsetter jeg gjerne å dele litt tips og triks til de søte små. Dette er det jeg brenner for, nettopp fordi det er på det helt tidlige planet at gode matvaner legges. Jeg er så glad for at hjemmelaget sunn babymat til de små har blitt populært, og jeg er så glad for at flere og flere får øynene opp for ren og naturlig mat, og ikke minst skeptiske til hva alle ferdigproduktene faktisk inneholder. Til de små søte som nettopp har startet med mat og som fortsatt spiser mye grøt er fruktmos en sikker vinner. Jeg anbefaler å lage enkle grøter av hirse (hel/hirseflak) og havre (gjerne glutenfri) kokt på vann. Begge disse kornslagene er rike på jern, noe de små kroppene trenger siden jernlageret til en baby tappes gradvis frem til 6 mnd alder. Mer info om akkurat dette og mer lærdom rundt jernrik babymat finner dere i oppskriftsheftet. Når man har en enkel grøt som base, noe som forøvrig kokes opp på null niks er det gull å tilsette litt fruktmos og vips har du en god, smaksrik, søt babygrøt. Sviskemos er en vinner for barn med hard mage, den setter virkelig fart på fordøyelsen i tillegg til at den er søt og god noe som gjør seg svært godt i grøten. Aprikosmos har vært min lille fis sin store favoritt. Aprikoser er proppet med jern i tillegg til at de lager en utrolig deilig sødme på grøten. Både aprikos og sviskemos finner du oppskrift på i babymatheftet. Begge deler anbefaler jeg å lage opp store posjoner av når man først lager. Deretter anbefaler jeg å fryse ned i isterningsbrett/sjokolsdeformer. Når de da er fryst trykker du de ut og oppbevarer “fruktmosklumpene” i en pose merket med dato. Da tar de liten plass i fryseren og gjør det superenkelt å ta opp 2-3 å tilsette direkte i den ferdige grøten. Det vil 1. føre til at grøten blir perfekt temperert (smelter på et blunk i den varme grøten), og 2. det vil pimpe opp grøten til nye høyder og gjøre den både næringsrik og søt.
IMG_5068Når det gjelder annen fruktmos er det bare å la fantasien løpe løpsk. Epler er rike på fiber og vennlige for de små magene. Eplemos er derfor en vinner i maten. Mini og de andre søte små som har vært på Babymatkurs har elsket å toppe grøten eller middagsretten med eplemos. Har du for eksempel en baby som ikke er spesielt glad i middagene du lager kan det være en idé å tilsette en isterning eller 1-2 ss eplemos i maten i tilvenningsfasen. Det gjør middagen søtere og mer babyegnet. Eplemos laget jeg stadig i høst da det bugnet av norske epler. Det gjør seg nesten selv! Alt du trenger en ønsket mengde epler (gjerne røde/gule som er nokså søte) og vann.

Skrell eplene og hakk i passelige biter. Legg de i kjelen og fyll på med vann til eplene er dekket med vann. Kok opp og la det småkoke på svak varme til eplene er møre (ca.25-30min). Hell av det meste av kokevannet – men for alldel IKKE kast. Kokevannet er fantastisk søt og god eplesaft som jeg lover babyen din vil hoppe i taket over. Smaken blir søt og mild og er perfekt å gi avkjølt på flaske til de søte små sammen med måltidene. Jeg anbefaler forøvrig å la de drikke stort sett bare vann, men til en forandring er hjemmelaget naturlig eplesaft helt FANTASTISK for de små! Nå gjenstår det bare å mose eplebitene i stavmixeren og vips eplemos i en fei! Perfekt å fryse i isterningsbrett og i små posjonsskåler/frysebegre! Gjør man dette en gang i blant er det langt fra tidkrevende og vanskelig å lage næringsrik babymat selv!

Nå skal jeg og lille fis ut å ake. Glad lørdag til dere!