NØTTESMØR

Publisert March 21, 2014 // DESSERT, SNACKS, SNOP/GODIS // 22 Kommentarer

Hei sveis! Det er fredag, jeg har fridag og endelig tid til å krydre hverdagen med kokkelering av ulike slag. Fridagen i dag har nemlig vært litt utenom det vanlige. Han lille fisen i huset er hos dagmammaen og jeg er hjemme helt alene. Helt merkelig å ha huset helt for seg selv. Det tok kaka når jeg duret ned i butikken i treningstøy uten vognen på slep. ALT var gjort på et blunk. Ting går liksom tjue ganger kjappere! Jeg hadde glemt hvor effektiv man har mulighet til å være uten barn. Jeg tok meg selv i å savne han lille fisen etter bare noen timer, så dette mammalivet er virkelig noe for seg selv!

Dagen i dag har jeg brukt på kjøkkenet, og det med en herlig ro i kroppen. Det har blitt så altfor mye stress de siste ukene, og det kjennes på kroppen. I går lå jeg paddeflat som et pinnsvin med nåler på hele kroppen, nettopp fordi stresset hadde satt seg i ryggraden og både bekken og ulike ledd har bestemt seg for å tulle litt. Stress er kroppens verste fiende, og siden jeg drar rundtomkring og foreleser om akkurat dette er det himla viktig å lytte til egen kropp og stresse ned en gang i blant. Jeg er heldig å jobbe sammen med en gjeng dyktige mennesker, så noen nåler og en dag fri gjorde virkelig susen. Det skal sies at jeg de siste ukene har holdt en hel del kurser og er det noe som gir kroppen et realt energipåfyll så er det nettopp det. Jeg må nesten vie et eget innlegg til kursene mine snart.

På kjøkkenet i dag har jeg kokkelert en hel del fargeglad mat til Barnematkurset som går av stabelen om en god uke. Les mer om det her. Jeg har kokkelert monsterpannekaker, monstersmoothie og en del annen snask. Jeg gleder meg SÅNN til å ha en stor gjeng minikokker og foreldre på kjøkkenet. Jeg har også kokkelert nøttesmør i dag. Jeg tok meg selv i å veive med armene da jeg puttet den første smaksprøven i munnen. Fy flate FOR et nøttesmør. Jeg jubler inne i meg bare av å fortelle dere om det. Nøttesmøret ble til i den nye blenderen min. Det tror jeg må være tidenes kjøp. Jeg ristet nøttene (les: mandlene) i ovnen i 15minutter, avkjølte de litt og slang de i blenderen sammen med litt vaniljepulver, stevia og salt. Blenderen brukte ca.7 minutter på å forvandle dette til et herlig nøttesmør. Makan!2014-03-21 14.38.19Nøttesmør tror jeg er guds gave fra himmelen. Iallefall i min verden. Jeg kunne levd på nøttesmør tror jeg. Bare synd magen min ikke er så glad i et overdrevent nøtteforbruk, noe som bety at jeg må begrense meg litt. Knekkebrød med nøttesmør og bananskiver er en dille jeg har hatt siden fødsel. Farlig godt! Jeg er også fullstendig dillet på en slant nøttesmør på havregrøten hver morgen. NAM! Under kommer eksakt oppskrift på tidenes mandelsmør.

Himmelsk mandelsmør

 • 350g mandler
 • 8 dråper stevia med smak (gjerne toffee)
 • 1 ts vaniljepulver (eller 1 vaniljestang)
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts kokosfett

Sett ovnen på 160grader, stek i 15minutter til det lukter herlig i huset ditt. Avkjøl nøttene litt og sleng de i blenderen din. Tilsett resten av ingrediensene og kjør i vei. Min brukte 2 minutter på middels hastighet, men belag deg på kanskje 7-8 minutter til nøttene har sluppet fettet sitt og du har et herlig fløyelsmykt nøttesmør. Oppbevar i en tett beholder/krukke i kjøleskapet og nyt som pålegg eller hva det måtte være. OBS! farlig godt!

2014-03-21 15.18.102014-03-21 15.17.58Nå kom gjengen min hjem og vi skal dure avgårde på trening før vi tar fredagskveld med taco og alt det der. Himla koselig! FIN fredag til dere!

22 kommentarer to “NØTTESMØR”

 1. Trodde ikke man kunne bruke blenderen i mer enn 2-3 minutter, må du stoppe etter det og la den kjøle seg ned også fortsette? I bruksanvisningen sto det noe sånt i alle fall, vil jo ikke ødelegge den.

  Lurte litt på, bløtlegger du nøtter og frø med salt før du spiser dem? Det kan jo hjelpe på fordøyelsen og det hjelper i alle fall på næringsopptaket har jeg lest. Kan legge med en link, jeg syns i alle fall det var spennende å lese.
  Her er linken:
  http://helhetligliv.blogspot.no/2013/07/fytinsyre-hva-er-det-hvorfor-br-det.html

  RisRosOgKlaging
  March 23, 2014
  • Ja, jeg kjørte 2-3minutter, også tok en liten pause før jeg kjørte ligg igjen! Tok bare 7-8 minutter til sammen! Veldig fornøyd med blenderen til nå 🙂 Ikke prøvd med bringebær som du skrev da.

   Jeg bløtlegger nøtter jeg bruker i grøt osv, men her til nøttesmør har jeg ikke bløtlagt. Det blir så tungvint med tanke på ristingen i ovnen etterpå osv. Da blir liksom prosessen evig lang! Men er veldig enig og synes dette med fytinsyren er superspennende. Nettopp derfor jeg velger surdeigsbrød og Knekkebrød med bløtlagte frø i hverdagskostholdet også 🙂

   Linn
   March 24, 2014
 2. Lyst til å prøve å lage nøttesmør, men har mandelallergi. Hvilken annen nøtt kan man bytte til? Å isåfall, samme mengde?Så jo helt nydelig ut!

  Sigrid
  March 29, 2014
  • Det ER helt nydelig! Nøttesmør kan du lage av alle nøtter. Casewnøttsmør er kjempe godt! 🙂

   Linn
   March 30, 2014
 3. Dette var fantastisk godt!! 😀 Må berre få seie at eg er blitt heilt avhengig av bloggen din og alle oppskriftene dine. Eg har nyleg fått påsvist allergi mot både sukker og gjær, og forskjellig anna. Som følge av dette har eg (og snart heile familia) lagt heilt om kosthaldet. I byrjinga såg eg mørkt på det heile, men så fann eg bloggen din! Det er gøy, spennande og lærerikt dette, og eg er blitt i SÅ god form 🙂 Har også hatt stor glede av linkane du legg inn. Så TUSEN TAKK for alt du deler! 🙂

  Randi
  April 6, 2014
  • Hurra! SÅ bra! Takk for fin tilbakemelding! Glad jeg kan inspirere og GLAD du følger med her på bloggen 🙂

   Linn
   April 6, 2014
 4. Hei Linn!
  I dag så fikk jeg ikke mandlene mine til å skille seg til nøttesmør. Ristet nøttene i ovnen til de var lett brune inni, og bruker en Kenwood kjøkkenmaskin for å kjøre nøtte til smør (har brukt denne flere ganger tidligere også).
  Har du noen tips til hvorfor det ikke vil skille seg, selv etter ca 20 min?

  Klem ivrig leser av bloggen din 🙂

  Julie
  May 26, 2014
  • Hm, det vet jeg faktisk ikke! Det skal bli nøttesmør selv om man unnlater å riste de litt i ovnen også, så det er nok ikke der grunnen ligger. Der har jeg rett og slett ikke peiling altså!

   Linn
   May 26, 2014
 5. Hvilken blender bruker du? Og synes du den er bra til andre ting også??

  Christine
  September 18, 2014
  • Jeg bruker RAW blender. Den er HELT fantastisk!

   Linn
   September 22, 2014
 6. Hva er holdbarheten på nøttesmør hvis man har det i lukket boks i kjøleskap?:)

  Stine
  August 30, 2015
  • Holder seg i flere uker! Jeg har hatt mitt i kjøleskapet i 3-4uker og det har holdt seg godt! Jeg tipper det blir spist opp innen det blir dårlig! 😉

   Linn
   August 31, 2015
 7. Hei, dette er jo et litt eldre innlegg, men jeg har et lite spm ang blenderen din. Jeg har raw blender selv, men opplever at alt setter seg fast langs veggen i starten (nøttesmøret altså), og at jeg stadig må nedi med skjeen for å løsne opp. Hvordan er det med din? Og blir det varmt forresten? Er jo veldig kraftig! 🙂

  Ingvild
  February 29, 2016
  • Raw blender er virkelig kraftige saker ja. Jeg prøver ikke kjøre “full gass” hele tiden og ta noen små pauser, så da unngår jeg at det blir FOR varm. Litt varm vil den bli! Jeg pleier ofte ikke klare vente til nøttene er helt avkjølte også, så da blir jo nøttesmøret der etter. Synes igrunn ikke det fester seg så mye oppover veggene.

   Linn
   March 4, 2016
 8. Hvordan har blenderen holdt seg siden kjøp, fremdeles like god? Jeg er på jakt etter ny blender ettersom nøttene kommer under kniven på den vi har, og er ute etter erfaringer. Vet du hvilken modell du har og hvor mange liter kolben er? Og en siste ting, holder nøttesmøret seg på kjøkkenbenken også (hvor lenge?). Jeg synes det kan bli litt hardt å smøre ut om det har stått i kjøleskapet. Takk for svar!

  Linn
  March 22, 2018
  • Jeg elsker min raw blender! Den har holdt seg like fin i så mange år. Veldig god kvalitet! Jeg har en av de sterkeste og med den største kolben, men en trenger ikke så stor. Min erfaring igjennom andre kursdeltakere/klienter som har kjøpt er at alle er like bra. For til privat bruk trenger en ikke de største og sterkeste 🙂
   Nøttesmøret holder seg fint i romtemperatur. Litt usikker på hvor lenge, jeg har hatt mitt stående leeenge!

   Linn
   March 22, 2018
 9. Hei:) hvordan bruker man vaniljestangen i denne oppskriften? Er ikke så erfaren med å bruke det.

  Kristel
  May 3, 2018
  • Bruker ikke vaniljestang, bruker vaniljepulver fra helsekost (pulveret fra vaniljestangen i en krydderboks). Bruker det i alt! Kjempe godt! 🙂

   Linn
   May 3, 2018
 10. Aah, det stod vaniljestang i parentes i oppskriften, slik at jeg gikk for det ettersom jeg ikke fant vaniljepulver. Kan man bruke det ved å ha frøene i blandingen, i stedet for vaniljepulver?

  Kristel
  May 4, 2018
  • Jada, Det går fint! En vaniljestang da 🙂

   Linn
   May 6, 2018
 11. Hei.
  Kan man erstatte steviaen med noe? Lyst til å lage dette i morgen, men vet ikke om jeg får tak i stevia..

  Tonje
  August 8, 2018
  • Det kan fint lages uten også 🙂

   Linn
   August 12, 2018

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV