AVOKADO LIME PAI

Publisert April 14, 2014 // KAKE // 12 Kommentarer

Hallo i mandagen!
Avokado er en liten gullgruve til næring. Alle mine klienter får den samme preken om hvor fantastisk bra avokado er og hvor viktig jeg synes det er at den er en del av hverdagskostholdet. Grunnen er at den lille grønne klumpen er fullspekket med gode fettsyrer kroppen vår lett kan utnytte og som den blir hoppende glad av. Visste du at avokado egentlig er en frukt? Den inneholder verken fruktsyre eller er søt, så den regnes som en grønnsak hos de aller fleste. Det fine med avokado er at selv om den ikke er det grann søt, er den fantastisk god sammen med søte saker. Jeg har blitt spesialist på å bruke avokado i desserter, paier og lignende. Avokado og banan most sammen er en vinner til små minier som skal starte med mat, putter man oppi 1 eller 2 ts rått kakaopulver har man en himla god sjokolademousse til de litt større (eller de litt mye større – hiiimla godt!). Jeg bruker også avokadoen som fast invetar i smoothies, og selvsakt er den en vinner på tacobordet most sammen med hvitløk og litt sitron. Avokadoen er altså en skikkelig vinner på kjøkkenet! Jeg digger vidunderfrukten av den enkle grunn at den er  fullspekket med næring, og da spesielt flerumettede fettsyrer. Den tilfører også kroppen en hel haug av gode vitaminer og mineraler (B-vitaminer, A-vitamin, E-vitaminer og kalium). Det er derfor ikke uten grunn at jeg omtrent slår armene i været hver gang jeg snakker om avokado.

Kroppen vår blir himla glad når vi tilfører fettsyrer av god kvalitet. Den bruker ikke bare fettsyrer som energi, men også som byggesteiner i en hel haug av prosesser. Fettsyrer er for eksempel spesielt viktig for hjernen vår (super vesentlig for god konsentrasjon og hukommelse), og ikke minst for huden og håret vårt (smører kroppen innvendig). Det er derfor helt på sin plass med en riktig tilførsel av gode fettsyrer hver eneste dag. Aller helst til alle måltider dagen igjennom. I avokadoens navn (føler nesten jeg driver en egen avokadomenighet! Hoho) må jeg derfor dele tidenes pai oppskrift med dere. Den er så himla god! Den har vært en fast følgesvenn på Bakekursene mine i en god stund nå, i tillegg har den blitt kokkelert til alle og enhver i alle anledninger. Rett og slett fordi den er så fantastisk frisk og god! Den er mektig, søt, frisk og lager en herlig smakseksplosjon i munnen. Det beste av alt: den er gjort i en fei siden den verken skal stekes eller behandles på noen måte. Denne må dere lage snarest!2014-03-26 12.58.06På kurs lager vi små porsjonspaier av denne. Oppskriften gir ca 6-7 små paier. Den kan også lages i en medium stor kakeform (20-25cm) og serveres som en kake.

FRISK AVOKADO LIME PAI
Bunn:
100g valnøtter
6-7 dadler
1 ss kokosfett

Bland alle ingrediensene til en fast deig. Trykk deigen ut i kakeformen eller porsjonsformene. Sett i fryseren mens fyllet lages.

Fyll:
2 medium store avokadoer
2 ss kokossirup/honning
1 neve aprikoser (gjerne økologiske)
4 ss kokosolje
1 ss revet limeskall (fra økologisk lime)
saften fra 1 presset lime

Kjør alle ingrediensene i blender eller stavmixerbeholder til en jevn fin masse. Ta ut paiformen fra fryseren og fyll den med avokado-limefyllet. Sett tilbake i fryseren i et par timer. Ta den gjerne opp 10-15minutter før den skal serveres. Rett før servering skreller du en kiwi, skjærer den i tynne skiver og pynter kaken. NYT! Dette er en sprudlende sunn godsak på sitt beste altså! En kake som tilfører kroppen en haug med lettopptakelig næring OG som er god! Herlig! Denne kokkelerte jeg også da Kamille kom på besøk. Oppskriften flyr derfor land og strand rundt i april/maiutgaven av Kamille. Mer info om det kommer altså! Her er for øvrig et behind the scenes bilde. Jeg kjenner jeg nesten blir en smule flau! Hoho2014-03-26 13.43.35-1I skrivende stund mumser jeg en gigasalat toppet med tzatziki mens jeg lader meg opp til siste innspurt med veiledninger før jeg tar sånn nesten påskeferie. Onsdag suser vi avgårde til fjells. Da blir det ordentlig påskefri – ohoi så godt det skal bli! Fin mandag til dere!

12 kommentarer to “AVOKADO LIME PAI”

  1. Åh, disse ser jo helt fantastisk gode ut!! De må prøves! Bruker du tørkede aprikoser? Hvor får du fatt i de økologiske??? 🙂

    Andrea
    April 14, 2014
    • Jepp! Tørkede aprikoser. Økoaprikoser har de på helsekosten, eller på coop mega. De er myye bedre, også er du uten svovel (som de sprøyter de med for å få de gule!). Supergod altså!

      Linn
      April 15, 2014
  2. YUM!
    God påske til deg og mannen og mini♥

    Ragnhild
    April 15, 2014
    • Takk det samme, søta! <3

      Linn
      April 15, 2014
  3. Hva slags porsjonsformer bruker du her, og hvor får jeg kjøpt det? 🙂

    Marie
    June 9, 2014
    • Det er aluminiumsformer som ligner muffinsformer. De får man kjøpt på meny ol. Jeg bruker ofte små paiformer jeg kler med plastfolie også!

      Linn
      June 10, 2014
  4. Takk for svar! Du har ikke tips om alternative bunner til kakene om man har nøtteallergi også? 🙂

    Marie
    June 10, 2014
  5. Hvor lenge tror du disse holder seg i fryseren? Perfekt kveldskos for en hvis jeg plutselig får lyst på noe søtt tenkte jeg 😀

    Hanne
    July 2, 2014
    • De holder seg en god stund altså. Iallefall 2-3mnd 🙂 Merker du søtsuget nå som mini er ute og ammingen er i gang? 🙂

      Linn
      July 2, 2014
  6. Har egentlig ikke hatt noe spesielt søtsug etter sånt som sjokkis, men mer etter juice 😛 Friskt og syrlig, men samtidig passe søtt. 🙂 Har merket at jeg er så ekstremt tørst, men man blir visstnok det av amming. 🙂

    Hanne
    July 3, 2014
  7. Har laget denne for første gang nå og tror det blir vellykket (står i fryseren). Jeg hadde gjerne ønsket at du oppga menger på eks. dadler og aprikoser i gram og ikke i “en neve” eller stk. Eks. dadler fins i så ulike str og de største jeg har kjøpt er vel 3 ganger så store som de minste.. og hvor mye er en neve? Skjønner jo det kan være litt smak og behag, men noe handler jo om konsistens også.

    Heidi
    October 17, 2015
    • Det skal jeg ta til meg! 🙂 Jeg bruker stort sett alltid myke mellomstore dadler fra innvandrerforretninger!

      Linn
      October 22, 2015

Legg igjen en kommentar



Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV