Batterier er ladet, jeg har fått en god dose kjærestekos, sett massevis av kunst og arkitektur som jeg har lest om i kunsthistoriebøkene fra videregående, spist herlig mat og fått en stor dose med solstråler på kroppen. Paris med mannen i huset var FAB! Nå er jeg ute av feriemodus og klar for en über spennende høst og vinter. Jeg har massevis å fortelle dere, men sparer på hemligheter en bitteliten stund til. Håper dere har ladet batterier i ferien og er like giret på hverdag, matlaging, baking, snoplaging, ernæringstips og trening som meg?!

Oh, apropo herlig mat. Vi fant et creperie (pannekakespisested) som laget super digge pannekaker laget på økologisk bokhvetemel fyllt med kun økologiske ingredienser. Hallo! Linn med en hveteintolerant mage som er mega sensitiv og mannen i huset med cøliaki hoppet jo i taket av glede. Så da ble det en stor lunsj crepe (pannekake) med herlig fyll på oss. Her snakker vi ferielykke!

Mens jeg gikk gatelangs i Paris startet jeg å forundre meg over hvor flotte franskmennene ser ut rent kroppslig. Det er ikke mange overvektige franskmenn å finne. Faktisk så jeg ikke en eneste én. De overvektige jeg så var engelske eller nordiske turister. Egentlig er det ikke så rart at franskmennene ser så flotte ut, eller at forskning og statistikker viser at det er usedvanlig lite hjertesykdommer der nede. De har jo en livsstil de fleste nordmenn bør lære av. De drikker vin daglig, spiser mengder med fete oster og massevis av fete kjøtttyper. De spiser naturlig mat! De spiser ikke bearbeidet mat som de fleste av nordmenn gjør. De spiser enkel, hjemmelaget, og naturlig mat. Pølsene du får sammen med ost på tallerkenen er en drøm. De er harde, fete og lyser kvernet kjøtt og ingenting annet. De er ikke som våre bearbeidede pølser med 30% kjøtt og resten potetmel, melk og sukker! Ernæringsrådet må klø seg i hodet over forskningen, siden de står på sitt med at det mettede fettet er så farlig. Franskmennene viser jo det motsatte. De spiser mengder med mettet fett daglig. Faktisk leste jeg i en artikkel fra 2011 at en gjennomsnittslig franskmann spiser 197g fett daglig, og at hele 80% av dette kom fra animalske kilder – ergo mettet fett. I Norge er gjennomsnittsinntaket på 90g fett og av dette bare 40 % mettet. Så hvorfor har franskmennene så flotte tall for antall tilfeller av hjertesykdommer da?

Det er kanskje litt mer komplisert enn som så. Fett er fett blir feil å si. Det blir også feil å si at mettet fett er farlig. For det finnes forskjell på det mettede fettet! Kilden til det mettede fettet i kosten er det som er avgjørende her. Det er ikke ett fett om det mettede fettet du spiser kommer fra naturlige kilder eller om det kommer fra fabrikken hvor det er herdet eller delvis herdet. Jeg leste akkurat en fersk norsk doktorgrad som viser at forekomsten av hjertesykdom hos personer som inkluderer fete meieriprodukter og dermed inntar en god dose mettet fett daglig er lavere enn hos de som ikke inkluderer fete meieriprodukter. Dermed er vi tilbake til budskapet mitt: velg naturlig mat! Spis rene produker som smør, fete oster, rent kjøtt, og styr unna det herdede fettet som finnes i frityr, kjøpe kjeks/kaker, ferdig mat og margarin! Nyt maten, kjenn på de gode smakene og kos deg! Akkurat sånn som franskmennene gjør!

Ha en fin onsdag, søtiser!