HAVREKJEKS

Publisert July 8, 2014 // KJEKS, NOE Å HA PÅLEGGET PÅ, SNACKS // 30 Kommentarer

Gjett hva lunsjkosen min har vært de siste dagene da dere? HAVREKJEKS MED GEITOST! Store, knasende, søte, mektige og helt fantastisk gode havrekjeks uten gluten og sukker! Jeg dåner!

Disse har jeg hatt på lur en god stund og er faktisk fast innventar på bakekursene mine. Disse kjeksene ble til for flere år tilbake. Da ble de bakt på økologisk speltmel og brunt sukker som en erstatter for all kjøpekjeks som ble mumset ute på sommerøyen. De er så populære at vi ikke rekker produsere nok. Jeg skal si dere mye av sommeren dreier seg om baking av disse! De har i grunn vært en “Risholmenspesial” og en “Risholmenhemmlighet” siden.
2014-07-03 15.01.21

2014-07-03 15.04.43

Nå har jeg funnet ut at de rett og slett er for gode til å ikke deles. De er så populære og jeg har fått så ufattelig mye skryt. Det fine med disse er at de kan varieres med ønsket fyll. De er himla gode med mørk sjokolade biter, med gojibær, med disse tranebærene, eller med nøtter og frø. De jeg har mumset på til lunsj de siste dagene har jeg bakt med gresskarkjerner og valnøttbiter. Jeg har med vilje trykket de litt ekstra flate på brettet slik at jeg kunne mumse geitost på.
3

HIMMELSKE HAVREKJEKS (ca.12 stk)
100g mykt smør
1 dl kokossukker
1 ts vaniljepulver
3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl TEFF mel/eller speltmel om du tåler gluten
1 egg
1 1/2 dl valgfri “fyll”

La smøret være mykt og bland inn sukkeret. Bland så inn resten av ingrediensene. Form deigen til flate runde kjeks på bakebrettet og stek i ovnen på 180grader i 15-16minutter. For søt versjon er det himmelsk med 1 dl hakket sjokkis og 1/2 dl hakkede nøtter, for en litt mer lunsjversjon (himla søt lunsj vel og merke) er det godt med 1 dl hakkede valnøtter og 1/2 dl gresskarkjerner. Du velger helt selv!

I skrivende stund sitter jeg benket i solen med kjeks og iskaffe. Ved siden av meg sitter skravleper (Ellispellis) og mumser kjeks. Han d.i.g.g.e.r disse like mye som meg! Psst! Her følger min favorittiskaffeoppskrift forresten. Jeg tilsetter en liten ts kokossukker i tillegg. Da blir søtmumsen i meg veldig glad! Hoho.
6Fin tirsdag til dere!

 

30 kommentarer to “HAVREKJEKS”

 1. Det så veldig godt ut! Skal definitivt bakes før jeg drar på ferie og bli hyttekos:-) jeg lurte på en ting med geitosten du anbefaler, kan oss med laktoseintoleranse spise den? Vet at vanlig brunost er fy-fy, men er det annerledes med geitost?

  tonje
  July 8, 2014
  • Disse MÅ prøves! Perfekt å ha med på hytta 🙂 Geitost inneholder desverre også laktose, da geitemysen ineholder nesten samme mengde laktose som kumelken. Mange opplever derimot at de tåler osten mye bedre, deriblant meg. Prøv derfor gjerne!

   Linn
   July 9, 2014
 2. Fantastisk koselig bilde av deg og store lillegutt! Dere er så skjønne<3

  Ragnhild
  July 9, 2014
 3. Disse kjeksene så kjempegode ut og perfekte til snacks 🙂
  Hvis en ikke har bokhvetemel, tror du resultatet blir bra med mandelmel eller kokosmel isteden?

  Linn
  July 10, 2014
  • Hm, det vet jeg ikke! Tror kanskje de vil bli litt tørre i konsistensen da. Bør nok gå for en meltype med litt mer karbohydrater som vil fungere som bindemiddel! 🙂 Kjeksene er heeeelt fantastiske!

   Linn
   July 11, 2014
 4. Disse har blitt laget to ganger allerede (begge gangene etter midnatt.. :D)
  Fant ut at det var så himla farlig å sette kjeksboksen ved siden av seg mens man ammer, så jeg måtte plutselig lage en til ladning gitt!
  I teksten står det 1 dl gresskarkjerner og 1/2 dl gresskarkjerner, hvilken av de skulle vært valnøtter?

  Hanne
  July 15, 2014
  • Oi, det må jeg rette opp. Jeg bruker mest valnøtter 🙂 Haha, Hanne! kjeksboksen ved siden av seg når man ammer kan jeg tenke meg er dårlig kombo! Vips var de borte liksom! 😉 Kos deg så masse masse med han lille finingen din (og med kjeks!).

   Linn
   July 17, 2014
 5. Kor lenge steiker du herlighetene?:)

  Camilla
  July 23, 2014
  • Se over! 180grader i 15-16min! Supergode!!! 🙂

   Linn
   July 24, 2014
 6. Hei:)
  Blir helt bovete det samme som bokhvetemel hvis jeg tar det i blenderen?:)

  Marlen
  August 13, 2014
  • Godt spørsmål, det vet jeg faktisk ikke! Går ut fra det! 😉

   Linn
   August 13, 2014
 7. Hei, så supergode ut! Har ikke kokossukker, kan man bruke vanlig eller sukrin?

  Irmelin
  August 17, 2014
  • Det går nok fint, selvom jeg selvsagt anbefaler kokossukker fremfor vanlig sukker! 🙂

   Linn
   August 18, 2014
 8. Hei.
  Hva kan man bruke istedenfor smør i disse kjeksene når man ikke tåler melk?

  Ann Kristin Göthberg
  August 24, 2014
  • Prøv med cocosa, Ann Kristin!

   Linn
   August 24, 2014
 9. Hvilket smør bruker du når du baker disse kjeksene? Det har sikkert ikke noe å si, men bare lurer på hvilket smør du foretrekker å bruke 🙂

  Hanna
  September 8, 2014
  • Jeg bruker vanlig meierismør. Min favoritt er Rørosmeieriet sitt 🙂

   Linn
   September 8, 2014
 10. Hei, disse ser veldig gode ut! Tror du jeg kan bytte ut egget med chia- eller linfrø-egg ? 🙂

  Ingvild
  September 11, 2014
  • De er supergode! Jeg har ikke prøvd å lage disse eggfire. Prøv! 😉

   Linn
   September 11, 2014
 11. Hei, fikk innmari lyst til å bake disse, men har ikke Bokvete. Kunne Jyttemel gjort nytten, tror du?

  Frida
  February 14, 2015
  • Det fungerer nok strålende! Disse er SÅ gode altså!! 🙂

   Linn
   February 19, 2015
 12. Funker sikkert greit å bytte ut havregryn med bokhveteflak?

  Hanne
  May 13, 2015
  • Det fungerer sikkert, Hanne! Oppdater gjerne på resultatet! 🙂

   Linn
   May 15, 2015
 13. Hei 🙂 Blir disse ordentlige sprø når du lager dem? Mine ble liksom litt myke i midten… Men allikevel veldig gode 😉

  Lillian
  August 4, 2015
  • De skal bli skikkelig sprø ja! Kanskje du stekte de litt for tykke? Himla gode! Jeg må lage en ny ladning å ha i fødebaggen asap 😉

   Linn
   August 5, 2015
 14. Hei, bruker du å bløtlegge havregryn før du baker de ut?

  Nathalie
  July 7, 2016
  • Om jeg husker det! 🙂 Til grøt og havrebrød gjør jeg det nesten alltid, men til kjeks blir det når jeg husker det. Disse blir nemlig ofte til i en fei ganske så spontant!

   Linn
   July 10, 2016
 15. Hvordan gjør du det når du bløtlegger havregrynen? Bløtlegger du og tømmer av vannet? Justerer du noe i oppskriften da?

  Nathalie
  September 23, 2016
  • Da bløtlegger jeg i litt salt, også heller jeg av vannet og klemmer ut mye væske fra havregrynen (det blir jo havremelk!). Kjeksene blir ikke like bra og vil renne ut litt på stekebrettet, men fungerer fint og smaker godt! 🙂

   Linn
   September 26, 2016
 16. Da står dobbel porsjon havrekjeks straks i ovnen 😀 Jeg pleier å bare ha i 1/2 dl kokossukker (per porsjon), synes de blir mer enn nok søte da. 🙂 Den ene porsjonen skal puttes i fryseren, kjekt å ha liggende klare 🙂

  Hanne
  January 26, 2017

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV