BARNEHAGEBRØD

Publisert September 14, 2014 // BRØD, NOE Å HA PÅLEGGET PÅ // 52 Kommentarer

Hei sveis i søndagen!
Jeg har fått en del spørsmål om hva jeg gjør med barnehagemat til min lille luring, og hva han spiser i barnehagen. Jeg er slettes ingen fanatiker som sender med han spesialmat i form av salater, grønne smoothies osv. Sånt får han i seg mer enn nok av utenom barnehagen! Vi ønsker ikke at han skal spise noe som viker voldsomt fra den barnehagematen de andre barna spiser på, og ønsker iallefall ikke at han føler seg annerledes eller utenfor. Derimot har vi satt noen klare retningslinjer til de ansatte som ikke går på bekostning av noe som helst. Jeg gremmes nemlig over de industribakte brødene man finner i butikkhyllene, og mener dette er langt fra naturlig mat, og langt fra å kalles næring. De industribakte brødene er bakt på mengder billig hvetemel og sprøytet fulle av sukker, salt, hevemiddel, konservering og ikke minst hvetegluten. Jeg som jobber daglig med mageproblematikk og tarmhelse vet hva hvetegluten gjør i kroppen og ønsker ikke at min lille skatt skal proppes med dette. Vi ønsker at han skal spise brød som ikke bare er “vomfyll”, men som inneholder en haug næring som metter godt, holder blodsukkeret stabilt og gir kroppen alle de gode mineralene den blir glad av. Vi sender derfor med han hjemmebakt rugbrød i barnehagen som han får til brødmåltidene. Vi har også sagt ifra at vi ikke ønsker at melk skal være en tørstedrikk. Ellis får derfor vann til brødmåltidet i barnehagen. Ellers får han selv bestemme pålegg, og heldigvis rapporteres det om makrell i tomat, leverpostei og ost som favoritter.

Siden jeg er så heldig å styre arbeidsdagene mine selv, OG er tidenes morgenkos/frokostmennesker leverer vi aldri i barnehagen tidligere enn 8:30. Vi spiser derfor alltid en solid frokost sammen hver dag. Favoritten er grøt, favoritt nr to er pimpet yoghurt, og siste favoritt er pannekakefrokost. Vi prøver derfor variere frokostene våre fra dag til dag.
Brød2Barnehagebrødet til Ellis består av økologisk, steinmalt mel av rug og spelt. Jo mindre behandlet kornet er, desto mer næringsrikt er det. Steinmaling er en skånsom behandling fremfor industriell raffinering hvor nærmest all næring forsvinner. Økologisk korn har også vist seg å være mer næringsrikt og inneholder selvsagt ingen kunstige sprøytemidler. Jeg langtidshever brødet både for enkelthetens skyld, og fordi brødet blir lettere fordøyelig og mer næringsrikt. Man trenger også minimalt med gjær, når man langtidshever baksten. Selvom jeg og mannen i huset ikke tåler gluten, ønsker vi  at vår lille luring skal eksponseres for det, men da på den naturlige måten. Han får da gluten i seg stort sett hver dag, enten i form av dette brødet eller fra surdeigsbrød. Glutenet er da delvis nedbrutt gluten som tarmen klarer å fordøye (pga langtidshevingen) og i mindre dose enn annen bakst siden han kun får i seg naturlig gluten fra kornet selv, og ikke gluten tilsatt i enorme doser. Barnehagebrødet er forøvrig himla godt, og en storfavoritt hos den lille mannen i huset.

brød1

BARNEHAGEBRØD – 2 små brød
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
300g sammalt økologisk rugmel
450-460g økologisk spelt
1 ts havsalt
2 ss honning
2 store never sesamfrø (valgfritt)

Rør gjæren ut i vannet og tilsett resten av ingrediensene. Hvilke frø, og om du i det hele tatt ønsker tilsette frø er opp til deg. Jeg bruker sesam pga en masse deilig kalsium! Deigen skal være ganske klissete, men ikke rennende. Dekk bakebollen med plast og la den stå natten over (10-12timer). Jeg gjør alltid dette en kveld jeg vet jeg er hjemme på formiddagen dagen etterpå (eks i helgen). Morningen etter helles deigen over i 2 former som igjen dekkes med plast. La stå etterheve i 2-3 timer. Strø så noen frø på toppen og stek brødet midt i ovnen på 225grader i 35 minutter. Himla enkelt, og fantastisk godt! Prøv!
brød3Skal jeg fortelle dere en hemlighet? Sprudlende Sunn er i gang med prosjekt “Sunne barnehager” og er i gang med å gjøre fler barnehager sprudlende sunne. Mer om dette kommer!

52 kommentarer to “BARNEHAGEBRØD”

 1. Takk for at du delt oppskriften, og jeg gleder meg veldig til bhg-mat-tips som trengs sårt!

  Nellylaursen
  September 14, 2014
 2. Akkurat en slik oppskrift jeg var på jakt etter! Sidikou Samuel har bare spist brød når vi har vært på Oslo tur og jeg har kjøpt surdeigsbrød på Godt Brød til han. Jeg er langt fra i mot riktig behandlet korn, men akkurat brød synes jeg er vanskelig. S skal jo være hjemme et år til, så det ikke vanskelig å gi han annen mat nå. Men når han skal i bhg hadde det vært supert å kunne sende med skiver. Dette brødet bokmerkes!
  Synes dessuten holdingen din til lille E sin mat virker meget fornuftig og sunn.

  Ragnhild
  September 15, 2014
  • Så bra, Ragnhild! 🙂 Da er det jo enkelt for deg å styre kostvanene til lille S enn så lenge, men alltid fint å ha et næringsrikt brød å tilby de små søtingene!

   Linn
   September 15, 2014
 3. Hei Linn!
  Tenkte det var på tide å legge igjen en kommentar, har fulgt bloggen din siden i vår da jeg snublet over deg på instagram og bare måtte ha mer. Har prøvd noen oppskrifter her og der til nå, men nå har jeg endelig bestemt meg, jeg må kutte vekk endel av disse raske karbohydratene, se om det hjelper på magen. Jeg har også en sønn med diverse mageproblemer (tar du imot konsultasjoner?)
  Men anyway, nå skal jeg meske meg i dine oppskrifter! Jeg baker allerede det vi spiser av gjærbakst og bruker kanskje 50% økologisk! så jeg liker budskapet ditt.
  Hvordan går jeg frem for å bestille oppskrifthefter? (Det finner jeg sikkert svar på på her inne også?)
  Monica

  Monica Marstein
  September 15, 2014
  • Så koselig, Monica! 🙂 Jeg tar imot konsultasjoner, så om du ønsker min hjelp må du bare sende meg en mail så finner vi ut av det! Oppskriftene mine pleier være veldig enkle og er perfekte for en blodsukkervennlig kosthold og ikke minst veldig magevennlige. Jeg selger oppskriftshefter på babymat og barnemat (fargerik, næringsrik mat til store og små! 🙂 ). Ønsker du disse må du bare sende en mail på det også (linn@sprudlendesunn.no).

   🙂

   Linn
   September 15, 2014
 4. Sprudlende sunne barnehager er som musikk i mine ører! 🙂 Tror du silikonformene fra Clas blir passe til disse brødene? Har nemlig shoppet økologisk steinmalt mel i dag sånn at jeg og mannen får sprudlende sunn brødmat 😀

  Hanne
  September 15, 2014
  • Hurra! Da er det bare å glede seg! Silikonformene er perfekte. Det er de jeg bruker! 🙂

   Linn
   September 15, 2014
 5. Hei!
  Er speltmelet finmalt eller grovmalt? Og kan disse økologiske meltypene kjøpes på dagligvaren? Samme hvor kanskje,bare d er økologisk?;)

  under opplæring
  September 15, 2014
  • Jeg bruker finmalt spelt, men ikke siktet. Kjøp gjerne på dagligvareforretninger. Jeg foretrekker Holli Mølle 🙂

   Linn
   September 15, 2014
 6. Å så glad jeg ble når jeg så dette innlegget. Prosjekt sunne barnehager høres helt fantastisk ut. Min jente er 4.5 år har gått i 2 barnehager, hvor kostholdet går igjen som “raskt og enkelt”. Superbrød(industri), hvit spaghetti med kjøttdeig og ketchup og pølser med brød til kosemat. Det kom frem etterhvert at de fikk saft og kjeks på tur 1 gang i uka. Gele med vaniljesaus på bursdagsfeiringer. Jeg har vært i møte med leder ang. mitt ønske om sunnere og næringsrikt kosthold i barnehagen. De ble kjempeglad for interessen jeg viste og de skal nå jobbe med dette.

  Jeg lager det meste fra bunnen og blir frustrert av kostholdet i enkelte barnehager….

  Lykke til videre med prosjektet 🙂

  Monica
  September 15, 2014
 7. Er det glutenfritt brød ? 🙂 er det bra brød til sarte mager.

  Christina
  September 16, 2014
  • Dette er ikke glutenfritt! Rug og spelt inneholder gluten!

   Linn
   September 16, 2014
 8. Økologisk rug er isst ikke til å oppdrive i vår lille filleby….sukk…men får vel bare bruke vanlig rug da;) fikk da iallefall tak i det speltmelet du bruker;-) litt e vel bedre enn itte no;) da jeg desverre er en av de som kjøper kjøpebrød,har super kresne barn seddu men håper at dette brødet gjør susen hvis jeg bare dropper frø i første omgang;);)

  under opplæring
  September 16, 2014
 9. Nå har brøda mine stått i ovnen i 35,min,tok de ut av formene og kjenner de er helt myke i bunnen så jeg satt de inn igjen uten brødformene 😉 tror jeg må ha minst 20 min til jeg asså;-) håper de blir gode og at de kresne umgene mine godtar de!!;-);-)

  under opplæring
  September 17, 2014
 10. Er det mulig sette denne deigen på kvelden og la den stå til jeg kommer fra jobb (ca 18 t)? For deretter å etterheve de?

  Katja
  September 17, 2014
  • Det blir nok litt i lengste laget. Evt om du setter deigen tidlig-tidlig på morningen (typ 6-7tiden), også baker deigen ut når du er tilbake fra jobb 18, og etterhever til 20 for så å få ferskt brød til kveldsmat 🙂

   Linn
   September 18, 2014
 11. Ikke noe problem å gi mitt barn som nettopp har fylt 1år dette brødet? Tenkte på honningen..

  Siri
  September 28, 2014
  • Nei, det går fint! Ingen fare for spedbarnsbotulisme når man har rundet året 🙂

   Linn
   September 28, 2014
 12. Nå har jeg laget denne brødet ørten ganger de siste par ukene og jeg eeeeelsker at jeg slipper å elte rundt m deigen,alt gjør seg jo selv. Men har brukt div meltyper da.rug likte ikke kidsa noe særlig,så sist gang brukte jeg økologisk spelt,fint pluss sammalt og litte grann økologisk sammalt grov hvete pluss litt havvremel og litt havrekli ;)men mest av speltmela da. Bare heiv oppi litt av kvart til deigen blei passe fast,men klissete. Disse brøda blir jo slett ikke som butikk brød da.men kompakte og bløte på en måte,saker som gammeldagse brød har jeg fått for meg;) her har d kun gått i kjøpebrød for jeg har aldri fått til å bake gode brød,og jeg hater alt griset som følger med,derfor blei jeg så glad når jeg så denne oppskriften!! Mitt superkresne minste barn velger dette fremfor kjøpebrød nå for jeg baker ditt brød uten frø! Men er d er like ok om jeg bruker disse meltypene føler du? Må da være bedre enn kjøpebrød tenker jeg…..;)

  under opplæring
  October 3, 2014
  • Så herlig å høre! Hjemmebakt brød er supert, uansett brødsort og varient sammenlignet med kjøpebrød. Jeg selv foretrekker å unngå hveten, men der er det bare å leke seg som du allerede har gjort! 🙂

   Linn
   October 4, 2014
 13. Tusen takk for svar 😉 nå har jeg nystekte brød klare på kjøkkenet!;) satte deigen 07.30 i dag morges så nu var de ferdige ;)men en ting jeg lurer på,skal deigen stå kaldt helst når den heves i første omgang10-12 første timene? Leser mange hever de i kjøleskapet over natta? Hvor hever du brøda?

  under opplæring
  October 8, 2014
 14. Hei. Mine brød blir veldig lave. Da blir det ikker mye annet enn skorper, og min lille er i en periode hvor det ikke er så godt..
  På bildene du legger ut ser brøda ganske små ut. Men baker du de ikke i vanlige brødformer?
  Ellers er jo brødet kjempegodt! Og saftig!

  Isabell
  October 21, 2014
  • Jeg baker brødet i silikonformer. – også er de silikonformene litt mindre enn de største brødformene. Har du store brødformer bør du nok bruke hele deilig til ett brød! Mine blir veldig luftige og nesten uten skorpe 🙂

   Linn
   October 24, 2014
 15. Jeg hadde bare sammalt spelt og ikke rug, så jeg testet med det. Hadde ikke noe tro på at deigen ville heve noe særlig, men jaggu så var den blitt ganske stor når jeg våkna! Nå står de og etterhever, og jeg gleder meg til å smake sluttresultatet. For en enkel og grei oppskrift, tusen takk!! 🙂

  Lucy
  October 23, 2014
  • Så herlig! 🙂 🙂 Kos deg!

   Linn
   October 24, 2014
 16. Hei, takk for super oppskrift. Har noen spørsmål, fordi jeg fikk det ikke helt til!

  – Bruker du siktet spelt, eller sammalt? Kan du anbefale andre meltyper også, som er sunne, og kan brukes i dette brødet?
  – Hever du i varme eller i kulde, altså på badet eller i kjøleskapet? Jeg lot deigen stå over natta i et kaldt rom, men brødet ble litt rått inni. Skal deigen heve mye? Min hevde nesten ingenting, men da jeg satte den inn i ovnen ble de normale i størrelsen.
  -Brødet smaker helt NYDELIG!! Spiste noe av det selv om det var rått.. ehm:)

  Marthe
  October 24, 2014
  • Hei! Jeg bruker en blanding av siktet og sammalt faktisk. Har også brukt bare sammalt, og det fungerer det også. Jeg hever deigen bare på benken jeg 🙂 Så rart med ble rått i midten. Kanskje du burde ha stekt det litt til?

   Linn
   October 24, 2014
 17. Takk for opskriften! Den bakes nå hver uke her. Nå sist brukte jeg HollyMolly sin bakeblanding av emmer. Men brødene er forsatt litt fuktig. Lurer om du kanksje bruker varmluft funksjon?

  Leen
  December 14, 2014
  • Så herlig! Jeg bruker vanlig over og under varme når jeg baker disse. Kanskje emmer er noe vanskeliger å bake med? Aldri prøvd!

   Linn
   December 14, 2014
 18. Hei! Prøvde meg på dette brødet forrige uke, og det ble veldig godt, men hevingen min ble litt mislykka og det ble heller ikke noe særlig luftig. Nå har jeg jo nesten aldri bakt brød før, så kan hende jeg bare har dårlig baketeknikk.. Men hever du brødet i kjøleskap over natta? 🙂 Eller bare på kjøkkenbenken? Og kan man blande ut gjøren med lunkent vann, tror du det kan hjelpe? På forhånd takk for svar! 🙂

  Ylva
  January 21, 2015
 19. Kan mini spise dette brødet selv om han bare er 7 1/2 mnd? Eller bør jeg vente med å gi han det til han har fylt ett år?

  Hanne
  February 7, 2015
  • Dette kan han spise

   Linn
   February 7, 2015
 20. Tadaa!
  Har presis tatt ut to fine barnehagebrød fra ovnen. Etter en morsom og lærorik forelæsning for foreldrene i Tørkopp barnehage fikk jeg inspirasjon og motivasjon til å bake mitt eget brød. Veldig glad for arbeidet ditt i barnehagene. Håper at også flere foreldre begynner å engasjere seg og stille spørsmål omkring hva barna dems får i seg og om de får nok næringsrik og variert mat i løpet av en barnehagedag/- uke. Her er det nemlig store variasjoner og desverre mye usunn mat i mange barnehager.
  Takk, Linn!!!

  Katja
  March 22, 2015
  • Så flott å høre, Katja! Tusen takk for fine ord! Kos dere med nystekte brød! 🙂

   Linn
   March 22, 2015
 21. Hei Linn,

  Kan datteren min på 7 mnd spise dette brødet? Jeg tenker da på honningen som er i oppskriften.

  God helg 🙂

  Kine
  April 17, 2015
  • Hei! Ja, det kan hun. Honningen i dette brødet blir varmebehandlet, så det skal være trygt. Men om du ønsker kan honningen fin sløyfes.

   Linn
   April 20, 2015
 22. Hei! Kjempegod oppskrift, jeg bruker nå kun denne når jeg spiser brød!
  Jeg kunne godt tenkt meg å putte litt bygg i brødene, har du en ‘quick-fix’ for å lure inn det uten å endre veldig mye på oppskriften?

  Lukas
  October 2, 2015
  • Så bra! Erstatt litt av speltmelet med bygg da vel, fungerer nok strålende! 🙂

   Linn
   October 4, 2015
 23. Hei.
  Bevisstgjøring på kostholdet er positivt og ja det finnes mange “dårlige” brød på markedet. De småbarnsforeldrene som har mulighet til å bake brød og spise frokost hjemme med sin familie er heldig, men de er nok i et fåtall.

  Jeg har jobbet aktivt med å forbedre kostholdet i barnehager i 15 år og her er generelt mye å gripe fatt i. Derfor har jeg utviklet et næringsrikt og sunt brød, hvor merkevaren er patentert og som nettopp heter Barnehagebrødet.

  Når jeg vet hvor mye arbeid (2 år med utvikling) som er lagt ned i dette produktet hvor nettopp målet er å tilby småbarnsforeldre et brød ut i butikk som de vet med sikkerhet er sunt og næringsrikt (dvs fiberrikt 8,2 g, med fullkornsmel, rug, bygg, havre, sesamfrø hvor kornene males like før bakeprosess for nettopp å beholde alle B-vitaminer, jern, gunstige komplekse karbohydrater, mineraler, sporstoffer m.m)

  Hvor i tillegg Barnehagebrødet ikke inneholder E-stoffer eller tilsetninger, har Rapsolje som fettkilde som er proppfull av omega 3 fettsyre og vitamin K, ikke tilsatt sukker og minimalt med salt osv.osv.

  Når vi vet hvor viktig det er med sunne kornprodukter i butikkhyllene i et større samfunnsmessig perspektiv, så blir jeg litt lei meg, at du “skjærer alle kjøpbrød over en kam”, for det er faktisk mulig å kjøpe sunne brød også i butikk, slik som Barnehagebrødet.

  Ellers vil jeg takke for ditt fokus på kosthold, spesielt for våre små borgere som er i vekst og utvikling. 🙂

  Vennlig hilsen Kurt

  Kurt Ivar Morsdal
  January 8, 2016
  • Så fantastisk at du har utviklet et brød som dette! Er brødet tilsatt ekstra hvetegluten? Hvor lenge er brødet hevet? Jeg har ikke funnet et brød jeg liker på butikken, derfør har jeg gått hardt ut mot kjøpebrødene. Om ditt høres så fint ut som du sier er dette super bra og et alternativ jeg kan anbefale til mine kursdeltakere og klienter 🙂

   Linn
   January 10, 2016
 24. Hei igjen.

  Beklager sent svar.

  Nei, Barnehagebrødet er ikke tilsatt verken Hvetegluten Ensymer eller andre tilsetninger.

  Vennlig hilsen Kurt

  Kurt Ivar Morsdal
  February 18, 2016
 25. Hei,

  Så fin blogg du har, her er det masse oppskrifter jeg skal teste ut 😉
  Jeg har bakt barnehagebrødet en gang, og har et spørsmål i forhold til det å ha frø i baksten og steke det på så høy varme som 225 grader. Vil ikke de skjøre fettstoffene i frøene bli ødelagte på så høy varme?

  Jeg har en brøddeig stående nå til heving og tenkte å teste ut feks å steke det på 160 grader varmluft. Har du prøvd andre steketemperaturer/tider på brødet?

  Mvh Gunn

  Gunn
  January 10, 2017
  • Hei! Godt spørsmål! Frøene trives best inne i brødet når de også får ligge i “bløt” pga langtidshevingen. Prøv gjerne varmluft 160 grader. Jeg har ikke testet, men det fungerer nok veldig fint vil jeg tro 🙂

   Linn
   January 11, 2017
 26. Hei

  Hva type økologisk spelt bruker du? Grovmalt, sammalt, fint? Prøvde blande litt men da ble deigen absolutt ikke klissete men skikkelig hard klump så måtte tilsette mer vann. Og er det sammalt rugmel finmalt du bruker?

  Lene Sandaker
  November 4, 2017
  • Det varierer veldig! Ofte rinmalt rug og finmalt spelt 🙂

   Linn
   November 5, 2017
 27. Skal ovnen forvarmes?

  Helene
  May 13, 2018
  • Ja, brødene settes inn i varm ovn.

   Linn
   May 14, 2018
 28. Hei! Bløtlegger du sesamfrø først, for å få ut fytinsyrr?

  Lise
  May 22, 2018
  • Nei, den vil jo ligge i brøddeigen i 12 timer eller mer.

   Linn
   May 23, 2018
 29. Hei! Brød deigen står på kjøkkenbenken nå. Spent på resultatet. Hvorfor velger du å ikke gi ungen din melk som tørstedrikk i bhg? Har en svært melkeglad gutt hjem til meg. Liker også havredrikk og soyamelk.
  Mvh Marianne

  Marianme
  August 1, 2018
  • Så gøy! Det blir nok helt supert 🙂
   Melk inneholder mye laktose som påvirker blodsukkeret noe voldsomt. Dessuten vil jeg heller gi de kalsium og alle de andre gode byggesteinene i andre meieriprodukter som er vel så næringsrike. Som ost, yoghuart naturell, kefir, rømme osv. Noen mener “melk er for kalver” og jeg må si meg enig i det 🙂

   Linn
   August 3, 2018

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV