Hei sveis!
November, grått, kaldt og regn. Perfekt søndag for innekos. Vi våget oss ut i regnstormen en liten halvtime tidligere i dag, ellers har vi tilbrakt dagen innendørs. Jeg liker de søndagene hvor været er så dårlig at jeg kan være inne med god samvittighet. Vanligvis er jeg ganske så glad i å løpe i regnet, men akkurat i dag er jeg himla støl og innbiller meg selv at kroppen trenger total hvile. Søndagsmiddagen her i huset er en storfavoritt vi har hatt litt dillet på i noen mnd allerede. Langtidsstekt hel kylling er kriminelt godt. Den blir så saftig og god når den får lov til å kose seg i ovnen i mange timer. Vi steker den faktisk på 75grader i ca.4 timer, noe uavhengig av størrelse selvsagt. Den blir ekstra god om du smører den inn med en smørblanding bestående av rørossmør, hakket persille og finhakket hvitløk.
img_4821Jeg har med tiden fått mer og mer avsmak på priorkylling, og velger kun kylling fra Stange eller aller helst Holte Gård. Dette er små produsenter som verdsetter dyrevellferd og god kvalitet. De er ikke proppet med mengder salt eller antibiotika, og de har fått fôr uten vekstfremmende stoffer. Dette betyr at kyllingene lever lenger før de blir slagtet og vokser saktere. Holtekyllingen får i tillegg økologisk fôr uten soya, noe som gjør at fettsyresammensetningen i kyllingkjøttet blir mye bedre. Dette er blant annet en av grunnene for at man bør velge kylling fra Holte Gård:

“På Holte Gård følges fuglene fra egg og kylling til ferdig produkt.Vi prøver å gi fuglene et lykkelig liv og en «verdig død». Når fuglene er klare til å slaktes, blir de hentet av en de kjenner (som har vært med i det daglige stellet), plassert i kasser og kjørt den korte veien til slakteriet. Hos oss legges fuglene manuelt i en elektrisk avliver, som bedøver dem før de avlives. Dette gjør at du kan spise produkter fra Holte Gård med god appetitt og god samvittighet fordi du vet at dyret har hatt et godt liv og har endt sine dager på en så god måte som vi ser er mulig”.

Rett og slett til å bli glad av! Jeg mener også selvsagt at kyllingen derfra smaker tusen ganger bedre!
Ønsker du lese mer om hvordan produsentene propper kyllingen full av tullball som slettes ikke hører hjemme i mat kan du lese mer blant annet her eller her. Husk at du som forbruker kan påvirke i rett retning ved å velge kvalitet!

Tilbake til dagens middag.
Helstekt kylling kan gjøres unna på en god time, eller langtidsstekes på svak varme i flere timer. Sistnevnte er det absolutt beste, men det hører kanskje helgen til? Jeg langtidssteker kyllingen som nevnt over på 70-75grader i ca.4 timer. Før kyllingen går inn i ovnen lager jeg en blanding av ca.50gram økologisk smør, en liten neve hakket persille og 2 hvitløksfedd. Denne blandingen smører jeg kyllingen inn med, i tillegg til at jeg putter litt av smøret inn i kyllingen. Videre putter jeg den innsmurte kyllingen i en ildfast form og dekker formen til med folie. Så er det bare å slenge kylingen inn i ovnen.
Når kyllingen nærmer seg en kjernetemperatur på 60grader setter du ovnen på 180grader varmluft og putter inn søtpotetfries. Søtpoteten er super, og passer spesielt godt ved siden av kylling synes jeg. Hemligheten bak crispy fries er å ha alle søtpotetfriesen i en plastpose, tilsette rapsolje, havsalt, paprikapulver og hvitløkspulver og riste godt. Da får alle bitene en god “hinne” av olje og krydder omkring seg. Når kyllingen når en kjernetemperatur på 65grader tar du den ut, pakker den inn i folie, og på nytt inn i håndkle. La den hvile i 15minutter mens potetene stekes ferdig. Søtpoteten skal stekes i ca.25minutter.

Kraften etter kyllingen helles i en kjele, tilsettes 1 boks kokosmelk, 1 ts gurkemeie og 1 ts paprikapulver. La det koke opp og vips – fantastisk saus! Om den ikke blir tykk nok etter å ha kokt et par minutter tilsettes en liten ts bokhvetemel. Server det hele sammen med stekt sopp, løk og brokkoli. NAM!2014-09-24 16.27.20Det beste av alt med helstekt kylling er deilige kyllingrester som får bli med til lunsj dagen etterpå. Ohoi, jeg gleder meg allerede til jobblunsjen imorgen!

Ønsker dere en strålende kveld!