Hallo i lille julaften!
I dag har fire fine surdeigsbrød blitt til, så nå kan julen bare komme. Lange frokoster med en haug deilig pålegg hører julen til, og sammen med dette må man også selvsagt ha et godt brød. Min mage tåler dårlig glutenholdig brød, men surdeigsbrød derimot: det blir den glad av! Når selv mannen i huset med sin cøliaki ikke tar skade av surdeigsbrød bakt på spelt skjønner man at surdeigsbaking er en fantastisk bakemåte vi brødspisende nordmenn definitivt bør bruke mer av. Jeg varierer alltid brødbakingen, men her er grunnoppskriften. Til disse brødene har jeg brukt en pose “bakeblanding” av spelt fra Holli Mølle og 500g grovmalt speltmel. Dessuten har jeg i en haug sesamfrø for kalsiumets del (og smaken selvsagt!).
Min brødspising går i en evigvarende berg og dalbane. Jeg kan ha flere måneder uten brød, og jeg kan ha flere måneder hvor jeg er en smule dillet på brød. Nå er jeg definitivt på en topp av berg og dalbanen og inne i en brødspisende periode. En fin tommelfingerregel synes jeg er å begrense brødspisingen til én gang pr dag. Dette er en regel jeg gir alle mine klienter, og som definitivt bør sette malen over kostholdet. Spiser man brød til frokost går men for en salat, omelett eller middagsrester til lunsj. På den måten får kroppen det den trenger iløpet av en dag. 2014-12-23 14.22.46Noe av det beste på hele kloden er varmt nystekt brød. Jeg husker tilbake fra barndommen at jeg spiste meg sprekkferdig hver gang jeg fikk nybakt brød hjemme eller hos besteforeldrene mine. Bare synd jeg lå i i fosterstilling og klaget over magevondt etterpå, men det husker jeg knapt. Godt hodet vårt fortrenger alt som ikke er godt! I dag ble det selvsagt varmt nybakt surdeigsbrød med ost og paprika til lunsj. Jeg dåner, så godt! Jeg klinket til og med til med druer ved siden av. Som en søt klient av meg sa her om dagen: “nei, druer er sukker i kuleform så det spiser jeg ikke”. Hoho. Det er jo juuuul!2014-12-23 14.28.48Med dette innlegget tar jeg en aldri så liten ferie. Juleferie med familie, et tonn blader, og en masse sunn snop står for tur. Jeg vet med meg selv at bloggånden kommer over meg med én gang jeg har tid og ferie, så dere skal ikke se bort fra at jeg titter innom. Julestrømpen til lille fis er hengt opp og klar for julemorgen imorgen tidlig. Den er fyllt med fruktgodteri jeg hamstret på Wholefoods i London, og jeg vet det vil slå ann og at han vil danse runddans når han får åpne den imorgen. Stas! Legg merke til den lille søtingen som tar luren sin i hjørnet av sofaen. Så himla fin!
2014-12-23 14.30.34Jeg ønsker dere en riktig GOD JUL og alt godt for 2015. Jeg er sikker på 2015 blir like topp som 2014!
Nyt fridagene!