Hei svies i søndagen!
Snart ny uke, nye muligheter. Dagens innlegg tenkte jeg å dedikere til alle dere som synes det er vanskelig å spise sprudlende sunt igjennom hele dagen. Mange gir meg tilbakemeldinger på at enten lunsjen, middagen eller kveldskosen er en utfordring. Mange spør også om hvor ofte man bør spise og hvor mye man bør spise. De to resterende punktene er veldig individuelle og derfor helt forskjellig hva jeg anbefaler. Alt kommer ann på målsettning, aktivitetsnivå, vaner og egen erfaring. Generelt sett anbefaler jeg tre hovedmåltider og 1-2 mellommåltider. Hovedmåltidene skal såklart være de dominante og bør bestå av fargeglade grønnsaker, gode proteinkilder (kjøtt, kylling, egg), gode fettsyrer (avokado, fisk, olivenolje, nøtter, egg, kokosfett), fiber og litt karbohydrater som ikke får blodsukkeret til å skytes til himmels. Eksempel på en sprudlende sunn dagsmeny:
2014-08-18 07.44.09Frokost: Havregrøt pimpet på riktig vis med supermat og massevis med fine farger på toppen. Blodsukkervennlig, næringsrik frokost som metter godt og varer lenge i magen. På bildet har jeg laget en havre-hirsegrøt, oppskrift her. På toppen har jeg bær, kiwi og gojibær. Real smakfest og næringsbombe! Sjekk her for grøtinspirasjon.
2014-01-27 15.25.14Lunsj: Fargerik lunsj er viktig for å få i seg de grønnsakene som skal ned i gapet i løpet av en dag. Farger gjør også noe med humøret og kroppen i sin helhet. Omelett er en liten næringsbombe med massevis av gode lettopptakelige proteiner, og gode fettsyrer fra eggeplommen. Lager man omeletten med mye farger (gjerne med spinat og vårløk, min favorittoppskrift er denne) blir den ekstra god og ekstra proppet med næring. Omelett kan man enkelt lage kvelden i forveien og slenge i en boks. Superlunsj!
IMG_0849Mellommåltid/snaks: Jeg har en tendens for å få et lite søtbehov og kaffebehov noen timer etter lunsj. Her i huset er somregel også middagen sen, så litt energi på ettermiddagen er gull verdt. Et par godiskuler og en kopp kaffelatté er super ettermiddagssnaks. Et annet godt alternativ en en god neve nøtter og en frukt. Godiskuler er fantastisk gode og en snopfavoritt. Disse er proppet med næring samtidig som de er søte og mettende. Pssst! Det holder med 1-2 kuler altså! Hihi
2014-09-24 16.28.05Middag: En balansert middag består av en haug grønnsaker (halve tallerkenen), gode proteiner fra rent kjøtt/fisk/fugl og en begrenset mengde av de gode karbohydratkildene. Ris, pasta, potet og brød bør ikke dominere i middagsretten og bør aller helst erstattes av rotgrønnsaker, quinoa, belgfrukter osv. En hverdagsmiddagfavoritt hos oss er kjøttboller, pastinakk/søtpotetfries og en frisk fargerik salat. Gjerne med tzatziki, aioli eller pesto ved siden av. Her finner du oppskrift på digge lammekjøttboller.2014-06-13 09.22.22-1Kveldsmat: Kveldsmatbehovet kommer ann på aktivitetsnivå og hvor sen middagen ble inntatt. For de av dere som trener anbefaler jeg å få inn et ekstra måltid. En fin kveldsmat er en skål tyrkisk yoghurt naturell søtet med litt stevia og toppet med crunchy hjemmelaget müsli eller hakkede nøtter, og litt bær. Se her for müslioppskrift. Dette er en av mine måltidsfavoritter. SÅ godt!

Håper dere likte dagsmenyeksempelet og at dere fikk litt insprasjon på veien?
GOD søndagskveld og riktig god ny uke!