KANELBOLLER – SURDEIG

Publisert January 20, 2015 // DESSERT, KAKE // 15 Kommentarer

Jeg dåner! Jeg har bakt KANELBOLLER som magen tåler og kroppen blir glad av! Jeg er i himmelen!
2015-01-20 15.16.34Som barn kunne jeg levd på hjemmebakte boller. Jeg mumset det så fort jeg hadde sjangs og i lange baner hver gang jeg var på besøk hos besteforeldrene mine (som var ganske så ofte). Min kjære mamma og mormor undret seg alltid hvorfor jeg hadde så vondt i magen og var kvalm hver gang jeg var på besøk. Merkelig at bollene aldri ble misstenkt. Godt tiden har forrandret seg! Da jeg startet å studere ble magen min verste fiende, det var da jeg etter hvert dro sammenhenger. Faktisk har jeg ikke spist boller siden en konfirmasjon i 2008. Jeg lå sammenkrøket med magevondt og kramper i tre dager etter bollemumsingen. TRE dager. Etter det har ikke boller fristet meg en liten smule en gang. Inntil nå. Ikke spør meg hvorfor, men jeg har hatt SÅ himla lyst på kanelboller de siste dagene.
2015-01-20 15.16.42Jeg har derfor tryllet frem noen helt fantastiske kanelboller! Disse er slettes ikke sunne, men sunnere! Disse er bakt på surdeig, de er langtidshevede i først 12 timer for så nye 4 timer, de inneholder økologisk speltmel og de inneholder litt økologisk uraffinert rårørsukker. Skikkelige boller krever nemlig sukker for at gjæringsprosessen skal være optimal. Disse surdeigskanelbollene inneholder ikke hvetemel, raffinert hvitt sukker og gjær. De tre ingrediensene er nemlig tarmens desidert verste fiende. De lager mye krøll og bør definitivt ikke ta for stor del av kostholdet vårt.

For å lage disse bollene må du ha en surdeigsstarter. En starter kan lages selv, eller man kan arve en slant fra en erfaren surdeigsbaker. Jeg anbefaler sistnevnte da jeg har prøvd meg på surdeigslagingen uten hell. I forkant av bollebakingen anbefaler jeg å “mate” surdeigen slik at den vokser og dobler seg. Til en liten oppskrift trengs nemlig 1 dl surdeigsstarter. Ellers er bakeprosessen nøyaktig som surdeigsbrødbaking med tanke på hevetid og etterhevingen. Jeg setter altid deigen før jeg hopper til køys på kvelden, baker ut deigen etter en god natt søvn og lar den heve på benken mens jeg likevel er hjemme og styrer med andre ting. Perfekt helgesyssel med andre ord!

Til 8 store kanelboller trenger du:
2 dl melk
1 dl surdeig
3/4 dl økologisk rårørsukker
litt salt
5 dl økologisk siktet spelmel
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie (kan sløyfes)
——————-
50g smør
2-3 ts kanel
2 ss kokossukker

Steg 1: Rør ut surdegen i melk og sukker. Bak inn litt etter litt med mel, kardemomme, salt og evt gurkemeie. Gurkemeien putter jeg inne for fargen og den fine betennelsesempende virkningen den har i kroppen. Elt deigen i 5-10minutter. Dekk til bakebollen (husk surdeigen liker ikke bakeboller av stål) med plastfolie. La den stå et lunt sted over natten (12 timer).
Steg 2: Deigen skal nå ha hevet seg til dobbel størrelse. Smør litt rapsolje eller nøytral kokosolje på bakebord/benk og hender og trykk deigen ut til et rektangel eller rull til en pølse om du ønsker lage vanlige boller. Bland mykt smør, kanel og kokossukker sammen og smør dette oppe på den rektangulære deigen. Rull sammen. Min deig med nokså tynn, så for ikke å få mini kanelboller laget jeg små kringler av “kanelrullen” på bakepapiret. La heve i ca. 4 timer til fin størrelse.
Steg 3: om du ønsker prøve deg på klippekranser som mine klipper du kringlene og former de lett slik at kanelfyllet synes. Sett ovnen på 225 grader og stek bollene i c.13 minutter (om du lager de store som meg). Avkjøl på rist og mums i vei!
2015-01-20 15.17.01Surdeigsbollebaking er altså lettvint prosess bare du har tiden som verktøy. Kanelboller har aldri smakt bedre! Disse er de beste bollene jeg noen gang har smakt! Nå klarer jeg nesten ikke vnte til lille fis kommer hjem fra barnehagen og skal få en lun kanelbolle til ettermoddagskos. Han kommer til å hoppe i taket!

Tenk bollemumsing på en tirsdag da dere! Livet er til for å nytes! Ha en fin tirsdag!

15 kommentarer to “KANELBOLLER – SURDEIG”

 1. Ikke spør deg hvorfor..? Er du gravid? 😉 Hihi. Men kanelbollene ser himmelske ut! Jeg er så heldig at jeg tåler vanlige kanelboller helt fint, men det hindrer meg ikke i å teste noen av disse her heller! 😀

  Vilde Sofie
  January 20, 2015
 2. Åh, dette må jeg prøve! heldigvis er ikke min mage så ømfiendtlig for vanlige boller, men deilig med alternativer som ikke tynger så mye. og de ser SÅ gode ut 😀

  Cecilie Lykke
  January 20, 2015
 3. Hihi,;tenkte det samme som Vilde Sofie 😉
  Jeg har heller ikke spist boller på mange år, og det frister hrller ikke (selv om disse ser veldig gode ut!!). Men kardemomme, det kan jeg få skikkelig lyst på. Må bli flinkere til å bruke det!

  Ragnhild
  January 20, 2015
 4. Wohoo, lørdagsprosjekt! Skal faktisk maten surdeigen på torsdag 🙂

  Ida
  January 20, 2015
 5. Herlig! Surdeig er så spennende. Har foreløpig kun laget det selv, men hadde vært gøy å arve en fra en proffere enn meg 😉

  Jane H. Johansen
  January 22, 2015
 6. Disse ser utrolig gode ut og må helt klart lages! Hva slags surdeig har du brukt? Jeg har bare grov surdeig av rug stående, og det kan vel kanskje ikke brukes.

  Ida
  February 8, 2015
  • Min surdeig er av mellomgrov spelt, men vil tro din fungerer fint. Du kan jo ta en del av din å mate med fint spelt noen dager før, så er du på den sikre siden 🙂

   Linn
   February 8, 2015
 7. Hei! 🙂
  De ser helt himmelske ut! Men lurer på en ting, hvor fast skal deigen være? Min ble gansk klissete når jeg fulgte melmengden i oppskriften.

  Astrid
  February 21, 2016
  • Deigen blir ganske klissete, men ikke så klissete at den flyter utover. Den skal kunne formes og rulles uten problem 🙂

   Linn
   February 22, 2016
 8. Ser du skriver at surdeigen ikke liker plastikk, men man skal jo heller ikke bruke stål, så hva bruker man da? Jeg har ikke bakeboller i glass.. vet du hvilke av de to som er best å bruke? 🙂

  Lena
  February 16, 2017
  • Det må være en skrivefeil. Du har helt rett! Deigen liker ikke spesielt godt stål. Plast går helt fint, og bruker du glassboller er det selvsagt helt prima! Jeg bruker ofte store salatboller i glass til surdeigsbakst! 🙂

   Linn
   February 18, 2017
 9. ..kan man elte deigen i stålbolle og så ha den over i plastbolle (eller glassbolle)? Har stålbolle til KitchnAiden min nemlig..

  Iselin
  July 11, 2018
  • Det går nok helt fint 🙂

   Linn
   July 12, 2018
 10. Endelig fikk jeg tid til å lage disse.. hadde først tenkt å lage de uten gurkemeie, men heiv det oppi alikevel. man kjenner ikke smaken. Var positivt overraska over hvor mye de egentlig heva. Gode på smak, men kjenner at en bolle holder egentlig.. så har lagt resten i fryseren sånn i tillfelle en blir fysen på noe godt.
  Funka fint å elte de i stålbolle og så oppi glassbolle til heving. Det er en klissete deig, så brukte nok litt for mye mel når jeg skulle kjevle ut deigen, så kan være at de ble litt kompakte. Men de ble luftige, sprø når de var nystekte, deilig klissete av kokossukkeret.. *nam*

  Iselin
  August 6, 2018
  • Så digg! Surdeig metter på en helt annen måte, så én holder i massevis 🙂

   Linn
   August 7, 2018

Legg igjen en kommentar

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV