HIPP HIPP HURRA – SURDEIGS FOCCACIA

Publisert May 18, 2015 // BRØD // 6 Kommentarer

Hei i mandagen, og vel overstått 17-maifeiring!
Jeg hadde en aldeles nydelig dag med fine venner, en haug barn og god feststemning. Vi hadde fullt hus fra klokken tolv, og brukte morgentimene på å svirre rundt med lunsjforberedelser.  Koselige forberedelser derimot. Resultatet av svirringen på 16-maikvelden og formiddagen i går resulterte i et fargerikt og fint bord bestående av en masse deilige småretter. Gjestene var strålende fornøyde og spiste seg skakk alle mann. Akkurat sånn det skal være på den ene dagen i året! Jeg lar bildene snakker for seg selv, jeg. 2015-05-17 13.33.28UntitledPå lunsjbordet sto karbonader, potetbåter, kyllingspyd (med kriminelt god marinade bestående av rapsolje, honning, paprikapulver, frisk hvitløk, pepper og litt havsalt), aioli (jeg liker kalle det jukseaioli siden den er halvveis hjemmelaget. Den består av Hellmannsmajones (tidenes majo basert på rapsolje), hakket hvitløk og en haug hakket frisk gressløk), en fargeglad salat, lefser med kremost, urter, ruccola og laks/spekeskinke, diverse frukt OG foccacia brød laget på surdeig. HIMLA godt! Sistnevnte var en klar superfavoritt! Surdeigsbaking er fantastisk og gjør meg glad langt inn i hjerterota. Makan til spenstig gjæringsprosess av bakst skal man lete lenge etter. Brødet ble høyt og luftig, saftig, sprøtt på toppen og helt perfekt. Jeg laget en stor langpanne som virkelig fikk ben å gå på. Det er jo klart at når man først skal spise hvitt brød til en slik annledning, så skal det være av surdeig, langtidshevet, lettfordøyelig og himla godt på ett og samme tid. Det krever igrunn ikke stort heller.2015-05-17 20.42.13Oppskriften og fremgangsmåten er nøyaktig den samme som denne brødoppskriften, men melet jeg brukte er kun lyst, fint speltmel, og selve utbakingen og etterhevingen skjedde selvsagt i en langpanne og ikke i noen brødformer. Husk å bruk en haug olivenolje i bunnen av langpannen før du heller den nærmest flytende surdeigen over i formen før etterhevingen. Rett før steking dynker du deigen i olivenolje og topper med ønsket fyll. Jeg laget klassisk foccacia med en masse havsalt og frisk ruccola. NAM! Steketiden er ca. 40minutter, og husk samme prosessen som med brøene: høy varme de første minuttene for sprø skorpe.

Ha en strålende mandagskveld!
Pssst! Det var menn med på 17mai festligheten også altså. Vi har bare en tendens til å flokke oss sammen vi jentene! Hihi

6 kommentarer to “HIPP HIPP HURRA – SURDEIGS FOCCACIA”

 1. Hei!

  Har kjøpt barnemat-heftet ditt. Savner oppskrifter på sprudlende sunne smoothie til baby. Jeg er ikke så fan av de man kjøper som kun er av frukt. Har kjøpt gjenbrukbare smoothieposer etter tips fra deg:)

  Luer også på om du har flere tips til middag til baby. Lille er 7 mnd og her gjemme lager vi jo alt fra bunnen av til oss selv, så da er det jo uaktuelt å ikke gjøre det til henne:)

  Merete
  May 19, 2015
  • Hei du! De smoothieoppskriftene i BABYMATHEFTET er mine og min lille luring sine favoritter. Spesielt mango-tango smoothien. Heftet er bare en inspirasjonskilde og en informasjonsbok for dere flotte mammaer som ønsker lage mat fra bunnen av. Bruk de samme prinsippene i infomasjonsdelen og lek deg videre med både smoothies og middager. Siden din er 7mnd må du veldig gjerne prøve Thai kyllinggryten, den pleier være superfavoritt på kurs og var også en favoritt hos oss 🙂

   Linn
   May 20, 2015
 2. Hei! Skal til å teste ut denne oppskriften, bruker du samme mengde som i brødoppskriften? Altså 2 kg mel for en langpanne focaccia? 🙂

  Ingrid
  May 16, 2017
  • Jepp! 🙂 Ble en stor og tykk, perfekt foccacia!

   Linn
   May 16, 2017
 3. Hei! Lagde surdeig foccatia nå. Ble veldig god smak, men syntes den ble litt for “rå” inni. Stekte den 50 min. Er surdeig generelt mer rå? Din ser ikke rå eller fuktig ut inni?

  Takk

  Trine

  Trine
  July 3, 2017
  • Foccacia skal være skikkelig luftig og er langt fra rå. Kanskje ikke surdeigsstarteren din var full av futt? Surdeigsbakst er jo alltid litt variabelt.

   Linn
   July 5, 2017

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV