Hei i mandagen, og vel overstått 17-maifeiring!
Jeg hadde en aldeles nydelig dag med fine venner, en haug barn og god feststemning. Vi hadde fullt hus fra klokken tolv, og brukte morgentimene på å svirre rundt med lunsjforberedelser.  Koselige forberedelser derimot. Resultatet av svirringen på 16-maikvelden og formiddagen i går resulterte i et fargerikt og fint bord bestående av en masse deilige småretter. Gjestene var strålende fornøyde og spiste seg skakk alle mann. Akkurat sånn det skal være på den ene dagen i året! Jeg lar bildene snakker for seg selv, jeg. 2015-05-17 13.33.28UntitledPå lunsjbordet sto karbonader, potetbåter, kyllingspyd (med kriminelt god marinade bestående av rapsolje, honning, paprikapulver, frisk hvitløk, pepper og litt havsalt), aioli (jeg liker kalle det jukseaioli siden den er halvveis hjemmelaget. Den består av Hellmannsmajones (tidenes majo basert på rapsolje), hakket hvitløk og en haug hakket frisk gressløk), en fargeglad salat, lefser med kremost, urter, ruccola og laks/spekeskinke, diverse frukt OG foccacia brød laget på surdeig. HIMLA godt! Sistnevnte var en klar superfavoritt! Surdeigsbaking er fantastisk og gjør meg glad langt inn i hjerterota. Makan til spenstig gjæringsprosess av bakst skal man lete lenge etter. Brødet ble høyt og luftig, saftig, sprøtt på toppen og helt perfekt. Jeg laget en stor langpanne som virkelig fikk ben å gå på. Det er jo klart at når man først skal spise hvitt brød til en slik annledning, så skal det være av surdeig, langtidshevet, lettfordøyelig og himla godt på ett og samme tid. Det krever igrunn ikke stort heller.2015-05-17 20.42.13Oppskriften og fremgangsmåten er nøyaktig den samme som denne brødoppskriften, men melet jeg brukte er kun lyst, fint speltmel, og selve utbakingen og etterhevingen skjedde selvsagt i en langpanne og ikke i noen brødformer. Husk å bruk en haug olivenolje i bunnen av langpannen før du heller den nærmest flytende surdeigen over i formen før etterhevingen. Rett før steking dynker du deigen i olivenolje og topper med ønsket fyll. Jeg laget klassisk foccacia med en masse havsalt og frisk ruccola. NAM! Steketiden er ca. 40minutter, og husk samme prosessen som med brøene: høy varme de første minuttene for sprø skorpe.

Ha en strålende mandagskveld!
Pssst! Det var menn med på 17mai festligheten også altså. Vi har bare en tendens til å flokke oss sammen vi jentene! Hihi