På fredag fikk jeg med meg en liten sak på God Morgen Norge om hvor hysteriske vi har blitt når det gjelder kosthold. Dietter har en voldsom makt på oss, og de statslige kostrådene møter stadig motstand. Fantastiske Andreas Viestad sa noe så fint og kjent som alt med måte. Variasjon er tingen! Han sa uvitenhet ofte ligger bak, da man slettes ikke følger alt med måte prinsippet om man spiser kneipbrød med ost til frokost, baguette til lunsj, pitabrød til middagen og knekkis til kvelds. I manges øyne er dette en god variert meny, men fakta er at alle disse måltidene inneholder en hovedingrediens, nemlig hvetemel. Det følges slettes ikke noe alt med måte prinsipp når hvetemel spises til fire av fire måltider om dagen! Tenk det!

Det er også mye snakk om mattrender om dagen. For eksempel trender som at glutenfritt er “in” og at fler og fler velger spise glutenfritt. Dette er noe jeg har lagt stor merke til på klinikken også. Mange av de som kommer for kostveiledning eller med ulike problemer spiser glutenfritt. De hører om nabodamen som ble så mye bedre i leddene av glutenfritt, eller om hun andre nabodamen som fikk et nytt og bedre liv uten gluten. Jeg er helt enig i at gluten kan skape en hel del ugang i kroppen selvom det enn så lenge er lite forskning på området. Jeg er likevel uenig i at gluten skal elimineres fra kostholdet uten grunn. Hva med å redusere gluten til et minimum ved å bake et langtidshevet brød basert på mye rug og litt spelt (som f.eks denne oppskriften)? Da snakker vi næringsrik mat. Mye mer næringsrik mat enn det glutenfri ferdigknekkebrødet eller ferdigbrødet gir deg. Fakta er at jeg ikke liker de glutenfri ferdigproduktene det spor.  Det vi jobber absolutt mest med på klinikken er mage-tarmproblematikk, og der kommer som regel gluten inn i en eller annen setting. Det vi ser er at med et kosthold basert på glutenfri ferdigprodukter er det mye energimangel og dårlig fordøyelse tilknyttet. Kanskje ikke så rart siden disse produktene er basert på rismel, potetmel og maismel/maisstivelse? Fryktelige næringsrike (les: stivelsesrike) matvarer! Jeg håper dere skjønner min ironi rundt dette? Det er så mye uvitenhet der ute. Det jeg egentlig skal frem til er at om noe skal fjernes fra kosten og erstattes med noe annet bør man virkelig koste på seg en veileding hos en kyndig person. Eliminasjonen bør skje på riktig vis og med riktig oppfølging!

En annen ting jeg opplever er bemerkelser omkring kostholdshysteri og fanatisme med en gang man unngår ulike matvarer eller har en mening om kosthold. Sender man med barnet sitt hjemmebakt brød i barnehagen  får man mange kommentarer på hysteri, og vil man at barnet sitt ikke skal proppes med sukker av alle og en hver til enhver tid får man beskjed om å slappe av. Da er det snakk om hysteri med en eneste gang. Jeg for min del har lært meg at alt med måte prinsippet fungerer strålende, og at ørene (og kanskje øynene) må lukkes i noen situasjoner hvor andre har en mening omkring alt. Kosthold og mat er noe som anngår alle siden alle spiser, så det er jo klart at det alle har en mening omkring dette. For noen dager siden leste jeg en kronikk om akkuratt dette på NRK.no (se her). Kronikken handlet i hovedsak om å roe ned et par hakk, og jeg kjenner meg så altfor enig! Jeg slår absolutt ikke noen slag for kjøpebrødet, melk og godis, men vil likevel dra inn alt med måte prinsippet her også. Gi barna hjemmebakt brød, næringsrikt pålegg uten en masse sukker, rene hjemmelagede middager OG litt lørdagsgodt (når de er store nok til at de forstår hva det er selvsagt). Hos oss gjør vi alt dette. Vi veksler mellom deilig hjemmelaget snop OG noe kjøpesnop til han lille fisen som har lært seg hva disse fargerike små figurene er. Han elsker mørk sjokkis og han elsker lakris. Så lørdagsgodteri får den lille rakkeren, men da i begrensede mengder. Ti lakrisfigurer og litt mørk sjokkis lever han lenge på skal jeg si deg!
2015-05-27 13.56.49“Jeg: Ellis, hva er det beste du vet?”  Han:”Iiiiiiiiis”

Vel, nok ytring fra min side. Noen ganger trenger hjertet å luftes litt bare. Ro ned, og kos dere i sommer!