Hei i mandagskvelden!

Jeg får stadig høre kommentarer som “nå må du roe ned, det er jul!” og “jeg spyr av alle de såkalt sunne oppskriftene som florerer der ute”. Noen mener at julen er tiden for utskeielse og tid for å unngå dårlig samvittighet. Mange mener også at når man er sunn ukedagene igjennom så skader ikke litt sukker i helgen. Mange har også noen formeninger om at spesielt barna trenger sukker og at ingen har “dødd” av sukker tidligere. De mener påfunn som kalenderen til Ellis er fanatisme og ber meg rulle igjen og slappe av. Noen bruker til og med å si “stakkars unge”. Det er synd på han for at han ikke får sukker altså!

Jeg kjenner jeg blir så provosert! Det er på tide med en aldri så liten utblåsning!

Såklart det ikke gjør noe med litt sukker av og til. Selvfølgelig tar ingen skade av det, men å synes synd på de som ikke får eller ønsker spise sukker blir for dumt! Jeg vil ikke kalle meg selv fanatisk. Jeg vil heller kalle det bevisst. Jeg vet hvilken funksjon sukker har i kroppen, jeg vet hvor stresset kroppen blir av å styre med dette blodsukkeret som går bananas, jeg vet hvor avhengighetsskapende det er og ikke minst hvor ufattelig næringsfattig det hvite raffinerte sukkeret er.

Jeg lever etter teorien om at all mat som går inn i gapet skal gi kroppen noe. For min del er det liten grunn for å spise “tom” mat. Fylle på med fyll som ikke gir kroppen noe som helst. Jeg vil vi skal fylle på med næring som kroppen trenger og kan utnytte til å drive det finstemte maskineriet kroppen vår er. Det er en av hovedgrunnene for at sukker byr meg imot og også grunnen for at søtmumsen i meg heller benytter søtningsalternativer som GIR kroppen noe. Jeg baker altså ikke en kake på kokossukker og stevia, lurer inn mandler og bruker teff jyttemel istedenfor hvetemel fordi jeg tenker på kalorier eller vekten, eller for å lette på dårlig samvittighet for den sak skyld. Jeg gjør dette fordi jeg vil fylle kroppen min med næring OG tilfredstille søtbehov. Legg også til en kranglete mage og du har verdens beste grunn for å velge sunnere alternativer på kosematen.

Så til han “stakkars” sønnen min som ikke engang fikk “ordentlig” sjokoladekalender. For han er mørk sjokolade noen av det beste i hele verden. For han er det den beste sjokoladekalenderen han kunne fått. Jo mørkere sjokolade jo bedre synes han! Han elsker også sunnere snopvarianter og hopper i taket når han får velge noen ting fra snopskuffen (klaaaart vi har snopskuff!). Han får også sukker og vanlig snop, men ikke fra 1-24desember! Snop hører lørdagen til! Ofte får han velge og ender somregel opp med sunnere snopvarianter. Velger han kjøpesnop går han ofte for smågodt og får velge seg ti ting. Der igjen ser jeg nesten bestandig at halvparten ligger igjen uspist siden han ikke liker det. Så hver så snill og ikke døm bevisste foreldre som ikke ønsker proppe barna med sukker. Det er ikke synd på barnet fordi de ikke får sjokoladepålegg eller syltetøy på brødskiven, eller fordi de ikke får “vanlig” sjokoladekalender!2015-12-02 14.02.26Så til de voksne da. Klart sukker er helt fint av og til, men er det ikke gøy når man kan lage sunnere alternativer som er like gode men som gir kroppen litt næring på kjøpet?

I frustrasjon skrev jeg dette innlegget for noen uker tilbake. Jeg publiserte aldri, men så leste jeg  denne artikkelen på lørdag og følte det var på tide å poste innlegget.

God kveld til deg! Sunn snop eller ei!