BABYMAT – ORANGE FAVORITTMOS

Publisert January 5, 2016 // BABYMAT // 9 Kommentarer

Vår lille sjarmør har startet med litt mat i tillegg til full pupp! Det merkes godt at den lille kroppen er klar. Han titter med store øyne på vår mat, spiser hyppigere på dagen (og natten – hallooo så trøtt jeg er!) og gaper gledelig opp når han får tilbud om mat. Når man skal starte med fast føde til baby er det viktig at babyen viser tydelige tegn på at mer energi ønskes. Det er store individuelle forskjeller og mange er ikke det spor klar før de nærmer seg 6 mnd. Premature barn er kanskje ikke klar før de er 7mnd. Det er derfor viktig å lytte til signaler fra sin baby og ikke følge barselveninnen eller kokebokens råd. Ellisen min var en robust klomp som fikk det han trengte og litt til igjennom morsmelken. For han var det uaktuelt å få noe annet enn pupp før han bikket 6 mnd. Emil er en helt annen type, han er slankere og har tydelig helt andre behov. Dette er noe jeg alltid understreker veldig på babymatkurs, siden jeg opplever at mange mammaer klør i fingrene etter tilvenning til fast føde og har 4 månedersgrensen som en slags magisk grense. Helsedirektoratet anbefaler alle å fullamme igjennom hele babyens første leveår om man kan, og spesielt de første 6 mnd. Mattilvenningen skal komme som tillegg til melken eller melkeerstattningen.

Det finnes er hav av babyvennlige matvarer, men noen er mildere og snillere for de små magene og passer ypperlig fra 4 mnd. Dette prates det mye om på Babymatkurs samt at det står litt om det i Babymatheftet. Morsmelk og morsmelkerstattninger er naturlig søte og babyen har derfor et høyt ønske om at maten skal smake like dan. Det kan derfor være en idé å alltid putte litt sødme i middagspureer osv de føste månedene som en del av tilvenningen. Emilen vår har fått smake på hjemmelaget eplemos, eplesaft, eggeplomme, avokado-bananmos (perfekt startmos!) og nå en orange mos som satte armer og bein i sving. Denne er favoritten hans etter kroppsspråket å dømme. Han får ikke skjeen fort nok inn i munnen og smatter og koser seg. Denne mosen passer ypperlig fra 4 mnd alder.
2016-01-05 14.36.50

ORANGE FAVORITTMOS

 • 1 mellomstor søtpotet
 • 2 gulrøtter
 • 2 epler

Velg gjerne økologisk. Skrell potet, gulrot og eple. Skjær i terninger og dampkok i ca.15minutter. Dampkoking bevarer absolutt best næring da de vannløselige vitaminene som oftest forsvinner med kokevannet. Mos til en glatt og fin puré med stavmixer.Tilsett mosen noe fett for optimalt opptak i tarmen rett før servering. Jeg anbefaler noen dråper omega 3 olje (min favoritt er Omega Cure da den har fantastisk god smak og ikke minst er av god kvalitet), olivenolje, linfrøolje, kokosolje eller litt morsmelk. Husk at en liten baby fort blir mett, så ikke beregn for stor posjon de første gangene. Det er også viktig at dersom fettkildene eller morsmelken tilsettes bør ikke mosen varmes opp igjen for andre gang. Denne oppskriften gir 4-5 måltider og egner seg fint til nedfrysning. Husk at kokte grønnsaker kun holder en liten mnd i fryseren!

Håper poden synes dette er like godt som min lille pode!

9 kommentarer to “BABYMAT – ORANGE FAVORITTMOS”

 1. Hei Linn. Gud så lenge sida jeg har vært på bloggen din, men desto mer deilige oppskrifter å prøve ut. Elska julekalenderen:)
  Jeg lurer på om du kunne tenkt deg å lage et oppdatert innlegg på hvordan lage sjokolade selv, gjerne med litt smarte tips og erfaringer. Nå tenkte jeg starte litt med det igjen, for har ikke gjort det på lenge. Gjerne også hvilke produkter du bruker.

  På forhånd stort takk.

  Hilsen Tove

  Tove
  January 5, 2016
  • Det kan jeg prøve å få til et innlegg om vet du! Dette er generelt noe jeg snakker mye og går igjennom på Snopkursene 😉 Så bra du likte kalenderen! Ha en fin dag!!

   Linn
   January 6, 2016
 2. Vi begynte med mat nesten 6 mnd gammel, tok det sakte og gradvis. Vi begynte raskt med avokado, banan, aprikospure, gulrøtter, søtpotet osv. Min er tydlig glad i ananas og mango med kokosmelk. Kokte økologiske bær er han også glad i 🙂

  Nina Bakke
  January 6, 2016
 3. Hei linn:)
  Har akkurat begynt med litt grøt til minien min på snart 4 mnd. Det falt virkelig i smak, han tar nesten i fra meg skjeen for at maten skal komme fortere;) gleder meg til å begynne å lage sunn og næringsrik babymat:D kunne gjerne tenkt meg et kurs innen dette, men bor i Kristiansand. Så lurte hvis du skal nedover mot sørlandet mot våren, om du kan være interessant i å ha et kurs her?:)

  Alexandra
  January 6, 2016
  • Hei! Så bra! Min lille luring tar også skjeen og blir supersint om jeg ikke fylle på hele tiden 😉 Det tyder bare på at de er klare for mer mat! Herlig at du vil gi hjemmelaget, sunn mat til babyen din. Jeg anbefaler kjøpe BABYMATHEFTE for litt inspirasjon og tips på veien. Der står mye av det vi går igjennom på kurs. Jeg skulle gjerne ha holdt et kurs i Kristiansand, faktisk er kursforespørselen nokså stor, men usikker på om jeg får fyllt opp til nok kurs slik at det lønner seg. Så enn så lenge anbefaler jeg heftet altså. Evt kan vi ta en veiledning over Skype også, om du har masse spørsmål osv 🙂

   Linn
   January 10, 2016
 4. Hei! Har en baby på akkurat 6 mnd som vi har begynt å gi litt grøt på kveld, pluss litt av “Ellas kitchen” på dagtid. Han virker sulten på annen mat enn morsmelk, men liker likevel ikke skjeen i munnen. Prøvde å gi den oransje du ka ut oppskrift på idag og han spiste mer av den enn noe annet han har fått! Så den virker god 🙂 Har du noen råd? 🙂 mvh Nina

  Nina
  January 6, 2016
  • Jeg trenger vite litt mer før jeg gir råd, men generelt anbefaler jeg MYE morsmelk/mme iblandet maten den første måneden. Både for å fordøye maten bedre og for at de skal ha kjente smaker der. Det er også en idé å lage moser som den over enn grøt. Det kan også hende han ikke liker grøten du lager, så sjekk oppskriftene som ligger på blggen under fanen BABYMAT, eller i BABYMATHEFTET http://sprudlendesunn.no/test-snop-og-sjokkiskurs/

   🙂

   Linn
   January 10, 2016
 5. Takk for svar linn:) babymat hefte skal bestilles. Har gått til innkjøp av omegacure, som lille skal få. Men var litt usikker på mengden. Er det sånn som med tran at jeg begynner med litt og øker etterhvert? Ellers takk for masse sunne tips og inspirasjon, digger det:D

  Alexandra
  January 11, 2016
  • Så bra! 🙂 1 ts holder til de små kroppene. Bland det inn i smoothien eller i grønnsaksmosene, gir bare goood smak 🙂

   Linn
   January 11, 2016

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV