KRAFTKOKING OG KJØTTANBEFALING

Publisert March 4, 2016 // BABYMAT, MIDDAG // 10 Kommentarer

Jeg har fått DILLA på kraftkoking!
I godt og vel et år har jeg kokt kraft ved jevne mellomrom og fryst ned til bruk i middager. Kyllingkraften har vært min bestevenn og noe som har blitt fast base for sauser og supper her i huset. Nå har jeg utvidet kraftkokingshorisonten litt og kokt kraft på fantastiske ben fra økologisk storfé som har levd det glade liv og blitt oppfostret på gress, urter og kjærlighet. Jeg har med årene blitt mer og mer bevisst på kjøttkvalitet. Jeg styrer så langt det lar seg gjøre unna masseproduksjon og velger helst økologisk kjøtt og kjøttprodukter. Om du fikk velge mellom å spise en okse proppfull av kraftfôr (og dermed blant annet en dårlig fettsyrebalanse på kjøttet) som har levd livet i en trang bås og ikke minst har et kjøtt fullt av stresshormon etter en skummel sistereise (slakting), eller spise en okse som har spist gress og hatt god boltreplass og en lite stressfull sistereise tipper jeg du hadde valgt sistnevnte.

Det er synd det er så vanskelig å få fatt på økologisk kjøtt, men produsentene ser heldigvis at etterspørselen øker så det dukker opp mer og mer i butikkene. Det lønner seg også å forhøre seg litt, da det er fler og fler bønder som selger rett fra gården. Hos oss jukser vi litt og kjører over grensen og handler. Svenskene er et langt steg før oss på økologi og utvalget er til å hoppe i taket av. Jeg skal blogge om alle skattene jeg drasser med hjem i et annet innlegg. En av grunnene for at vi har fått en fin fast rutine på å kjøre til Strømstad med jevne mellomrom er for å hente Kjøttboks fra Gröna Gårdar. Dette er et helt fantastisk tilbud hvor man kan velge mellom ulike typer kjøttbokser med ulike typer kjøtt utfra hvilke ønsker man har og trenger. Vi bruker desidert mest kjøttdeig her i huset, og er altfor dårlig på å spise biff, langtidsstekte fileeter osv. Derfor handler vi alltid denne boksen. Gröna gårdar har også egene bokser med deilig kraftben til en billig penge. Det er nettopp disse beina jeg putter i en kjele og lar putre og kose seg i flere døgn. Bor du ikke i Østfold vet jeg Duggerud har fine kjøttbokser man kan bestille, se her. Når det gjelder kraftben er det ikke sagt at man MÅ bruke økologisk, så ta deg en tur til en god slakter eller spør i kjøttdisken så får du nok fatt i gode kraftben. Det eneste man bør styre utenom er ben fra konvensjonelt produsert gris på grunn av tungmetaller grunnet dårlig fôr. 2016-01-27 21.21.33Så til denne fantastiske kraftkokingen da. Det er nesten så jeg må ta et godt innpust før jeg starter ramse opp alle de gode effektene og egenskapene kraft gir og har. Det finnes knapt noe bedre å putte i kroppen!

KRAFTKOKING – GULLGRUVE TIL NÆRING

Visste du at det er i innmaten og i beina den beste næringen ligger? Og at det er overraskende lite næring til sammenligning i kjøttet? Kraft er derfor fullspekket med vitaminer og mineraler, for ikke å snakke om protein! Kraften inneholder en hele spekteret av aminosyrer sammensatt på en slik måte at kroppen suger det opp og kan benytte de til reperasjon og oppbygging av vev i en fei. Altså, ønsker du bygge muskler? Bruk kraft!

I margen på beina ligger gelatinet. Gelatinet er et vidundermiddel av et protein som bygger vev i kroppen. Ikke bare bygger man muskler så det synger etter av proteinet, men det er et vidunder for tarmen vår. De med matintoleranser har for eksempel svært godt utbytte av kraft og vil få en mye bedre tarmhelse. Kraft og gelatin er også beautyfood på sitt beste. Gelatin er det samme som delvis nedbrutt kollagen, og kollagen er som du sikkert vet sprøytet inn i de aller fleste dyre anti-age kremer. Hud, hår, negler, benbygging, muskler, og tarmhelse har altså fantastisk utbytte av kraft. Alle burde innta kraft med jevne mellomrom for å gi kroppen påfyll av det den trenger. Jeg bruker kraft som bare i gryteretter, sauser og supper, putter noen ss inn i fredagstacoen, pizzasausen, bruker det i bolognaise og ikke minst: i babymaten! Kraft øker næringsopptaket og tilgjengeligheten av næring i maten, gir påfyll av mineraler, protein og vitaminer, samt bygger og styrker de små kroppene i vekst. Dessuten smaker det jo fantastisk og løfter smaken til nye høyder.

HVORDAN LAGE KRAFT?

 • Kjøp ben av elg, storfe, fisk, kylling eller lam.
 • Legg beina i vann med noen dl eddik natten over. Eddikvannet åpner porene og gjør mineralene lettere tilgjengelige.
 • Hell av eddikvannet (som ofte er litt rosaaktig om det er litt kjøtt på beina) om du vil, eller bare fyll på med nok vann at beina akkurat dekkes.
 • Sett til kok, skum av og la småputre på svak varme leeeeeenge. Gjerne i et par dager. Om du ønsker litt smak på kraften kan du tilsette litt løk og rotgrønnsaker mot slutten av koketiden. Jeg liker kraften mest mulig smaksnøytral siden jeg bruker den i det meste.

Jeg koker alltid dag og natt (bruker minimalt med varme fra kokeplaten) i 2-2,5 døgn før jeg lar kraften avkjøles og siler ut bein. Fyll i posjonsbokser/poser og frys ned. Jeg har en stor batch i fryseren og tar alltid opp så jeg har en boks stående i kjøleskapet. Jeg har også fryst ned en del isterninger med kraft. Det gjør det lettvint å lage babymaten ferdig også putte oppi en kraftterning rett før servering.

Vil du få mer inspirasjon til kraftmat bør du ta en titt på bloggen til Gry her.

10 kommentarer to “KRAFTKOKING OG KJØTTANBEFALING”

 1. Hei Linn 🙂
  Veldig interesant!!! Jeg er også godt i gang med å koke kraft. Som tilsettes der jeg kan, det har blandt annet blitt noen nyyydelige supper her i huset i det siste ;-))
  Alle som skriver om kraft sier at man kan bruke det mye… Men hvor mye? Hver dag?
  Ha en fin dag 🙂

  Lillian
  March 9, 2016
  • Så bra Lillian! Dette er jo knallbra næring for alle (og kanskje spesielt for deg!). Spis kraft hver dag. Jo mer jo bedere 🙂

   Linn
   March 11, 2016
 2. Herlig Linn! Er blitt meget kresen på kjøttkvaliteten selv og vi skal prøve oss på en Duggurd-kasse så snart vi har spist opp de siste 2-3 pakkene med kjøtt i fryseren. Gleder meg! Ukas høydepunkt når kassa fra Solgard dukker opp, så spennende hva som er oppi, haha 😀 Tør ikke tenke på hvor mye det vil klø i fingra om jeg får en kasse med masse kjøtt! Og nå skal vi utvide kjøkkenet i påska også. Alt ligger til rette for enda mer kokkelering, jihi 😀

  Ida
  March 9, 2016
  • Åh, så herlig!! Den Solgard kassen har jeg hørt så mye godt om! 🙂 De skulle levert til hele landet asså! Økologisk og god kvalitet er uten tvil det beste for kropp og sjel! Herlig med utvidelse av kjøkken, jeg gleder meg STORT til vi flytter inn i nytt hus etter hvert!!

   Linn
   March 11, 2016
 3. Hei!
  For en fin blogg du har, ny for meg i dag! Jeg er også veldig glad i å koke kraft, men har aldri kokt så lenge som deg. Må prøves! Men stemmer det ikke at fiskekraft ikke skal koke så lenge? Mener å ha hørt noe om “limaktig” konsistens? Jeg har derfor kokt den bare en time eller to.

  I det siste har jeg brukt mye hel kylling for å koke suppe, men der må jeg si at jeg synes det blir lite smak .. Er det kyllingen som er for kjip?

  God torsdag!
  hilsen Tove

  Tove
  March 10, 2016
  • Så bra du koker kraft! Kyllingkraften er litt “tam” på smak, så den må gjerne pimpes opp litt synes jeg. Og du har helt rett, fiskekraft er unntaket, den skal ikke ha mer enn noen timer før det blir lim! 🙂

   Linn
   March 11, 2016
 4. Tusen takk for tips Linn, dette skal jeg teste! Hørte deg også på Ingefær podcast i dag, veldig koselig 🙂

  Helene
  March 21, 2016
  • Stas å få være med på podcasten altså! 🙂

   Linn
   April 4, 2016
 5. Hei! Kokte kraft på elgben uten å ha oppi grønnsaker eller krydder. Fikk en geleaktig tjukk kraft etter 3 døgn. Tror jeg gjorde alt riktig, men det lukter noe som ligner på pinnekjøtt og er såpass stram at jeg ikke greier å bruke det som tilsetning i supper osv. Er det sånn elgkraft lukter, eller er det fordi jeg droppet grønnsakene?

  Marthe
  August 18, 2016
  • Godt spørsmål! Kraft kan lukte litt stramt, men skal overhode ikke lukte vondt. Hvordan så beina ut etter kokingen? Var de helt porøse? Gelekonsistensen kan bety en gelatinrik kraft, så det behøver ikke være negativt!

   Linn
   August 19, 2016

Legg igjen en kommentar

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV