HJEMMELAGET LEVERPOSTEI
Hei i torsdagen!
I går holdt jeg foredrag for en stor gjeng damer, snakk om energiinnsprøytning! Det er så kult å inspirere! Jeg snakket om mat som gjør kroppen glad og snakket mye om tarmhelse, matens påvirkning på tarmen vår og derigjen tradisjonsmat. Jeg får ikke lovpriset surdeigsbakst, kraftkoking og hjemmelaget mat fra bunnen nok!
Lever er en gullgruve til næring. Kroppen vår jubler om vi tilfører annet enn bare muskelkjøtt. Innmat byr ikke akkurat opp til dans for mange, men leverpostei derimot. Det er innmat de aller fleste spiser. Leverposteien i butikken har som regel i underkant av 30% leverinnhold i tillegg til fyllmasse i form av stivelse, sukker for smak og nitritt for blant annet farge. Mange varianter inneholder også melk og hvetemel. Jeg har kommet over en økologisk postei fra matbutikken i Sverige som ikke inneholder verken nitritt eller sukker, men leverinnholdet er fortsatt ikke til å juble over. Derfor kokkelerer jeg heller min egen! Nå har jeg testet denne oppskriften et par ganger og barna går bananas hver gang. Emil vil helst spise leverpostei med skje, og det får han også innimellom. Han liker godt konsistens og litt motstand slik at de tre tennene hans får litt å bryne seg på, så en tynn surdeigsskive med en masse leverpostei er også poppis. Så poppis at armer og bein går ukontrollert til alle kanter. Søteste jeg har sett! Nesten så jeg må filme for å vise at jeg snakker sant. Leverpostei er derfor favorittmat å regne. Jeg er ganske så begeistret for posteien selv og spiser det stort sett hver dag. Fullspekket med næring og grådig godt! Det beste med leverpostei er at det er så enkelt å lage. Jeg tør påstå at du klarer deg på 15-20minutter!
HJEMMELAGET KYLLING LEVERPOSTEI
Du trenger:
500g kyllinglever – aller helst økologisk fra Holte gård, men du får også kjøpt frossen kyllinglever i de fleste matbutikker
1 rødløk
3 hvitløksfedd
8-10 gode ss meierismør
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts timian
1 ss balsamicoeddik
Vask leveren i kaldt vann og skjær i mindre biter. Hakk løk og hvitløk, og stek i en god klatt smør til løken er myk. Tilsett leveren og 2-3 gode ss smør (gjerne økologisk). Krydre og tilsett balsamicoen. Stek til leveren er stekt, men la den gjerne være litt rosa i midten. Putt det hele i blender og kjør til en glatt fint konsistens. Tilsett en og en ss av gangen med smør og blend til en fin glatt postei. Hell i passe store former og sett i kjøleskapet. Den er beste dagen etter, men kan fint smakes på med én gang! Denne egnes deg også supert til å fryse ned. Ypperlig pålegg til små og store! For de aller minste (4-6mnd) kan leverpostei fint spises med skje, men dropp da å tilsette salt. Supernæring til små voksende babykropper!
I skrivende stund sitter Emil og jeg og mumser nystekt havrebrød med leverpostei. Digg lunsj før vi skal farte av sted på Gressvikklinikken for en møte med fine kollegaer. Hei så lenge!
Pssst! Bor du i Østfold og undrer deg hvor de har Holtekylling og lever? De har på Ertnes kjøttforretning i Rygge og på Bjølsund gårdsbutikk (supresøt øko gårdsbutikk) langs ryggeveien.
Marlen
Har testa hjemmelaga leverpostei før, veldig godt 😀 utenom at jeg tok aalt for mye hvitløk oppi ;p
I morgen skal vi reise på jentetur til Sverige! Kjører fra Stavanger å skal innom både grensen og Ullared. Har du tips til en butikk jeg må innom eller noe jeg bør kjøpe?:D har ei liten på 13 mnd å ein på snart 4 år. Tenker matvarer å ting di kan spise. Er det meste mye eller litt billigere der? 🙂
Linn
Oi! Ser nå at jeg svarere deg atfor sent. Har du fått svenskeshoppet? Jeg handler alt øko der, og handler alt fra bacon til ost, majones, og alt av tørrvarer. Søk i søkefeltet etter stømstad mat her på bloggen. Jeg har nemlig laget et innlegg over alt det fine man kan finne der 🙂
Yngvild
Mm, det hørtes utrolig godt ut! Jeg synes bare det er så vanskelig å finne økologisk kylling! Har faktisk ikke spist kylling på 1,5 år nå…
Forresten, er det ikke egentlig sånn at man bør begrense inntaket av innmat fra dyr, mtp at det er der mye av giftstoffene legger seg?
Linn
Konvensjonell kylling byr også meg imot, men spiser Stangekylling og kylling fra Holte. Kjedelig at det er så vanskelig å få tak på ja. Etterspør hos din lokale slakter/ferskvaredisk. Det er utrolig hva de får tak på! Innmat er fantastisk, men du har rett at lever er også der mye legger seg. Derfor desto viktigere å velge økologisk 🙂
Ns
Brukte du fersk eller fryst lever?
Får bare tak i fryst og lurer på om det går bra å tine den, lage leverpostei Og så fryse igjen?
Linn
Jeg har brukt fryst. Tror Holte bare leverer fryst om jeg ikke tar helt feil. Det går helt fint å lage og så koke igjen 🙂
NIna
Lager en lignende leverpostei til minstemann som nå er 1 år, han har fått det på skje siden han var 7 mnd 🙂 NamNam – nå blander jeg det ofte inn i avokado – går ned på høykant til det ene måltidet han spiser om dagen – ammer stort sett resten 😀
Linn
Deilig da! Du har en ammebaby du da. Min baby er supergiret på fast føde, så her går det i surdeigsbrød med leverpostei, middager, egg og grøt 🙂
Ns
Fryste du ned i porsjonspakninger selv etter den var ferdig?
Hvor lenge står den seg i kjøleskapet tror du?
Såg heilt nydelig ut 🙂
Linn
Jepp! Fryste ned i 4 små bokser. Den tiner fort, så sånn sett ikke noe problem å ta opp noen timer før den skal brukes. Den holder seg nok en uke i kjøleskapet 🙂
Marthe Igesund
Hei! Hvordan tror du leverposteien blir uten balsmico? Jeg kan ikke spie eddik i noen form.
Linn
Det fungerer veldig fint uten også! 🙂
Kamilla
Fant økologisk kyllinglever fra Holte gård og lagde leverpostei med din oppskrift på søndag. Den ble utrolig god! Til og med lille snuppa mi på 15 mnd (som egentlig ikke er så glad i leverpostei) likte den når hun fikk den på skje 🙂
Denne skal vi lage igjen!
Tusen takk for oppskrift!
Linn
Fantastisk! Den er så GOD! Gutta mine elsker også denne! Nam!
Gunn
Hei, jeg har ei lita knette på 8 mnd. Går det bra med 1 ts salt i leverposteien slik det står i oppskriften din, eller bør man kutte ut saltet helt?
Linn
Hei! Jeg hadde laget den uten salt, siden hun bare er 8 mnd. Ta gjerne noe annet krydder oppi istede. Typ hvitløk eller lignende. Babyer er veldig glad i ting med mye smak 🙂
Gunn
Takk for svar! Nå har jeg kjøpt lever å skal teste ut oppskriften din. Det blir med lammelever da, men det er vel så og si økologisk å regne.
Linn
Absolutt! Det blir nok veldig bra! 🙂
Else Seker
Da er leverposteien kommet i beholderen. Jeg smakte litt på den og den var ikke særlig god varm… Håper den kommer seg når den blir kald? Den var veldig bitter syns jeg …
Jane Mysen
Hei,
Jeg lurer på om det er mulig å erstatte meierismøret med noe som ikke er et melkeprodukt?
Linn
Det går nok fint. Test “Smøremyk raps-kokos”, det fungerer nok supert! 🙂
Betina Bjørdal
Hei! 🙂 jeg lurer litt på hvorfor du ikke steker den i ovnen? Blir den god rå? 🙂 ser veldig god ut!! Jeg er gravid i 7 mnd og ønsker også å lage så jeg kan fryse ned i porsjoner til baby kommer
Linn
Så koselig med baby i magen, gratulerer <3 Den er jo ikke rå, den er stekt i stekepannen før den blendes 😉 Veldig god!