SURDEIGSPANNEKAKER

Publisert August 3, 2016 // NOE Å HA PÅLEGGET PÅ, PANNEKAKER/LAPPER // 15 Kommentarer

De siste månedene har surdeigsstarteren min virkelig blomstret. Den bobler og lever sitt egene lille liv til min store begeistring! Jeg har nemlig gitt den en masse kjærlighet den siste tiden! En surdeigsstarter kan virkelig sammenlignes med en gullfisk. Den trenger stell og kjærlighet for å ha det bra og overleve! Levende mat altså, fantastisk! I sommer har vi lagt vår elsk på noen himmelske pannekaker som magen og kroppen jubler av.  De har blitt laget jevnt og trutt den siste tiden og er virkelig blitt en ny favoritt hos oss. Virkelig noen knakende gode og allsidige pannekaker!2016-07-01 07.23.13Ofte når jeg “mater” surdeigsstarteren min slenger jeg en liten slant i en skål som får nytt liv som en pannekake. Denne slanten med surdeig tilsettes mel og vann for å aktiveres og settes på kjøkkenbenken til dagen etter. Den slanten med aktiv surdeig kan brukes til så mangt, og surdeigspannekaker er en av mange muligheter. På dag 2 tilsettes mer mel og vann til en fin røre som syrner enda et døgn. Dag 3 tilsettes egg, litt kanel, litt vanilje og evt litt kokossukker om du vil ha de søte. Vipps har man laget verdens diggeste pannekakerøre som har syrnet i to døgn slik at næringsstoffene er så tilgjengelige og tas så lett opp i tarmen av kroppen må danse. Vil du ha nøyaktig oppskrift kanskje? Here we go!

SURDEIGSPANNEKAKER

Du trenger:

 • 2 ss surdeig
 • 230g finmalt økologisk mel (jeg er veldig begeistret for Emmer fra Holli Mølle)
 • 275g vann
 • 2 økologiske egg
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ts kanel
 • 2 ss kokossukker
 • Smør til steking

Dag 1: Ta av 2 ss av surdeigsstarteren din i en bakebolle. Tilsett 100g mel og 100g vann som blandes sammen til en fast røre. Dekk til med et fuktig klede (eks kjøkkenhåndkle) og la stå på benken og syrne til dagen etter.
Dag 2: Nå skal surdeigen ha fått litt “futt” i seg, og den lille slanten røre skal inneholder mange små bobler. Tilsett nå 130g mel og 175g vann. Dekk igjen til med et fuktig klede og sett til syrning et døgn (morningen etter om du gjør det på morningen. Da får du nemlig nystekte surdeigspannekaker til frokost! Anbefales!).
Dag 3: Nå har glutennettverket i kornet virkelig fått motstand og blitt delvis brutt ned slik at dette tas lett opp i kroppen og ikke lager krøll. Næringsstoffene er mer tilgjengelige og det hele er mat for glade tarmer. Nå tilsetter du 2 økologiske egg, kanel, vaniljepulver og evt litt kokossukker om du vil ha de søte. Jeg steker disse i godt med smør og serverer de til gutta krutt (og meg selv). Disse går ned på høykant med hjemmelaget syltetøy, eplemos, geitost eller kokosblomstsirup. Magisk gode!2016-07-01 07.23.50Emil er en elleve måneders liten knert som har funnet ut at han kun gidder spise om han kan gjøre det selv. Da er pannekakemåltider genialt siden det bare er å rive av små biter som han kan mumse i seg. Han spiser de som de er, med litt rørte bær/eplemos, eller med leverpostei. Veldig-veldig poppis! Vi andre elsker de med ost til frokost, eller med kokosblomstsirup og bær når vi skal kose oss litt ekstra. NAM!

Min mage er vanligvis ikke så begeistret for glutenholdig mel, men disse derimot lager ikke krøll. Skikkelig magevennlige, blodsukkervennlige pannekaker som metter godt. Bør prøves om du har en surdeigsstarter for hånden! Om ikke finner det massevis av “tradisjonsmat” grupper på facebook som deler ut eller om du kanskje kjenner noen som har en slant starter til deg? Man kan også lage sin egen starter, dog en ganske så nøysommelig prosess, men det fungrerer fint det også. Se for eksempel her.

Og du, med veivende armer fulle av begeistring kan vi nå fortelle om kursnyheten i høst. LEVENDE MAT WORKSHOP! Det blir SÅ bra! Sjekk ut info her!

15 kommentarer to “SURDEIGSPANNEKAKER”

 1. Det hørtes godt ut! Og kurset høres fantastisk ut. Tror dere at dere skal ha dette kurset i Oslo og? Hvis ikke får jeg se om jeg får kommet meg bort 🙂

  Anette
  August 4, 2016
  • Supergodt! Dette kurset gleder jeg meg virkelig stort til. Det blir så bra! Vi har ingen planer om dette kurset i Oslo foreløpig, men kanskje det kommer. Vi må bare ha et egnet lokale først 😉 Ta deg en tur til Fredrikstad, Anette! 🙂

   Linn
   August 4, 2016
 2. Ja, får komme meg til Fredrikstad da 🙂 har så lyst til å være med!

  Anette
  August 5, 2016
 3. Jeg hadde nettopp bestilt tur nedover, til dagen etter:-/ men jeg regner med at dette blir et populært kurs, slik at jeg får blitt med neste gang 😀

  Hanne
  August 6, 2016
  • Typisk, Hanne!! Ja, kurset er snart fullt, så det blir nok et kurs til i løpet av høsten 🙂

   Linn
   August 6, 2016
 4. Supert! 😀

  Hanne
  August 8, 2016
 5. Hvorfor venter du med å ha i egg og det andre bortsett fra melet til slutt?

  Nysgjerrig på om det har noe for seg eller om det heller er en rutine du har.

  Jeg har vanligvis brukt å ha i alt når jeg baker eller lager rører(all slags bakst egentlig). Så latt det stå over natten for syrning. Det har gått bra. Men kanskje den måten du gjør det på har sine fordeler?

  Ali
  January 9, 2017
  • Egg og krydder trenger jo ikke syrnes. Det er bare derfor jeg gjør det 🙂

   Linn
   January 11, 2017
 6. Hei!

  Lar du røren stå på kjøkken benken eller i kjøleskapet, dag 2?

  Hanne
  April 15, 2017
  • På benken! 🙂

   Linn
   April 19, 2017
 7. Off dette er en gammel post men eg håper du ser denne likevel 🙂 eg er på dag 2 og har nett tilsatt siste rest med mel og vatn. Men når eg såg oppi røra idag var det komt eit hardt lokk av deig på toppen. Det var veldig tynt men stivt. Ka gjør eg feil? Skal kledet være fuktig heile tida? Eg lot det berre tørke ut eg😫😍

  Tonje H
  July 21, 2017
  • HEI! Beklager sent svar. Ble pannekakene gode? Den harde hinnen behøver ikke bety noe negativt. Surdeig kan opptre forskjellig og det er slettes ikke unormalt. Kan nok være lurt å ha fuktig klede hele tiden, ellers har du garantert ikke gjort noe feil 🙂

   Linn
   July 31, 2017
 8. Lagde disse til middag i dag, det makte nesten som om jeg hadde hatt eddik i de. De ble altfor sure for min smak, og selv den pannekakeelskende treåringen spiste kun 1/2 pannekake og sa seg ferdig, ellers spiser han vanligvis tre pannekaker. Lurer på om det er surdeigsstarteren min som er så innmari sur.

  Hanne
  August 12, 2017
  • Hm, det kan det jo være. Lukter surdeigsstarteren din veldig surt synes du?

   Linn
   August 12, 2017
 9. Surdeigsstarteren lukter grønne epler med et hint av eddik.

  Hanne
  August 13, 2017

Legg igjen en kommentar

HEI!Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV