De siste månedene har surdeigsstarteren min virkelig blomstret. Den bobler og lever sitt egene lille liv til min store begeistring! Jeg har nemlig gitt den en masse kjærlighet den siste tiden! En surdeigsstarter kan virkelig sammenlignes med en gullfisk. Den trenger stell og kjærlighet for å ha det bra og overleve! Levende mat altså, fantastisk! I sommer har vi lagt vår elsk på noen himmelske pannekaker som magen og kroppen jubler av.  De har blitt laget jevnt og trutt den siste tiden og er virkelig blitt en ny favoritt hos oss. Virkelig noen knakende gode og allsidige pannekaker!2016-07-01 07.23.13Ofte når jeg “mater” surdeigsstarteren min slenger jeg en liten slant i en skål som får nytt liv som en pannekake. Denne slanten med surdeig tilsettes mel og vann for å aktiveres og settes på kjøkkenbenken til dagen etter. Den slanten med aktiv surdeig kan brukes til så mangt, og surdeigspannekaker er en av mange muligheter. På dag 2 tilsettes mer mel og vann til en fin røre som syrner enda et døgn. Dag 3 tilsettes egg, litt kanel, litt vanilje og evt litt kokossukker om du vil ha de søte. Vipps har man laget verdens diggeste pannekakerøre som har syrnet i to døgn slik at næringsstoffene er så tilgjengelige og tas så lett opp i tarmen av kroppen må danse. Vil du ha nøyaktig oppskrift kanskje? Here we go!

SURDEIGSPANNEKAKER

Du trenger:

  • 2 ss surdeig
  • 230g finmalt økologisk mel (jeg er veldig begeistret for Emmer fra Holli Mølle)
  • 275g vann
  • 2 økologiske egg
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 ts kanel
  • 2 ss kokossukker
  • Smør til steking

Dag 1: Ta av 2 ss av surdeigsstarteren din i en bakebolle. Tilsett 100g mel og 100g vann som blandes sammen til en fast røre. Dekk til med et fuktig klede (eks kjøkkenhåndkle) og la stå på benken og syrne til dagen etter.
Dag 2: Nå skal surdeigen ha fått litt “futt” i seg, og den lille slanten røre skal inneholder mange små bobler. Tilsett nå 130g mel og 175g vann. Dekk igjen til med et fuktig klede og sett til syrning et døgn (morningen etter om du gjør det på morningen. Da får du nemlig nystekte surdeigspannekaker til frokost! Anbefales!).
Dag 3: Nå har glutennettverket i kornet virkelig fått motstand og blitt delvis brutt ned slik at dette tas lett opp i kroppen og ikke lager krøll. Næringsstoffene er mer tilgjengelige og det hele er mat for glade tarmer. Nå tilsetter du 2 økologiske egg, kanel, vaniljepulver og evt litt kokossukker om du vil ha de søte. Jeg steker disse i godt med smør og serverer de til gutta krutt (og meg selv). Disse går ned på høykant med hjemmelaget syltetøy, eplemos, geitost eller kokosblomstsirup. Magisk gode!2016-07-01 07.23.50Emil er en elleve måneders liten knert som har funnet ut at han kun gidder spise om han kan gjøre det selv. Da er pannekakemåltider genialt siden det bare er å rive av små biter som han kan mumse i seg. Han spiser de som de er, med litt rørte bær/eplemos, eller med leverpostei. Veldig-veldig poppis! Vi andre elsker de med ost til frokost, eller med kokosblomstsirup og bær når vi skal kose oss litt ekstra. NAM!

Min mage er vanligvis ikke så begeistret for glutenholdig mel, men disse derimot lager ikke krøll. Skikkelig magevennlige, blodsukkervennlige pannekaker som metter godt. Bør prøves om du har en surdeigsstarter for hånden! Om ikke finner det massevis av “tradisjonsmat” grupper på facebook som deler ut eller om du kanskje kjenner noen som har en slant starter til deg? Man kan også lage sin egen starter, dog en ganske så nøysommelig prosess, men det fungrerer fint det også. Se for eksempel her.

Og du, med veivende armer fulle av begeistring kan vi nå fortelle om kursnyheten i høst. LEVENDE MAT WORKSHOP! Det blir SÅ bra! Sjekk ut info her!