Adlinks
Hei sveis!
I huset med meg bor det en liten smoothiekonge. Han er en matglad liten luring som sier jatakk til det meste, men det beste av det beste er smoothies. Det fine med smoothies er at man kan lure inn det meste av sunne godsaker og dermed få inn en masse riktig drivstoff i de små (og store) kroppene. En smoothie bør bestå av litt karbohydrater for sødme, protein og gode fettkilder. En smoothie bestående av juice, frukt og bær inneholder nesten bare karbohydrat og metter ikke stort. En slik smoothie har en tendens til å sette fart på blodsukkernivået og heller føre til småspising og sultfølelse, enn å bli god og mett. Jeg bruker ofte banan i mine smoothies for sødme og god konsistens. Bruker du frossen banan får smoothien ekstra god konsistens og kan nesten minne om en fløyelsmyk fløteis. Avokado bidrar også til nydelig konsistens, er mild på smak og tilfører gode fettsyrer som gjør at smoothien metter godt. Har du ikke avokado for hånden kan nøtter eller 1 ss kokosfett være en god fettkilde.
Egg er en fin proteinkilde, det er også chiafrø og hempfrø. Lecithin pulver er godt for tarmhelsen, energiomsettning og ikke minst fungerer den som en emulgator som bidrar til god smak og konsistens. Gelatinpulver, eller kollagen er en fantastisk kilde til aminosyrer, bidrar til god tarmhelse, hud, hår, og negler. Gelatin og kollagen er i utgangspunktet samme produkt da gelatin er kokt kollagen. Gelatin stivner når det blandes med væske, men ikke kollegenet. Jeg bruker derfor alltid dette pulveret i smoothies.2016-09-28-12-14-40Hos oss lager vi stort sett smoothies daglig. Enten lager vi som vi drikker ved siden av frokosten, som en frokosterstatter/førfrokost ved dårlig tid/før frokost i barnehagen, som mellommåltid på ettermiddagen om det er en stund til middag eller kveldsmat. Her kommer min lille smoothiekonges to favoritter (han andre litt større smoothiekongen min er selvsagt helt enig)!

ENKEL JORDBÆRSMOOTHIE

Til to mellomstore glass:

 • 3 never frossne jordbær (gjerne økologiske om du finner, Sverige har godt utvalg).
 • 1 liten banan
 • 6 valnøtter
 • 1 ss chiafrø
 • 1 ss lecithinpulver
 • 1 ss kollagen
 • 1,5 dl yoghurt naturell (evt kokosmelk)

Kjør alt i blenderen din og nyt den iskald! NAM! Her har jeg puttet oppi noen valnøtter som fettkilde. Da blir smoothien straks mer mettende. Skulle jeg hatt den som en måltidserstatter ville jeg også hatt en ekstra proteinkilde i form av et egg eller en ss proteinpulver (dette er fint, men gir ikke det til barna).

MILD GRØNN SMOOTHIE

Til to mellomstore glass:

 • 1 liten banan (gjerne frossen)
 • 1 liten avokado
 • en neve bladspinat
 • 1,5 dl yoghurt naturell (evt kokosmelk/havremelk)
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ss chiafrø
 • 1 ss kollagen

I denne smoothien er avokadoen fettkilde og kombinasjonen med banan og yoghurt gir en lysegrønn, mild smoothie. Guttas (og min) desiderte favoritt!

2016-08-26-12-54-522016-08-26-12-54-45Begge disse favorittene passer fra 1 års alder. Til barna blir smoothien straks morsommere å servere (og himla praktisk) i disse smoothieposene. Min lille smoothiekonge ber alltid om påfyll siden de ikke rommer så altfor mye, da roper han MERE med full røst. Lille søtingen! Jeg elsker lage en god skål ut av smoothien og topper med det jeg har for hånden. Skålen over inneholder en grønn smoothie med kokosflak, gojibær, litt nøttesmør og frossne bringebær. NAM!