Hallo i luken!
Jeg startet mitt fermenteringseventyr mens jeg var i permisjon med min minste lille skatt. Eller, nå lyver jeg. Surdeigsbakst og bløtlegging av nøtter, korn og frø har jeg gjort i noen år nå. Faktisk fikk jeg meg min første starter i 2013 når jeg ennå var i permisjon med min største skatt. Det hadde jeg nesten glemt! Jeg ville så gjerne lage skikkelig bakst når min lille bolle skulle starte med litt brød. Nå er den lille bolla blitt stor og surdeigsbaksten har nådd nye høyder! Jeg har nemlig tatt korn mer og mer tilbake i kosten igjen ettersom jeg merker kropp og sinn trives med surdeigsbakst. Det er slik at når kornet behandles på riktig vis blir næringstilgjengeligheten og opptaket i tarmen mye bedre. Korn er tungt fordøyelig uansett hvordan du vrir og vender på det. Mange har en tarm som ikke er i sin fulle fem etter mange år med stress, påkjenninger og dårlig mat. Med en slik tarm er det enda vanskeligere å fordøye glutenproteinet og kornet. Det er derfor viktig at kornet behandles på en kjærlig måte slik at det ikke lager krøll og bøll i tarmen vår. Surdeigsbakst er en genial måte da bakteriekulturen i surdeigsstarteren klipper opp glutenet i små biter som fordøyes lett. Surdeigsbakteriene lever på stivelse og produserer melkesyre. Det vil si at sluttresultatet av en deig som har vært igjennom en surdeigsprosess både er lettfordøyelig OG inneholder mindre stivelse. Ergo snillere med blodsukkeret! For å bake med surdeig trengs en surdeigsstarter. Den kan du lage selv, men min erfaring er at det er mye enklere å få en bit av en annen flink surdeigsbaker. Jeg leverer ut surdeigsstartere i fleng på kurs! Jeg har skrevet mer om surdeig her.
4Surdeigsbakst var altså starten på mitt fermenteringseventyr, men eventyret tok helt av for omlag et år siden. Da fikk jeg min første kombucha scoby, en fin (og merkelig) sak som består av bakteriekulturer og gjærsopper. Den ligner mer et silikonimplantat enn et matemne, men Guriland så glad du blir i den! Nå har jeg skapet fulle av scobyer og lager den deiligste drikke av de. Kombucha er en fermentert søt te med opphav fra Kina. Kombucha lages ved at det tilsettes en startkultur (Scobyen) i søt te og lar den fermentere i 1-3 uker. I fermenteringsprosessen blir sukkeret spist opp av bakteriene og soppen, samtidig vil de bakteriene produsere syrer som gjør at den ferdige kombuchaen smaker syrlig. Kombucha er en probiotisk drikke som inneholder en hel haug gode bakterier kroppen blir glad av. Dessuten smaker det supergodt! Jeg er helt dilla på Kombuchabrygging og drikker iallefall et glass om dagen. Det gir kroppen min så mye! For å bli en Kombuchabrygger må du få fatt i en scoby. Den kan du få av en annen kombuchabrygger, eller på kurs hos oss! Vet også om mange fine facebookgrupper med tradisjonsmat som deler flittig med hverandre. 32I september i fjor startet Randi og jeg opp kurset Levende mat. Ikke bare fordi vi var helt fullstendig dillet på fermentert mat og merket så mye positive endringer på kroppen, men også fordi vi selv har lest bøker og trålet nettet for info når vi var helt “ferske” innen fermenteringen. Det finnes en hel haug info der ute og mange ulike måter å gjøre det på. Vi fant derfor fort ut at vi måtte forenkle kunnskapen, få kunnskapen ut til folket og lære hvor enkelt det faktisk kan gjøres.

Samtidig med Kombuchabryggingen var Randi og jeg på kurs og laget vår egene surkål. Siden da har jeg ikke vært uten surkål en eneste dag. Det gir kroppen min så mye! Surkålen er på lik linje med annen fermentert mat syrlig på smak, da bakteriene i kålen har produsert syrer og gjør kålen lettfordøyelig og tilfører tarmen en hel haug gode bakterier. Surkål er mega enkelt, men også her finnes det utallige måter å lage sin egne surkål. Jeg tilsetter både eple og krydder og resultatet blir jaggu digg! Jeg lager også min egne tomatsalsa som brukes til taco og som topping på salater og annen middagsmat. Skikkelig digg!
Om du føler deg klar for å ta fatt på nye spennende eventyr må du kaste deg på fermentering. DET ER SÅ GØY! Vi har fortsatt noen ledige plasser på kurset vårt i Sarpsborg 13.februar. Kanskje vi sees?22Mitt nyeste prosjekt ut er melkekefir. Det er kanskje den mest potente og næringsrike av de alle. Det må jeg skrive mer om siden. Jeg og gutta er allerede hekta!

PS! I dag er siste januardag. Det betyr siste dag med tilbud på Kickstartmenyen vår! Den vil være tilgjengelig for salg hele året, men nå har vi tilbud. Se her!