TOMMEL OPP FOR KOSTHOLDSRÅDGIVNING!

Publisert February 27, 2017 // Uncategorized // 3 Kommentarer

Har du tenkt på å ta tak i kostholdet for å gjøre det optimalt for akkurat din kropp? Tenkt at nettet florerer av gratisråd så dette kan du lett fikse på egenhånd? Du har hørt at kollegaen har fått god effekt av å spise glutenfritt, så da må du jo prøve det. Eller naboen spiser ikke laktose og merker store forskjeller, da må kanskje du teste det også? Eller kanskje det er bedre å gå all in og teste melkefritt? Sukkerfritt er i allefall lurt, det har alle godt av. Eller kanskje det ikke trengs å spise glutenfritt, kanskje jeg bare kan kjøpe speltbrød på butikken?

På klinikk møter jeg mange spørsmål og mange “rare” formeninger om kosthold. Mange har testet både det ene og det andre uten hell. En vanlig erfaring fra mange er at det ikke funket å velge hvetefritt. De har da kjøpt speltbrød eller havrebrød istedenfor kneip, men merker i grunn ingen forskjell. Eller de har kuttet melk for lengst, men bruker både rømme, yoghurt og ost. Det er mange som får fantastiske effekter av å kutte hvetemel, men visste du at det finnes hvete i stort sett all kjøpebakst? Så skal du spise hvetefritt MÅ du bake selv. Jeg anbefaler ofte et hvetefritt kosthold, men bak disse anbefalingene følger det en kostplan og en mengde tips for å få et komplett kosthold kroppen blir glad av. Mange tror laktose og melk er en og samme ting, men er det det? Laktose er melkesukkeret, men anbefales det å kutte melk er det hele melkeproteinet som må kuttes. Skal det gjøres er det særs viktig med en kyndig veileder i ryggen. Det er ikke lurt å bare kutte uten å vite hvordan og ikke minst hva det skal erstattes med. Kuttes melk som erstattes av søtet soyamelk og diverse melkefrie sukkerholdige yoghurter er det ikke sikkert saken blir noe bedre. Det samme med glutenfritt. Du må gjerne søke gratisråd og gjøre endringen til glutenfritt på egenhånd, men hver forsiktig med erstattningsprodukter. Få heller hjelp av en kyndig fagperson som legger opp et kosthold til deg. I allefall om valget av glutenfri kost bunner ut i en sykdom eller diverse mangler.

Jeg får derfor ikke sagt høyt nok hvor verdifullt det er med en kostholdsveiledning. Alle ønsker et optimalt kosthold for å gi kroppen det den trenger, men det er ikke sikkert det er like enkelt å gjøre endringen selv. I allefall ikke om du ønsker kutte noe og erstatte med noe annet. Det er mange råd og gode oppskrifter ute å går, men skal det foretas store endringer bør du ha en som backer og gir verdifulle råd i ryggen!

Det var dagens lille oppfordring! Ikke fordi jeg jobber med kostholdsrådgivning selv, men fordi jeg synes det er altfor mange kunnskapshull som må tettes hos enkelte. Daglig får jeg mail og spørsmål i  sosiale medier fra folk som søker gratisråd. Jeg kan ikke gi individuelle råd uten videre kartlegging og er særs skeptisk til å si A og ikke B. Skjønner? Tommel opp for kostholdsrådgivning! Jeg har selv benyttet meg av det, for det handler om å få hjelp til å se helheten.
RandiogLinn

Ha en herlig dag!

3 kommentarer to “TOMMEL OPP FOR KOSTHOLDSRÅDGIVNING!”

 1. Takk for kloke ord! 🙂 – og i den forbindelsen svirrer tankene videre i hodet mitt.. 🙂 Jeg har vurdert en stund nå og droppe ut av min “vanlige” faste jobb for å gå i retning av noe jeg brenner mer for. Er over gjennomsnittet opptatt av matglede og helse. Spørsmålet mitt er; Hvilke muligheter ser du det kan være innen jobb dersom jeg tar et studieår på Tunsberg? Bor i en liten by, men tenker at veien kanskje blir til mens man går.. 🙂

  Anniken
  March 1, 2017
  • Hei! Det er vanskelig å si. Jeg opplever at det er altfor mange ernæringsutdannede som ikke har/får jobb. Det er derfor en kjent sak at de med ernæringsutdannelse sliter med å få jobb. Har man derimot en master er jobber i det offentlige litt mer “oppnålige” 🙂

   Linn
   March 1, 2017
 2. Takk for svar. Er tanken på jobbmuligheter som gjør det vanskelig å ta spranget, men lysten er der! 🙂

  Anniken
  March 2, 2017

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV