LANGTIDSHEVEDE SPELTBOLLER

Publisert March 21, 2017 // DESSERT // 5 Kommentarer

HALLO!
Sent lørdag kveld fikk jeg for meg at jeg skulle overraske gutta mine med rykende ferske boller på søndag. Det passet bra siden vi hadde planer om en tur i skogen og skulle henge noen timer på huset vårt. Skal si deg det ble poppis! Jeg har aldri prøvd meg på langtidsheving av søt gjærbakst før, jeg har heller ikke bakt spesielt mye gjærbakst med spelt. Det går stort sett i surdeigsbakst hos oss, og den oppfører seg jo litt annerledes. Noe jeg derimot har gjort mye er å bake boller. Det var min favorittaktivitet fra jeg var 4 til 18! Jeg tuller ikke! Jeg bakte boller hjemme, hos besteforeldre og hos venninner. Bakte, serverte alle og enhver, spiste (og fikk vondt i magen).

Selvom jeg ikke baker eller spiser stort mye gjærbakst lenger har jeg favorittoppskriften godt innbrodert etter alle timene med bollerulling. Disse herlige speltbollene er derfor en versjon av barndomsfavoritten. Speltmel inneholder litt mer protein enn hvetemel og baksten har en tendens til å bli seigere enn “vanlig”. Et triks for bra bakst med spelt er derfor å IKKE tilsette mer mel til tross for seigere deig enn den en vanligvis pleier ha. Langtidshevingen fungerte strålende og resultatet ble jaggu meg fantastisk bra.

Langtidsheving er lurt for å gjøre baksten lettere å fordøye og næringsstoffene mer tilgjengelige. Korn inneholder mye fytinsyre, en syre som fungerer som et minerallager. Syren binder seg til fler mineraler, blant annet kalsium, jern og sink, og danner uløselige salter. Fytinsyren som finnes i både korn, nøtter og frø kan altså kalles for en mineralblokker. Den hindrer tarmen i å ta opp verdifulle byggesteiner. Dessuten er det mange som mener fytinsyren irriterer tarmen og på mange måten kan skade den. Fytinsyren nøytraliseres eller ufaliggjøres ved bløtlegging, langtidsheving eller ved surdeigsbakst. Mye tyder på at kornet bør bløtlegges i 7 timer eller mer i et syrlig miljø. Altså en grunn til å langtidsheve eller starte med surdeig. Disse bollene er langtidshevet i 12 timer. Bolledeigen er også tilsatt en liten ss eddik for å skape et syrlig miljø. Av søtning i bollene har jeg brukt rårørsukker og litt honning. Det uraffinerte hvite sukkeret frister lite. Jeg skal garantere at selv den største bolleelskeren av dem alle ikke vil merke noe forskjell og vil eeeelske disse bollene!2017-03-19 15.13.00

SPELTBOLLER

Til ca 20 store boller trenger du:

  • 2 liter økologisk speltmel
  • 1 dl honning
  • 1 dl rårørsukker
  • 200g smeltet smør
  • 2 ts kardemomme
  • 7 dl valgfri melk
  • 1 ts gjær

Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Etterhev i 1-1,5 time og stek midt i ovnen på 250grader i 10 min.2017-03-19 15.13.50Ellis har lik mage som mammaen sin, så hvetemal lager baluba i magen. Derfor var han overlykkelig over ferske boller som ikke ga magevondt. Jeg smakte en liten bit, men trives best uten så mye gluten. Magen oppførte seg eksemplarisk men jeg blir sliten, trøtt og en lite tålmodig mamma. Derfor styrer jeg heller unna! 😉

5 kommentarer to “LANGTIDSHEVEDE SPELTBOLLER”

  1. Det var virkelig en interessant kommentar, den sidste i indlægget. At du bliver træt, “sliten” og utålmodig… når du spiser gluten. Jeg har i en lang periode levet både sukkerfrit og glutenfrit (og til dels mælkefrit) … men ikke lige nu. Og jeg er nu netop træt, energiforladt, depri, pirrelig, irritabel! … Mon der er en sammenhæng?!?
    Har du ellers skrevet noget om fødevarers psykiske virkning? Altså ikke kun den fysiske ondt-i-maven-ting.

    Rosa
    March 22, 2017
    • Det er jeg overbevist om at det er noen sammenheng! Kanskje prøve en periode uten igjen? Jeg skal absolutt sette meg litt inn i ernæring og psyken. Spennende!

      Linn
      March 24, 2017
  2. Jeg vil glæde mig til at læse mere❤ Tak fordi du vil videregive så meget nyttig information.
    Jeg er igen gået over til glutenfri, sukkerfri og mælkefri kost… og vips… er de psykiske symptomer væk?

    Rosa
    March 24, 2017
  3. Hei. Takk for super oppskrift. De falt i smak hos alle her. Jeg brukte kokosblomstsukker og kokossirup som søtning. Disse bollene skal bakes igjen. Finner alltid inspirasjon til god mat på bloggen din.

    Eva Isabel
    March 25, 2017
    • Så gøy! Turte ikke prøve kokossukker pga fargen, hvordan gikk det? Må teste det neste gang! Har jo egentlig nesten ikke annet enn kokossukker her i huset 😉

      Linn
      March 26, 2017

Legg igjen en kommentar

HEI!



Takk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

ARKIV