I disse dager er det straks studiestart og en hel haug kommende studenter skal få budsjettkabalen til å gå opp. Mange lever bare på studielånet og har stramme budsjetter. Jeg har fått fler mailer den siste tiden fra kommende studenter som trenger tips til SUNN mat på budsjett. Det skal nemlig ikke være nødvendig å leve på ris og pasta for å få kabalen til å gå opp. Student eller ei, disse tipsene kommer godt med hos oss alle!

LAG UKESMENY OG TA UKESHANDEL

Jeg får ikke sagt det nok. Ukesmeny og ukeshandling fungerer! Jeg har skrevet om dette mange ganger og kan garantere at det er MYE penger å spare. I ukesmenyen har jeg fler tips til rimelige middager som menyen bør inneholde:

1. Ha suppe minimum en dag i uken! Gjerne vegetar supper som denne magiske tomatsuppen eller denne blomkålsuppen. De er rimelige å lage. Faktisk kan du lage suppe til fire sultne kropper og komme ned på en prislapp på 10kr pr hode (+4kr om du vil toppe suppen med egg).

2. Mange argumenterer at fisk er dyrt. Kjøp frossen torsk til en svært liten prislapp. Hos oss digger vi fiskegryten Kreolsk torsk. Den er en klassiker som går på rundgang. Den inneholder like mye, om ikke mer grønnsaker som fisk, og til fire sultne kropper bruker jeg en pakke ala denne i hele gryten. Her får man inn et godt fiskemåltid til en lav prislapp. Jeg serverer ofte med quinoa som er supermat og næringsbombe. Quinoa er dyrt i forhold til eks ris, men desto mer næringsrikt og mettende. Ergo, mindre pr porsjon. Det holder i massevis med 1 dl pr pers!

3. Bruk belgfrukter som linser, kikerter og bønner i tillegg eller istedenfor kjøtt. Belgfrukter er proppet med næring, gode proteinkilder og metter godt. Hos kjøttelskere kan man enkelt drøye kjøttretten ved å tilsette for eksempel 1-2 pakker linser i bolognesen sammen med 400g kjøttdeig. Enda billigere blir det om man dropper kjøttet og lager veggis bolognese med bare linser. Fungerer kjempe fint og er både næringsrikt og billig!

4. Kikertpannekaker! Om du ikke har testet. Test! Jeg er så glad jeg ble introdusert for disse en fin septemberdag i København for mange år siden. De har fulgt meg siden og jeg blir aldri lei! Lag pizza av de, ovnsbak de med fyll, lag lasagne, bruk de som wrap med pålegg eller middagsrester i. Listen kan fortsette i det uendelige. Du finner melet til en lav pris på en internasjonal butikk. Prisen er ca 60kr for 2 kg og den har du i en hel evighet.

5. Kjøp hel kylling, langtidsstek kyllingen og kok så kraft på skroget. Vips har du tre middager i en. Et herremåltid av en middag med kylling, kraftsaus osv, så en kyllingsalat eller gryte med kjøttrestene, så en suppe av kraften fra skroget. Budsjetttips!

6. Planlegg ukesmenyen slik at gulrøttene som blir igjen i pakken etter tomatsuppen mandag blir brukt opp i neste måltid osv. På den måten slipper du matsvinn, sparer miljøet og lommeboken.2015-10-08 18.14.48-2

BAK BRØD SELV!

Her er det mye penger å spare. Dessuten er det ekstremt mye mer næringsrikt! Barnehagebrødet er en storfavoritt hos mange. Prisen pr brød er slettes ikke gal, selvom du velger økologisk all the way. Bak, skjær i skiver og frys ned.brød1

NØTTER ER SUPERMAT

Nøtter er supermat og en fantastisk kilde til både fett, mineraler og vitaminer. Lag gjerne egne nøtteblandinger med diverse nøtter, frø og for eksempel rosiner. Lag energikuler eller sunn snop og bruk som kjapp energi, næring etter trening eller som et lite mellommåltid. Her finner du mange snopoppskrifter. Nøtter er kostbart, men kjøp store kvanta på tilbud. Nøtter kan fint fryses, så plukk gjerne med deg en hel haug mandler i førjulstiden, frys ned og ha i fryseren til sunn snop osv.

KJØP VARER I SESONG

Kjøp grønnsaker, frukt og bær i sesong. Nå som sommeren er på hell er det mye billige bær å finne. Kjøp store kvanta og frys ned. På den måten har du bær til smoothies i fryseren en liten evighet. Kjøp epler når det er eplesesong på høsten, lag retter med kål når den er i sesong osv. Unngå å kjøpe himla dyr mango eller store blåbær på vinteren. De er fraktet langt og er overhode ikke verdt prisen en må betale for de.

Håper du fikk noen sparetips og inspirasjon!
Ha en fin uke!