Fermentering er i vinden som aldri før. Mange føler det er prosjekter for den viderekommende kostholdsfantast og noen mener også dette er ganske så sært. Jeg får ikke snakket varmt nok om fermentering og klarer nesten ikke sitte stille over begeistring når jeg anbefaler det. Så, hvorfor skal du starte fermentere?

  • Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode for å bevare maten. Før når det ikke fantes kjøleskap og hvor matmangel var et problem hamstret en mat i sesong, fermenterte og hadde da mat i lange baner til dårligere tider. Fermentert kål, eller surkål er et godt eksempel. Nå er kålen i sesong og koster nesten ingen ting. Utnytt dette og lag deg noen krukker surkål. Det gir overraskende mange helsefordeler!
  • For fermentert mat har ikke bare lang holdbarhet, det er ekstremt godt for helsen din! Under fermenteringsprosessen produserer bakterier eller gjærsopper syrer, gass eller alkohol. Dette gjør maten LETTERE Å FORDØYE, og svært gunstig for tarmhelsen.
  • Bakteriene eller gjærsoppene vil bryte ned sukker og stivelse til syrer som igjen vil føre til et lettopptakelig og svært næringsrikt resultat. Ta for eksempel surdeig. Surdeigsbakst basert på spelt og rug inneholder en god del stivelse fra kornet. Korn i seg selv er vanskelig for tarmen å fordøye, både med tanke på proteinet gluten og på grunn av at kornet inneholder såkalte “antinæringsstoffer” som hindrer opptak av viktige mineraler. Ved fermentering av brød, altså surdeig, vil surdeigsstarteren spise av stivelsen OG bryte ned stoffene som gjør kornet vanskelig å fordøye. Eksempel kan mange med sensitiv mage tåle surdeigsbakst mye bedre.
  • Fermentert mat inneholder et vidt spekter av gunstige bakterier for helsen din. Mange blir skremt av nettopp dette, men sannheten er at vi mennesker ikke overlever uten bakteriene. Vi er avhengig av jobben de gjør, og spesielt viktig er det at vi har en stor hær av gode bakterier som kan jobbe på spreng i tarmen vår slik at den fungerer som den skal. Mye stivelse og sukker svekker bakteriefloraen i tarmen, derfor er det ganske så mange som sliter med vonde mager og andre plager bakteriefloraen i tarmen kan være årsak til. Du har sikkert hørt om probiotika? Jeg anbefaler fermentert mat fremfor dyre kapsel-tilskudd! Har du en kranglete mage bør du definitivt teste fermentert mat.
  • Fermentert mat bedrer altså tarmhelsen og kan gjøre opptaket av viktige næringsstoffer, som for eksempel jern lettere fordøyelig.
  • Store deler av immunforsvaret vårt sitter i tarmen, du kan derfor få et sterkere immunforsvar ved å fylle på med gode tarmbakterier og bedre tarmhelsen.
  • MER ENERGI! Det er kanskje det jeg hører mest fra klienter og kursdeltakere. Fermentert mat og drikke fyller på med gunstige bakterier enkelte manglet/hadde lite av, og vipps kjennes kroppen mer i balanse og man merker mye mer overskudd og energi.

2017-02-13 09.59.33Mitt fermenteringseventyr startet med en boblende sak jeg fikk av en fin beskjent mens jeg enda satt og fullammet en liten babyskatt som nå har blitt 4,5år. Jeg ville bake BRA brød til han og hadde på forhånd god erfaring med hvordan kornet fordøyes i tarmen og for mange lager skikkelig krøll. Siden jeg selv hadde slitt med en plagsom mage siden jeg var lita jente, ønsket jeg å gi han de beste forutsetningene for et godt næringsopptak og en glad kropp. Jeg startet bake, og fikk ikke skikkelig dreisen før jeg hadde gitt det så mange forsøk at jeg nesten hadde gitt det opp. Det er nettopp dette som er så fasinerende med fermentert mat og drikke. Maten er levende! Når jeg først ga surdeigsstarteren min (som forøvrig heter Ellinor) masse omtanke og kjærlighet ble det også gode resultater. Siden den gang har Ellinor fulgt meg jevnt og trutt i mange år. Jeg har testet surdeigsboller, bakt surdeigskanelsnurrer (for faktisk ble til når jeg var kvalm og bar på en liten hemlighet til i magen), laget vafler, foccacia og diverse pannekaker.  Jeg steller med starteren min, mater, skifter glass av og til, og for ikke å snakke om deler gledelig av den på kurs og foredrag! Surdeigsbakst passer min mage ypperlig. Dessuten smaker det jo sååå godt!2016-09-17 07.43.41-1Fermenteringseventyret nådde nye høyder når jeg startet brygge kombucha for et par år siden. Kombucha er en artig sak som nærmest kan skremme noen med sitt rare utseende. Jeg synes kombuchascobyen (som det så fint heter) ligner et silikoninplantat. Dette er en blanding av gjærsopper som skal tilsettes en søt te. Gjærsoppene spiser av sukkeret i teen, produserer syrer, og om du vil kan den smakssettes med frukt/bær, og bakteriene danner kullsyre. Sunn probiotisk brus med andre ord!
Kombuchabryggingen gjør underverker med min tarm og er virkelig gull for en stabil og lite oppblåst mage. Siden da har jeg drukket kombucha nesten daglig. Jeg fermenterer også diverse grønnsaker, ketchup, og salsa.

Skal jeg nevne én fermenteringsfavoritt (noe som strengt talt er umulig) må det bli surkål. Jeg digger den syrlige crispy saken og spiser stort sett alltid et par ss hver dag. Fermentert surkål er det som gir meg best effekt. Jeg får SÅ mye energi! I sommer gikk jeg tom og fikk ikke laget opp en ny ladning på en stund. Skal si deg jeg merket forskjell da jeg introduserte det i kostholdet igjen. Som jeg digger det! Det finnes utallige regler og anbefalinger når det gjelder fermentering. Jeg anbefaler å sette seg godt inn i dette, eller dra på kurs for å få en skikkelig innføring. Jeg er tilhenger av at det skal være enkelt å gå forhåndsvis kjapt (har litt dårlig tålmodighet, så å vente 14 dager på en surkål passer ikke meg!), jeg og Randi har derfor med tiden funnet et knippe BRA oppskrifter vi deler i Levende Mat heftet som følger våre kurs.

Det som er så kult med fermentert mat er at de ulike fermenterte produktene inneholder ulike bakteriestammer. For meg kan kanskje kombucha gi skikkelig effekt, mens hos deg kan surkålen virkelig sette fart på ting. Dette fordi vi alle er ulike og trenger ulike bakteriestammer alt etter livsstil, ytre påkjenninger, genetikk osv. Det er SÅ spennende!

Jeg deler enda mer om fermentering, tips og triks, for ikke å snakke om enkle favorittoppskrifter på FERMENTERINGSKURS. Vi har mange kurs i Østfold i høst, noen åpne for alle og en del innleid av ulike foreninger og bedrifter. Dessuten har vi ONLINE fermenteringskurs for deg som vil lære mer om fermentering, men ikke får kommet deg på et kurs.