LANGTIDSHEVET BRYTEBRØD AV SPELT

Publisert February 9, 2018 // BAKST, BRØD, FROKOST, NOE Å HA PÅLEGGET PÅ // 4 Kommentarer

Hei dere!
I helgen er det både morsdag og fastelaven. På slike dager er det ekstra kos å nyte lange frokoster med de vi er glade i. I den anledning har jeg laget noen knakende gode eltefrie rundstykker. Disse er hevet natten over, noe som er svært positivt både for næringsopptak og for tarmen. De er bakt på spelt og inneholder ekstra byggeklosser fra både havre og frø. Dessuten er de sabla enkle å lage (gjør seg nesten selv)! 2018-02-09 16.29.27Sett disse lørdag kveld og dere har ferske rundstykker til frokostkos. Anbefales!Du trenger en stor ildfast form, eller en liten stekeplate med høy kant for å lage disse som et (eller to) brytebrød. Har du surdeig kan disse lages med surdeig også. Bruk 1 dl boblende surdeig istedenfor 1 ts gjær 🙂

Til et brytebrød trenger du:

 • 1 liter økologisk speltmel
 • 0,5 dl linfrø
 • 0,5 dl solsikkefrø
 • 0,5 dl sesamfrø
 • 0,5 dl havregryn
 • 50g smeltet smør
 • 3,5 dl valgfri melk
 • 1 ts gjær

Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Del så opp deigen i 10 like store emner og rull til rundstykker. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Bruk bakepapir i bunnen og plasser rundstykkene med litt mellomrom, så hever de fint inn i hverandre.  Etterhev i 1 time og stek midt i ovnen på 250grader i ca14 min.2018-02-09 16.26.422018-02-09 16.29.10Perfekt frokostkos i helgen!

Siden det er morsdag og fastelaven kommer noen tips til godsaker av det søte slaget her:

Ha en nydelig helg!

4 kommentarer to “LANGTIDSHEVET BRYTEBRØD AV SPELT”

 1. Hehe, her kommer samme spørsmål som tidligere :p Bruker du finmalt eller siktet spelt i disse?

  Hanne
  February 24, 2018
  • Hehe. Jeg har brukt siktet, men finmalt fungerer også helt supert 🙂

   Linn
   February 25, 2018
 2. Ser du bruker siktet speltmel. Dette føler jeg er “lyst” mel, og har alltid tenkt at jeg ikke kan ha det lyse melet men heller må velge grovt. Hvordan er siktet speltmel næringsmessig sammenlignet med feks sammalt hvete? Jeg vil gjerne spise loff av speltmel hvis det er like bra som de grovere sortene.

  Anette
  September 11, 2018
  • Sammalt er sammalt og siktet er siktet, enten om det er spelt eller hvete. Det er mer fiber og mer næring i sammalt mel. Loff anbefaler jeg ingen å spise. Jeg bruker litt finmalt og siktet, men veksler veldig og blander ofte med fin/grov rugmel for å få mer fiber 😉

   Linn
   September 11, 2018

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV