LANGTIDSHEVET BRYTEBRØD AV SPELT
Hei dere!
I helgen er det både morsdag og fastelaven. På slike dager er det ekstra kos å nyte lange frokoster med de vi er glade i. I den anledning har jeg laget noen knakende gode eltefrie rundstykker. Disse er hevet natten over, noe som er svært positivt både for næringsopptak og for tarmen. De er bakt på spelt og inneholder ekstra byggeklosser fra både havre og frø. Dessuten er de sabla enkle å lage (gjør seg nesten selv)! Sett disse lørdag kveld og dere har ferske rundstykker til frokostkos. Anbefales!Du trenger en stor ildfast form, eller en liten stekeplate med høy kant for å lage disse som et (eller to) brytebrød. Har du surdeig kan disse lages med surdeig også. Bruk 1 dl boblende surdeig istedenfor 1 ts gjær 🙂
Til et brytebrød trenger du:
- 1 liter økologisk speltmel
- 0,5 dl linfrø
- 0,5 dl solsikkefrø
- 0,5 dl sesamfrø
- 0,5 dl havregryn
- 50g smeltet smør
- 3,5 dl valgfri melk
- 1 ts gjær
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og gjør noe annet hyggelig i 12 timer (eks å sove). Del så opp deigen i 10 like store emner og rull til rundstykker. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Bruk bakepapir i bunnen og plasser rundstykkene med litt mellomrom, så hever de fint inn i hverandre. Etterhev i 1 time og stek midt i ovnen på 250grader i ca14 min.Perfekt frokostkos i helgen!
Siden det er morsdag og fastelaven kommer noen tips til godsaker av det søte slaget her:
- Langtidshevede speltboller
- Kanelknuter med surdeig – disse skal jeg lage til søndag! Bruker grunnoppskriften å lager boller istedenfor kanelknuter. NAM!
- Mandeldrøm med sjokoladetrekk – så godt og så enkelt!
- Gutta krutt eplekake
Ha en nydelig helg!
Hanne
Hehe, her kommer samme spørsmål som tidligere :p Bruker du finmalt eller siktet spelt i disse?
Linn
Hehe. Jeg har brukt siktet, men finmalt fungerer også helt supert 🙂
Anette
Ser du bruker siktet speltmel. Dette føler jeg er “lyst” mel, og har alltid tenkt at jeg ikke kan ha det lyse melet men heller må velge grovt. Hvordan er siktet speltmel næringsmessig sammenlignet med feks sammalt hvete? Jeg vil gjerne spise loff av speltmel hvis det er like bra som de grovere sortene.
Linn
Sammalt er sammalt og siktet er siktet, enten om det er spelt eller hvete. Det er mer fiber og mer næring i sammalt mel. Loff anbefaler jeg ingen å spise. Jeg bruker litt finmalt og siktet, men veksler veldig og blander ofte med fin/grov rugmel for å få mer fiber 😉
Irina Telle
Hei, tror du har litt lite væske i deigen din?
Jeg måtte tilsette mer væske i min, og endra litt på ingrediensene ettersom hva jeg hadde i skapet, og rundstykkene ble kjempegode :))
Linn
Hmm, har laget disse en del. Men skal sjekke opp! Takk for innspill! 🙂 🙂