SPIRER DU?

Publisert February 28, 2018 // Uncategorized // 6 Kommentarer

Inneholder annonselinker

Spirer er proppfulle av næring kroppen enkelt kan fordøye og utnytte. Når du spirer korn og frø vil proteinet ble svært lettfordøyelig, fytinsyren (enzymhemmer som hindrer/netsetter næringsopptak) som sitter i kornet/frøet vil brytes ned og næringsverdien vil økes kraftig. Dessuten er det billig kvalitetsmat!

For vellykket spiring trengs ikke noe dyrt utstyr eller noe hokus pokus. Du trenger et spireglass som dette fra Clas Ohlson (veldig kjekt siden du kan spire to ulike slag samtidlig. Jeg digger min!), eller evt et tomt glass med et gassbind og en strikk over. De fleste frø skal bløtlgges 10-12timer, skylles og så er prosessen i gang. Spirene er ferdige etter 3-5 dager avhengig av type og må skylles 3 ganger iløpet av dagen. Jeg har spireglasset stående på benken ikke langt fra vasken og skyller de godt under springen, snur glasset på hodet så vannet siver ut og vipps ferdig. Altså ikke det spor krevende. Når spirene er ferdige settes de kaldt og spises omgående. Spirer er ferskvare og holder seg en ukes tid i kjøleskapet.2018-02-28 13.27.362018-02-28 13.27.47Næringsverdien til spirer er overraskende høy, spesielt på protein. Alfalfaspirer inneholder så mye som  35% protein og en hel haug vitaminer og mineraler. De inneholder for eksempel mer karoten enn gulrøtter og mye klorofyll som gir energiii!

Spirer kan toppes på det meste. Det tilfører måltidet en masse næring, gir god smak og er derfor en enkel måte å pimpe kostholdet sunnere. Jeg bruker spirer i salaten, som topping på knekkebrød, i middagsretter, i bakst, ja i grunn til det meste. Har du barn som ikke er spesielt giret på grønnsaker er spirer ypperlig å teste. La deg spire sine egne og de kan se endringer dag for dag. Det pleier være mer populært å spise noe de har laget selv, og velger du smaksnøytrale typer som for eksempel alfalfa kan de bli tatt godt imot også.2018-02-28 13.29.11Mine favorittspirer er brokkolispirer og mungbønner. Vi spirer også en del alfalfa siden de er så enkle og faller i smak hos alle her hjemme. Alle disse spiretypene er enkle og ganske milde på smak. En pose med spirefrø kan brukes mange ganger, for det er ikke stort en krenger av gangen. Jeg liker heller spire ofte enn å spire altfor mye på en gang, så kanskje vi ender opp med å ikke få brukt det opp innen de må kastes.

I kickstartmenyen anbefaler vi varmt spirer, både for å øke næringsverdien, men også detox og avgiftningsprosessen. Jeg er skikkelig dilla på spirer og topper det på alt som toppes kan. Det smaker nydelig! Til og mer barna mumser spiser og legger de som topping på pålegget på skiven eller over middagen. Helt topp!2018-02-28 13.25.33Dette er forøvrig lunjsslaten på dag 3 av Kickstart. Dag 3 betyr betraktelig mer energi og overskudd. De to første dagene på Kickstart er alltid tøffe. De fleste (iallefall de som drikker kaffe) kjenner på mye hodevondt og en litt slapp kropp. Heldigvis er den lille koffeinavrusningen en viktig brikke og herfra går det bare oppover. Elsker følelsen kickstartmenyen gir kroppen!

6 kommentarer to “SPIRER DU?”

  1. i bakst? Har du et eksempel/oppskrift? 🙂