SURDEIGSPIZZA

Publisert April 20, 2018 // MIDDAG, PIZZA // 8 Kommentarer

Hei sveis og gooood fredag!
Jeg er SÅ klar for helg og koser meg med siste innspurt med klinikkjobbing før helgen skal nytes. På søndag skal jeg og Ellis ha kurs for en fin liten gjeng små kokker. Det er så gøy å se matgleden boble frem hos de små. De små kokkene er alt fra 4 år til 10 år, og alle får så mye fint ut av kurset. De forstår så mye og er tøffe med å teste nye smaker og konsistenser. Dere vet jeg digger mat med mye næring lurt inn i. Så kjøttbollene inneholder grønnsaker lurt inn i deigen, pannekakene inneholder rødbet og smoothien avokado og spinat. Gøy!

Siden det er fredag er det på sin plass å dele oppskrift på det jeg vil påstå er verdens beste pizza. Hos oss har vi laget den omtrent hver helg de siste par årene. Barna digger den og det er ofte den de ønsker seg når de får komme med middagsønsker i helgene. Pizzabunnen egner seg ypperlig til nedfrysning også. Så på Ellis sin 5årsdag hadde vi forhåndsbakt og stekt mange bunner vi hadde liggende, så gikk resten av pizzalagingen som en lek! Bunnen inneholder litt gluten fra spelt, men er skikkelig magevennlig etter å ha hevet seg sakte men sikkert til dobbel størrelse i syrlig miljø (surdeig) i 12-13 timer. Denne anbefaler jeg virkelig dere å prøve!
2018-03-28 18.42.33Har du ikke surdeigsstarter? Kast deg på et fermenteringskurs, lag selv (oppskrift for eksempel her) eller få av en annen flink surdeigsbaker (mange facebookgrupper som deler med hverandre).

SURDEIGSPIZZA

Oppskriften er inspirert av tradisjonskost.

Til 2 medium pizzabunner trenger du:

 • 450-500 g fint speltmel
 • 1-2 ss boblende (happy) surdeigstarter
 • 3 dl vann
 • 1 ts salt

Bland sammen alle ingrediensene. Elt deigen godt sammen i et par minutter. Legg deigen tilbake i bakebollen og dekk til med et fuktet klede, plast eller beewraps. La heve i romtemperatur i 12-13 timer.
Sett stekovnen på 250grader og la stekebrettet stå i ovnen. Det vil fungere som en “pizzastein” (eller kanskje du har en pizzastein?). Kjevle ut to runde pizzabunner, bunnen skal være fin og “tøyelig” slik at de kan lages ganske tynne.  Forstek hver bunn midt i på det varme stekebrettet i 4-5 min. Ta på ønsket fyll og stek videre i 18-20min.
2018-03-28 18.42.15Vil du ha oppskrift på verdens beste kjøttsaus også? Here you go!
Fyll til 2 pizza:

 • 300g kjøttdeig
 • 2 ss smør
 • 1 hakket hakket løk
 • 400g hakkede tomater
 • 1 hakket paprika
 • 2 ss tomatpuré
 • 3 ss ketchup
 • 1/2 ts hvitløkspulver
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts pepper
 • 2 ts oregano
 • 1 dl vann

Fres løken i smøret til den er blank og fin, tilsett tomatpuré. Tilsett så resten av ingrediensen. småkok i 10min før du kjører til en glatt saus med stavmikser. Stek kjøttdeigen og bland saus og kjøttdeig sammen før du fordeler over pizzaen og topper med ost. Supergodt!

8 kommentarer to “SURDEIGSPIZZA”

 1. Nam, ser godt ut! 😊
  Har ikke prøvd meg på surdeig enda, men pleier ofte å lage brød som er hevet over natten. Hvor stor forskjell er det på surdeig og på langtidshevet deig med bare litt gjær? Er det sånn at surdeig er myyye bedre for magen eller har det ikke SÅ mye å si?

  Monica
  April 22, 2018
  • Surdeig er veldig spennende! Smaken blir litt mer syrlig siden surdeigen “spiser” av stivelsen i baksten, slik at baksten blir noe mer blodsukkervennlig. Surdeigen skal visst også kunne gjøre glutenproteinet mye enklere å fordøye (uten at det er nok studier som dokumenterer dette). Jeg vil si langtidsheving er supert, men surdeigsbakst er enda litt bedre 😉

   Linn
   April 22, 2018
 2. Hadde gleda meg til pizza idag, men når eg skulle kjevle ut bunnen var sen heilt rennande og hang berre fast i hendene mine.
  Klarte ikkje redde den med meir mjøl heller, for der trengtes ein heil del. Deigen var fast og fin etter elting😅 kva gjer eg feil? Dette skjedde med kanelsnurrane og😱

  Tonje
  May 20, 2018
  • Hm, så rart. Spelt er seigt, så krever olje på hender og benk eller mel til utbaking. Det høres ut som surdeigsstarteren din virkelig “spiser opp” all stivelse, siden den blir så rennende. Pizza deigen er veldig fin å jobbe med, så den høres rart ut at er helt flytende. Hmm.

   Linn
   May 23, 2018
 3. Når du forhåndbaker og steker pizzabunner, steker du dem bare i 4-5 minutter og fryser de når de er avkjølt? Eller steker du dem lenger?

  Emmi
  June 8, 2018
  • Ja, helt riktig! 🙂

   Linn
   June 10, 2018
 4. Hei. Er det mulig å la den heve enda lengre enn 12 timer? Takk for fin oppskrift

  Tonje
  September 17, 2018
  • Det går nok fint, men hever den for lenge er det mulig den blir for flytende og sur. Fungerer fint med 10 timers heving også. Ikke prøvd heve lenger, men prøv gjerne 🙂

   Linn
   September 18, 2018

Legg igjen en kommentarTakk for at du titter innom bloggen min! Jeg heter Linn og er en sprudlende ernæringsrådgiver med bachelor i Samfunnsernæring. Jeg er eier av Sprudlende Sunn, mamma til to små luringer, og matelsker med lidenskap for naturlig og fargeglad mat! Jeg er heldig ambassadør for soma.no , naturkilden.net og familiebutikken.no. Kontakt/samarbeid: linn@sprudlendesunn.no

BLOGGARKIV