I disse dager er det sommeravslutninger i fleng. Vi har allerede vært på tre stykk, og i to av de har jeg administrert litt ekstra for å få inn litt sunnere alternativer. Det blir raskt pølser og kaker. Ikke at det er feil av og til altså, men med mange avslutninger er det fint å ty til andre valg tenker nå jeg! Forrige uke var det dags for sommerfest i barnehagen til gutta mine. Jeg er i festkomiteen, og i år klinket vi til med salatbuffét til små og store! Selvsagt betraktelig mer jobb for festkomitéen, men det var det virkelig verdt! Salat gikk ned på høykant hos store og små, mange forsynte seg fler ganger og vi fikk utelukkende positive tilbakemeldinger. 2018-04-25 18.27.44Vi hadde stekt kylling og hakket grønnsaker til den store gullmedalje på forhånd, så fornøyde foreldre trappet opp i barnehagen uten å måtte tenke på å ha med seg noe som helst. Jeg tenker at andre barnehager, idrettsarrangementer, andre typer avslutninger og feiringer kan lære av dette. Det finnes alltid ildsjeler som trår til for å få ting gjort (altså hakke grønnsaker), og når en vet at det hele byr på massevis med grønnsakspisende barn kan en ikke gjøre annet enn å smile. Vi fikk en del mat sponset fra lokale kjøpmenn og fikk barnehagen til å bake grove rundstykker med barna i forkant av sommerfesten. Snakk om suksess!

Er du forelder i barnehage eller kanskje i en eller annen forelderorganisjon eller festkomité? Husk at små tipse og råd om små endringer som ikke krever stort, kan ha stor betydning. Noen fine eksempler:

  • Bytte ut margariner med Bremykt eller meierismør.
  • Alltid stille med oppskårede grønnsaker til alle måltider (selv fruktmåltidet)
  • Bli en sukkerfri barnehage (uten kaker osv ved bursdager)
  • Bake grove rundstykker, sunnere pannekaker (eks monsterpannekaker som neeesten gjør seg selv!) med barna en til to ganger i uken.
  • Erstatte fruktmåltidet noen ganger i uken med smoothies. Eks denne rosa smoothien.
  • Alltid ha egg til brødmåltidene.

Jeg har jobbet med mange barnehager opp i gjennom og stiller gladelig opp på foredrag for ansatte og foreldre for å påvirke til bedre valg for de fine små i vekst. Mye handler om opplysning og kunnskap!