Hei sveis!
Høsten er her med kaldere dager og mer innetid. Dessuten er kålen og de norske eplene i høysesong, og hverdagen byr kanskje på mer innetid på kveldene. Det betyr fermenteringstid! Jeg har alltid sagt at fermentering er for viderekommende. At det viktigste er å få orden på hverdagskostholdet, spise blodsukkervennlig, fargerikt og begrense den raffinerte maten. Har du gjort det, bør du definitivt teste fermentert mat og drikke. Ta et steg av gangen og vipps begir du deg ut i et himla spennende fermenteringseventyr. For det er virkelig det, det er. Fermentering er en eldgammel tradisjon for å bevare næringen og maten vår. Før i tiden hamstret man kål i sesong, brettet opp ermene og knadde i vei. Resultatet ble krukker etter krukker med fermentert kål (surkål) som ble satt på spiskammerset. På den måten bevarte de kålen og kunne spise kål i gjennom de neste månedene og kanskje året uten bruk av kjøleskap. I dag får vi surkål i butikken og kan ha tilgang til kål året rundt. Derfor har gamle tradisjonsmetoder som fermentering blitt glemt. Heldigvis kommer gamle tradisjoner tilbake og det oppdages helsegevinster på rekke og rad. Det gledes at fermentering er ordet på alle´s lepper om dagen, og at fler bretter opp ermene og knar kål, drikker kombucha og lager surdeigsbakst.
2018-09-27 14.25.15De siste ukene har jeg fartet mye og hatt mange fermenteringskurs. Det er stas at fler vil lære og får øynene opp for hva den fermenterte maten kan gjøre for kroppen. Selv merker jeg ekstremt stor forskjell på kroppen om jeg spiser fermentert mat eller ikke. En følgesvenn de siste to årene er surkål. Jeg har alltid en krukke i kjøleskapet og merker jeg har SÅ mye mer energi når jeg spiser surkål jevnlig. Det som er så spennende med fermentering er at vi alle kan ha ulike behover for ulike bakteriestammer. Jeg får tydelig superkrefter av surkålen, mens andre kan få samme effekt av kefir eller kombucha.

Denne høsten byr på fler fermenteringskurs og spennende prosjekter. Vi skal blant annet ha et spennende prosjekt med en videregående skole hvor vi skal inn i naturfagundervisningen og undervise om fermentering og kombucha. Elevene skal få teste kombuchabrygging og inndeles i ulike grupper og skal teste ulike ting. For det finnes nemlig mange myter når en først starter lese om fermentering, og mange av de har jeg allerede avlivet. Vi skal teste fler parametre som for eksempel ulike teer, ulik søtning, fermenteringstid, temperaturer osv. Dette blir så spennende og vi kommer til å lære så mye underveis! I den forbindelse putrer det jevnt og trutt på kjøkkenbenken min så vi har nok startkulturer og dele ut.2018-09-27 14.25.39Førstkommende mandag, altså mandagen i høstferien (for oss på Østlandet) skal Randi og jeg har online workshop i facebookgruppen for de som har vært på fermenteringskurs med oss eller tatt vårt onlinekurs. Der skal vi dele noen nye surkålvarianter og snakke om siste nytt omkring fermentering. Du ser kanskje at jeg er dilla på gult og bruker flittig både sitrus og mango i den fermenterte maten min 😉 Meld deg inn i denne gruppen om du har vært på kurs med oss tidligere. Stas å gi litt ekstra til kursdeltakerene våre 🙂