SKOLEBOLLER – SURDEIG

Publisert October 3, 2018 // BAKST, SURDEIG // 4 Kommentarer

Hoho! Denne oppskriften har jeg fått mange forespørsler om å dele! I helgen bakte jeg surdeigsboller med vaniljekrem og melis+kokos topping aka skoleboller. De ble altså så G O D E!


Jeg baker stort sett bare med surdeig i disse dager noe kropp og sinn takker meg for. Det er herlig å kunne spise “gjærbakst” ute å få mageknip, men det beste er kanskje smaken. Den lett syrlige ettersmaken som gjør baksten så mye bedre. Surdeigsbakst er ikke bare fint fordi det er lettere å fordøye og mer magevennlig, det er også fint fordi næringsstoffene i kornet blir lettere å ta opp og baksten blir både mer blodsukkervennlig og næringsrik. Jeg baker stort sett alltid med spelt som base og varierer med både rug, havre og diverse frø. Baker jeg søt bakst benytter jeg aller helst kokossukker som søtning.


Til to brett med skoleboller (ca 20 stk):

  • ca 1 dl happy surdeig
  • 2 liter økologisk speltmel
  • 2 dl kokossukker
  • 200g smeltet smør
  • 2 ts kardemomme
  • 7 dl valgfri melk
  • 1 ts gjær
    ———————-
  • 3 eggeplommer
  • 2,5 ss maizenna
  • 4 ss honning eller rårørsukker
  • 1,5 ts vaniljepulver (evt 3 ts vaniljesukker)
  • 3 dl valgfri melk

Det første du bør starte med er å få en happy surdeig. Uten happy surdeig, ingen luftig bakst. Det kan derfor være lurt å “mate opp” surdeigsstarteren dagen før, slik at den er full av bobler og klar til å bakes med. Har du ikke surdeigsstarter vil jeg anbefale deg å få en av en annen flink surdeigsbaker. Bor du i Østlandsområdet skal jeg ha egen workshop om surdeig 30.oktober (arrangement på facebook her). Der blir det god innføring, jeg deler alle mine beste tips og triks, det blir smaksprøver og ikke minst oppskrifter og surdeigsstarter til alle.

Så til skolebollene!
STEG 1:
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge da speltmelet fort blir seigt. Sett deigen tildekket på benken og la den få stå der i fred i 12 timer.
STEG 2:
Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Lag gjerne litt ekstra store boller siden det skal puttes litt vaniljekrem i midten av hver bolle. Etterhev i 1,5 time.
STEG 3:
Lag vaniljekrem. Pisk sammen eggeplommer, maizenna, søtning og vanilje i en bakebolle. Varm opp melken til litt før kokepunktet. Hell den varme melken over eggblandingen og hell blandingen tilbake i kjelen igjen. Kok opp og la koke til den tykner (ca 5 minutter) mens du rører hele tiden. Avkjøl.
STEG 4:
Lag en fordypning i midten av hver bolle med to fingre. Nå skal de ha hevet skikkelig. Fyll ca 1 ss vaniljekrem i hver bolle. Sett på ovnen på 250grader og stek i 9-10minutter.
Avkjøl bollene og pynt med et tynt lag melis og kokos.

NYT!

4 kommentarer to “SKOLEBOLLER – SURDEIG”

  1. Hei! Jeg har en surdeigsstartet stående som ikke blir brukt så ofte (prøvd meg på litt brød/rundstykker), men som jeg ‘holder liv i’ ved å mate av og til. Den er ganske grov, brukt litt forskjellig men i det siste har jeg brukt mest rug. Har du noe tips til hvordan jeg skal gå fram for å kunne bruke den i f.eks denne oppskriften? Kan jeg bruke den selv om den er grov, bør jeg ‘konvertere’ den over til fin eller bør jeg skaffe en helt ny, fin starter? Tusen takk for all inspirasjon dere deler <3