En god venninne tipset om å lage en variant av kanelknutene med mer julekrydder og gurkemeie. Jeg digger ha boller tilgjengelig i fryseren til spontane besøk, og dét blir det jo ofte en del av i julen. Dessuten liker både jeg og gjengen min bedre den type bakst enn småkaker og den slags. Siden surdeigsstarteren min er så happy om dagen klarte jeg ikke dy meg og satte en søt bolledeig mandag kveld, og bakte den ut tirsdag formiddag. Det luktet vidunderlig i hele huset når de sto i ovnen!

Denne kanelsnurr/kanelknutevarianten har fått navnet “juleboller! De kan lages både med og uten surdeig. Langtidshevingen gjør bollene lettere å fordøye og tarmen gladere.

Til 18 -20 juleboller trenger du:

  • 2 liter økologisk speltmel
  • 2 dl kokossukker
  • 200g smeltet smør
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts gurkemeie
  • 7 dl valgfri melk
  • 1 ts gjær eller 1 dl boblende surdeig
    Fyll:
  • ca75g mykt smør
  • 1-2 ss kanel
  • 1 ss nellik
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts malt ingefær
  1. Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og la den heve i 12-14 timer.
  2. Når deigen har doblet størrelse kjevles den til en kvadratisk firkant på benken. Bland smør og krydder, smør hele firkanten og brett knuter eller evt bare rull sammen ol lag snurrer. Fremgangsmåte på knutene ser du her.
  3. Etterhev i ca 1 time.
  4. Stk på 250 grader i 10-12 minutter.

Nyt ferske, eller frys ned å ha til kos i julen eller i tursekken i skogen. De smaker nydelig jul! Nam!

I dag har jeg forresten hatt min siste dag på Fedonklinikken i Oslo. Jeg har for mange prosjekter som tar plass i kalenderen, så det føltes rett å prioritere dette fremover. Jeg har vært heldig å lært av de beste, knyttet kontakter og møtt mange fantastiske mennesker. Vi skal fortsatt ha en samarbeid, men jeg skal ikke jobbe i Oslo mer. Nå ser jeg frem til en spennende vår med bokutgivelse og annet gøy. Takknemlig for alle små og store ting jeg for oppleve med Sprudlende Sunn altså!