Varm frokostgrøt på morgenkvisten er den beste starten på dagen jeg vet om. Jeg merker sommervarmen gjør noe med kroppen, og at en frisk og “kald” frokost er mer passende for tiden. De dagene solstrålene ikke er oppe derimot, er jeg kjapp med å koke opp en god ladning med grøt til meg og han lille luringen min (han litt større luringen mener kroppen hans trenger mer protein, og er heller venn med eggomeletten eller smoothien).  Jeg koker alltid grøt før lange, hektiske dager, og om jeg skal trene på formiddagen er grøten den beste frokosten kroppen kan få. Grøtfrokoster gir kroppen langvarig energi og tilfører kroppen en masse næring og langsomme karbohydrater (iallefall om du pimper den riktig!). Jeg som er klodens største frokostmenneske digger gode, mettende frokoster, også er jeg generelt fan av å spise mer karbohydrater tidlig på dagen.

Havre&hirsegrøt er grøtfavoritten hos både meg og lille fis. Havregrøt i seg selv er ganske så kjedelig synes jeg, men når den får koke opp i fin harmoni med hirsen blir grøten løftet til nye høyder. Har dere forresten brukt hirse før? Hirse er et gult lite korn som er naturlig glutenfritt og kan minne litt om ris (men dog tusen ganger mer næringsrik). Jeg lovpriser alltid hirsen på babymatkursene mine siden hirse er spesielt rikt på jern, noe de små krabatene trenger å få i seg siden de ikke har noe særlig lager i kroppen. Hirsen inneholder også en del b-vitaminer og fiber, noe som gjør at den metter godt og ikke minst blir en næringsrik frokost sammen med havren som er naturlig rik på de samme vitaminene/mineralene. Hirsen bør skylles før fruk, siden den inneholder noen bitterstoffer som ikke er noe særlig å ha i grøten sin. Du kan enten skylle med lunket vann, eller som jeg alltid gjør: legge den i vann natten over og skylle den før koking. Legges den i bløt noen timer før koking forkortes nemlig kokeprosessen og den kan slenges i kjelen sammen med havregryna og kokes i fem – syv kjappe minutter. Kokes den alene og ikke er lagt i vann trenger den ca10min koking og 5 min hvile før den kan spises. Jeg legger forøvrig alltid havregryna i vann også. Bløtlegging gjør korn og frø lettere for kroppen og fordøye, kort fortalt ved blant annet å bryte ned fytinsyre som hindrer næringsopptaket i tarmen. Altså bløtlegg havren og hirsen i vann med en liten dæsj sitron natten over, skyll hirsen og kok i vei. Hirse får man forresten på helsekost og i litt større matbutikker.
2014-06-19 10.07.06-2Frokostgrøt til 2 pers (en liten og en stor!):
1 dl havre
1 del hirse
3,5 – 4 dl væske (jeg bruker ofte bare vann, også rører jeg inn litt melk ved slutten av koketiden)
litt salt
——————
2 ss kaldpresset kokosolje
2 ss chiafrø
1 ts rent vaniljepulver
4-6 dråper stevia med vanilje
Valgfri topping

Jeg lager grøt av 50/50 hirse/havre. Koker opp med dobbel mengde væske og bittelitt havsalt. Når grøten er ferdig kokt tar jeg kjelen av platen og rører inn 2 store ss kokosolje og chiafrøene. Mens grøten godgjør noen minutter hakker jeg toppingen. Her er det bare å variere i det uendelige. Nå fortiden er det jordbær og blåbær med et dryss kokossukker, gojibær, hempfrø OG et smørøye av peanøttsmør som gjelder. Det er så godt at jeg nesten dåner!
Lille fis får samme grunngrøt, men istedefor kokossukker moser jeg i en halv banan med gaffel og topper med det samme. Han går i sin mors fotspor og d.i.g.g.e.r nøttesmør!

En stor posjon grøt sammen med en stor kopp kaffe med steamet mandelmelk forsvant ned i gapet før jobb i dag. Perfekt start på dagen! Nå må jeg snurre meg rundt og forberede en lang dag på Helsehuset med veiledninger og tester før en lang løpetur venter i kveld. Fin mandag til dere!