God mandag!
I disse nyttårsforsett-dager er det mange som er på søken etter en lettere og friskere start på det nye året. La meg si deg én ting før jeg fortsetter å skrive. Nyttårsforsetter fungerer som regel ganske dårlig. Lag deg heller et mål for året, og små delmål underveis. Delmålene bør helst underbygge hovedmålet. Eksempel kan et fint hovedmål være: føle meg bedre og lettere i kroppen. Et delmål kan da være: unngå sukker og hvetemel i hverdagen. Det er vel oppnåelig for de fleste?

Mange føler seg tung og “daff” i kroppen etter julen og har lyst på en friskere start. Jeg synes en detox hører januar til, derfor har vi kampanje på Kickstartmenyen nå og selv er jeg i full sving på dag 1 av 10 på denne runden med Kickstart. Selvom dag 1 ofte byr på hodepine og tung kropp, føler man seg så BRA. Etter bare et par dager kommer også energien og vipps responderer kroppen med finere glød, bedre fordøyelse, bedre søvn og ikke minst lettere kropp! Det jeg synes er det beste med Kickstartmenyen er alt det fine den bærer med seg når menyen er ferdig.  Det er nemlig sånn at de aller fleste rapporterer at de har fortsatt med de gode vanene etterpå. De har trappet ned på stivelse og korn, spiser mer fargerikt og plantebasert, mindre kjøtt og mer fisk osv. Ingenting er jo bedre enn det!

En fin frokost enten du er på Kickstart eller ei er smoothie. I en smoothie kan du lure oppi det meste, og få inn så mye mer bra næring enn om du skulle spist alle ingrediensene hver for seg. Det er noen forhåndsregler som er fint å følge når du skal lage deg en smoothie. Det er nemlig ekstremt viktig at den er bygget opp på rett vis, slik at kroppen din får maks utbytte av næringsinnholdet, men kanskje viktigst av alt: at den holder blodsukkeret stabilt og holder deg mett lenge.

Her får du tre gode smoothietips!

1. Unngå for mye søtt. Mange velger lage en smoothie av for eksempel banan, bær og eplejuice. En slik smoothie vil ikke fungere som noe måltid i kroppen fordi den kun gir deg påfyll av karbohydrater. Dette er mer en dessert å regne enn et måltid. En slik smoothie vil påvirke blodsukkeret ganske kraftig og ikke holde seg mett spesielt lenge. Snarere tvert om vil du kanskje føle deg mer sulten?
Det er derfor lurt å begrense frukt, og fylle på med andre ting som ikke påvirker blodsukkeret i like høy grad (for eksempel bær). Jeg bruker nesten alltid 1/2 banan i mine smoothies. Det gir god sødme og fin konsistens. Et ekstra tips her er å bruke frossen banan for knallgod konsistens!

2. Ha alltid en fettkilde i smoothien. Fettet gir metthet og hjelper til med å stabilisere måltidet så det blir blodsukkervennlig. Uten fett i smoothien vil du raskt merke at noe mangler. Eksempel på fine fettkilder kan være: kokosmelk, avokado, nøtter eller eggeplomme. Sistnevnte høres kanskje rart ut, men vil ikke gi noe smak og er en svært nærinsrik fettkilde. Min favoritt er avokado. Jeg bruker stort sett alltid 1/2 avokado (og 1/2 banan) som base. Nå har det også kommet frossen avokado i frysedisken. Det er ypperlig til smoothies!

3.  Pimp med ekstra næring (om du vil!)!
Det er mange ingredienser som kan tilsettes i smoothien for å gjøre den desto mer næringsrik. Acai, gojibær eller Rødbetpulver gir påfyll av antioksidanter, Greens og alger gir påfyll av en hel haug vitaminer, mineraler og andre gode virkestoffer. Kollagen gir påfyll av protein og styrker kroppen. Det kan også være fint med litt ekstra protein, enten i form av et egg i smoothien, chiafrø, hempfrø eller naturlig proteinpulver som for eksempel erteprotein. Det er heller ingen hemmelighet at grønne grønnsaker virkelig er proppfulle med næring, så en eller to never med spinat i smoothien gjør susen for næringsinnholdet og påvirker ikke smak eller konsistens.

Et ekstra tips!
Lag smoothien ekstra tykk, putt den i skål, topp med granola, kokosflak, bær eller annet godt, og spis med skje. SÅ godt!

Så til noen av mine smoothiefavoritter:
Fargerik rødbetsmoothie
Fluffy rosa smoothie
To favoritt smoothies