Hei sveis i søndagen!
Jeg har fått en del spørsmål om hva jeg gjør med barnehagemat til min lille luring, og hva han spiser i barnehagen. Jeg er slettes ingen fanatiker som sender med han spesialmat i form av salater, grønne smoothies osv. Sånt får han i seg mer enn nok av utenom barnehagen! Vi ønsker ikke at han skal spise noe som viker voldsomt fra den barnehagematen de andre barna spiser på, og ønsker iallefall ikke at han føler seg annerledes eller utenfor. Derimot har vi satt noen klare retningslinjer til de ansatte som ikke går på bekostning av noe som helst. Jeg gremmes nemlig over de industribakte brødene man finner i butikkhyllene, og mener dette er langt fra naturlig mat, og langt fra å kalles næring. De industribakte brødene er bakt på mengder billig hvetemel og sprøytet fulle av sukker, salt, hevemiddel, konservering og ikke minst hvetegluten. Jeg som jobber daglig med mageproblematikk og tarmhelse vet hva hvetegluten gjør i kroppen og ønsker ikke at min lille skatt skal proppes med dette. Vi ønsker at han skal spise brød som ikke bare er “vomfyll”, men som inneholder en haug næring som metter godt, holder blodsukkeret stabilt og gir kroppen alle de gode mineralene den blir glad av. Vi sender derfor med han hjemmebakt rugbrød i barnehagen som han får til brødmåltidene. Vi har også sagt ifra at vi ikke ønsker at melk skal være en tørstedrikk. Ellis får derfor vann til brødmåltidet i barnehagen. Ellers får han selv bestemme pålegg, og heldigvis rapporteres det om makrell i tomat, leverpostei og ost som favoritter.

Siden jeg er så heldig å styre arbeidsdagene mine selv, OG er tidenes morgenkos/frokostmennesker leverer vi aldri i barnehagen tidligere enn 8:30. Vi spiser derfor alltid en solid frokost sammen hver dag. Favoritten er grøt, favoritt nr to er pimpet yoghurt, og siste favoritt er pannekakefrokost. Vi prøver derfor variere frokostene våre fra dag til dag.
Brød2Barnehagebrødet til Ellis består av økologisk, steinmalt mel av rug og spelt. Jo mindre behandlet kornet er, desto mer næringsrikt er det. Steinmaling er en skånsom behandling fremfor industriell raffinering hvor nærmest all næring forsvinner. Økologisk korn har også vist seg å være mer næringsrikt og inneholder selvsagt ingen kunstige sprøytemidler. Jeg langtidshever brødet både for enkelthetens skyld, og fordi brødet blir lettere fordøyelig og mer næringsrikt. Man trenger også minimalt med gjær, når man langtidshever baksten. Selvom jeg og mannen i huset ikke tåler gluten, ønsker vi  at vår lille luring skal eksponseres for det, men da på den naturlige måten. Han får da gluten i seg stort sett hver dag, enten i form av dette brødet eller fra surdeigsbrød. Glutenet er da delvis nedbrutt gluten som tarmen klarer å fordøye (pga langtidshevingen) og i mindre dose enn annen bakst siden han kun får i seg naturlig gluten fra kornet selv, og ikke gluten tilsatt i enorme doser. Barnehagebrødet er forøvrig himla godt, og en storfavoritt hos den lille mannen i huset.

brød1

BARNEHAGEBRØD – 2 små brød
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
300g sammalt økologisk rugmel
450-460g økologisk spelt
1 ts havsalt
2 ss honning
2 store never sesamfrø (valgfritt)

Rør gjæren ut i vannet og tilsett resten av ingrediensene. Hvilke frø, og om du i det hele tatt ønsker tilsette frø er opp til deg. Jeg bruker sesam pga en masse deilig kalsium! Deigen skal være ganske klissete, men ikke rennende. Dekk bakebollen med plast og la den stå natten over (10-12timer). Jeg gjør alltid dette en kveld jeg vet jeg er hjemme på formiddagen dagen etterpå (eks i helgen). Morningen etter helles deigen over i 2 former som igjen dekkes med plast. La stå etterheve i 2-3 timer. Strø så noen frø på toppen og stek brødet midt i ovnen på 225grader i 35 minutter. Himla enkelt, og fantastisk godt! Prøv!
brød3Skal jeg fortelle dere en hemlighet? Sprudlende Sunn er i gang med prosjekt “Sunne barnehager” og er i gang med å gjøre fler barnehager sprudlende sunne. Mer om dette kommer!