BLØTLEGGING - SUPERGODE KNEKKIS

Både nøtter, frø og korn inneholder mye bra næring kroppen blir glad av. Men, visste du at de inneholder en komponent som hindrer næringsopptaket av mange av de viktigste vitaminene og mineralene? Korn, nøtter og frø er alle utstyrt fra naturen sin side med antinæringsstoffet Fysinsyre, et stoff som hindrer næringsopptak og fordøyelse. Naturen er ikke dum og har utstyrt disse råvarene med antinæringsstoffer for å unngå å bli spist. De skal nemlig ligge i dvale til de finner et passende miljø bestående av vann og noe å vokse seg fast i de. Der vil de spire og gro til de blir nye solsikker, gresskar osv. Skal man altså utnytte de næringsrike egenskapene til både korn, frø og nøtter er bløtlegging eller syrning (surdeig) en fin ting. Bløtlegging i et salt eller surt miljø vil nøytralisere fytinsyren i form av at enzymet Fytase blir aktivert. Næringstilgjengeligheten blir derfor optimal og proteinene vil lettere kunne fordøyes. Bløtleggingstiden avhenger fra type nøtt eller frø, men bløtlegging over natten (ca 8 timer) er en fin tommelfingerregel.

Surdeigsbakst er en fantastisk fin metode som vil nøytralisere fytinsyren, øke næringsopptaket og ikke minst gjøre glutenet lettere fordøyelig. Her har man det sure miljøet fra surdeigsbakteriene som gjør jobben. Har du ikke surdeigsstarter eller ikke liker smaken på surdeigsbakst kan et par ss eddik også fint brukes. For frø og nøtter er salt en fin nøytralisator. Bruker du for eksempel mye nøtter er det lurt å legge de i bløt i en skål med vann og litt uraffinert salt natten over for så å tørke i ovnen på 50grader i 10-12 timer. Hjemme hos oss er hjemmebakt knekkis en stor favoritt. Vi har alltid knekkis i hus og jeg baker ofte opp en hel haug når jeg først er i sving. Denne oppskriften har jeg laget i lang tid nå, og kan ikke skjønne at jeg ikke har delt den med dere ennå. Noe sier meg at det skyldes at dette er en av få oppskrifter som sitter i hodet og som varierer bittelitt for hver gang alt etter hva jeg har i hus. Bloggen er min lille kokebok, og fungerer som mitt oppslagsverk. Du må virkelig ikke tro at min teflonhjerne klarer huske på alle oppskrifter!

MAGEVENNLIGE FRØKNEKKEBRØD - GLUTENFRI SÅKLART!

Disse er bløtlagte natten over i surt og salt miljø (helgardering!), og det med veldig lettfordøyelige og næringsrike. Dessuten er de knasende gode!

Til 2 brett trenger du:

  • 2,5 dl sesamfrø (kalsium i bøtter og spann!)

  • 2 dl gresskarkjerner

  • 2 dl linfrø

  • 2 dl solsikkefrø

  • 1 dl kokos

  • 6 dl vann

  • 2 ss eddik

  • 1/2 ts salt

Bland alt sammen og la stå på kjøkkenbenken natten over. Bland så i følgende:

  • 2 dl vann

  • 2 dl bokhvetemel

  • 2 ss fiberhusk

Bre utover to bakepapirkledde stekebrett (gjerne så tynne som mulig). Stek på 140 grader varmluft i 15 min (ta ut og skjær i ruter med en pizzarulle) og stek videre i  ca 1 time. Topp med masse deilig pålegg og NYT!

Forrige
Forrige

SOMMERSALAT

Neste
Neste

GRØNN PESTOSALAT MED LAKS OG PASTA