BLØTLEGGING – SUPERGODE KNEKKIS
Både nøtter, frø og korn inneholder mye bra næring kroppen blir glad av. Men, visste du at de inneholder en komponent som hindrer næringsopptaket av mange av de viktigste vitaminene og mineralene? Korn, nøtter og frø er alle utstyrt fra naturen sin side med antinæringsstoffet Fysinsyre, et stoff som hindrer næringsopptak og fordøyelse. Naturen er ikke dum og har utstyrt disse råvarene med antinæringsstoffer for å unngå å bli spist. De skal nemlig ligge i dvale til de finner et passende miljø bestående av vann og noe å vokse seg fast i de. Der vil de spire og gro til de blir nye solsikker, gresskar osv. Skal man altså utnytte de næringsrike egenskapene til både korn, frø og nøtter er bløtlegging en fin ting. Bløtlegging i et salt eller surt miljø vil nøytralisere fytinsyren i form av at enzymet Fytase blir aktivert. Næringstilgjengeligheten blir derfor optimal og proteinene vil lettere kunne fordøyes. Bløtleggingstiden avhenger fra type nøtt eller frø, men bløtlegging over natten (ca8 timer) er en fin tommelfingerregel.
Surdeigsbakst er en fantastisk fin metode som vil nøytralisere fytinsyren, øke næringsopptaket og ikke minst gjøre glutenet lettere fordøyelig. Her har man det sure miljøet fra surdeigsbakteriene som gjør jobben. Har du ikke surdeigsstarter eller ikke liker smaken på surdeigsbakst kan et par ss eddik også fint brukes. For frø og nøtter er salt en fin nøytralisator. Bruker du for eksempel mye nøtter er det lurt å legge de i bløt i en skål med vann og litt uraffinert salt natten over for så å tørke i ovnen på 50grader i 10-12timer.
Hjemme hos oss er hjemmebakt knekkis en stor favoritt. Vi har alltid knekkis i hus og jeg baker ofte opp en hel haug når jeg først er i sving. Denne oppskriften har jeg laget i lang tid nå, og kan ikke skjønne at jeg ikke har delt den med dere ennå. Noe sier meg at det skyldes at dette er en av få oppskrifter som sitter i hodet og som varierer bittelitt for hver gang alt etter hva jeg har i hus. Bloggen er min lille kokebok, og fungerer som mitt oppslagsverk. Du må virkelig ikke tro at min teflonhjerne klarer huske på alle oppskrifter!
MAGEVENNLIGE FRØKNEKKEBRØD – GLUTENFRI SÅKLART!
Disse er bløtlagte natten over i surt og salt miljø (helgardering!), og detmed veldig lettfordøyelige og næringsrike. Dessuten er de knasende gode!
Til 2 brett trenger du:
- 2,5 dl sesamfrø (kalsium i bøtter og spann!)
- 2 dl gresskarkjerner
- 2 dl linfrø
- 2 dl solsikkefrø
- 1 dl kokos
- 6 dl vann
- 2 ss eddik
- 1/2 ts salt
Bland alt sammen og la stå på kjøkkenbenken natten over. Bland så i følgende:
- 2 dl vann
- 2 dl bokhvetemel
- 2 ss fiberhusk
Bre utover to bakepapirkledde stekebrett (gjerne så tynne som mulig). Stek på 140 grader varmluft i 15 min (ta ut og skjær i ruter med en pizzarulle) og stek videre i ca 1 time.
Topp med masse deilig pålegg og NYT!
Hos oss spises to slike med brie til søndagskos i skrivende stund. Det er kveldsmaten sin det!
Nyt siste rest av søndagen! Imorgen er det ny uke, ny kurssamling med “ned i vekt gjengen” og ny spinningtime. Hei hå!
Goro
Hei Linn, så spennende oppskrift – den skal prøves 🙂
Hva menes med 1 dl kokos? kokosflak? kokosolje? kokosmasse?
Goro 🙂
Linn
Vanlig kokos, ikke flak eller koksmel, men vanlig kokos 😉
Mina
Heller du av bløtleggingsvannet dagen etter?
Linn
Nei, for det har mer eller mndre trukket inn i frøene og massen har økt i volum.
Cicilie
Hei! Skal det ikke være salt i knekkebrødet?
Maren
Heia 🙂 Jeg liker bloggen din 😀 Bare lurer på en detalj; du skriver at du bløtlegger i surt og salt miljø, men hvordan blir det salt når det ikke er salt i oppskriften :)? KRAM
Linn
Haha! Jeg har glemt å skrive salt i oppskriften. Skal være 1/2 ts salt! Jeg skal rette opp med en gang 🙂
Siri
Ser godt ut! 🙂 Kan jeg bruke eplecidereddik?
Linn
Ja, det kan du bare bruke, Siri! 🙂 Disse må du teste! Fantastisk gode!
Siri
Dette er de beste knekkebrødene jeg har smakt noen gang! 🙂 Tusen takk for super oppskrift!:)
G
Hvorfor putter man ikke bare alt oppi slik at bokhvetemelet også ligger over natten ? 🙂
Linn
Det går fint det også, men det er frøene som ligger natten over med tanke på å bryte ned antinæringsstoffene 🙂
Solveig
Hei.
Jeg kan ikke spise linfrø, hva kan jeg bruke istedenfor?
Henriette
holder det å steke/tørke nøtter, frø og korn mtp fytinsyre, eller må man bløtlegge først?
Linn
Du må bløtlegge i litt eddik natten over, for så å tørke/steke for å nøytralisere fytinsyren 😉
Hanne
Har du tips til andre melsorter man kan bruke? Har akkurat rørt sammen dobbel porsjon, var bombesikker på at jeg hadde bokhvetemel i skapet, men det var tomt. 🙁 Har diverse spelt/rug, kikertmel, havremelk og teff jyttemel. Er ikke så viktig at de er glutenfrie 🙂
Linn
Du kan bruke akkurat hvilket mel du vil! Jeg laget de i går med bare frø og havregryn. Fungerte supert det også! Bløtla havregrynene også 😉
Hanne
Det ble speltmel i de, mannen syntes de var kjempegode! 😀 Han har fått dilla på smoothie til frokost etter kickstarten, herlig at den har kickstartet matvanene hans! 😀
Hanne
Hei Linn!
Hvordan oppbevarer du knekkebrødene?
Mine ble myke natten over i en lufttett boks:/
Hilsen Hanne:)
Linn
Hei!
Jeg har de i en typ kakeboks på benken. Var de helt avkjølt før du la de i boks? Lar de ligge en stund på rist før jeg pakker de sammen!
Bjørg
Hei!
Desse hørdes nydelig ut!! Har lyst å lage, men har ikkje bokhvetemel. Noke eg kan erstatte det med?
Bjørg
Litt for kjapp å spørre ? Ser no at du har svart på det før?
Nina
Hei, Linn!
Fant denne oppskriften i søken på knekkebrød med bløtlagte nøtter. Oppskriften ser veldig god ut, men hva er holdbarheten på knekkebrødene?
Jeg bløtla mandler, frø og kjerner til en batch med knekkebrød jeg lagde her tidligere, og fikk litt mandler til overs som jeg la i et glass med lokk. Disse fikk mugg etter ca fire dager, så nå ble jeg litt bekymret for at dette også gjelder knekkebrødene…
Vennlig hilsen,
Nina
Linn
Hei! Denne er veldig god! Jeg har disse knekkisene i mange mnd! Så det skal du ikke bekymre deg for! Mulig de nøttene du hadde ikke hadde tørket lenge nok før du tok de på glass. Mine bløtlagte mandler holder seg også i månedsvis 🙂
Nina
Aha, såpass! Tørker du mandlene i ovn etter bløtleggingen, eller tørker du bare på benken? Tusen takk for svar Linn, da skal jeg prøve meg på knekkisene!?
Linn
Tørker i ovnen 🙂
Turi
Hei, ser du har svart på det før men er fortsatt usikker på hva du mener med kokos, er det fersk kokos liksom, fra kokosnøtt? Evt går det an å sløyfe kokosen siden jeg ikke liker det uansett, må jeg erstatte med noe? 🙂
Linn
Det er vanlig kokosmasse fra butikken. Kan fint sløyfes helt 🙂
C
Gir eddiken smak på de ferdiglagde knekkebrødene? Har frø stående med eddik i på benken så klar for knekkebrød snart☺️
Linn
Nei, ikke i det hele tatt 🙂
Cathrine
Hei. Oppskriften ser godt ut. Vi tåler ikke sesamfrø ( og mandler). Har du forslag å erstatte? Bør jeg tørke nøtter før jeg blander alt sammen? Er det magevennlig ( lavfodmap)?
Linn
Absolutt magevennlig. Erstatt både sesamfrø og mandler med mer frø evt ennet mel, det går fint 🙂 Bør tørkes om du vil bløtlegge.