DEN FLADE MAVES GRØD
Nå som kong vinter er over oss og det er kaldt, mørkt og guffent når man kryper ut av sengen på morgenkvisten synes jeg det er veldig deilig å lage seg en varmende, supersunn grøt til frokost. Jeg har helt dilla på en dansk favoritt, nemlig denne. Danskene kan det med økologi og gode råvarer altså. Kan ikke Norge ta seg sammen å lære litt (og da mener jeg uten at det skal koste skjorta!)?! Den flade maves grød er helt fantastisk, men du må slettes ikke ta turen til danskenes hjemland for å få fatt i denne grøten. den kan du fint lage selv også. Jeg hamstrer alltid med meg et par posen når jeg titter innom mine danske venner, men når de er oppbrukt pleier jeg å mikse de forskjellige kornslagene sammen i en fin glassbeholder også har jeg en god stund. Jobben er bare å få fatt på de herlige råvarene. Når det er i boks er saken mer enn grei nemlig. Til en stor krukke med “den flade maves grød” trenger du:
3 dl hel hirse
3 dl hel bokhvete
2 dl quinoa
1 dl linfrø
1 dl hakkede mandler (skivede mandler)
en neve tørket frukt (f.eks rosiner eller hakkede aprikoser)
Mix sammen og putt i en fin krukke (kanskje dette er en fin julegave å gi til hun/han som har alt også?). Jeg lager alltid grøt av 1 dl gryn og 3,5 dl vann. Så lar jeg den koke på svak varme i 5 minutter. Har du tid lar du den stå under lokk i 5-10min etter den har kokt opp også. Da blir nemlig bokhveten helt myk og perfekt! Denne grøten er som du sikkert skjønner heeelt fri for gluten og er i bunn og grunn ganske så næringsrik. B-vitaminer i fleng og ikke de raske karbohydratene heller. Jeg pimper alltid opp grøten så den blir desto mer næringsrik og ikke minst enda mer blodsukkervennlig. Når den står å trekker tar jeg nemlig 1 eple i småbiter oppi grøten – også står de å godgjør seg og blir perfekt i konsistensen inntil jeg spiser den. Før jeg spiser den rører jeg også inn en toppet ss med Cocosa – for å få opp fettinnholdet, gjøre grøten mer mettende og ikke minst snillere med blodsukkeret. Jeg topper alltid grøten med en liten neve hempfrø (0mega3 bombe) og søter med herlig yaconsirup. Så mååå jeg dynke grøten i massevis av kanel eller min nye favoritt: eplepaikrydder. DET er SÅ godt! Eplepaikrydderet finner du på iherb her, og hempfrøene finner du her.
Grøt trenger som du skjønner ikke nødvendigvis å være en blodsukkerbombe, og heller ikke kjedelig. Jeg har totalt dilla. Kjapt er det også! Anbefales! Nå må jeg løpe! Siste snopkurset denne høsten venter på meg! Hei hå!
Janne
Takk for en frokostoppskrift, den må jeg teste ut! I dag lette jeg etter nettshopping-siden som du hadde på den gamle bloggen, men fant den ikke 🙁 Skal du lage en ny? Den var veldig bra! Gleder meg også til innlegg om iherb-produkter til babyen 🙂
Linn
Vettu, den sisten forsvant med den gamle bloggen, men jeg har absolutt en plan om å få en ny siden opp å gå igjen. Jeg skal se hva jeg får mekket sammen nå fremover. Går utfra at det er en god del som ønsker seg iherb tips nå før jul! Og ja! Babyiherbtips kommer. Jeg er allerede helfrelst av noen produkter nemlig! 🙂 God onsdag til deg, Janne 🙂
Thuy-Dung Doan
Et lite spm. til deg Linn: Hva er dine tanker om ekte geitost kontra vanlig brunost? Eller rettere spurt, er geitmelk sunnere enn kumelk? har grublet litt på dette i det siste, og tenkte jeg kunne forhøre meg med deg som er ernæringsfysiolog. Ha en fin kveld:)
Linn
Ekte hvit geitost er mer enn supert! Brunost er absolutt ikke alright, da dette er en ren sukkerbombe som får blodsukkeret til å skyte til himmels og inneholder veldig lite næring. Hvit geitost derimot er veldig næringsrikt og supertgodt! Jeg er generelt en smule skeptisk til kumelk både fordi jeg ser svært mange reagerer på det og at både betennelser og magetrøbbel forsvinner helt når man kutter det ut, men også fordi jeg vet hvor komplekst Kasein – proteinet i kumelk ér, og hvor vanskelig kroppen har for å bryte det ned. Hvite geitoster inneholder ikke kasein nemlig, og er derfor et veldig godt alternativ for mange! 🙂
Ragnhild
Den der selger vi på Helios og jeg synes den høres så god ut.
Smart å mikse egen blanding! 🙂
Ha en strålende kveld Linn!
Linn
Herlig! Kunne nesten tenke meg dere hadde den. Absolutt verdt å prøve, Ragnhild! Super deilig grøt! 🙂
Hanne
Denne kjøpte jeg for noen år siden, og den er super god. Jeg startet også å blande min egen. En periode spiste jeg hirsegrøt til frokost i flere uker. Jeg er et skikkelig vanemenneske når det kommer til frokost :p
Linn
Jeg også. Får diller, og da spiser jeg det til jeg blir lei, også går det lang tid til jeg spiser det igjen. Nå har jeg vært igjennom en laaang kikertpannekakedille, også nå er jeg på en litt mer grøt/müsli dille 😉
Thuy-Dung Doan
Takk for svar Linn, da fikk jeg bekreftet det jeg trodde i utgangspunktet! Nå bærer det ut for innkjøping av både ekte geitost og hvit geitost! Ha en forsatt fin dag:)
Sarah
Hei Linn!
Jeg bor i Fredrikstad,hvor får jeg kjøpt quinoa,hirse og bokhvete?
Mvh Sarah
Linn
Jeg kjøper i Sverige! Veldig billig! De har godt utvalg på Maximat 🙂
Caroline
Hei!
Jeg bruker hel hirse, og lager da grøt av 1 del hirse og 2 deler vann, koker det i 10 min, og sper på med havremelk og lar hvile en stund.
(Skyller også hirsen godt)
Men spørsmåle mitt er hvor mye hel hirse jeg må bruke for å få en posjon?
Linn
Så deilig! Jeg er superglad i 50/50 hirse/havre. Jeg er generelt dårlig på posjonsberegning. Men generelt er passelig posjon til jenter 1dl. Jeg er en storspist grøtmumser så jeg lager med ca 1,5dl 🙂