Deler av dette innlegget skrev jeg for straks to år siden. Det er like aktuelt i dag, om ikke mer. Mer fordi vi stadig ser fler og fler sammenhenger med tarmhelse, bakeriefloraen i tarmen og ulike sykdommer. Deriblant stoffskiftet som jeg vet mange av dere er interessert i!

Fermentering er i vinden som aldri før. Mange føler det er prosjekter for den viderekommende kostholdsfantast og noen mener også dette er ganske så sært. Jeg får ikke snakket varmt nok om fermentering og klarer nesten ikke sitte stille over begeistring når jeg anbefaler det.

Så, hvorfor skal du starte fermentere?

  • Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode for å bevare maten. Før når det ikke fantes kjøleskap og hvor matmangel var et problem hamstret en mat i sesong, fermenterte og hadde da mat i lange baner til dårligere tider. Fermentert kål, eller surkål er et godt eksempel. Nå er kålen i sesong og koster nesten ingen ting. Utnytt dette og lag deg noen krukker surkål. Det gir overraskende mange helsefordeler!
  • For fermentert mat har ikke bare lang holdbarhet, det er ekstremt godt for helsen din! Under fermenteringsprosessen produserer bakterier eller gjærsopper syrer, gass eller alkohol. Dette gjør maten LETTERE Å FORDØYE, og svært gunstig for tarmhelsen.
  • Bakteriene eller gjærsoppene vil bryte ned sukker og stivelse til syrer som igjen vil føre til et lettopptakelig og svært næringsrikt resultat. Ta for eksempel surdeig. Surdeigsbakst basert på spelt og rug inneholder en god del stivelse fra kornet. Korn i seg selv er vanskelig for tarmen å fordøye, både med tanke på proteinet gluten og på grunn av at kornet inneholder såkalte “antinæringsstoffer” som hindrer opptak av viktige mineraler. Ved fermentering av brød, altså surdeig, vil surdeigsstarteren spise av stivelsen OG bryte ned stoffene som gjør kornet vanskelig å fordøye. Eksempel kan mange med sensitiv mage tåle surdeigsbakst mye bedre.
  • Fermentert mat inneholder et vidt spekter av gunstige bakterier for helsen din. Mange blir skremt av nettopp dette, men sannheten er at vi mennesker ikke overlever uten bakteriene. Vi er avhengig av jobben de gjør, og spesielt viktig er det at vi har en stor hær av gode bakterier som kan jobbe på spreng i tarmen vår slik at den fungerer som den skal. Mye stivelse og sukker svekker bakteriefloraen i tarmen, derfor er det ganske så mange som sliter med vonde mager og andre plager bakteriefloraen i tarmen kan være årsak til. Du har sikkert hørt om probiotika? Jeg anbefaler fermentert mat fremfor dyre kapsel-tilskudd! Har du en kranglete mage bør du definitivt teste fermentert mat.
  • Fermentert mat bedrer altså tarmhelsen og kan gjøre opptaket av viktige næringsstoffer, som for eksempel jern lettere fordøyelig.
  • Store deler av immunforsvaret vårt sitter i tarmen, du kan derfor få et sterkere immunforsvar ved å fylle på med gode tarmbakterier og bedre tarmhelsen.
  • MER ENERGI! Det er kanskje det jeg hører mest fra klienter og kursdeltakere. Fermentert mat og drikke fyller på med gunstige bakterier enkelte manglet/hadde lite av, og vipps kjennes kroppen mer i balanse og man merker mye mer overskudd og energi.

Mitt fermenteringseventyr startet like etter jeg ble mamma for første gang. Min lille skatt skulle få den beste maten, og jeg skulle bakte brød som var både lettfordøyelig og ekstra næringsrikt til den lille kroppen. Surdeigsstarteren min har fulgt meg tett siden og sammen tryller vi frem de nydeligste brød, boller, rundstykker og pannekaker. Videre fortsatte eventyret med kombucha brygging og fermenterte grønnsaker. Kombucha er en fermentert søt te som smaker nydelig friskt. De kan smaksettes med ekstra frukt og vipps har man er brusende frisk probiotisk brus!

Fermenterte grønnsaker klarer jeg meg ikke uten. Salsa og surkål er favorittene. Surkålen er mitt hemmelige våpen for mye energi og overskudd. Jeg merker det raskt på kroppen om jeg har vært uten noe dager, og nøler ikke med å ta med meg et glass om jeg skal på ferie. Du blir faktisk så dilla! Nettopp fordi du kjenner det gjør kroppen din så GODT!

I vinter har jeg hatt fler fermenteringskurs og er så glad for at fler og fler får øynene opp for hvor BRA dette er for kroppen! Fermentering er ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Jeg har feilet for deg og satt sammen et kurs og oppskriftshefte basert på enkle oppskrifter som passer i en hektisk hverdag. Det må være enkelt, ellers tror jeg de som kanskje trenger det aller mest faller av lasset. Les mer om kurset her. Følg også med på facebook for nye kursdatoer. De forrige kursene ble fort fulltallige, så et par nye datoer er satt opp 🙂