Nå snakker vi brød altså! Dette er Brød med stor B. Luftig brød med skorpe. Mannen i huset med sin cøliaki ønsket gjærbakst. Altså, for min del betyr gjærbakst døden. Jeg har virkelig ikke spist gjærbakst på mange år. Jeg prøvde meg på en hvetebolle for tre år siden, men da endte jeg opp med tre dager sengeliggende, så det holder jeg meg laaaangt unna. Gjærbakst med hvete OG sukker er altså helt uaktuelt i mitt kosthold. Det byr meg så sterkt imot at jeg nærmest blir småkvalm av å snakke om det. Mat som ikke gir kroppen min noe som helst, men som heller lager ugang kommer ikke inn i min munn. Glutenfri gjærbakst basert på sunnere og mer næringsrike melsorter derimot – dét hadde jeg faktisk igjen å prøve. Så når mannen i huset bestillte glutenfritt, gjærbrød som ikke skulle smule, eller inneholde skiver som falt fra hverandre, og som skulle smake godt var det retten og sletten bare å slenge på seg forkleet og kokkelere i fei. For en ting er iallefall sikkert. For de av dere som har Cøliaki, eller spiser glutenfritt og dermed har spist de ekle glutenfrie kjøpebrøene (som min kjære) vet hvor VONDT, SMULETE og utrolig ufyselig glutenfritt gjærbakst av typen kjøpebrød ér. Når man i tilegg vet at det bare inneholder driiit  (ekle tilsettningsstoffer og sukker), så er det ikke annet å gjøre enn å slenge på seg forkleet. Grunnfundamentet i mine kostanbefalinger er STABILT BLODSUKKER. Jeg vet hvor mye blodsukkeret har å si for kroppens vellvære, og hvor godt den har det når blodsukkeret ikke fyker opp og ned som en berg og dalbane. Baksten jeg spiser og anbefaler er derfor helt blodsukkervennlig og gjør kroppen hoppende glad og fornøyd! Glutenfri gjærbakst krever glutenfri melblanding. En glutenfri melsort alene gir ingen vellykket resultat. Glutenfri melblanding fra butikken inneholder veldig mye stivelse i form av rismel, potetmel, samt sukker. Derfor foretrekker jeg heller en hjemmelaget melblanding av flere melsorter som er gode for kroppen vår. Dette brødet er nokså blodsukkervennlig (diabetesmannen topper brødskivende med massevis av pålegg og får nesten ikke noen stigning – hurra!). Brødet er fint i konsistensen, men til forskjell fra andre fine brødsorter gir dette kroppen en hel del næringsstoffer den blir glad for! Til 2 brød trenger du:

100g havregryn
200g bokhvetemel
200g Jytte TEFF
100g hirsemel
300g sesammel
11 dl vann
1/2 pakke gjær
2 1/2 ts honning
salt
1 dl frø (sesam, linfrø, solsikke eller linfrø).

Bland alle melslagene til en stor melblanding.
Løs gjæren opp i fingervarmt vann.
Tilsett honningen i vann/gjærblandingen.
Tilsett melet litt etter litt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
Deigen blir ganske flytende, så den skal ikke eltes med hendene. Hell derfor direkte i 2 smurte brødformer og sett til heving i 45min.
Stek først 10min på 225grader før du steker videre på 200grader i 25min. Avkjøl på rist!
Brødet er godt.godt.GODT! For meg er det litt søtt, siden det klart inneholder en gol del karbohydrater. Den krever derfor å toppes med deilig pålegg. Elsk smesk på 2 brødskiver ristet bittelitt i brødrister og tippet med majones, et tonn tomatskiver, skinkeskiver og agurkskiver. NAM!

PS! Selvom jeg ikke er aktiv her på bloggen daglig er jeg supersktiv på Instagram, så følg meg gjerne (linn_sprudlendesunn it is!)! På Sprudlende sunn sin facebook side er jeg også ganske aktiv med oppdateringer og bilder fra kurs, nyheter og diverse spennende artikler og forskningsrapporter som vekker min interesse! I dag måtte jeg få ut litt frustrasjon om hva ernæringsfysiologer faktisk anbefaler klienter som sliter med kvalme. Jeg dååååner og blir SVETT! Ha en fin onsdagskveld, søtiser!