Hei hå!
Altså, for en dag! Lokalavisen kom innom for intervju og foto midt i bollebakingen. Vi pratet om Sprudlende Sunn og selvsagt BOK! Nå er det ikke lenge til forhåndssalg av boka mi altså. På søndag skjer det! Da åpner vi opp for forhåndssalg og dét på selveste fastelavnsøndag!

I den anledning har jeg bakt verdens diggeste boller. Virkelig! De er bakt med surdeig, men har du ikke en glad surdeigsstarter hjemme fungerer det fint å bruke litt gjær og langtidsheve også. I dag våknet jeg til surdeig utover hele benken. Deigen jeg satt i går kveld hadde hevet ut av bakebollen og det var like mye utenfor som i bakebollen. Den surdeigsstarteren min har en tendens til å ta litt av når den får litt ekstra kjærlighet og omsorg. Haha!

Disse bollene er lettere å fordøye, og bakes de med surdeig er de litt snillere med blodsukkeret også. Dessuten er de himla gode. Du tror kanskje surdeigsbakst eller langtidsheving er komplisert, men saken er at det nesten gjør seg selv! Disse er verdt å prøve!

Til 18-20 boller trenger du:

 • 2 liter økologisk speltmel
 • 2 dl kokossukker
 • 200g smeltet smør
 • 1 ts kardemomme
 • 7 dl valgfri melk
 • 1 dl happy surdeigsstarter eller 1 ts gjær
 1. Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge. Sett deigen på benken dekket med plast og la den heve i 12 timer.
 2. Rull så boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje (kokosolje) på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Etterhev i 1-1,5 time og stek midt i ovnen på 250grader i 10 min.
 3. For skikkelig fastelavensboller: Pisk krem av fløte eller en plantebasert variant. Del bollene i to og fyll litt krem og friske bær i. Såå godt! Ellers er smeltet 70% sjokolade på toppen virkelig å anbefale også???

  SURDEIGSTIPS:  Har du ca 1 dl happy boblende surdeig kan du bake i vei, men ofte trenger starteren å få litt fart på seg før baking. Da tar du 1 ss fra starteren din i en bakebolle og rører inn 4-5 ss mel og 4 -5 ss vann. La den stå til den er full av liv og bruk hele i deigen.

Fikk du lyst på boller nå? Hoho!