Endelig gresskartid igjen! Det må være noe av det sikreste tegnet på høst, gresskar i butikk. Mange forbinder gresskar med halloweenpynt, men altså, gresskar er magisk ingrediens i matlagingen! Har du ikke testet gresskar i matlaging må du svinge deg rundt å gå til innkjøp av et. Det finnes ulike typer gresskar, den vanligste er Hokaido gresskar. En mini-halloween variant. Den er mild på smak, lett å like, og lett å bruke. Den kan ovnsbakes og minner litt om en krysning mellom søtpotet og vanlig potet. Det ovnsbakte gresskaret kan brukes som det er, som topping på salaten, tilbehør til middagen, eller du kan bruke det i bakst. Gresskar er også nydelig til suppe. Butternut gresskaret er mer avlangt, som en stor pære, men er lys gul utenpå og oransje inni. Den kan også ovnsbakes som Hokaido, og brukes på samme måte. Min erfaring er at butternut er litt mer saftig i fruktkjøttet.

I år har jeg testet en ny variant. Eller, den var ny for meg, og jeg er så begeistret! Spagettigresskar! Det er stort og ovalt, skal ovnsbakes som de andre, og etter varmebahandling vil fruktkjøttet dele seg i tråder som SPAGETTI! Det fungerer ikke å spise som spagetti, typ til bolognese, men det er godt akkurat som det er som tilbehør. Eller som ingrediens. Dette er etter min mening det gresskaret som har den aller beste smaken.

Fire grunner for å bruke mer gresskar i matlaging👇🏼

1. Gresskar er kortreist, det dyrkes mye på østlandet, men også i trønderlag. Rundt meg her i Østfold er det fler lokale gårder som gresskar i ulike varianter til selvplukk.

2. Gresskar er allsidig og lett å like. Under skal du få fler tips til digge oppskrifter med gresskar.

3. Gresskar er rikt på vitamin A og inneholder lite karbohydrat sammenlignet med eks potet og søtpotet. Den er også energifattig, altså den inneholder lite kalorier.

4. Du får mye mat ut av et gresskar, ergo rimelig mat og lite svinn.

Et godt tegn på høst hjemme hos oss er Pumpkin Spice sirup i kaffen. Bare navnet gir meg gode vibber. Om du er som meg og liker kaffe med steamet melk, må du prøve. Kaffen blir forvandlet til en nydelig høstkaffe på sekunder. Såå godt. Og ja, det er faktisk gresskar i sirupen. Oppskriften finner du her.

Jeg elsker (som du sikkert vet) mat-prepp. Det gjør livet enklere, rett og slett. Nå som det er gresskarsesong, liker jeg å ovnsbake et helt gresskar ved å skrape ut frøene, dele i skiver, rille over litt olje og krydder, og steke på 200gradet i ca 30 min. Gresskaret topper jeg på salaten min, eller bruker som ingrediens videre. Gresskar kombinert med sprø grønnkål og kremet fetaost er for eksempel altfor godt! Jeg liker også bruke gresskar i bakst, blant annet i disse nydelige gresskarvaflene. Eller for ikke å snakke om disse magisk gode sjokolademuffinsene med gresskar både i selve muffinsen og i glasuren (oppskrift på instagram her). Eller kanelboller med gresskarfyll da! NAM!

Nå er det altså bare til å svinge seg rundt å handle inn gresskar. Fler smakfulle oppskrifter kommer også 🙂