HAVREKJEKS
Gjett hva lunsjkosen min har vært de siste dagene da dere? HAVREKJEKS MED GEITOST! Store, knasende, søte, mektige og helt fantastisk gode havrekjeks uten gluten og raffinert sukker! Jeg dåner!
Disse har jeg hatt på lur en god stund og er faktisk fast inventar på bakekursene mine. Disse kjeksene ble til for flere år tilbake. Da ble de bakt på økologisk speltmel og brunt sukker som en erstatter for all kjøpekjeks som ble mumset ute på sommerøyen. De er så populære at vi ikke rekker produsere nok. Jeg skal si dere mye av sommeren dreier seg om baking av disse! De har i grunn vært en “Risholmenspesial” og en “Risholmenhemmlighet” siden.
Nå har jeg funnet ut at de rett og slett er for gode til å ikke deles. De er så populære og jeg har fått så ufattelig mye skryt. Det fine med disse er at de kan varieres med ønsket fyll. De er himla gode med mørk sjokolade biter, med gojibær, med disse tranebærene, eller med nøtter og frø. De jeg har mumset på til lunsj de siste dagene har jeg bakt med gresskarkjerner og valnøttbiter. Jeg har med vilje trykket de litt ekstra flate på brettet slik at jeg kunne mumse geitost på.
HIMMELSKE HAVREKJEKS (ca.12 stk)
100g mykt smør
1 dl kokossukker
1 ts vaniljepulver
3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl TEFF mel/eller speltmel om du tåler gluten
1 egg
1 1/2 dl valgfri “fyll”
La smøret være mykt og bland inn sukkeret. Bland så inn resten av ingrediensene. Form deigen til flate runde kjeks på bakebrettet og stek i ovnen på 180grader i 15-16minutter. For søt versjon er det himmelsk med 1 dl hakket sjokkis og 1/2 dl hakkede nøtter, for en litt mer lunsjversjon (himla søt lunsj vel og merke) er det godt med 1 dl hakkede valnøtter og 1/2 dl gresskarkjerner. Du velger helt selv!
I skrivende stund sitter jeg benket i solen med kjeks og iskaffe. Ved siden av meg sitter skravleper (Ellispellis) og mumser kjeks. Han d.i.g.g.e.r disse like mye som meg! Psst! Her følger min favorittiskaffeoppskrift forresten.
tonje
Det så veldig godt ut! Skal definitivt bakes før jeg drar på ferie og bli hyttekos:-) jeg lurte på en ting med geitosten du anbefaler, kan oss med laktoseintoleranse spise den? Vet at vanlig brunost er fy-fy, men er det annerledes med geitost?
Linn
Disse MÅ prøves! Perfekt å ha med på hytta 🙂 Geitost inneholder desverre også laktose, da geitemysen ineholder nesten samme mengde laktose som kumelken. Mange opplever derimot at de tåler osten mye bedre, deriblant meg. Prøv derfor gjerne!
Ragnhild
Fantastisk koselig bilde av deg og store lillegutt! Dere er så skjønne<3
Milly Maxine
Åååå, så søte du og lillegutten er sammen! Disse kjeksene så kjempegode ut, skal lage dem til meg og familien min! ?
Linn
Tusen takk! Disse anbefales 🙂
Linn
Disse kjeksene så kjempegode ut og perfekte til snacks 🙂
Hvis en ikke har bokhvetemel, tror du resultatet blir bra med mandelmel eller kokosmel isteden?
Linn
Hm, det vet jeg ikke! Tror kanskje de vil bli litt tørre i konsistensen da. Bør nok gå for en meltype med litt mer karbohydrater som vil fungere som bindemiddel! 🙂 Kjeksene er heeeelt fantastiske!
Hanne
Disse har blitt laget to ganger allerede (begge gangene etter midnatt.. :D)
Fant ut at det var så himla farlig å sette kjeksboksen ved siden av seg mens man ammer, så jeg måtte plutselig lage en til ladning gitt!
I teksten står det 1 dl gresskarkjerner og 1/2 dl gresskarkjerner, hvilken av de skulle vært valnøtter?
Linn
Oi, det må jeg rette opp. Jeg bruker mest valnøtter 🙂 Haha, Hanne! kjeksboksen ved siden av seg når man ammer kan jeg tenke meg er dårlig kombo! Vips var de borte liksom! 😉 Kos deg så masse masse med han lille finingen din (og med kjeks!).
Camilla
Kor lenge steiker du herlighetene?:)
Linn
Se over! 180grader i 15-16min! Supergode!!! 🙂
Marlen
Hei:)
Blir helt bovete det samme som bokhvetemel hvis jeg tar det i blenderen?:)
Linn
Godt spørsmål, det vet jeg faktisk ikke! Går ut fra det! 😉
Irmelin
Hei, så supergode ut! Har ikke kokossukker, kan man bruke vanlig eller sukrin?
Linn
Det går nok fint, selvom jeg selvsagt anbefaler kokossukker fremfor vanlig sukker! 🙂
Ann Kristin Göthberg
Hei.
Hva kan man bruke istedenfor smør i disse kjeksene når man ikke tåler melk?
Linn
Prøv med cocosa, Ann Kristin!
Hanna
Hvilket smør bruker du når du baker disse kjeksene? Det har sikkert ikke noe å si, men bare lurer på hvilket smør du foretrekker å bruke 🙂
Linn
Jeg bruker vanlig meierismør. Min favoritt er Rørosmeieriet sitt 🙂
Ingvild
Hei, disse ser veldig gode ut! Tror du jeg kan bytte ut egget med chia- eller linfrø-egg ? 🙂
Linn
De er supergode! Jeg har ikke prøvd å lage disse eggfire. Prøv! 😉
Frida
Hei, fikk innmari lyst til å bake disse, men har ikke Bokvete. Kunne Jyttemel gjort nytten, tror du?
Linn
Det fungerer nok strålende! Disse er SÅ gode altså!! 🙂
Hanne
Funker sikkert greit å bytte ut havregryn med bokhveteflak?
Linn
Det fungerer sikkert, Hanne! Oppdater gjerne på resultatet! 🙂
Lillian
Hei 🙂 Blir disse ordentlige sprø når du lager dem? Mine ble liksom litt myke i midten… Men allikevel veldig gode 😉
Linn
De skal bli skikkelig sprø ja! Kanskje du stekte de litt for tykke? Himla gode! Jeg må lage en ny ladning å ha i fødebaggen asap 😉
Nathalie
Hei, bruker du å bløtlegge havregryn før du baker de ut?
Linn
Om jeg husker det! 🙂 Til grøt og havrebrød gjør jeg det nesten alltid, men til kjeks blir det når jeg husker det. Disse blir nemlig ofte til i en fei ganske så spontant!
Nathalie
Hvordan gjør du det når du bløtlegger havregrynen? Bløtlegger du og tømmer av vannet? Justerer du noe i oppskriften da?
Linn
Da bløtlegger jeg i litt salt, også heller jeg av vannet og klemmer ut mye væske fra havregrynen (det blir jo havremelk!). Kjeksene blir ikke like bra og vil renne ut litt på stekebrettet, men fungerer fint og smaker godt! 🙂
Hanne
Da står dobbel porsjon havrekjeks straks i ovnen 😀 Jeg pleier å bare ha i 1/2 dl kokossukker (per porsjon), synes de blir mer enn nok søte da. 🙂 Den ene porsjonen skal puttes i fryseren, kjekt å ha liggende klare 🙂
Herdis
Veldig gode takk for oppskrift. Jeg byttet en gang kokossukker ut med rett under 1/2 dl sukrinmelis. Også veldig godt. Hvor mange slike kjeks unner du deg pr måltid/ dag? Tenker du at man kan spise ubegrenset? Hva bruker du som pålegg?
Linn
Absolutt ikke meningen at man skal kunne spise ubegrenset av disse. Dette er kos og et sunnere alternativ enn “vanlige” kjeks. Om du spiser vanlige kjeks hver dag er jo disse et myye bedre alternativ. Jeg spiser disse av og til, eks at jeg lager opp en haug i helgene 🙂 Kjempe fine å ha med på tur osv. Barna elsker også disse, men får ikke spise ubegrenset 🙂
Ragnhild
Hei 🙂 tror du det fungerer å bruke havremel i stedet for TEFF? Og er TEFF det samme som bokhvetemel?
Linn
Havremel fungerer nok fint, er jo ganske lite mel 🙂 Bokhvete og teff er to helt ulike meltyper 😉
Malin Pettersen
Disse skal prøves! Men å skrive at de er uten sukker er jo helt feil. Kokossukker er jo også sukker 😂
Emma
Hei Linn!
Har du noe erfaring med rismel? Jeg har en stor pose stående, og lurer på om det kan erstatte speltmel i denne oppskriften? Hva tror du?
Vennlig hilsen Emma
Linn
Ha brukt det masse, fungerer fint i pannekaker/vafler og annen bakst. Men er mye stivelse og energi, så greit å ikke ta for mye 🙂